Καραθεοδωρήδες και Βενιζέλοι

Αντιγράφω αυτούσιο σχόλιο του Θέμη Λαζαρίδη σε συζήτηση που γίνεται στο ιστολόγιο Αναθεώρηση. Η τελευταία παράγραφος του σχολίου απεικονίζει με απόλυτη ιστορική ακρίβεια την κατάσταση σήμερα.

Χρειάζεται ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, που να εγγυάται την αποκέντρωση, την αξιοκρατία, το μακρόπνοο σχεδιασμό (την “εθνική στρατηγική” που θέλει ο Λεωνίδας). Ποιός θα σχεδιάσει αυτό το νέο πλαίσιο; Η κ. Γιαννάκου, ο κ. Καραμάνος, ή ο κ. Κυριαζής; Με όλο το σεβασμό, ο κ . Βερέμης έκανε ότι μπορούσε, αλλά δε νομίζω ότι είχε το όραμα.

Το 1918 ο Βενιζέλος ανέθεσε την οργάνωση ενός νέου πανεπιστημίου στη Σμύρνη στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες όλων των εποχών. Το 1928 τον ξανακάλεσε για να αναμορφώσει το πανεπιστήμιο Αθηνών και να οργανώσει το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ 1930 και 1933, όταν ψηφίστηκε ο παλιός νόμος πλαίσιο, ήταν κυβερνητικός επίτροπος στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Δεν είμαι σίγουρος τι ρόλο έπαιξε στο νόμο του 1932, αλλά ήταν πάντως στα πράγματα.

Το 1982 ο σχεδιασμός του νέου νόμου πλαίσιο ανατέθηκε στους Διονύση Κλάδη και Γιάννη Πανούση, που ήταν τότε …. επιμελητές, ούτε καν καθηγητές! Όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα. Ακόμα δεν έχω μπορέσει να βρω το CV των κυρίων αυτών, ούτε και καμία δημοσίευση στο Web of Science. Ο κ. Κλάδης είναι σήμερα πρόεδρος του τμήματος “κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής” στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. (Μήπως το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε για την ικανοποίηση των αναγκών όχι της ελληνικής κοινωνίας αλλά του κ. Κλάδη;) Ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στην υποβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου διδάσκει τώρα στους φοιτητές μας “εκπαιδευτική πολιτική με έμφαση στην πολιτική ανώτατης εκπαίδευσης”! Καλή μας τύχη. Ο δε κ. Πανούσης είναι υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών του Συνασπισμού. Και πάλι καλή μας τύχη.

Τώρα είχαμε την επιτροπή Βερέμη, που, αν μη τι άλλο, διέθετε και κάποια σεβαστά μέλη. Αλλά σε ρωτώ, ήταν ότι το καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική επιστημονική κοινότητα; Ήταν κάποιος από αυτούς συγκρίσιμος με τον Καραθεοδωρή; Τα μέτρα που πρότειναν, αν και λογικά, ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΡΑΜΑ για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Και ρωτώ ξανά. Δεν υπάρχουν σήμερα Έλληνες επιστήμονες του αναστήματος του Καραθεοδωρή; Ασφαλώς υπάρχουν, και πολλοί. Αυτό που μας λείπει δεν είναι οι Καραθεοδωρήδες, είναι οι Βενιζέλοι (αυτός που έχουμε είναι απλή συνωνυμία, καμία σχέση…).

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *