Επαρχιωτισμός

Ο Νίκος Μαραντζίδης γράφει στο protagon περι του αφόρητου επαρχιωτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αφόρητος όμως και σιχαμερός είναι ο ελιτισμός του συντάκτη ο οποίος άθελα ή σκόπιμα χωρίζει τον τόπο σε επαρχιώτες και κοσμοπολίτες.

Είμαι επαρχιώτης και κοσμοπολίτης. Σιχαίνομαι την άγνοια, την υπεροψία, και την κοντοφθαλμοσύνη που οδηγεί σε διακρίσεις μεταξύ επαρχιωτών και μη. Είμαι επαρχιώτης και μιλώ 4 ξένες γλώσσες· πέρασα από την ανανεωτική αριστερά και τον Ρήγα. Σιχαίνομαι το δήθεν ύφος του κίβδηλου ελιτισμού. Είμαι επαρχιώτης και έχω δει τον κύκλο Der Ring des Nibelungen στο Bayreuth· δυο φορές. Αηδιάζω όμως απέναντι στην ψευτοκουλτούρα αυτών που υποτιμούν την επαρχία.

Ο Νίκος Μαραντζίδης έχει πρόβλημα με την πνευματική και πολιτική πενία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνοι. Η πενία αυτή όμως και η εσωστρέφεια του ετερόκλητου συνοθυλεύματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαρχιωτισμός. Είναι πολιτική ανεπάρκεια, είναι πολιτική ημιμάθεια, λαϊκισμός, πατριδοκαπηλεία, κουτοπονηρία, σοβινισμός, ελαφρο-εθνικισμός κ.ά. Αυτά δεν συνδέονται με τον επαρχιωτισμό.

Η ελλειματική πολιτική και ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν επαρχιωτισμό. Ο Νίκος Μαραντζίδης υποτιμά τη μισή Ελλάδα για να κρίνει ένα περιστασιακό και ευκαιριακό πολιτικό μόρφωμα. Πρόκειται για πενία λόγου ή για υπεροψία; Όπως και να’χει, ως επαρχιώτης αισθάνομαι προσβεβλημένος από το κείμενο του Μαραντζίδη. Κι ως επαρχιώτης λέω το εξής: άνθρωπος που θεωρεί την μισή Ελλάδα αρχέτυπο ανοησίας, εσωστρέφειας, και ημιμάθειας, δεν διαφέρει και πολύ απ αυτους που κρίνει. Απλως δεν το ξέρει, κι ο χρόνος θα το δείξει.

Share