Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων στο Εξωτερικό

(Πρώτη δημοσίευση, THE CLOWN 14.04.2016)

Πρόσφατα η ΝΔ παρουσίασε — ξανά — πρόταση νόμου (αρχείο PDF) που θα επιτρέπει σε Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Κι ενώ το Σύνταγμα προβλέπει την επιστολική ψήφο ως μέσου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, η πρόταση της ΝΔ την παραλείπει.

Η επιστολική ψήφος είναι η απλούστερη, ασφαλέστερη, και πιο αξιόπιστη μέθοδος άσκησης εκλογικού δικαιώματος όσων κωλύονται να ψηφίσουν αυτοπροσώπως την ημέρα των εκλογών. Η μέθοδος της επιστολικής ψήφου εφαρμόζεται με επιτυχία και ακεραιότητα εδώ και δεκαετίες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, και αλλού. Η παράλειψη της επιστολικής ψήφου στην πρόταση νόμου της ΝΔ είναι αδικαιολόγητη.

Στην πρόταση νόμου της ΝΔ προβλέπονται μια σειρά περίπλοκων και δαπανηρών διαδικασιών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να είναι τετριμμένες στην Επικράτεια αλλά ανέφικτες στο εξωτερικό και ειδικά σε μικρές ή απομακρυσμένες κοινότητες Ελλήνων.

Το Σύνταγμα παρέχει εκλογικά δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Είτε κατοικούν στην Ελλάδα είτε βρίσκονται στο εξωτερικό. Τα δικαιώματα αυτά απορρέουν από την Ελληνική ιθαγένεια και ασκούνται από μια ηλικία κι έπειτα. Δεν προβλέπονται περιορισμοί με βάση τον τόπο διαμονής ή την φορολογική κατάσταση του πολίτη.

Για δεκαετίες η Ελλάδα αποφεύγει την συστηματική συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές της, με αόριστες δικαιολογίες και έωλα επιχειρήματα. Κατα καιρούς έχουμε ακούσει πως θα ψηφίζουν οι ομογενείς (στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί), ή πως θα αλλοιωθεί η λαϊκή βούληση με τη συμμετοχή ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Όμως ψηφοφόροι από το εξωτερικό ήδη συμμετέχουν στην εκλογές, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα όποτε μπορούν. Τα μέλη της ομογένειας που δεν είναι Έλληνες πολίτες, δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

Και δεν χωρούν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου. Εξίσου δημοκρατικές (ή και δημοκρατικότερες) χώρες έχουν επιδείξει βέλτιστες πρακτικές επιστολικής ψήφου. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα στο εκλογικό σύστημα της Ελλάδας. Η παρατεταμένη εθελοτυφλία απέναντι στην απλότητα, ευκολία, ασφάλεια, και ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη, αλλά εκ του πονηρού.

Ως κοινωνία συμφωνήσαμε πως η συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογικές διαδικασίες είναι καλή για τον τόπο. Η συμφωνία αυτή αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα του 2008. Οχτώ χρόνια αργότερα είναι καιρός να σταματήσουμε τις δικαιολογίες με τις οποίες στερούμε από χιλιάδες Έλληνες το εκλογικό τους δικαίωμα.

Eπιτέλους ας θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο ως αποκλειστική μέθοδο ψηφοφορίας για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *