Περι Βρυώνη

Θεωρώ τον διορισμό του στον ΟΠΑΠ λάθος. Πιστεύω πως ο Παναγιώτης είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε υψηλότερα καθήκοντα. Θα τον προτιμούσα CIO στο Μαξίμου. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ζήτημα να έχουμε ανταλλάξει 10 emails απευθείας. Έχουμε συζητήσει, μέσω ιστολογίων και συνήθως διαφωνούμε. Μου έχει δώσει όμως την εντύπωση ενός ακέραιου ανθρώπου, με ενθουσιασμό και διάθεση για δουλειά. Οι τεχνικές του ικανότητες είναι υψηλού επιπέδου και θα φανούν χρήσιμες στον ΟΠΑΠ.

Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα με το διορισμό του; Στο οτι εργάζεται στο ΠΑΣΟΚ; Στο ότι έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως τον ενθουσίασε και τον εμπνέει ο ΓΑΠ; Και λοιπόν; Μειώνεται έτσι η υψηλή τεχνική του κατάρτιση; Είναι λάθος για έναν νέο άνθρωπο να εμπνέεται από έναν πολιτικό που προσπαθεί να καινοτομήσει στην Ελλάδα; Δηλαδή όσοι εμπνευστήκαμε από τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη είμαστε για τα μπάζα;

Ας σταματήσουν πλέον οι μικρότητες και οι μικροψυχίες. Χρειαζόμαστε περισσότερους Βρυώνηδες. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Και, κυρίως, στον δημόσιο βίο.

Share

17 thoughts on “Περι Βρυώνη

 1. εξηγησε μου ρε λεωνιδα αν θες γιατι ειναι τοσο προφανως το καταλληλοτερο ατομο στον πλανητη ή εστω αναμεσα στους ελληνοφωνους για αυτην την θεση. Γιατι εμενα δεν μου φαινεται και τοσο αυτονοητο.

  Και το γεγονος οτι εχει γνωσεις και ορεξη για δουλεια (που νομιζω ισχυει) δεν τον καθιστα αυτοματα καταλληλο για μια θεση σε ΔΣ επιχειρησης, που θελει ικανες νομιζω γνωσεις και εμπειρια στην διοικηση επιχειρησεων!

  ΟΚ, δεν εχω πολυασχοληθει με αυτα αλλα μου φαινεται οτι καποιες σπουδες σε σχετικο κλαδο, καποιες γνωσεις διοικησης, οικονομικων, εστω λογιστικης, θα ειναι ψιλοαπαραιτητες για μια θεση. ΟΠΑΠ ειναι, τουστετιν τοπ 20 επιχειρηση στην Ελλαδα, οχι περιπτερο!

 2. γιατι ειναι τοσο προφανως το καταλληλοτερο ατομο στον πλανητη ή εστω αναμεσα στους ελληνοφωνους για αυτην την θεση.

  Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό Σωτήρη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει πουθενά, καμιά διαδικασία σε κανένα αξιοκρατικό σύστημα στον κόσμο που να εντοπίζει το καταλληλότερο άτομο στον πλανήτη ή έστω σε μια ορισμένη κατανομή του πληθυσμού, για μια θέση. Θεωρητικά, πιστεύω, μια διαδιασία εύρεσης του καταλληλότερου ατόμου στον κόσμο θα περνούνε πέρα από το point of diminishing returns. Το συζητάμε αν θες, κι από cost/benefit ή risk/reward προοπτική.

  Το ζήτημα όσον αφορά τον Παναγιώτη είναι απλούστερο. Πρόκειται για κατάλληλο άτομο για τη θέση αυτή; Πιστεύω ναι.

  Οι ενστάσεις μου για τον διορισμό του εντοπίζονται σε δύο σημεία.

  Πρώτον, όπως έγραψα, τον θεωρώ ικανό για πιο υπεύθυνη θέση.

  Δεύτερον, θεωρητικά, θα είχα αντιρρήσεις στον τρόπου με τον οποίο επιλέχθηκε. Αν η επιλογή του έγινε έπειτα απο σύγκριση με άλλα άτομα (αλλά όχι απαραίτητα ολόκληρο τον πλανητικό πληθυσμό ή όλους τους ελληνόφωνους) τότε καλώς. Αν επιλέχθηκε όμως απευθείας τότε ο τρόπος αυτός δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ περι διαφάνειας και αξιοκρατίας. Από τεχνική άποψη και οι δυο τρόποι επιλογής είναι αποδεκτοί. Τα μέλη του ΔΣ serve at the pleasure of the minister οπότε μπορει να διορίζει όποιους θέλει.

  Για τα προσόντα του Παναγιώτη τώρα: οι γνώσεις που περιγράφεις θα ήταν χρήσιμες ειδικά αν ο Παναγιώτης ήταν εκτελεστικό μέλος του ΔΣ. Φαντάζομαι πως μέλη με τέτοια κατάρτιση υπάρχουν ήδη στο ΔΣ του ΟΠΑΠ. Γι αυτό και πιστεύω πως ένα άτομο με τις ικανότητες του Παναγιώτη θα φανεί χρήσιμο στον ΟΠΑΠ: επειδή ακριβώς τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ μπορεί να γνωρίζουν από διοίκηση και λογιστική, αλλά από νέες τεχνολογίες μάλλον δεν θα έχουν το βάθος και την ποιότητα της ειδίκευσης που θα προσφέρει ο Παναγιώτης.

 3. “επειδή ακριβώς τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ μπορεί να γνωρίζουν από διοίκηση και λογιστική, αλλά από νέες τεχνολογίες μάλλον δεν θα έχουν το βάθος και την ποιότητα της ειδίκευσης που θα προσφέρει ο Παναγιώτης.”

  παλι με την επιφυλαξη οτι δεν ξερω πολλα στο ζητημα, εχω την εντυπωση οτι το ΔΣ εχει ελεγκτικο ρολο, δεν χαραζει στρατηγικη. Γιαυτο ειναι κεφαλαιωδες να ξερουν πως λειτουργει μια επιχειρηση και τι ειδους κολπα γινονται (βλ. Ενρον).

 4. Δηλαδή, αν πάει κανένα λαμόγιο να φορέσει φέσι στον ΟΠΑΠ προωθώντας ένα κακοφορμισμένο σύστημα πληροφορικής το οποίο θα χρυσοπληρώσει ο οργανισμός, ο Παναγιώτης θα είναι σε θέση να επισημάνει τις τεχνικές αδυναμίες.

 5. Εγώ έχω τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα έτσι όπως το έχω παρακολουθήσει από το ιστολόγιο του vrypan (δεν ξέρω τι πληροφορίες υπάρχουν αλλού πχ twitter. Δεν το παρακολουθώ )
  Γενικά: Τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΑΠ σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας <a href=”http://www.opap.gr/files/diavoulefsi/KATASTATIKO_OPAP_2009.pdf” εδώ , έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες απαντούν στις αμφιβολίες του SG παραπάνω. Από αποκλειστική ευθύνη χάραξης στρατηγικής της εταιρείας, μέχρι εποπτεία των εσωτερικών ελεγκτών της από τα μη εκτελεστικά μέλη. (σελ 15). Δεν είναι προφανές ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών μέσα από το καταστατικό. Προσωπικά δεν ξέρω αν οι ικανότητες του νέου μέλους Π. Βρυώνη όπως δημοσιεύθηκε και στα πρακτικά της έκτακτης συνέλευσης του οργανισμού αλλά και κυρίως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από το blog rec-on.blogspot.com συνάδουν στο να είναι το “καταλληλότερο” άτομο γι' αυτή τη θέση. Αυτές οι θέσεις, συνήθως δεν ανακοινώνονται στις Μικρές Αγγελίες, δεν αποφασίζονται ύστερα από σκανάρισμα βιογραφικών και αμέτρητων ωρών συνεντεύξεων όπως μια εκτελεστική θέση υπαλλήλου στην εταιρεία. Στα ΔΣ εταιρειών (αναφέρομαι στον ιδιωτικό τομέα κυρίως), βλέπει κανείς άτομα διαφόρων background αλλά συνήθως με αναγνωρισμένη εκτενή πείρα , αποδεδειγμένη ικανότητα στη διοίκηση επιχειρήσεων, χάραξη στρατηγικής ή/και αναγνωρισμένη δεξιότητα σε εξειδικευμένους τομείς μείζων σημασίας για την στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας. Δεν είναι σπάνιο τα άτομα αυτά έχουν διατελέσει ή διατελούν (ειδικά σε εταιρείες του μεγέθους το ΟΠΑΠ) ως επιτυχημένοι CEO σε άλλες εταιρείες.
  Ειδικά τώρα: Είναι ανούσιο να προσπαθεί κανείς πιστεύω να κρίνει εάν ο ΠΒ είναι το κατάλληλο (-τερο) άτομο γι' αυτή τη θέση ή όχι. Εκτός και αν είναι ένας αποδεδειγμένα και αναγνωρισμένα διοικητικός guru σε αναλόγου μεγέθους ή σημασίας εταιρείες, όλα τα υπόλοιπα είναι αρκετά συζητήσιμα και δεν οδηγούν σε κανένα “αντικειμενικό” συμπέρασμα για την επιλογή του. Θα είχε μεγαλύτερη σημασία αν ξέραμε το σκεπτικό του ΔΣ που πρότεινε και εξέλεξε τον ΠΒ σε αυτή τη θέση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα άτομα που πρότειναν τον ΠΒ σε αυτή τη θέση κατά 90% σκεφτόντουσαν τον ΠΒ ως επιτυχημένο promoter στο χώρο των social media της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και του ΓΑΠ και 10% τις τεχνικές και άλλες δεξιότητές του – οι οποίες σημειωτέων δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να είναι εξαιρετικές. Απ΄ όσο φαίνεται τουλάχιστον από τις ανακοινώσεις διοίκησης ΟΠΑΠ (παραίτηση πρώην CEO Χατζηεμμανουήλ) και εγκατάσταση εξολοκλήρου νέου ΔΣ (συμπεριλαμβανομένου και της επιλογής ΠΒ) πρόκειται για εγκατάσταση νέας “κυβέρνησης” στην εταιρεία. Κλασσική τακτική κυβερνητικών και κομματικών τοποθετήσεων. Επομένως μιλάμε κυρίως για πολιτικές επιλογές και η κάθε απόπειρα αναφοράς και δικαιολόγησης επιλογών σε προσόντα , εφαρμογή διαφάνειας, αξιοκρατίας σε μία εταιρεία που ελέγχεται αποκλειστικά από το δημόσιο και αποτελεί μονοπώλιο στο χώρο της είναι ανούσια και πιθανόν “άδικη” για τις ικανότητες κατά τ'άλλα οποιουδήποτε υποψηφίου. Είμαι πεπεισμένος προσωπικά ότι πρόκειται κατ' αρχήν για πολιτική επιλογή.
  Η 2η ένσταση που έχω αφορά πάλι το κείμενο του ΠΒ στο μπλογκ το οποίο ενισχύει και την πεποίθησή μου ότι μιλάει περισσότερο με πολιτικούς όρους παρά όρους “διοίκησης επιχειρήσεων αγοράς”-σημ. δε νομίζω να έβλεπα ποτέ τέτοιο κείμενο από μέλος ΔΣ ιδιωτικής εταιρείας αναφορικά με τους λόγους επιλογής του , όπου ανάμεσα σε άλλα να αφήνει κραυγαλέα υπονοούμενα για τη διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης όταν αναφέρεται σε “αυτούς που είχαν μάθει να “τρώνε” από τον ΟΠΑΠ. Αναφέρομαι στην υποσημείωση [2] που κάνει όταν αναφέρει ότι του ζητήθηκε να εργασθεί χωρίς αμοιβή σε αυτή τη θέση από τον ίδιο τον υπουργό πολιτισμού. Δυστυχώς τη θεωρώ ανούσια και θα έλεγα απερίσκεπτη ως δήλωση. Διότι όχι μόνο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από κανέναν ανεξάρτητο αυτό καθεαυτό το γεγονός (το ότι δε θα πληρώνεται ο ίδιος για τη συγκεκριμένη θέση στον ΟΠΑΠ), αλλά γιατί ακόμα και αν ισχύει υπάρχουν τόσοι μα τόσοι “πλάγιοι” τρόποι που θα μπορούσε αυτό να γίνει που είναι πρακτικά αδύνατον κάποιος να το ελέγξει. Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στην Ελληνική πραγματικότητα , 71η στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς σύμφωνα με την transparency international για το 2009 και απ' όσο έχω διαπιστώσει στις πρώτες 100 μέρες ο ΓΑΠ δε μας έκανε ακόμα Δανία του νότου.

 6. Αν παει καποιο λαμογιο να φορεσει φεσι στον ΟΠΑΠ με μια κακη χρηματοοικονομικη συναλλαγη (βλ. δομημενα ομολογα) που κσοτιζει 20 φορες παραπανω απο ενα κακο συστημα ΙΤ?

  Αυτο που γενικα χρειαζεσαι ειναι νομιζω εξυπνα ατομα με εμπειρια σε επιχειρησεις ή/και οικονομικες και χρηματοοικονομικες γνωσεις. Επιπλεον αυτα τα ατομα πρεπει να ειναι αρκετα εξυπνα ωστε σε καθε περιπτωση που φαινεται υποπτη να ρωτανε ειδικους, απο αρχιτεκτονες μεχρι πληροφορικαριους.

 7. Υποθετικά πλέον, τα περισσότερα μέλη του ΔΣ θα έχουν την ικανότητα που λες. Ας διαφοροποιήσουμε λίγο τις γνώσεις και την εμπειρία που συνθέτουν το ΔΣ. Δεν είναι ανάγκη να αποκλείονται από τα ΔΣ άνθρωποι της πληροφορικής και της αρχιτεκτονικής, για παράδειγμα, επειδή ίσως έχουν φίλους με MBAs που είναι μέλη ΔΣ.

  Ο Παναγιώτης είναι έξυπνος και με εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο — στο ΠΑΣΟΚ άλλωστε εργάζεται 2-3 χρόνια και πριν απο αυτά ήταν στον ιδιωτικό τομέα και πετυχημένος.

 8. Δεν ειναι αναγκη να αποκλειεται απο το ΔΣ κανενα επαγγελμα, αλλα πρεπει να ειναι πολυ πειστικοι οι λογοι που ατομα με περιφερειακα επαγγελματα διοριζονται στο ΔΣ.

  Ακομα δεν μου απαντησε ουτε ο παναγιωτης ουτε καποιος αλλος, αν ο ΟΠΑΠ ηταν ιδιωτικος ποιες ηταν οι πιθανοτητες να διοριστει σε αυτη τη θεση?

 9. Σωτήρη αν κρίνω από την αποτυχία των επιχειρήσεων που οδήγησε στην οικονομική κρίση, μάλλον οι οικονομολόγοι και οι MBAs καθίστανται πλέον “περιφερειακά” επαγγέλματα στον χώρο της εταιρικής διοίκησης 🙂

  Αν, τώρα, ο ΟΠΑΠ ήταν ιδιωτικός θα έλεγα πως οι πιθανότητες του Παναγιώτη θα ήταν 50-50 — ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα εξαρτάται ποιούς γνωρίζεις.

 10. θεωρεις δηλαδη οτι ανευ γνωριμιας δεν θα ειχε αυτην την δουλεια?

  Προσωπικα θεωρω οτι μια κυβερνηση εχει δικαιωμα να κυβερνα με ατομα της εμπιστοσυνης της (φτανει να πληρουν τις βασικες προϋποθεσεις βεβαια). Αλλα εδω υποτιθεται πηγαν να κανουν κατι αλλο, αλλωστε δεν ειναι καν ξεκαθαρο οτι πληρουνται οι βασικες προϋποθεσεις.

  Παρεπιμπτοντως, εχω αρκετη συμπαθεια στον Παναγιωτη μετα απο τοσα χρονια βλογειν και οσο μπορω να κρινω, εχω και καλη γνωμη για τις ικανοτητες του. Αν ηταν σε μια γραμματεια πληροφορικης ή κατι τετοιο θα επικροτουσα.

  Αλλα στον ΟΠΑΠ θα προτιμουσα ατομα με αλλες γνωσεις και πιθανοτατα και καναν φιλοσοφο. Οχι τιποταλλο, αλλα για να εξηγησει πως ειναι δικαιο και σωστο το κρατικο μονοπωλιο στον τζογο, θεσμοθετημενο δηθεν για προστασια μας απο τις κακες ορμες και την χρεοκοπια, να διαφημιζεται σε ΜΜΕ περισσοτερο απο καθε αλλη επιχειρηση στην Ελλαδα!

  Οσο για την αναφορα οικονομολογων και ΜΒΑ στην ιδια προταση, σε συνδυασμο μαλιστα με την ΧΡΗΜΑΤΟοικονοικη κριση, αν δεν ηξερα οτι κανεις πλακα θα εγραφα 2-3 παραγραφους. 🙂

 11. Λεωνίδα, δεν είναι θέμα κρίσης των ικανοτήτων του Παναγιώτη γενικα. Αν έμπαινε σε τομέα επικοινωνίας κάποιου φορέα, σχετικό με θέματα Internet κλπ, δεν νομίζω να είχε κάποιος αντίρηση.

  Αλλα ο ΟΠΑΠ είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ετσι για σύγκριση Pepsi, Chipotle, Akamai, McAffee, RedHat, και πολλές άλλες, είναι μικρότερες εταιρείες. Προσωπικά, θα αισθανόμουν περίεργα αν έβλεπα στο board of directors σε κάποια απο αυτές τις εταιρείες να μπαίνει ένα άτομο με απολυτήριο λυκείου, και προσόντα μια εργασιακή εμπειρία 15 ετών σε μη-διευθυντικές θέσεις. Δε θα μου φαινόταν *καθόλου* περιεργο να τον προσελάμβαναν σαν σύμβουλο για θέματα τα οποία ο Παναγιώτης γνωρίζει.

  Αλλα ο Παναγιώτης έχει ουσιαστικά άγνοια από το θέμα του τζόγου. ΔΕΝ έχει καν τα τυπικα προσόντα ΟΥΤΕ για να κρίνει θέματα αρχιτεκτονικης συστημάτων. Αν θεωρούμε λογικό να κρίνει ένας απόφοιτος λυκείου τα τεχνικά θέματα πληροφορικης για μια εταιρεία με 5 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση, να βάζαμε και καποιον πεπειραμένο χτίστη με blog στο διοικητικό συμβούλιο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Σίγουρα ο χτίστης ξέρει πρακτικά πολλά πράγματα που ένας πολιτικός μηχανικος με διδακτορικό στην κατασκευή γεφυρών δεν γνωρίζει…

  Πως θα σου φαινόταν αν στο Board of Directors της Cisco

 12. Χτίστη, απόφοιτος λυκείου ήταν κι ο βασικός ιδρυτής της Microsoft. Δεν συγκρίνω Παναγιώτη με Bill Gates, απλώς διαφωνώ με την ανυπόσταση (κατά τη γνώμη μου) λογική των τυπικών προσόντων.

 13. ελα ρε λεω, εδω ειπαμε υπαρχουν δυο ζητηματα:

  α) δεν ειναι απλα τυπικο προσον να εχεις καποιες σχετικες γνωσεις! Αν ηταν παρτνερ στην ΜcKinsey για 10 χρονια, θα ελεγα οκ, ας μην εχει ουτε απολυτηριο Λυκειου.

  β) ειναι και ελληνικο δημοσιο, οπου καλο ειναι να φαινεται και τιμια η γυναικα του Καισαρα… Ο καθενας στην δουλεια του ας προσλαμβανει οποιον θελει, αλλα στο δημοσιο θελει και λιγη προσοχη.
  (απο την αλλη ενας Ισραηλινος συναδελφος προσφατα κοροϊδευε οτι τα αντικειμενικα κριτηρια χρησιμοποιουνται μονο στις καρασοσιαλιστικες χωρες, ο καπιταλισμος δεν χρειαζεται τετοια)

 14. Σωτήρη σύμφωνοι. Εξάλλου κι εγώ το έγραψα από την αρχή και βασικά είπα δυο πράγματα: πρώτον πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ουσιαστικότερη σχέση και δεύτερον πως ίσως να υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που η επιλογή δεν έγινε με διάφανες διαδικασίες.

  Σε τελική ανάλυση πάντως οι θέσεις αυτές είναι at the pleasure of the secretary κι τρόπος επιλογής ατόμων αντανακλά το πολιτικό ήθος του υπουργού και της κυβέρνησής του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *