Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 31.05.08

Συστέλλεται η διαστολή;

***

Η χώρα μας, όπως κατ’ επανάληψη δηλώσαμε στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, είναι κάθετα αντίθετη με την εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με οποιεσδήποτε αντιμικροβιακές ουσίες. (Γ. Κοντός, Έλλην Υπουργός)

Αυτό μας έλειπε! Θα τα απολυμαίνουμε με ηλιέλαιο και αγιασμό.

***

Στο θέμα των απαράδεκτων αγωγών εναντίον των κ. Παπανδρέου και Τσίπρα, ο κ. Βγενόπουλος δεν ήταν πειστικός. Ακόμη χειρότερα: προσπάθησε να πείσει επιστρατεύοντας λογικοφανή επιχειρήματα. Επικαλέστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα στην άμυνα. Ομως παρέκαμψε το γεγονός ότι ο πολιτικός λόγος είναι εγγενώς διασταλτικός στις κρίσεις και τις αποφάνσεις και κατά τούτο ενδεχομένως άδικος στον καταγγελτικό του οίστρο. Χίλιες φορές προτιμότερος, έστω και έτσι, από έναν λόγο άνευρο και φοβικό, εγκλωβισμένο στην επικράτεια της τυπικής νομιμοφροσύνης. Ο κ. Βγενόπουλος, που θα μπορούσε με άλλους τρόπους να προβάλει και να διεκδικήσει το δίκιο του, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου γλιστρώντας σε επικίνδυνη ατραπό. (Ο Γ. Τριάντης, στην Ελευθεροτυπία 28.05.08· το απόσπασμα εντόπισε και έστειλε ο οργισμένος βαλκάνιος· η έμφαση δική μου).

Φαίνεται όμως πως η διασταλτικότητα του πολιτικού λόγου είναι μια έννοια συστολικής ερμηνείας για την Ελευθεροτυπία. Αφού στο ίδιο φύλλο η εφημερίδα ψέγει τον Υπουργό Εθνικής Φαντασιοπληξίας για τον δικό του διασταλτικό λόγο:

«Διαστέλλονται» τα άρθρα του Συντάγματος; Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, μάλλον ναι, αφού αναζητεί ερμηνείες για να επιτρέψει τη λειτουργία των κολλεγίων ως πανεπιστημίων με αναγνωρισμένα πτυχία. (Ελευθεροτυπία 28.05.ο8)

***

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *