Ο ήχος της ελευθερίας

Έλαβα το παρακάτω κείμενο από καλό φίλο και το αναδημοσιεύω εδώ.

Η απελευθέρωση είναι η σημαντικότερη τοπική επέτειος για κάθε ελληνική πόλη. Της Δράμας είναι την πρώτη Ιουλίου, και εορτάζεται δεόντως. Θυμάμαι μια χρονιά που την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο παλιός) και μας έψαχναν απεγνωσμένα από τα σχολεία για να κάνουμε παρέλαση.

Με το ζόρι μάζεψαν από τους δρόμους, τις αλάνες, τον Κήπο και την Αγία Βαρβάρα, που τσαλαβουτούσαμε στα νερά (θάλασσα μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως πηγές μέσα στην πόλη) έναν ουλαμό το κάθε γυμνάσιο. Δεν πρέπει να εντυπωσιάστηκε ο πρόεδρος, γιατί θυμάμαι τους καθηγητές μας να τραβάνε τα μαλλιά τους και να μας απειλούν με εξαντλητικές πρόβες εκτός ωραρίου το Σεπτέμβρη…

Μέχρι πέρσι, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των Ελευθερίων αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ένα χορωδιακό φεστιβάλ, που μπορεί να ήταν σημαντικό γεγονός στον χώρο των χορωδιών, αλλά δεν συγκινούσε και πολλούς έξω από αυτόν. Από φέτος όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Τα Ελευθέρια 2006 θα είναι μια Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου. Ο Δήμος Δράμας αποφάσισε να δώσει άλλο χαρακτήρα στις εκδηλώσεις, ανέθεσε την οργάνωση στο Δημοτικό Ωδείο και την καλλιτεχνική διεύθυνση στο Νίκο Τουλιάτο, και οι μέρες από την Κυριακή 26 Ιουνίου μέχρι το Σάββατο 2 Ιουλίου θα είναι γεμάτες μουσική, όπως ποτέ πριν. Και δε μιλάμε μόνο για συναυλίες γνωστών ονομάτων: θα γίνουν δρώμενα στους δρόμους της πόλης, θεατρικά, σεμινάρια από μουσικούς που θα παίξουν, εκθέσεις, συναυλίες από τοπικά γκρουπάκια, τραγουδιστές και φιλαρμονικές, και ανοιχτές συζητήσεις.

Εκτός από τις παραδοσιακές ελληνικές χορωδίες και τους τοπικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, θα παίξουν και οι παρακάτω:

Active Member την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 22:45 στη Σκηνή Αγ. Βαρβάρας.

Νίκος Καπηλίδης και αμέσως μετά Γιώργος Φακανάς την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 21:30 στη Σκηνή Αγ. Βαρβάρας.

Stoyan Yankoulof και Elitsa Todorova την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21:00 στο πέτρινο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας.

Heavenly Peace Ministry Gospel Choir (50μελής χορωδία με Αφρικανούς μουσικούς) την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 23:00 στη Σκηνή Αγ. Βαρβάρας.

Λευτέρης Χριστοφής την Τρίτη 27 Ιουνίου στις 22:30 στο πέτρινο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας.

Κώστας Θεοδώρου την Τετάρτη 28 Ιουνίου στο πέτρινο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας.

Σταύρος Λάντσιας την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 22:30 στο πέτρινο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας.

Οι συναυλίες θα είναι όλες δωρεάν.

Είναι πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι η περιοχή μας (αντίθετα με πολλούς, αντιμετωπίζω τη Δράμα και την Καβάλα σαν μια ενότητα, και πραγματικά και οι δυο μαζί έχουμε τα πάντα!) αποκτάει ακόμη ένα φεστιβάλ με ανοιχτούς ορίζοντες και προσανατολισμένο στη σύγχρονη παγκόσμια μουσική. Ελπίζω ο κόσμος της Δράμας, και όχι μόνο, να αγκαλιάσει και να στηρίξει τη γιορτή, ώστε να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Πολλά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους του Δήμου Δράμας που πήραν την πολύ σημαντική απόφαση να ανοίξουν την πόλη στη συγκεκριμένη μουσική και με αυτό τον τρόπο. Αν η πορεία αυτή συνεχιστεί και υποστηριχτεί σωστά, η Δράμα θα ωφεληθεί πολλαπλά.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *