Διαβατηριομπάχαλο και στις ΗΠΑ, αλλά …

Προβληματική είναι η έκδοση αμερικανικού διαβατηρίου, με αναμονή που φτάνει πλέον τους τρεις μήνες. Απο εκεί που η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ έβγαζε 11-12 εκατομμύρια διαβατήρια το χρόνο, τώρα αντιμετωπίζουν τον όγκο 100 εκατομμυρίων διαβατηρίων στα επόμενα 3-4 χρόνια (πηγή: CNN 16.08.07).

Οι ΗΠΑ απαιτούν από τους πολίτες τους πλέον να χρησιμοποιούν διαβατήριο κατά την είσοδό τους από τον Καναδά και το Μεξικό — μέχρι τώρα αρκούσε η ταυτότητα και ένα πιστοποιητικό γέννησης. Η απαίτηση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για διαβατήρια. Με αποτέλεσμα να εμφανίζονται καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων και να εξαγριώνονται οι πολίτες.

Μέχρις εδώ όλα θυμίζουν Ελλάδα: μια απερίσκεπτη απόφαση δίχως σχεδιασμό και δίχως σεβασμό για τους πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν.

Η διαφορά όμως φαίνεται από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το λάθος. Ενώ στην Ελλάδα ο Αγγαρεύων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αδιαφόρησε εντελώς για το θέμα, στις ΗΠΑ τα πράγματα αντιμετωπίστηκαν αλλιώς.

Οι αρμόδιοι διαπίστωσαν το μέγεθος του σφάλματος. Και αμέσως χαλάρωσαν τους κανόνες περι διαβατηρίων. Έτσι και το σύστημα έκδοσης αποσυμφορίστηκε κάπως και οι ταξιδιώτες δεν ταλαιπωρήθηκαν.

Το δίδαγμα; Αστοχίες στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικής συμβαίνουν παντού: και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Η διαφορά είναι στον τρόπο με τον οποίο οι διοικήσεις — το κράτος — αντιμετωπίζουν τους πολίτες. Με ουρές από τις 4 τα ξημερώματα, για μια αίτηση διαβατηρίου, στην Ελλάδα. Με αναθεώρηση των κανόνων ώστε να αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση, στις ΗΠΑ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *