5 λεπτά με τον Γιώργο Παπανδρέου

Στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη, μέσω του youtube, σε Έλληνες ιστολόγους. Το εγχείρημα οργάνωσε και συντόνισε ο Στέφανος Παπανώτας. Παραθέτω εδώ το απόσπασμα της δικής μου συνέντευξης με τον κ. Παπανδρέου καθώς και το afterthought γι αυτήν.

Για να παρακολουθήσετε την συνέντευξη κάντε κλικ στη εικόνα παρακάτω. Το απόσπασμα έχει διάρκεια 7 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια διαβάστε τις σκέψεις μου για τις απαντήσεις του κ. Παπανδρέου αλλά και για την εμπειρία γενικότερα.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FUP-tpyMq9E[/youtube]

Πρώτα ρώτησα τον κ. Παπανδρέου για το άρθρο 16 και τις ανάγκες για εξορθολογισμό στην ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ και τη δική του, στην ενίσχυση και βελτίωση της δημόσιας παιδείας. Σημείωσε όμως πως η de facto κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της ιδιωτικής ανώτητης παιδείας πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και πρότεινε την αξιολόγηση (και κατά προέκταση ελπίζω) τη ρύθμιση των παραρτημάτων που λειτουργούν έτσι ώστε να βελτιωθεί το τοπίο. Αμήν. Για το ίδιο το άρθρο 16 του Συντάγματος ο κ. Παπανδρέου είπε:

[…] το άρθρο 16, το οποίο συμφωνώ πρέπει να αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση, κι αυτή είναι η θέση μας […]

Δηλαδή ο κ. Παπανδρέου συμφωνεί πως το 16Σ πρέπει να αλλάξει και μάλιστα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση (όπως προκύπτει απο τη συζήτηση, προς μια κατεύθυνση που θα επιτρέψει τη ρύθμιση του τοπίου των ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα). Ελπίζω πως την ανανεωμένη και ξεκάθαρη εντολή που έλαβε από την κοινότητα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου να τολμήσει το κρίσιμο βήμα στο ζήτημα του 16Σ. Τουλάχιστον ας ανοίξει μια ευρεία δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αυτό όπως είχα προτείνει παλιότερα.

Στην πρώτη ερώτηση λοιπόν ο κ. Παπανδρέου έδωσε μια σαφή απάντηση δίχως να παραλείψει τα δύσκολα σημεία. Επιπλέον, με άρεσε η απάντησή του!

Η δεύτερη ερώτηση που έκανα στον κ. Παπανδρέου είχε να κάνει με την κοινωνία των πολιτών, με την υστέρηση που δείχνει η Ελλάδα στο θέμα αυτό, και με τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για πίεση (ως αντιπολίτευση) και δράση (ως κυβέρνηση) στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τόνισα μάλιστα, πως το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να στήσει ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα για τις προεδρικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου.

Ίσως να τσίγκλισα κάπως παραπάνω το θέμα της ηλεκτρονικής διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών διότι ο κ. Παπανδρέου πήρε αμέσως αμυντική θέση. Το ζήτημα για μένα δεν ήταν να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ οθόνες αφής (touch screens) για την ψηφοφορία. Αλλά — και δυστυχώς δεν το ξεκαθάρισα στην ερώτησή μου — ήθελα να κάταλάβω τη ρίζα της νοοτροπίας που απαιτούσε αποστολή των αποτελεσμάτων μέσω φαξ τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε στήσει ένα δικό του δίκτυο υπολογιστών σε όλη την επικράτεια.

Με άλλα λόγια: γιατί να πιστέψω στις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ περι ψηφιακής διακυβέρνησης όταν το κόμμα προτιμά μελανοσφραγίδες και ιδιόχειρες υπογραφές μέσω τηλεομοιοτυπίας, από την ψηφιακή υπογραφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων;

Επίσης ήθελα να πληροφορηθώ τί προτίθεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει συνθήκες για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η δεύτερη απάντηση του κ. Παπανδρέου κινήθηκε σ’ ενα γενικό και αφηρημένο πλαίσιο. Ευθύνεται και ο ερωτών για την ασάφεια αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα — λόγω του ασύγχρονου χαρακτήρα της συνέντευξης — να διευκρινίσω την ερώτησή μου.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του με τους bloggers ο κ. Παπανδρέου ήταν άνετος και άμεσος. Η ήπια διαλεκτική του είναι κάτι που εκτιμώ, όπως και το μηλαράκι στον υπολογιστή που βρισκόταν μπροστά του. Ο κ. Παπανδρέου έχει κερδίσει την εκτίμησή μου γιατί φέρνει στην Ελληνική πολιτική μια ηπιότητα που λείπει και που την έχουμε ανάγκη. Δεν ξέρω αν θα πιάσει η αλλαγή που φέρνει, αλλά το εύχομαι. Πιστεύω στην ηπιότητα διότι ανοίγει προϋποθέσεις για παραγωγικό και καλόπιστο διάλογο — δεν αποκλείει την σύγκρουση ιδεών και επιχειρημάτων αλλά την προάγει σε ένα επίπεδο καλοπιστίας που λείπει από τον τόπο μας.

Η εμπειρία μου με την ασύγχρονη συνέντευξη ήταν θετική. Η ποιότητα της εμπειρίας αυτής οφείλεται σε συγκεκριμένα άτομα: στον Στέφανο Παπανώτα που έτρεξε για να οργανώσει το εγχείρημα. Στον Γιώργο Μαρκάκη και τον Παναγιώτη Βρυώνη που έκαναν τη μαγνητοσκόπηση. Το μοντάζ έγινε από τον Παναγιώτη Βρυώνη. Στη δουλειά αυτών των ανθρώπων θα ήθελα να σταθώ για λίγο. Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και ερασιτεχνικά με εικονοληψία και μοντάζ, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο και απαιτητικό έργο είναι. Ειδικά όταν πρέπει να ενώσεις πολλά κομμάτια τραβηγμένα σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, με διαφορετική ηχοληψία, χρωματική ισορροπία, και ανάλυση. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο και την υπομονή που βάλατε στο εγχείρημα αυτό. Ευχαριστώ, τέλος, τον Γιώργο Παπανδρέου που βρήκε χρόνο να απαντήσει στα ερωτήματά μας καθώς και τους συν-ιστολόγους που πήραν μέρος στο εγχείρημα αυτό.

Κάντε κλικ στην εικόνα αριστερά για να παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη του ΓΑΠ στους ιστολόγους, διάρκειας 46 λεπτών. Τα ιστολόγια που συμμετείχαν στη συνέντευξη ήταν: g700.blogspot.com, krogias.blogspot.com, www.neolaia.gr, www.politikoblog.gr, http://irakliotis.gr , sotiris-koukios.blogspot.com, www.ophilos.eu, www.221.gr

Παραλειπόμενα: εκεί που είχα στήσει κάμερα, φώτα, και είχα ξεκινήσει την μαγνητοσκόπηση, έπεσε δάκτυλος Βενιζέλου ή Σκανδαλίδη. Κάντε κλικ στην εικόνα δεξιά για να παρακολουθήσετε το στιγμιότυπο διαρκείας 5 δευτερολέπτων.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *