Τα οδοιπορικά ενός γομαριού

Το Νοέμβριου του 2011, ο ιστορικός και φιλόλογος Αστέριος Ροντούλης διορίστηκε υφυπουργός κτηνοτροφικών και κτηνιατρικών υποθέσεων στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Στους δυο μήνες υφυπουργίας, ο κ. Ροντούλης πέρασε κάθε Σαββατοκύριακο στη Λάρισα. Για τις μετακινήσεις του κ. Ροντούλη στο σπίτι του ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης ενέκρινε δαπάνες μετακίνησης ή έξοδα παραστάσεως, με το σκεπτικό πως ο υφυπουργός θα ερχόταν σε επαφή με φορείς της αρμοδιότητάς του.

Συνοπτικά, τα εκτός έδρας του κ. Ροντούλη έχουν ως εξής (με βάση στοιχεία από το πρόγραμμα «Διαύγεια»):

Από τη στιγμή που του ανατέθηκαν αρμοδιότητες (25/11/2011) ως σήμερα (18/1/2012) ο κ. Ροντούλης ταξίδεψε στη Λάρισα κάθε Σαββατοκύριακο για υπηρεσιακούς λόγους. Συχνά μάλιστα φεύγοντας από την Αθήνα Πέμπτη και επιστρέφοντας Δευτέρα.

Αποτελεί ειρωνία πως στις 17/11/2011 ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης εγκρίνει μετακίνηση του υφυπουργού Ροντούλη στη Λάρισα, για 4 μέρες, από τις 18 ως 21 Νοεμβρίου για «συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς του Νομού για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.» Ο υφυπουργός Ροντούλης απέκτησε αρμοδιότητες στις 25/11/2011!

69 μέρες υφυπουργός, τις 44 στη Λάρισα! Θα έλεγε κανείς πως εκτός από τους ιπτάμενους καθηγητές των περιφερειακών πανεπιστημίων αποκτήσαμε τώρα και εποχούμενους υφυπουργούς.

Η υπόθεση βεβαίως έχει ανθρώπινη διάσταση. Ο κ. Ροντούλης είναι οικογενειάρχης. Έχει ανάγκη να βλέπει την οικογένειά του. Φυσικό είναι να θέλει να βρίσκεται στο σπίτι του. Κανείς δεν τον ψέγει γι αυτό.

Οι μετακινήσεις όμως Αθήνα-Λάρισα, με δαπάνες του κράτους είναι απαράδεκτες. Δεν πρόκειται για υπεύθυνη στάση. Φταίει ο κ. Ροντούλης που ζητάει αποζημίωση αλλά φταίει κι ο κ. Σκανδαλίδης που εγκρίνει τις μετακινήσεις ως «υπηρεσιακές». Μα καλά,  η κτηνοτροφική και κτηνιατρική καρδιά της Ελλάδας χτυπά μόνο στη Λάρισα Πέμπτη με Δευτέρα; Τέτοια σύμπτωση πιά;

Το ζήτημα, αν πρόκειται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δεν είναι ποσοτικό αλλά ηθικό. Ειδικά για έναν πολιτικό που μόλις 2 μήνες πριν υφυπουργοποιηθεί, αποκαλούσε «γομάρια» από το βήμα του κοινοβουλίου τα μέλη μιας κυβέρνησης που επέβαλε σκληρά οικονομικά μέτρα στον λαό. Πού να ‘ξερε πως θα βρισκόταν κι ο ίδιος κάποια στιγμή μέλος τέτοιας κυβέρνησης. Απαιτώντας από τον ίδιο λαό να του πληρώνει τα πήγαιν-έλα στο σπίτι του.

(Την υπόθεση Ροντούλη πρώτα ανέδειξε το ιστολόγιο Παραπολιτική).

 

Share

2 thoughts on “Τα οδοιπορικά ενός γομαριού

 1. Λεωνιδα,
  ολες οι παραπάνω αποζημιωσεις επιστρεφονται αμεσα στο κρατος απο τον Ροντουλη.
  Ολα τα κοινοβουλευτικα μελη του λαος που υπυργοποιήθηκαν πρατουν το ιδιο.
  Τα χρηματα πανε στο λογαριασμο του Πετσαλνικοπυ για την αποπληρωμη του χρεους.

  • Ωραία.

   Παραμένουν βέβαια δυο κραυγαλέα ηθικά ζητήματα:

   1) Γιατί ζήτησε και δέχτηκε τις αποζημιώσεις κατ αρχήν;

   2) Γιατί περνά 4 μέρες τη βδομάδα (δύο εκ των οποίων εργάσιμες) στο σπίτι του αμοιβόμενος από τους Έλληνες φορολογούμενους;

   Παραφράζοντας την αγγλική θυμοσοφία λοιπόν:

   Μπορείς να βγάλεις το γομάρι από το χωριό αλλά δεν μπορείς να βγάζεις το χωριό από το γομάρι. (You can take the lady out of the village but you cannot take the village out of the lady).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *