Μονοξείδιο του άνθρακα

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα στις κατοικίες είναι υποχρεωτική εδώ και αρκετά χρόνια. Στην πολιτεία που κατοικώ (Illinois) ο νόμος απαιτεί ανιχνευτή μονοξειδίου άνθρακος σε απόσταση το πολύ 4,5 μέτρων από κάθε υπνοδωμάτιο. Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτων από δηλητηρίαση στις ΗΠΑ (και πιθανώς ανά τον κόσμο). Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ είναι επίσης υποχρεωτική η εγκατάσταση ανιχνευτών καπνού.

Το κόστος ενός ανιχνευτή/συναγερμού μονοξειδίου είναι γύρω στα $25. Παρόμοιο είναι και το κόστος ενός ανιχνευτή/συναγερμού καπνού. Σε καταστήματα ηλεκτρικών στην Ελλάδα έχω δει τιμές μεταξύ €15 και €25 .

Ακόμη κι αν έχει περάσει η εποχή των μαγκαλιών, ο κίνδυνος από το μονοξείδιο του άνθρακα παραμένει. Το μονοξείδιο είναι προϊόν ατελους καύσης που μπορεί να συμβεί σε καυστήρα κεντρικής θέρμανσης, σε σόμπα (υγραερίου, πετρελαίου, ξύλου), σε τζάκι, κτλ.

Σε κατοικίες με σύγχρονα αεροστεγή κουφώματα που περιορίζουν τα ρεύματα αέρα, το μονοξείδιο μπορεί να παραμείνει στο εσωτερικό και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να φτάσει σε επικίνδυνα όρια. Μην περιμένετε (αυτό) το κράτος να νομοθετήσει την υποχρεωτική εγκατάσταση ανιχνευτών/συναγερμών καπνού και μονοξειδίου. Πάρτε την πρωτοβουλία και εγκαταστείτε τέτοιους ανιχνευτές κοντά στα υπνοδωμάτιά σας, τώρα.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *