Ξενοφοβικός τηλέγραφος και ερωτευμένη τηλεφωνία

Samual F B Morse (η εικόνα είναι από τη wikipedia)

Samual F B Morse (η εικόνα είναι από τη wikipedia)

Η ηλεκτρομαγνητική τηλεγραφία και η τηλεφωνία εφευρέθηκαν τον 19ο αιώνα, από δυο αντιδιαμετρικές προσωπικότητες.  Ο Samuel Morse ήταν ένας ξενόφοβος οπορτουνιστής ενώ ο Alexander Graham Bell υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός.  Οι προσωπικές τους ιστορίες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα επιτεύγματά τους είχαν ως έμπνευση και αφορμή μια γυναίκα.

Ο Morse ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ζωγράφος, με σχετική επιτυχία. Φιλοτεχνώντας ένα πορτρέτο στη Νέα Υόρκη (που έμελλε να είναι ο τελευταίος του πίνακας), πληροφορήθηκε τον θάνατο της γυναίκας του.  Μέχρι να διανύσει τα 200 περίπου χιλιόμετρα που τον χώριζαν από το σπίτι του, είχε γίνει ήδη η κηδεία και η ταφή.  Το τραγικό αυτό γεγονός ώθησε τον Morse να εγκαταλείψει τη ζωγραφική και να επιδοθεί στην έρευνα για ένα σύστημα επικοινωνίας πιο αποτελεσματικό από τον έφιππο αγγελιοφόρο.

Τα κατάφερε εκμεταλλευόμενος την έρευνα του Joseph Henry για τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.  Σύμφωνα με τον David Bodanis, ο Morse επεδίωξε και συναντήθηκε με τον Henry ο οποίος του πρόσφερε απλόχερα όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για να συντάξει την αίτηση ευρεσιτεχνίας για την ηλεκτρομαγνητική τηλεγραφία. Ο Henry πίστευε στην ελεύθερη διάδοση ιδεών και δεν γνώριζε πως ο Morse είχε σκοπό να κατοχυρώσει την τεχνολογία του και να την εκμεταλλευτεί εμπορικά (D. Bodanis, Electric Universe, Three River Press, 2006).

Τελικά η τηλεγραφία ευδοκίμησε και συνέβαλλε στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.  Δημιουργήθηκαν έτσι πολλές ευκαιρίες που οδήγησαν χιλιάδες μετανάστες στις ΗΠΑ.  Κάτι που εκ πεποιθήσεως ο Morse σιχαινόταν.

Alexander Graham Bell -- η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia

Alexander Graham Bell (η φωτογραφία είναι από τη Wikipedia)

Ο Alexander Graham Bell ακολούθησε μια διαφορετική διαδρομή.  Εργάστηκε ως δάσκαλος κωφάλαλων ατόμων.  Το ενδιαφέρον του όμως ήταν από χρόνια εστιασμένο στη μηχανική αναπαραγωγή φωνής.

Ερωτεύτηκε μια μαθήτριά του αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των γονέων της.  Στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει τους γονείς της αποδεικνύοντας τις ικανότητές του και να κερδίσει έτσι την συγκατάθεσή τους, ξεκίνησε τις έρευνες του που τον οδήγησαν στην εφεύρεση του τηλεφώνου.  Κατάφερε έτσι, όχι μόνο να κερδίσει την εκλεκτή της καρδιάς του αλλά και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα της!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *