Χοιροπαίδες και χειροπέδες

Γράφουν τα Νέα 06.05.08:

Χειροπέδες κόμη και σε ανήμπορους να περπατήσουν είχαν βάλει οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, που συνόδευαν κρατουμένους στα δικαστήρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρού Αλβανού που κατηγορήθηκε για αντίσταση και εξύβριση και μεταφερόταν σιδηροδέσμιος παρ΄ ότι το πόδι του ήταν σπασμένο! Μάλιστα ήταν υποβασταζόμενος από τον έναν αστυνομικό που τον συνόδευε, αλλά είχε τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες.

Η παρακάτω διευκρίνηση είναι απαραίτητη αφού ο συντάκτης του παραπάνω κειμένου στα Νεα φαίνεται να αγνοεί ουσιαστικά πράγματα.

Οι χειροπέδες δεν χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν κάποιον να αποδράσει. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν και τρέχουν με τα πόδια και όχι με τα χέρια. Οι χειροπέδες δεν μπορούν να αποτρέψουν το περπάτημα και το τρέξιμο.

Οι χειροπέδες όμως περιορίζουν την κινητικότητα των χεριών. Με τα χέρια, ένα άτομο μπορεί να χτυπήσει κάποιο άλλο, μπορεί ακόμη να αρπάξει και το περίστροφο του αστυνομικού και να πυροβολήσει κάποιον. Γι αυτό στις μεταγωγές δένονται τα χέρια των μεταφερόμενων και μάλιστα πίσω από την πλάτη κατα το δέον (που δεν φαίνεται να τηρείται στην Ελλάδα).

Ένα άτομο με σπασμένο πόδι και άδετα χέρια μπορεί και να χτυπήσει κάποιον και να πυροβολήσει.

Στο επόμενο άρθρο μας ειδικά για τους συντάκτες των Νέων: τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια!

Share

2 thoughts on “Χοιροπαίδες και χειροπέδες

  1. Μήπως, Λεωνίδα, ο συντάκτης των Νέων ήθελε να υπογραμμίσει την εγκληματική αμέλεια των αστυνομικών του σαββατιάτικου συμβάντος, που άφησαν χωρίς χειροπέδες τον κρατούμενό τους τη στιγμή που σε λιγότερο ύποπτες στιγμές ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία;

    Πολλά θέλω, ε;

  2. Μήπως, Λεωνίδα, ο συντάκτης των Νέων ήθελε να υπογραμμίσει την εγκληματική αμέλεια των αστυνομικών του σαββατιάτικου συμβάντος, που άφησαν χωρίς χειροπέδες τον κρατούμενό τους τη στιγμή που σε λιγότερο ύποπτες στιγμές ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία;

    Πολλά θέλω, ε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *