Έκανα ή δεν έκανα καλά;

Με αφορμή τηλεφώνημά μου στην αστυνομία, ένας πιτσιρικάς 12 ετών δικάζεται στις 7 Ιουνίου, κατηγορούμενος για βανδαλισμό περιουσίας της πόλης μας.

Τι έγινε;

Την Τρίτη 22 Μαΐου είδα τέσσερεις πιτσιρικάδες που μόλις είχαν σχολάσει από το γυμνασιο, να καταστρέφουν φρεσκοστρωμένο τσιμέντο. Ο δήμος της πόλης μόλις είχε τελειώσει την κατασκευή πεζοδρομίων 3 τετράγωνα πιο κάτω από το σπίτι μου. Κι οι πιτσιρικάδες το κατέστρεφαν.

Πήρα το 911, ανέφερα το περιστατικό. Πιάσαν τον έναν, οι άλλοι την κοπανήσαν. Αυτός πάει δικαστήριο (ανηλίκων) στις 7 Ιουνίου και είμαι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας. Θα πάω στο δικαστήριο διότι αυτός που τσιμπήσανε έκανε τη μικρότερη ζημιά, απ’ όσα είδα, κι ας σηκώνει στην πλάτη του τις πράξεις των κολλητών του που αρνήθηκε όμως να φανερώσει. Θα πάω λοιπόν στο δικαστήριο προκειμένου να πω του δικαστή πως ο πιτσιρικάς ναι μεν έκανε ζημιά αλλά την μικρότερη.

Έκανα ή δεν έκανα καλά που τηλεφώνησα στο 911 και τώρα τραβιέται ένας 12χρονος;

Ο πιτσιρικάς κάπως πρέπει να μάθει πως οι κακιές πράξεις έχουν συνέπειες.

Θα πάει δικαστήριο και θα του επιβληθεί μια κοινωνική ποινή (community service πχ, κούρεμα χόρτου σε σπίτια ηλικιωμένων, κτλ). Θα μάθει (;) έτσι πως δεν μπορεί να καταστρέφει ατιμώρητος.

Στο μεταξύ η αστυνομία θα τσακώσει και τα άλλα τρία πιτσιρίκια. Το πιθανότερο είναι να δώσουν τις σχετικές πληροφορίες οι γονείς του συλληφθέντος. Γνωρίζουν με ποιούς κάνει παρέα ο γιός τους και δεν έχουν όρεξη να φορτωθεί την ευθύνη για κάτι που δεν έκανε μόνος.

Η ζημιά που προξένησαν τα τέσσερα ξεφτέρια, υπολογίζεται σε $2,000 δολάρια περίπου (εργατικά και υλικά για να ξαναστρωθούν τα κατεστραμένα πεζοδρόμια).

H Breeda (που είναι παιδοψυχολόγος) μου λέει πως καλά έκανα και τηλεφώνησα διότι οι πιτσιρικάδες κάπως πρέπει να μάθουν πως οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Της εξηγώ πως στην Ελλάδα δεν μάθαμε έτσι. Πως δηλαδή δεν θα τηλεφωνούσε ο άλλος τόσο πρόθυμα στην αστυνομία και πως αν το έκανε θα του σούρναν τα μύρια-όσα. This is not Greece, sweetie.

Share

162 thoughts on “Έκανα ή δεν έκανα καλά;

 1. ΄Δεν ασχολούμαι πλέον, το θεωρώ ανώφελο. Το μόνο που θα ήθελα να σου πω είναι ότι φαινόμενα μακαρθισμού και αλαζονείας είναι δείγματα μιας άλλης εποχής και όσο και κάποιοι αγωνίζονται να τα επιβάλλουν δεν θα περάσουν, ο φασισμός έχει πεθάνει. Και μην αναφέρεσαι σε φαινόμενα εμπορευματικοποίησης που έχουν γεννηθεί στην μήτρα όλων των κακών, την Αμερική.

 2. ΄Δεν ασχολούμαι πλέον, το θεωρώ ανώφελο. Το μόνο που θα ήθελα να σου πω είναι ότι φαινόμενα μακαρθισμού και αλαζονείας είναι δείγματα μιας άλλης εποχής και όσο και κάποιοι αγωνίζονται να τα επιβάλλουν δεν θα περάσουν, ο φασισμός έχει πεθάνει. Και μην αναφέρεσαι σε φαινόμενα εμπορευματικοποίησης που έχουν γεννηθεί στην μήτρα όλων των κακών, την Αμερική.

 3. @akamas: για μια ακόμη φορά είσαι εκτός θέματος, εκτός φάσης, εκτός ουσίας. Δεν ξέρεις πια και τι γράφεις, όταν μου λες να μην αναφέρομαι σε «φαινόμενα εμπορευματικοποίησης…».

 4. @akamas: για μια ακόμη φορά είσαι εκτός θέματος, εκτός φάσης, εκτός ουσίας. Δεν ξέρεις πια και τι γράφεις, όταν μου λες να μην αναφέρομαι σε «φαινόμενα εμπορευματικοποίησης…».

 5. “from the city I come and on the top cinnamon”
  Ήθελα να το γράψω από προχθές και κρατήθηκα αλλά σήμερα ξεχύλισε το ποτήρι της ασυναρτησίας.

  @λ:ηρ
  δεν το κλείνεις με ένα πατροπαράδοτο “φονιάδες των λαών Αμερικάνοι” να έχεις την τελευταία κουβέντα και να κλέψεις το παιχνίδι από τα χέρια του akama με αιφνιδιασμό στο 90΄;

 6. “from the city I come and on the top cinnamon”
  Ήθελα να το γράψω από προχθές και κρατήθηκα αλλά σήμερα ξεχύλισε το ποτήρι της ασυναρτησίας.

  @λ:ηρ
  δεν το κλείνεις με ένα πατροπαράδοτο “φονιάδες των λαών Αμερικάνοι” να έχεις την τελευταία κουβέντα και να κλέψεις το παιχνίδι από τα χέρια του akama με αιφνιδιασμό στο 90΄;

 7. Το τι είναι ο ακαμας φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Το ερώτημα είναι γιατί εσύ άνοιξες συζήτηση μαζί του. Θα το έκανες αυτό έξω, σε ένα σπίτι ή ένα καφέ που ενδεχομένως θα τον συναντούσες; Δε νομίζω. Με κάτι τέτοιους τύπους γελάμε και γυρνάμε την πλάτη, είναι ανώφελο να προσπαθήσεις να κάνεις συζήτηση. Τι διαφορετικό έχει το blog που σε κάνει να χάνεις την ώρα σου με τέτοιες περιπτώσεις;

 8. Το τι είναι ο ακαμας φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Το ερώτημα είναι γιατί εσύ άνοιξες συζήτηση μαζί του. Θα το έκανες αυτό έξω, σε ένα σπίτι ή ένα καφέ που ενδεχομένως θα τον συναντούσες; Δε νομίζω. Με κάτι τέτοιους τύπους γελάμε και γυρνάμε την πλάτη, είναι ανώφελο να προσπαθήσεις να κάνεις συζήτηση. Τι διαφορετικό έχει το blog που σε κάνει να χάνεις την ώρα σου με τέτοιες περιπτώσεις;

 9. Μια σειρά από σχόλια που ήρθαν από τους λογαριασμούς:

  akamas | roussias@otenet.gr | IP: 85.74.163.114
  Κώστας | papadopoulos@cosmote.gr | IP: 85.74.163.114
  Μανώλης | nikolaou@gmail.com | IP: 85.74.163.114

  διαγράφτηκαν επειδή περιήχαν χαρακτηρισμούς όπως:

  καραγκιοζάκια, ΖΩΑ, ηλίθιε, κατακάθι της κοινωνίας, καραγκιοζάκο, Γελοίε, φασιστοειδή γουρούνια

  Τα σχόλια στο ιστολόγιο αυτό είναι ανοιχτά και ελεύθερα φτάνει να τηρούνται μερικοί βασικοί κανόνες δεοντολογίας. Υβριστικά σχόλια και ad hominem επιθέσεις, θα διαγράφονται.

  Όσον αφορά τα παραπάνω σχόλια, δεν διέφυγε της προσοχής μου πως προήλθαν όλα από την ίδια IP διεύθυνση στο διαδίκτυο (την 85.74.163.114 που ανήκει σε xDSL σύνδεση του otenet, μέσω … Rostock. Λέτε ο σχολιαστής να πετάει πέτρες στη γερμανική αστυνομία το πρωί και να γράφει στο λ:ηρ το βράδι;).
  (Η φωτογραφία είναι από το BBC).

 10. Μια σειρά από σχόλια που ήρθαν από τους λογαριασμούς:

  akamas | roussias@otenet.gr | IP: 85.74.163.114
  Κώστας | papadopoulos@cosmote.gr | IP: 85.74.163.114
  Μανώλης | nikolaou@gmail.com | IP: 85.74.163.114

  διαγράφτηκαν επειδή περιήχαν χαρακτηρισμούς όπως:

  καραγκιοζάκια, ΖΩΑ, ηλίθιε, κατακάθι της κοινωνίας, καραγκιοζάκο, Γελοίε, φασιστοειδή γουρούνια

  Τα σχόλια στο ιστολόγιο αυτό είναι ανοιχτά και ελεύθερα φτάνει να τηρούνται μερικοί βασικοί κανόνες δεοντολογίας. Υβριστικά σχόλια και ad hominem επιθέσεις, θα διαγράφονται.

  ?Όσον αφορά τα παραπάνω σχόλια, δεν διέφυγε της προσοχής μου πως προήλθαν όλα από την ίδια IP διεύθυνση στο διαδίκτυο (την 85.74.163.114 που ανήκει σε xDSL σύνδεση του otenet, μέσω … Rostock. Λέτε ο σχολιαστής να πετάει πέτρες στη γερμανική αστυνομία το πρωί και να γράφει στο λ:ηρ το βράδι;).

  (Η φωτογραφία είναι από το BBC).

 11. η κοινωνία σαφώς και είναι προβληματική και υπάρχει πρόβλημα σεβασμού … αυτό είναι αποτέλεσμα κακής επικοινωνίας και διαχρονικά κακής διαπαιδαγώγησης .. δεν έχουμε μά8ει να ζούμε και να εκτιμούμε αυτά που έχουμε και νομίζουμε πως μπορούμε να ενεργούμε όπως 8έλουμε.. η παιδοψυχολόγος αυτή έχει απόλυτο δίκαιο.. ας μην μεταδόσουμε αυτό το αίσ8ημα ανευθυνότητας και στις υπόλοιπες γενιές .. αυτό το παιδί τώρα εάν καταλάβει με καλό και ήπιο τρόπο πως έκανε λάθος και αν του εξηγήσουν οι ειδικοί 8α μάθει να σέβεται το περιβάλλον και τους γύρω του και η κοινωνία 8α έχει αποκτήσει ένα μελλοντικό συνειδητό πολίτη ακόμα.. δυστυχώς μόνο όταν φτάσουμε στα άκρα και τιμωρη8ούμε για αυτό που κάναμε καταλαβαίνουμε. Και όπως είπα και πριν αυτό οφείλεται σε έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας όχι μόνο στην οικογένεια αλλά γενικότερα σε όλους τους δεσμούς που απαρτίζουν τη ζωή μας!!!

 12. η κοινωνία σαφώς και είναι προβληματική και υπάρχει πρόβλημα σεβασμού … αυτό είναι αποτέλεσμα κακής επικοινωνίας και διαχρονικά κακής διαπαιδαγώγησης .. δεν έχουμε μά8ει να ζούμε και να εκτιμούμε αυτά που έχουμε και νομίζουμε πως μπορούμε να ενεργούμε όπως 8έλουμε.. η παιδοψυχολόγος αυτή έχει απόλυτο δίκαιο.. ας μην μεταδόσουμε αυτό το αίσ8ημα ανευθυνότητας και στις υπόλοιπες γενιές .. αυτό το παιδί τώρα εάν καταλάβει με καλό και ήπιο τρόπο πως έκανε λάθος και αν του εξηγήσουν οι ειδικοί 8α μάθει να σέβεται το περιβάλλον και τους γύρω του και η κοινωνία 8α έχει αποκτήσει ένα μελλοντικό συνειδητό πολίτη ακόμα.. δυστυχώς μόνο όταν φτάσουμε στα άκρα και τιμωρη8ούμε για αυτό που κάναμε καταλαβαίνουμε. Και όπως είπα και πριν αυτό οφείλεται σε έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας όχι μόνο στην οικογένεια αλλά γενικότερα σε όλους τους δεσμούς που απαρτίζουν τη ζωή μας!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.