Η επέκταση του ΔΠΘ, μέρος 2ο

Τον Ιούνιο του 2007, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσίασε στη Δράμα τη Μελέτη Επέκτασης του Πανεπιστημίου στην Ανατολική Μακεδονία. Έγραψα σε προηγούμενο άρθρο, πως η μελέτη έγινε κάτω από την πίεση τοπικών παραγόντων και προκειμένου να ικανοποιήσει τις τοπικιστικές μωροφιλοδοξίες Δραμινών πολιτευτών. Μεσολάβησαν οι πρόωρες εκλογές και ο διορισμός νέου υπουργού παιδείας.

Το ζήτημα της επέκτασης του ΔΠΘ σε Δράμα και Καβάλα ήρθε και πάλι στην τοπική επικαιρότητα.

Στις 15.10.07 η Ηχώ Δράμας έφερε στο προσκήνιο μια αντιφατική δήλωση του αντιπρύτανη του ΔΠΘ, Θανάση Καραμπίνη. Συγκεκριμένα ο κ. Καραμπίνης φέρεται να έχει δηλώσει, σε συνέντευξή του σε άλλη τοπική εφημερίδα:

εμείς αυτή την στιγμή
δεν ευαγγελιζόμαστε επέκταση του ΔΠΘ.

(Η έμφαση δική μου)

Βέβαια σε κάποια άλλη στιγμή, τον Ιούλιο του 2007 ο κ. Καραμπίνης προσυπέγραφε μαζί με τον πρύτανη του ΔΠΘ κ. Κ. Σιμόπουλο, την Μελέτη Επέκτασης του Πανεπιστημίου στην Ανατολική Μακεδονία. Τότε ο κ. Καραμπίνης, μαζί με τον κ. Σιμόπουλο, δέσμευαν το ΔΠΘ ως «έτοιμο να υλοποιήσει άμεσα» την όποια επέκταση του πανεπιστημίου αποφάσιζε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τη μια στιγμή δηλαδή ευαγγελίζεται την επέκταση ο κ. Καραμπίνης και την άλλη δεν την ευαγγελίζεται. Η ανακολουθία του, ως στελέχους του πανεπιστημίου, σημαίνει πως το ΔΠΘ δεν έχει στρατηγική ανάπτυξης. Άλλα λέμε τον Ιούλιο για να ικανοποιήσουμε τις μωροφιλοδοξίες τοπικών πολιτευτών κι άλλα λέμε τον Οκτώβρη του ίδιου έτους προς τέρψη άλλων τοπικών παραγόντων. Πουθενά στις ιστοσελίδες του ΔΠΘ (όπως και στις ιστοσελίδες πολλών πανεπιστημίων στην Ελλάδα) δεν υπάρχει ένα κείμενο με τους στρατηγικούς στόχους και το όραμα του ιδρύματος.

Παραμένει γεγονός το εξής:

η Σύγκλητος του ΔΠΘ στις 13 Μαΐου 2004, και μετά από διεξοδική συζήτηση στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου, ενέκρινε κατ’ αρχήν με την 41/589 (Θέμα Α) απόφαση της την επέκταση του Δημοκρίτειου στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις […]
(Από την Μελέτη Επέκτασης 2007, η έμφαση δική μου).

Τον Απρίλιο του 2006 με την απόφαση 587/17 το πρυτανικό συμβούλιο συγκροτεί επιτροπή διερεύνησης του θέματος της επέκτασης του ΔΠΘ σε Δράμα και Καβάλα. Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο τότε πρύτανης του ΔΠΘ κ. Θανάσης Καραμπίνης!

Στις 25 Ιανουαρίου 2007 η σύγκλητος του ΔΠΘ με εισήγηση του νέου πρύτανη κ. Κ. Σιμόπουλου και του νέου αντιπρύτανη κ. Θανάση Καραμπίνη (!) αποφασίζει την ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών με τμήματα στη Δράμα και στην Καβάλα.

Κι όλα αυτά ενώ ο κ. Καραμπίνης δεν ευαγγελίζεται την επέκταση του ΔΠΘ. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γινόταν στην περίπτωση που την ευαγγελιζόταν.

Κουτσά-στραβά το ΔΠΘ αναθέτει σε μέλος του ΔΕΠ τη συντάξη μια μελέτη επέκτασης για να υποβληθεί στο ΥΠΕΠΘ. Πρόκειται για τη μελέτη που παρουσιάστηκε πανηγυρικά στη Δράμα τον Ιούλιο του 2007 και εξίσου πανηγυρικά απορρίφθηκε από την τότε υπουργό κ. Μ. Γιαννάκου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στο επόμενο, και τελευταίο, άρθρο αυτού του κύκλου θα επιχειρήσω μια ποιοτική ανάλυση της μελέτης όσον αφορά το αντικείμενο της πληροφορικής. Πιστεύω πως η πρόταση ήταν εντελώς άστοχη όσον αφορά τις ανάγκες της Ελλάδας στο χώρο της πληροφορικής. Τέτοιες αστοχίες, όταν υλοποιούνται, οδηγούν την ανώτατη εκπαίδευση σε βαθύτερα αδιέξοδα.

Share

6 thoughts on “Η επέκταση του ΔΠΘ, μέρος 2ο

  1. Νομίζω πως δεν ήταν αστοχη η ιδέα ίδρυσης νέου τμήματος, αλλά η πρόταση αυτή η ίδια. Αν θυμάμαι καλά θέλανε να δημιουργήσουν τρεις τομείς και ο ένας ήταν κάτι σαν εκπαίδευση και πληροφορική. Προφανώς είχαμε κάποια «παιδιά» μας που θέλαμε να τα βολέψουμε και είπαμε να φτιάξουμε ένα νέο τμήμα για αυτό. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

  2. Νομίζω πως δεν ήταν αστοχη η ιδέα ίδρυσης νέου τμήματος, αλλά η πρόταση αυτή η ίδια. Αν θυμάμαι καλά θέλανε να δημιουργήσουν τρεις τομείς και ο ένας ήταν κάτι σαν εκπαίδευση και πληροφορική. Προφανώς είχαμε κάποια «παιδιά» μας που θέλαμε να τα βολέψουμε και είπαμε να φτιάξουμε ένα νέο τμήμα για αυτό. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

  3. Απόστολε, θεωρώ την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος που θα είναι γεωγραφικά αποκομμένο από το ίδρυμα και άστοχη και επιβλαβή για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η πρόταση εμπεριέχει αστοχίες διότι προσπαθεί να στήσει ένα ακόμη κλασικό τμήμα πληροφορικής δίχως διαφοροποίηση και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Τις αστοχίες της πρότασης θα αναλύσω στο 3ο άρθρο μόλις βρω λίγο χρόνο να το τελειώσω.

  4. Απόστολε, θεωρώ την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος που θα είναι γεωγραφικά αποκομμένο από το ίδρυμα και άστοχη και επιβλαβή για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η πρόταση εμπεριέχει αστοχίες διότι προσπαθεί να στήσει ένα ακόμη κλασικό τμήμα πληροφορικής δίχως διαφοροποίηση και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Τις αστοχίες της πρότασης θα αναλύσω στο 3ο άρθρο μόλις βρω λίγο χρόνο να το τελειώσω.

  5. Το ερώτημα είναι: χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα πληφορικής ή επιστήμης η/υ; Προσωπικά πιστεύω πως ναι, αλλά με προϋποθέσεις. Πρωτον, να αναλάβουν την ίδρυσή του άνθρωποι που γνωρίζουν το αντίκειμενο και όχι διάφοροι πολυτεχνίτες που επειδή «έχει ψωμί το πράγμα» αυτοχρήσθηκαν ειδικοί των η/υ. Δεύτερον, ένα τέτοιο τμήμα θα πρέπει να έχει σκοπό και όραμα. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή τι είδους «επιστήμονες» θέλει να παράγει. Για παράδειγμαν. στο τμήμα που έκανα το μεταπτυχιακό μου, χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κατά κόρο συναρτησιακές γλώσσες προγραμματισμού. Τρίτον, πρέπει να αποτελεί αρχή ότι το τμήμα θα είναι συνδεδεμένο με τη βιομηχανία ώστε οι φοιτητές του από νωρίς να αποκτούν «βιομηχανική εμπειρία». Τέταρτον, θα πρέπει να έχει ως μέλη ΔΕΠ νέα πρόσωπα που δεν θα προέρχονται από υπάρχοντα τμήματα. Έτσι δεν θα μπορέσουν οι πολυτεχνίτες να βρουν δίοδο εισόδου. Πέμπτο, θα υπάρχουν έτοιμες σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές (πρόσβαση στο Internet κ.λπ.). Αν λοιπόν ικανοποιηθούν αυτά τα κριτήρια, τότε το τμήμα ας γίνει και στο Νευροκόπι!

  6. Το ερώτημα είναι: χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα πληφορικής ή επιστήμης η/υ; Προσωπικά πιστεύω πως ναι, αλλά με προϋποθέσεις. Πρωτον, να αναλάβουν την ίδρυσή του άνθρωποι που γνωρίζουν το αντίκειμενο και όχι διάφοροι πολυτεχνίτες που επειδή «έχει ψωμί το πράγμα» αυτοχρήσθηκαν ειδικοί των η/υ. Δεύτερον, ένα τέτοιο τμήμα θα πρέπει να έχει σκοπό και όραμα. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή τι είδους «επιστήμονες» θέλει να παράγει. Για παράδειγμαν. στο τμήμα που έκανα το μεταπτυχιακό μου, χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κατά κόρο συναρτησιακές γλώσσες προγραμματισμού. Τρίτον, πρέπει να αποτελεί αρχή ότι το τμήμα θα είναι συνδεδεμένο με τη βιομηχανία ώστε οι φοιτητές του από νωρίς να αποκτούν «βιομηχανική εμπειρία». Τέταρτον, θα πρέπει να έχει ως μέλη ΔΕΠ νέα πρόσωπα που δεν θα προέρχονται από υπάρχοντα τμήματα. Έτσι δεν θα μπορέσουν οι πολυτεχνίτες να βρουν δίοδο εισόδου. Πέμπτο, θα υπάρχουν έτοιμες σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές (πρόσβαση στο Internet κ.λπ.). Αν λοιπόν ικανοποιηθούν αυτά τα κριτήρια, τότε το τμήμα ας γίνει και στο Νευροκόπι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *