Μανδραβέλης έναντι συλλογικής εσωστρέφειας

Αν υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει πως ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι από τους πιο οξυδερκείς δημοσιογράφους που έχουμε στην Ελλάδα, το  άρθρο του στην Καθημερινή 11.11.08 είναι η απάντηση:

Εντάξει, το εμπεδώσαμε! Η Ελλάδα δεν έχει Ομπάμα. Αλλά σάμπως έχει Harvard για να εκπαιδεύσει ένα φοιτητή για να γίνει σαν το νέο ίνδαλμά μας; Σάμπως έχει «Harvard Law Review» για να ψηθεί στη διεύθυνσή του ένας νέος, ώστε να γίνει κάποια στιγμή σαν τον Ομπάμα; Ή μήπως έχει μη κυβερνητικές οργανώσεις σαν αυτές που δούλεψε στα νιάτα του ο Αφροαμερικανός γερουσιαστής, για να αποκτήσει τις πρώτες του πολιτικές εμπειρίες στις φτωχογειτονιές του Σικάγο; Και όλα αυτά τα ΜΜΕ που θρηνούν και οδύρονται για την απουσία ενός Ομπάμα από την Ελλάδα, μήπως πρέπει πρώτα να αναρωτηθούν: έχουμε media που θα συζητούσαν μια πολιτική πρόταση σαν του Ομπάμα; Ή μήπως έχουμε πολλές εκδοχές του «National Enquirer», Μέσα Ενημέρωσης δηλαδή που ασχολούνται με την πολιτική μόνο όταν «χωρίσει ο Θωμάς με τη Βαρβάρα και ο Νίκος ο ψηλός με τη Φανή».

Με αφορμή το άρθρο του Πάσχου, θέλω να εκφράσω μια σκέψη που με προβληματίζει εδώ και πολλούς μήνες λοιπόν:

Τα περισσότερα προβλήματα — αν όχι όλα — που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική κοινωνία έχουν λυθεί από χρόνια σε άλλες χώρες.   Λίγο να μελετούσαν οι «αρμόδιοι» τα best practice και τις εμπειρίες άλλων χωρών, πολλά στραβά στην Ελλάδα θα είχαν ήδη διορθωθεί.

Η συλλογική εσωστρέφεια που μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία, μας οδηγεί στον μαρασμό.  Φτάνει πια!

Share

4 thoughts on “Μανδραβέλης έναντι συλλογικής εσωστρέφειας

  1. Να κάνουμε benchmarking στη Χώρα του “άρπα-κόλλα”;
    Μα γιατί; Αφού εμείς το κάνουμε “καλύτερα” και “και με το πάσο μας”! Γιατί να το κάνουμε όπως το κάνουμε οι “άλλοι” που βιάζονται, δίνουν σημασία στις λεπτομέριες, και δεν κανονίζουν μίζες μεταξύ τους;

  2. Να κάνουμε benchmarking στη Χώρα του “άρπα-κόλλα”;
    Μα γιατί; Αφού εμείς το κάνουμε “καλύτερα” και “και με το πάσο μας”! Γιατί να το κάνουμε όπως το κάνουμε οι “άλλοι” που βιάζονται, δίνουν σημασία στις λεπτομέριες, και δεν κανονίζουν μίζες μεταξύ τους;

  3. Η πλάκα βέβαια είναι πως ακόμα και ο Έλλην Ομπάμα μορφωνόταν και εργαζόταν πρώτα στο θεσμικό περιβάλλον των ΗΠΑ, όταν θα έφτανε στην Ελλάδα θα τον φωνάζανε πράκτορα της CIA!

  4. Η πλάκα βέβαια είναι πως ακόμα και ο Έλλην Ομπάμα μορφωνόταν και εργαζόταν πρώτα στο θεσμικό περιβάλλον των ΗΠΑ, όταν θα έφτανε στην Ελλάδα θα τον φωνάζανε πράκτορα της CIA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *