Αποδελτίωση Δευτέρας 18 Απριλίου 2016

Τέσσερεις ειδήσεις της περασμένης βδομάδας που μου κίνησαν το ενδιαφέρον.


Το San Francisco είναι μια περιζήτη πόλη, κι αυτό φαίνεται από τα ακριβά ενοίκια για διαμερίσματα. Η διάμεση τιμή ενοικίου στο San Francisco για ένα τυπικό διαμέρισμα 50-70 τ.μ. με ένα υπνοδωμάτιο, ανέβηκε στα $3.590/μήνα τον Μάρτιο του 2016. Η αυξημένη ζήτηση οφείλεται στην άνθηση μεγάλων αλλά και νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας που πληρώνουν υψηλούς μισθούς για προγραμματιστές, μηχανικούς, ερευνητές κτλ.

Το κουβούκλιο-κατοικία των $400/μήνα.

Ο Peter Berkowitz όμως εργάζεται ως γραφίστας και δεν έχει την δυνατότητα να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο San Francisco. Μένει μέσα σε ένα κουβούκλιο στο καθιστικό του διαμερίσματος ενός φίλου του, στον οποίο καταβάλλει $400/μήνα. Η απελπιστική λύση του Berkowitz τράβηξε προσοχή στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και την προσοχή των δημοτικών αρχών της πόλης. Διαπιστώθηκαν πολεοδομικές και πυροσβεστικές παραβάσεις, και ο Berkowitz πλέον αναζητά νέα και οικονομική λύση για να συνεχίσει να κατοικεί στο San Francisco.


Η 15η Απριλίου είναι η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για εκατομμύρια Αμερικανούς, κάθε χρόνο. Φέτος επίσης είναι η πρώτη φορά που ομόφυλα ζευγάρια θα μπορέσουν να υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ με την ιστορική απόφαση το 2015 αναγνώρισε τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ατόμων σε όλες τις πολιτείες. Με την απόφαση αυτή υποχρεώθηκαν πολιτείες όπως το Michigan να δέχονται απο φέτος, κοινές φορολογικές δηλώσεις ομόφυλων ζευγαριών.


Η παρακάτω είδηση μου έκανε εντύπωση για δυο λόγους. Έχει βάθος και εύρος. Και η δημοσιογράφος ερευνά επιχειρήσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να διαφημίζονται στην εφημερίδα της, με κίνδυνο να χάσει τα έσοδα της διαφήμισης.

Έτσι λοιπόν η κριτικός εστιατοριών μιας τοπικής εφημερίδας στην Τάμπα, αποκαλύπτει πώς πολλά εστιατόρια παραπλανούν τους πελάτες τους για την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούν. Πολλά εστιατόρια στις ΗΠΑ διαφημίζουν ότι χρησιμοποιούν ντόπια και φρέσκα προϊόντα, χρεώνοντας τους πελάτες κάτι παραπάνω γι αυτό το ηθικο-κοινωνικό πλεονέκτημα. Η έρευνα της Laura Reilly έδειξε πως τα εστιατόρια σπανίως χρησιμοποιούν τα συστατικά που διαφημίζουν, ενώ συχνά ψεύδονται για την προέλευση των λαχανικών και κρεατικών τους.


Ο Peter Burnham πέρασε 27 χρόνια ως πρόεδρος κολεγίου και 2 χρόνια φυλακισμένος για κατάχρηση.

Έπειτα από δυο χρόνια στη φυλακή για κατάχρηση, ο πρώην πρόεδρος ενός τοπικού κολεγίου μιλάει ανοιχτά για την εμπειρία του και την πορεία του απο δω και μπρός.

Ο Peter Burnham εργάστηκε για 27 χρόνια ως πρόεδρος τοπικών κολεγίων και αναδείχθηκε ως ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο της ανώτερης εκπαίδευσης στις ανατολικές ΗΠΑ. Το 2011 βρέθηκε κατηγορούμενος υπεξαίρεσης, παραδέχτηκε το έγκλημά του, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Υπεξαίρεσε περίπου $50.000 σε διάστημα 10-15 ετων, χρεώνοντας στην εταιρική πιστωτική του κάρτα καμιά φορά ακόμη και την αγορά υποδημάτων αξίας $60.

Φέτος μίλησε στο ετήσιο συνέδριο τοπικών κολεγίων, απευθυνόμενος σε πρώην συναδέλφους του. Μίλησε για την εμπειρία του στη φυλακή, για την δουλειά του ως φυλακισμένου, και για τα σχέδιά του για το μέλλον. Μίλησε επίσης για τον χαρακτήρα της φυλακής στις ΗΠΑ, για το πώς καταστρέφει ανθρώπους αντί να τους αναμορφώσει και να τους αποδώσει καλύτερους στην κοινωνία.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *