Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Share

775 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

  1. καλησπερα μια ερωτηση αν γνωριζει καποιος… ειχα ταξιδεψει στν αμερικη πριν περιπου 2,5 χρονια κ ειχα παραβιαση τ οριο τς βιζας εστα … ειχα κατσει 6 μηνες περιπου … μπορω ν ξαναταξιδεψω τωρα μ βιζα εστα..? αν γνωριζει κανεις θα μ βοηθησει πολυ… ευχαριστω…

  2. Καλησπερα Λεωνιδα. Θα ηθελα τη βοηθεια σου. Κερδισα το Λοταρι και
    περιμενω μεσα στην επομενη εβδομαδα την μεταναστευτικη βιζα. Θελω να σε
    ρωτησω αν παω για ενα μηνα Αμερικη να παρω την πρασινη καρτα και γυρισω
    πισω Ελλαδα για 5 χρονια περιπου θα χασω την πρασινη καρτα και γενικα το
    δικαιωμα να ζησω Αμερικη; Εχω μια σχεση και δεν θελουμε να χωρισουμε
    λογω αποστασης γιατι δεν μπορει να φυγει να ζησει Αμερικη.

    Ευχαριστω

    • Συγχαρητήρια για την κλήρωση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απωλέσεις την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου αν φύγεις για 5 χρόνια απο τις ΗΠΑ. Η μεταναστευτική υπηρεσία θα θεωρήσει πως εγκατέλειψες την ιδιότητά σου ως μόνιμου κατοίκου.

      • Δηλ. το πολυ που πρεπει να κατσω εκτος Αμερικης ειναι εξι μηνες καθε χρονο; Αν καθησω 2-3 χρονια υπαρχει παλι κινδυνος οπως λες;

        • Σιγουρα υπάρχει κίνδυνος. Ακόμη κι αν είσαι 6 μήνες ΗΠΑ, 6 μήνες Ελλάδα, έπειτα από 2-3 χρόνια, ίσως αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

          Η μεταναστευτική υπηρεσία εδώ λέει πως χάνεις την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου αν παραμείνεις εκτός ΗΠΑ για εκτενές χρονικό διάστημα, εκτός κι αν είχες πρόθεση για προσωρινή απουσία, που μπορεί να αποδειχθεί με συγκεριμένους τρόπους.

          Επειδή όμως δεν ορίζουν τη διάρκεια του εκτενούς χρονικού διαστήματος, ή την ακριβή τεκμηρίωση της πρόθεσης για προσωρινή απουσία, θα πρότεινα να συζητούσες το θέμα με ειδικευμένο δικηγόρο.

          Στις συζητήσεις εδώ συμβάλλει συχνά ο κ. Κ. Ρόκκας poy είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα μεταναστευτικά των ΗΠΑ. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε έχω κάποια επαγγελματική ή οικονομική σχέση μαζί του. Οι παρεμβάσεις του όμως είναι πάντα εξαιρετικές κι οι σπουδές του ακόμη καλύτερες.

          • Καταλαβα…Κριμα να κερδιζεις τη λοταρια και να πρεπει να αποχωριστεις το αλλο σου μισο…Θα επικοινωνησω με τον Κο Ροκκα συντομα.

            Κατι τελευταιο αν γνωριζεις, αν δεν παρω τελικα την πρασινη καρτα ή αν την παρω και χασω στο μελλον την ιδιοτητα του μονιμου κατοικου, μπορει η αδερφη μου σαν αμερικανος υπηκοος που ειναι να κανει προσκληση στη μητερα μας και μετα η μητερα σε μενα;
            * Σημ. ειμαι ενηλικας.

          • Η αδερφή μπορεί να κάνει πρόσκληση, αλλά οι σχετικές διαδικασίες με τα σημερινά δεδομένα κρατούν 8-12 χρόνια.

          • καλησπερα σας.ειμαι παντρεμενη και εχω ενα μωρο 16 μηνων..θελουμαι με τον αντρα μου να παμαι στην βοστονη να ανοιξουμαι δικο μας μαγαζι….τι πρεπει να κανουμαι…στην ελλαδα ο αντρας μου εχει δικο του μαγαζι..κρεοπωλειο περι τα 24 ετη…τι μπορουμαι να κανουμαι

          • Θα κανετε αιτηση για Diversity Lottery. Αυτες ανοιγουν καθε Οκτωβριο ή Νοεμβριο.
            Εαν δεν κερδισετε, μπορειτε να κανετε αιτηση μεταναστευσης αλλα θα χρειαστειτε ενα σπονσορα που θα συμπληρωσει το Affidavit of Support Κ πρεπει να δειξει οτι εχει επαρκη εσοδα για να σας καλυψει (125% του οριου φτωχειας κ το ακριβες ποσο παιζει αναλογα με το μεγεθος της οικογενειας του κ της δικη σας πχ. εαν αυτος εχει μονο συζυγο, συν τρεις εσυ, παμε 5 ατομα, πρεπει να βγαζει πανω απο $35,512 τον χρονο).
            Ο σπονσορας δεν ειναι αναγκη να ειναι συγγενης.

            Για να τους πεισετε οτι πατε να κανετε επενδυση (κρεοπωλειο), πρεπει η επενδυση σας να ειναι κατι εκατομμυρια… οκ ισως οχι εκατομμυρια αλλα εαν θυμαμαι καλα τουλαχιστον ενα εκατομμυριο.
            Νομιζω οτι η καλυτερη πιθανοτητα σας ειναι να κανετε αιτηση για την λοτταρια ξανα κ ξανα…

  3. Καλησπερα κ. Λεωνιδα

    Εχω τη γιαγια μου και τη θεια μου στην Νεα Υορκη και θα ηθελα να βρω εργασια εκει.
    Δεν μπορουν να μου στειλουν προσκληση, καθως δε θεωρουνται πρωτου βαθμου συγγενεις, απο οτι διαβασα στο american embassy.
    Υπαρχει διαθεσιμο σπιτι και η δυνατοτητα να εγγυηθει πως θα μενω μαζι της.

    Θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σας για το τι δυναμαι να κανω. Εχω δυο πτυχια απο Ελλάδα.(οικονομικα ΑΕΙ και MBA)
    Το πρωτο μου ταξιδι πρέπει να ειναι two way ticket ή one way? Αν με βαλει μεσα σε καποιο περιουσιακο στοιχειο θα γινει πιο εύκολη η αποκτηση πρασινης καρτας?

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    • Απαραίτητο το εισιτήριο με επιστροφή, αλλιώς το πιθανότερο είναι πως δεν θα σου επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ και θα σε βάλουν στο πρώτο αεροπλάνο πίσω, πριν βγεις καν από το τελωνείο του αεροδρομίου.

      Τα περιουσιακά στοιχεία δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην απόκτηση πράσινης κάρτας.

  4. Καλησπέρα σας!
    Θα ηθελα πολυ να σας θεσω και εγω το ερωτημα μου και θα χαιρομουν να μου απαντησετε. ΤΟΝ Απριλιο που περασε ορκιστηκα απο το τμημα γερμναικης γλωσσας και φιλολογιας του ΑΠΘ. Στην Αμερικη εχω παρα πολλους συγγενεις οι οποιοι μου γεννησαν την ιδεα να παω εκει για να αναζητηση εργασιας. Να τονισω πως δεν εχουμε Α΄ βαθμου συγγενεια. Μου ειπαν πως κοιταζουν το τροπο που μπορω να βρω δουλεια εκει ειτε στο αντικειμενο μου ειτε σε κατι αλλο. Επειδη ομως δε θελω να ζω σε ουτοπικο κοσμο θελω να μου πειτε ειλικρινα μπορω οντως να το τολμησω? ΕΠισης θελω να σας ρωτησω καθε ποτε γινεται αυτη η κλειρωση για τη βιζα και πως μπορω να μπω κ εγω. Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας.

    • Πληροφορίες και οδηγίες για πράσινη κάρτα μέσω κλήρωσης μπορείς να βρείς στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο άρθρο παραπάνω.

      Για εργασία στις ΗΠΑ με πτυχίο Γερμανικών, έχω την εντύπωση πως θα δυσκολευτείς λίγο. Και γενικά θα έλεγα με ένα βασικό πτυχίο και χωρίς επαγγελματική εμπειρία είναι απίθανο να μπορέσεις να βγάλεις άδεια εργασίας.

      Αν όμως έχεις καλή γνώση της αγγλικής, θα μπορούσες ίσως δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στις μεταφράσεις γερμανικά-αγγλικά, αναζητώντας πελάτες μέσω του διαδικτύου και χρεώνοντάς τους μέσω paypal κτλ, δίχως να χρειαστεί να μεταναστεύσεις. Πολλές τεχνικές και ιατρικές εταιρείες έχουν ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών.

  5. καλησπερα
    πρασινες καρτες για γυμναστες υπαρχουν ?

  6. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά και την διάθεση να βοηθήσετε! Θα ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα. Εάν κερδίσω στη λοταρία, θα πρέπει να έχω εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις; και ποιο είναι το κόστος για την απόκτηση πράσινης κάρτας;

    • Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά επίπτωση στο θέμα της λοταρίας. Το κόστος της πράσινης κάρτας αν κερδίσεις στη λοταρία, νομίζω πως είναι μεταξύ $600 και $1100 αναλόγως των παραβόλων που πρέπει να πληρώσεις.

  7. Σχετικα με τη λοταρία, τη συμπληρώνω μεταξυ σοβαρου και αστειου 5 χρονια τωρα. Μου κανει εντυπωση παντως πως δίνουν σε μας παντα ελάχιστες βίζες, ενω σε αλλες μικρες χώρες κερδιζουν χιλιαδες. Τοσοι λιγοι Ελληνες παιζουμε λοττο; λολ.

    • Υπαρχει συγκεκριμενο ποσοστο που επιτρεπουν απο καθε χωρα αναλογα παντα με το μεγεθος της χωρας, ποσες αλλες αιτησεις εγιναν κτλ. Νομιζω το ποσοστο βιζας που δινουν για Ελλαδα ειναι 7%

  8. Καλησπέρα! Σκέφτομαι να μετανάστευσω για Αμερική. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι Αμερικανός πολίτης .θα βγάλω τουριστική βιζα για να πάω για 10 μέρες αλλά ίσως χρειαστεί να καθίσω και μόνιμα. Ποσες μερες κανει να βγει μια τουριστικη βιζα?Στο τρίμηνο που διαρκεί η βίζα μπορώ να δουλέψω σε ελληνικό εστιατόριο? Αν τον παντρευτώ με πολιτικό γάμο σε πόσο καιρό παίρνω πράσινη κάρτα? Ευχαριστώ πολύ! 🙂

  9. Καλησπέρα! Σκέφτομαι να μετανάστευσω για Αμερική. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι Αμερικανός πολίτης .θα βγάλω τουριστική βιζα για να πάω για 10 μέρες αλλά ίσως χρειαστεί να καθίσω και μόνιμα. Ποσες μερες κανει να βγει μια τουριστικη βιζα?Στο τρίμηνο που διαρκεί η βίζα μπορώ να δουλέψω σε ελληνικό εστιατόριο? Αν τον παντρευτώ με πολιτικό γάμο σε πόσο καιρό παίρνω πράσινη κάρτα? Ευχαριστώ πολύ! 🙂

    • Δεν απαιτείται πλεον τουριστική βίζα, παρά η εξουσιοδότηση ETSA που βγαίνει σχεδόν αμέσως και επιτρέπει παραμονή ως 3 μήνες. Αν μείνεις μόνιμα, θα παραβιάσεις τους όρους της ETSA. Και έχει θα σου απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για 10 χρόνια.

      Με την ETSA δεν μπορείς να εργαστείς νομίμως.

      Αν έχετε ήδη σχέδια για γάμο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι είτε να πας στις ΗΠΑ με βίζα αρραβώνα και να παντρευτείτε εκεί αμέσως, ή να παντρευτείτε πρώτα στην Ελλάδα. Και στις δυο περιπτώσεις θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την διαδικασία μετανάστευσης που θα σου επιτρέψει να εργαστείς νομίμως από την πρώτη σχεδόν μέρα.

    • Η βιζα που χρειαζεσαι ειναι Κ-1. Με αυτην εχεις 90 ημερες να παντρευτειτε στις ΗΠΑ ή μπορειτε να παντρευτειτε εδω Ελλαδα. Προσοχη, γιατι η αδεια γαμου βγαινει απο την χωρα μονιμης διαμονης. Εγω εχω παντρευτει Αμερικανο εδω Ελλαδα αλλα ειχε αδεια διαμονης, αλλιως δεν μας εδιναν αδεια γαμου.

      Οχι δεν μπορεις να δουλεψεις εκει, οχι δεν μπορεις να παραμεινεις παραπανω απο 3 μηνες. Εαν πας με σκοπο να παντρευτεις εκει πρεπει να πας με Κ-1 βιζα.
      Αδεια γαμου απο Ελλαδα για ΕΣΕΝΑ. Πρεπει εκεινος να καταθεσει αιτηση εκει ΕΚΤΟΣ εαν μενει μονιμα Ελλαδα με αδεια διαμονης οποτε δικαιουται DCF εδω στην Αθηνα στην Πρεσβεια. Γενικα αναλογα με το φορτο τους, μπορει να παρει εως 18 μηνες για βγει η Κ-1. Νομιζω οτι θα ηταν πιο ευκολο εαν παντρευοσασταν κ εκανε αιτηση για CR-1. Δεν αναφερεις που ειναι ο αρραβωνιαστικος σου, εδω ή εκει?
      Εαν δεν δικαιουται να παρει αδεια διαμονης Ελλαδα, θα πρεπει να κανει αιτηση εκει για να σε φερει με Κ-1.

  10. Καλησπέρα και συγχαρητηρια για το blog το οποίο βοηθάει πολύ!!
    Η δική μου περίπτωση έχει ως εξής: Είμαι 28 ετών παντρεμένη και έχω αρκετά καλή δουλειά στην Αθήνα. Λόγω συγγενών στην Αμερική οι οποίοι έχουν εστιατόρια σκεφτόμαστε με τον σύζυγό μου την μετανάστευση. Έχω ήδη ένα bachelor από ελληνικό πανεπιστήμιο και 8 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Έκανα αίτηση σε community college για κάποια εξιδείκευση και για να έχουμε μικρότερο κόστος και με δέχτηκαν. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την συνεντευξη. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν θεωρείται με βάση την εμπειρία σας οτι είναι καλή κίνηση η μετανάστευση στην περίπτωση μας και εάν θα είναι εύκολο εν συνεχεία να βρώ δουλειά εκεί για να γίνουμε νόμιμοι?

    • Μου ειναι δύσκολο να απαντήσω επειδή η ερώτηση είναι γενική. Γενικά λοιπόν θα έλεγα πως αν έχετε προοπτική μόνιμης και νόμιμης εγκατάστασης στις ΗΠΑ, σαφώς και η μετανάστευση είναι καλή ιδέα.

      • Καλησπερα. Τελικά πήραμε με τον σύζυγο μου την βίζα (F1 & F2) και εδώ και 3 μήνες βρισκόμαστε στην Αμερική. Κοιτώντας από τώρα το επόμενο βήμα προς την νομιμη εγκατάσταση εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω έαν νομίζετε πως έχω πιθανότητες αλλαγής της f1 σε H1B εφόσον βρήκα εταιρεία (η οποία ανήκει σε Έλληνα) η οποια απασχολεί περίπου 25 άτομα και ασχολείται με real estate και εστιατόρια. Έχοντας bachelor σε political science και public administration από ελληνικό πανεπιστημίο και 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε θεσεις management θα μπορούσε η εν λόγω εταιρεία να μου κάνει τα χαρτιά για H1B με σκοπό την διαχείριση της εταιρείας (payroll, rental agreements, book keeping) και τήρηση των νομικών εγγράφων. Θα ήθελα την συμβουλή σας εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας έτσι ώστε να ξεκινήσω την διαδικασια.

        • Τη διαδικασία για την H1B την ξεκινά και την διαχειρίζεται ο εργοδότης κι όχι ο εργαζόμενος. Αν δεν έχει ήδη κάνει κάποιες κινήσεις ο πιθανός εργοδότης σημαίνει πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άδεια εργασίας.

          • Σας ευχαριστώ για την τόσο άμεση απάντησή σας. Ο εργοδότης θέλει να ξεκινήσει την διαδικασία και ήδη έχει απευθυνθεί σε δικηγόρο απλά ήθελα την δίκη σας γνώμη για το εάν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας με βάση την αμερικανική νομοθεσία.

          • Οι H1B συνήθως απονέμονται σε άτομα με πτυχίο masters και ειδίκευση σε τεχνολογικά, επιστημονικά, ή βιοϊατρικά επαγγέλματα. Αν ο εργοδότης όμως ξεκινήσει τη διαδικασία με τη βοήθεια δικηγόρου, αυτο θα είναι ένα θετικό βήμα.

        • Απάντηση στο θέμα αυτό μπορεί να δώσει μόνο ο εργοδότης. Η H1B βίζα είναι μια διαδικασία που την ξεκινά και την διαχειρίζεται ο εργοδότης. Έτσι που μου τα λέτε (με πτυχίο πολιτικών επιστημών), δύσκολα να δικαιολογηθεί H1B.

    • Η μονη βιζα που επιτρεπει εργασια ειναι η πρασινη καρτα. Οι συγγενεις πρωτου βαθμου μπορουν να σου κανουν προσκληση αλλα παιρνει χρονια γιατι εχει περιορισμο κ υπαρχει σειρα αναμονης.
      Τα περισσοτερα πτυχια κτλ απο πανεπιστημια εκτος των ΗΠΑ, τους αφηνουν αδιαφορους εκτος εαν ειναι καποιο πολυ χτυπητο ονομα. Μπορεις να κανεις τα χαρτια σου με προκληση απο τους συγγενεις σου αλλα να περιμενεις μεγαλη αναμονη.
      Για καλυτερες πιθανοτητες εγω θα εβαζα κ εναν ειδικο δικηγορο.
      Τονιζω οτι παιζει ρολο το ειδος της βιζας που θα βγαλεις κ με φοιτητικη βιζα ΔΕΝ μπορεις να δουλεψεις. Επισης δεν ξερω για τον συζυγο εαν μπορει να ερθει μαζι σου.

  11. Για σας ειμαι 53 μπορω να βρω δουλεια οτι δουλεια αν παω με τουριστικη νιζα χωρις αλλα χαρτια

    • Οχι δεν μπορεις να εργαστεις χωρις νομιμη βιζα στην Αμερικη.

  12. Καλησπέρα,

    Είμαι από την Ελλάδα, πριν ένα μήνα τελείωσα τη στρατιωτική μου θητεία, η σύντροφός μου ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο 2015 (με DS-form για ένα χρόνο αλλά πολλές δυνατότητες επέκτασης για περισσότερα χρόνια) και εγώ προσπάθησα δύο φορές να αποκτήσω τουριστική βίζα-Β για να την επισκεφτώ.

    Την πρώτη φορά στις 6 Νοέμβρη και τη δεύτερη στις 24 Νοέμβρη. Την πρώτη φορά απορρίφθηκε η αίτηση μου με την
    αιτιολογία ότι η Β βίζα δεν ταίριαζε στους σκοπούς του ταξιδιού μου, καθότι είχα αναφέρει στον Πρόξενο ότι θα με
    ενδιέφερε να κάνω και κάποιες συνεντεύξεις για κάποια προγράμματα διδακτορικών σπουδών. Ενώ τη δεύτερη φορά η αιτιολογία ήταν ότι δεν έπεισα τον πρόξενο ότι δικαιούμαι να λάβω το είδος της βίζας
    για την οποία έκανα αίτηση – κανονισμός 214(b) και στις δύο περιπτώσεις. Θεωρώ ότι
    το να πάω ξανά για τρίτη φορά για Β βίζα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

    Τώρα σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε πολιτικό γάμο. Εξ αρχής στόχος μας ήταν να είμαστε μαζί
    στην Αμερική, οπότε εγώ θα πήγαινα σαν τουρίστας για 6 μήνες-για αυτό δεν έκανα αίτηση για ESTA- και μέχρι το καλοκαίρι θα σχεδιάζαμε τις επόμενες μας κινήσεις.

    Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα να λάβω την J2 βίζα, την οποία θα δικαιούμαι βάσει του αμερικανικού
    νόμου; Δηλαδή εάν σε ένα-δύο μήνες έχουμε παντρευτεί και προσέλθω για συνέντευξη για την J2 βίζα, πιστεύετε θα μπορούσα να απορριφθώ (σε σχέση με τις δύο απορριπτικές για Β-βίζα). Τι θα μας συμβουλεύατε να κάνουμε;

  13. Καλησπερα.Ειχα πριν μερικους μηνες παει ΗΠΑ για να δωσω εξετασεις στο computer system institute[worcester,MA] στην αγγλικη[εβγαλα καλο βαθμο 96% στα 100%] και πραγματι θα εισαγομουνα τωρα τον Γεναρη,αλλα που λες πηγα πρεσβεια[μιας και η σχολη μου ειχε δωσει χαρτια για να παρω f-1 και να σπουδασω για ενα χρονο εκει] και νομιζα θα μου τη δεινανε,αλλα δεν μου δωσανε δυστυχως[λογω οτι δεν εχω μισθωτηριο κατοικιας στο ονομα μου,ουτε καποιο πιστοποιητικο που να δηλωνει οτι εχω οικογενεια εδω στην ελλαδα[αφου δυστυχως κανω μονη μου φορολογικη δηλωση],αρα δεν εχω καποιο τεκμηριο οτι θα επιστρεψω εδω ξανα παλι μετα αφοτου τελειωσο τις σπουδες εκει[1 χρονο ειπαμε]οποτε ρωταω αν μπορω με την ΕΣΤΑ να παω τωρα μεσα στο 2016 και να αρχισω αυτο που θα σπουδαζα αν πηγαινα τωρα το γεναρη,και μεσα στα πλαισια της τριμηνης αδειας να ξεκινησω διαδικασιες για να παρατεινω την παραμονη μου εκει.Σκεφτηκα επισης και λευκο γαμο με αμερικανο πολιτη,αλλα δεν ξερω αν θα ειναι για οφελος μου,γιατι δεν ξερω αν θα δεχτει ο αλλος τουτο,καθως να παω και μεσω εργασιας[αλλα δεν εχω καποιο πτυχιο[να ναι καλα οι γελοιες πανελληνιες που αφηνουν κοσμο και κοσμακη εκτος ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ],ουτε εχω δουλεψει σε καποια αξιολογη δουλεια μεχρι τωρα[ανεργη οαεδ ειμαι δυστυχως]και οι βεβαιωσεις απο δυο σεμιναρια που εχω δεν βοηθανε καθολου και μου ειναι παντελως αχρηστες]οποτε ρωτο πως θα μπορουσαν να με δεχτουν αν ξερω γω παω να δουλεψω ως ανειδικευτη εργατης,και με δεχτει ο εργοδοτης[μου προσφερει εργασια δηλαδη]τι κριτιρια υπαρχουν για αυτο.Απλως ερωτησεις κανω.Περιμενω απαντησεις.

      • Με λιγα λογια…οχι. Χρειαζεσαι κανονικη μεταναστευτικη βιζα για να δουλεψεις νομιμα. Ο λευκος γαμος επισης δεν σου εξασφαλιζει τιποτα γιατι θα σου ζητησουν πολλα πολλα στοιχεια για να τους πεισεις οτι ο γαμος ΔΕΝ ειναι λευκος (δεν ειναι καθολου χαζοι κ αφελεις οι Αμερικανοι!!).
        Νομιζω οτι δεν μπορεις να εγγραφεις στο πανεπιστημιο χωρις να καταθεσεις την φοιτητικη βιζα κ οχι ως ανειδικευτη εργατης δεν μπορεις να πας, γιατι για να παρεις βιζα εργασιας πρεπει ο εργοδοτης να σου κανει προσκληση αφου εχει πεισει οτι εψαξε αναμεσα στους Αμερικανους κ δεν βρηκε καποιον κ ετσι πρεπει να τον φερει “εισαγωγη”. Εαν ησουν καλλιτεχνης. γιατρος, δασκαλος που θα πηγαινε σε γκετο να διδαξει (εχουν μεγαλη αναγκη απο αυτους), κατι θα γινοτανε. Αλλα γενικα οχι, δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα!!!

        • κοιτα οπως ειπα απο πανω θα εισαγωμουν τωρα τον Γεναρη.Μου δωσανε το Ι20 αλλα πηγα εδω και δεν εγινε τιποτα δυστυχως,γιατι μου ειπανε οτι δεν εχω τεκμηρια επιστροφης μετα το τελος των σπουδων μου εδω στην ελλαδα.Στην περιπτωση μου μου ειπαν οτι αποκλειωμαι για 3 λογους[1]Δεν εχω οικονομικους ισχυρους συνδεσμους,διοτι κανω μονη μου φορολογικη δηλωση,η μητερα μου εχει ξαναπαντρευτει και δεν με αναφερει στο καινουργιο πιστοποιητικο οικογενειακης της καταστασης και ετσι δεν εχω οικονομικους δεσμους με τους γονεις μου εδω{2]δεν εχω μονιμη κατοικια στο ονομα μου,μιας και το σπιτη που ζω ειναι στο ονομα της γιαγιας μου που εχει πεθανει εδω και 1 χρονο,οποτε δεν θα χω καπου να γυρισω και [3]στην διαρκεια των σπουδων μου δεν υπαρχει κανεις να με υποστιριξει οικονομικα.Τους ειχα πει οτι ο θειος μου θα με βοηθουσε,και μαλιστα ειχε κανει υπευθηνη δηλωση οτι θα με στηριζε οικονομικα,και οτι επισης τους ειπα οτι θα εβρισκα παραληλλα με τις σπουδες μου εργασια για,αλλα δεν το πιστεψαν.Οτι με ρωτησαν στην συνεντευξη το απαντησα καθαρα και ξαστερα μιας και τα αγγλικα τα ξερω πολυ καλα[proficiensy to 2007],αλλα ουτε αυτο τους επεισε.Βεβαια εκανα αιτηση και μεσω κληρωσης,αλλα πιθανοτητα για να βγει ειναι μια στα τετρακιςεκατομυρια.Οποτε τι κανουμε;Μηπως να ξαναπροσπαθουσα παλι;Χλωμο το βλεπω.Ημουν ενα βημα πριν τη πηγη αλλα νερο δεν ηπια.

  14. Χαίρετε, κ. Ηρακλειώτη.
    Κατ’ αρχάς, πολλά συγχαρητήρια! Τα άρθρα σας είναι πραγματικά βοηθητικά για εμάς που σκεφτόμαστε την πιθανότητα μετανάστευσης, αλλά δεν έχουμε καμία εικόνα για το τι επικρατεί εκτός Ελλάδας .
    Εγώ θα ήθελα να κάνω μια- δυο ερωτήσεις σχετικά με την μετανάστευση λόγω σπουδών. Είμαι απόφοιτος τμήματος ψυχολογίας (ΑΕΙ) και όπου να’ ναι, τελειώνω και το μεταπτυχιακό μου (στην ψυχολογία της υγείας). Γενικά, έχω αρκετά καλούς βαθμούς. Πτυχίο λίγο πάνω από 8 και μέχρι τώρα στο μεταπτυχιακό, πάνω από 8.5. Σκέφτομαι την επιλογή της εκπόνησης διατριβής στο εξωτερικό, κυρίως σε Αμερική ή Αγγλία. Θα ήθελα, λοιπόν, αν είναι εύκολο, την άποψή σας σχετικά με τις πιθανότητες λήψης υποτροφίας από κάποιο Αμερικανικό πανεπιστήμιο, δεδομένου του ότι μόνο έτσι θα μπορούσα να βγω εκτός Ελλάδας, καθώς επίσης και μία εκτίμηση για το εάν μία τέτοια υποτροφία θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλήρως την διαβίωση ενός υποψηφίου διδάκτορα στην Αμερική. Επίσης, θα βοηθούσε αν γνωρίζατε τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης ψυχολόγων (μη Αμερικανών) στον χώρο της υγείας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού.
    Συνεχίστε την καλή δουλειά!
    Να είστε καλά!

    • Ξεκινα να γραφεις σε Πανεπιστημια των ΗΠΑ αναφεροντας ολα τα στοιχεια που αναφερεις εδω κ να ρωτησεις για τις περιπτωσεις υποτροφιας. Εχοντας σπουδασει στο εξωτερικο, μπορω να σου πω οτι υποτροφια για Μαστερ ή Ντοκτορα, ειναι σχεδον μηδαμινη καθοτι αυτες τις θεσεις τις κρατανε για υπηκοους των ΗΠΑ.
      Μονο εαν πας επι πληρωμη (να πληρωσεις τα εξοδα σου) μπορεις να το κανεις κ αυτο παλι, με καποια επιφυλαξη γιατι μπορει να σε δεχτει το πανεπιστημιο αλλα να μην σου δωσει βιζα η Πρεσβεια.
      Γενικα οσον αφορα τις βιζες ΔΕΝ θελουν να δωσουν. Πας παντα με αυτην την ιδεα. Πρεπει να τους πεισεις για το αντιθετο… ο μονος 100% σιγουρος τροπος να πας κ να μεινεις μονιμα Αμερικη ειναι να παντρευτεις Αμερικανιδα κ να κανετε κ κανα δυο παιδακια (κ εαν δεν εχετε περιουσια ακομα κ το τοτε χρειαζεστε σπονσορα, απλα η βιζα σας δεν εχει περιορισμο).

      • Να είστε καλά για τις συμβουλές και τις πληροφορίες. Θα τις λάβω υπόψη.
        Καλή συνέχεια!

    • Στις κοινωνικές επιστήμες δύσκολα θα βρεις υποτροφία για εκπόνηση διδακτορικού, επειδή η ερευνητική χρηματοδότηση του κλάδου είναι πενιχρή. Τα μεγάλα πανεπιστήμια προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και αξίζει λίγο ψάξιμο. Ακόμη όμως κι αν σου δώσουν υποτροφία το πιθανότερο ειναι πως θα καλύπτει μόνο τα δίδακτρα. Τα έξοδα διαβίωσης παραμένουν δική σου ευθύνη. Υποθετικά πάντα, αν έρθεις και κάνεις καλή δουλειά τους πρώτους μήνες δεν αποκλείεται το πανεπιστήμιο να σου προσφέρει πλήρη υποτροφία (καλύπτοντας δηλαδή και τα έξοδα διαβίωσης).

      Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, εξαρτάται από το πεδίο ενασχόλησης. Γενικά όμως, οι περισσότερες ειδικότητες απαιτούν κρατικη αδειοδότηση (από την πολιτεία όπου εργάζεσαι) και οι προδιαγραφές διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Κατα κανόνα όμως πρέπει να αποφοιτήσεις απο προγραμμα που έχει την έγκριση της APA, να έχεις παρακολουθήσει συγκεκριμένα μαθήματα, και να έχεις κάνει επιβλεπόμενη κλινική άσκηση για συγκεκριμένες ώρες. Δουλειές υπάρχουν. Κυρίως όμως στον χώρο της σχολικής/εκπαιδευτικής ψυχολογίας. Αυτές απαιτούν κυρίως ένα Masters και γενικά πληρώνουν πρωτοδιοριζόμενους από $50,000 ως $80,000 το χρόνο, ανάλογα με την εκπαιδευτική περιφέρεια.

      Στο διδακτορικό επίπεδο υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για μαθησιακούς/σχολικούς ψυχολόγους και πληρώνουν από $75,000 ως $120,000. Για πολλές τις σχολικές θέσεις, εκτός από την επαγγελματική πιστοποίηση απαιτούνται κι άλλες διοικητικές άδειες.

      Στον επαγγελματικό χώρο εκτός σχολείων, οι δουλειές υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσο πολλές. Ως ιδιώτης ψυχολόγος γενικής συμβουλευτικής, μπορείς να μοιραστείς επαγγελματικό χώρο με 2-4 συναδέλφους και να χρεώνεις $75-$150/ώρα συνεδρίας αναλόγως με την ασφαλιστική κάλυψη του πελάτη. Τα πρώτα χρόνια δύσκολο να έχεις πλήρες πρόγραμμα. Αν υπολογίσεις λοιπόν 25 ωρες συνεδριών τη βδομάδα με $100 την ωρα, εκ των οποίων τα $40 τα κρατάει η ασφαλιστική εταιρεία του πελάτη και σου αποδίδει $60, έχουμε ετήσιο εισόδημα (με 2 βδομάδες διακοπών) $75,000. Μετά τους φόρους, καθαρά $50,000.

      Θα’ναι μια δύσκολη αρχή ειδικά αν δεν έχεις στρωμένη προφορά και σφαιρική αντίληψη της καθημερινής κουλτούρας της περιοχής σου.

      • Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις πληροφορίες. Δεν φαίνονται και πολύ εύκολα τα πράγματα, αλλά ούτε και απογοητευτικά.
        Και πάλι, πολύ βοηθητική η δουλειά που κάνετε στο blog.
        Να είστε καλά και καλή συνέχεια!

  15. Καλησπέρα ,κάνω αίτηση για φοιτητική βίζα . Πως μπορώ να αποδείξω τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα ;

  16. Καλησπέρα.,χρειάζομαι την συμβουλή σας.σας ευχαριστω εκ των Προτέρων…ειχα ταξιδέψει στην αμερικη με το εστα και εκατσα παράνομα 3 χρονια..οταν γυρισα πισω ελλαδα δν με ρώτησε κανεις που ημουν ολο αυτο τον καιρο κ δν ειχα κανενα πρόβλημα…αν τωρα επιθυμώ να παω ξανα..κανω ξανα αίτηση για εστα υπαρχει περίπτωση να με δεχτούν ξανα και να μπορεσω να ξαναπάω;;(θα βγαλω καινούργιο διαβατήριο και καινούργιο αριθμό διαβατηρίου προφανως.)θα μ ηταν πολύτιμη η απάντηση σας! σας ευχαριστω πολυ:)

    • Είναι πιθανόν να ταυτοποιηθείς με βάση το ονοματεπώνυμό σου και την ημ/νία γέννησης και συνεπώς θα έχεις πρόβλημα εισόδου αφού παραβίασες την ESTA σου.

      • Έχω ενα γνωστό ο οποίος αλλαξε τ επώνυμο του και εβγαλε καινούργιο διαβατήριο..ηταν παράνομος στην αμερικη 10 χρονια και παραπάνω..γύρισε ελλαδα δεν τ αρεσε και ήθελε να ξαναφύγει..αλλαξε τ ονομα και δν τον βρήκε κανένας δν ειχε κανενα πρόβλημα..!!! Οπως επισης έγραψε και ψέματα στην εστα του

        • Με ψέματα και απάτες πολλά γίνονται, αλλά το παρόν ιστολόγιο δεν ειδικεύεται σε τέτοιες τακτικές.

      • Απλα πιστευω πως κάποιος τροπος υπαρχει να παω παλι..ισως αν ρωτησω κάποιον δικηγόρο δν ξερω γι αυτο ρωτησα την συμβουλή σας και ευχαριστω για την απάντηση.:)

      • Δν ειπα πως θα κανω κ εγω τ ιδιο γιατι προφανως δν θελω να το διακινδυνεψω…μια τελευταία ερωτηση θελω να κανω…αν τωρα παω και κανω αίτηση για βίζα δν υπαρχει καμια πιθανότητα να με δεχτούν απο την στιγμή που εκατσα εκει παραπάνω απο 90 μερες σωστα;;;;

  17. να ρωτησω κατι.Αν παω με 3μηνη βιζα,και ξεκινησω σπουδες[ειχα κανει αιτηση σε καποιο πανεπηστημιο και με δεχτηκαν και θα ξεκινουσα γεναρη αλλα δυστυχως δεν μου δωσανε την βιζα[την f-1]]θα ειναι νομιμο;μεσα στο τριμηνο της παραμονης εκει μπορω να ξεκινησω διαδικασιες για επανεισαγωγη καθως και διαδικασιες παραμονης η οχι ;

      • ναι αλλα πως θα μπορουσα να ξεκινησω διαδικασιες παραμονης και επανεισαγωγης μου στο κολεγιο αυτο,μεσα στους 3 μηνες παραμονης μου στης ΗΠΑ;

        • Το κολέγιο σε έκανε δεκτό και σου χορήγησε το έντυπο I20, σωστά; Συνεπώς με το κολέγιο είσαι εντάξει, δεν χρειάζεται να τους ξαναπείσεις να σε πάρουν. Το πρόβλημα είναι — όπως γράφεις — ότι δεν σου δόθηκε η βίζα F1 από το προξενείο των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λύσεις, προσπαθώντας να πείσεις το προξενείο για την ειλικρίνεια των προθέσεών σου και για την επάρκειά σου να καλύψεις τα έξοδα των σπουδών σου.

          • Ναι,αλλα οπως γραφω απο κατω,δεν τους επεισα δυστυχως οτι εχω οικονομικους δεσμους με την ελλαδα,ουτε οικογενειακες ισχυρες σχεσεις[η μητερα μου εχει ξαναπαντρευτει και δυστυχως δεν αναφερει στο καινουργιο πιστοπιητικο της οικογενειακης της καταστασης εμενα]και δυστυχως κανω φορολογικη δηλωση μονη μου ενω το σπιτη που μενω μονη μου ειναι δηλωμενο στο ονομα της γιαγιας μου,αρα δυστυχως για αυτους δεν εχω καποια τεκμηρια επιστροφης εδω στην ελλαδα,μετα το περας των σπουδων.Οσο αφορα για τν επαρκεια καλυψης των σπουδων σε αυτο θα με βοηθουσε ο θειος μου οπως ειπα,και θα εβρισκα καποια εργασια εκει,αλλα ουτε αυτο τους επεισε.Οποτε πως μπορω να τους πεισω αφου δεν τα εχω;Και οπως γραφω απο κατω[που δεν απαντησες]εχω και σκεφτει και αλλα μεσα[μεσω λευκου γαμου με αμερικανο πολιτη,μεσω προσφορας εργασιας απο αμερικανο εργοδοτη],αλλα τωρα αυτο για γαμο με αμερικανο πολιτη λογω συμφεροντως δεν ξερω πως φαινετε[αμφιβολιες]οσο γαι προσφορας εργασιας δεν δεχονται δυστυχως χωρις πτυχιο[γιατι πανεπηστημιο δεν καταφερα να μπω],και με εργασιες τυπου ξερω γω μαγειριων,λαντζας κλπ δεν γινεται,και ουτε εχω δουλεψει σε καμια αξιολογη δουλεια ως τωρα[εγγεγραμενη εδω και 3 χρονια στον οαεδ ειμαι μονο]για να εχω καποια σπουδαια προυπηρεσια,οποτε τι μπορω να κανω για να παω και να παραμεινω για καμποσο χρονικο διαστημα;Ειμαι σε αδιεξοδο και εδω στην ελλαδα δεν υπαρχει ποια τιποτα για να κανει κανεις.

  18. Καλημέρα απο Ελλάδα.Θέλω να κάνω 2-3 ερωτήσεις.Τυχαίνει μια φιλη να έχει μια ξαδέλφη στην Μοντάνα.Εκείνη χρειαζεται ενα άτομο για βοήθεια στο σπίτι.Για αρχή μου είπε για esta visa.Ok aυτο..Λέει όμως να πληρωσω εγώ το εισητήριο για εκεί κ να με βοηθήσει όταν πάω στην Μοντάνα.Ρώτησα για το ποσά χρήματα θα παίρνω κ μου είπε 1000 δολλάρια τον μήνα.Συν διαμονή, διατροφή κ διασκέδαση..Πιστεύετε οτι πρεπει να το ρισκαρω;;αν κ η συγκεκριμένη είναι εύπορη με ξένισε με το εισητήριο..Θα μείνω 3 μηνες κ θα δουμε πως θα εξελιχθεί.Είμαι αγχωμενη για την ωρα κ δεν ξέρω..ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    • Καλησπερα!
      Εννοειται πως ολο αυτο που λες θα γινει “κατω απο το τραπεζι”. Δεν μπορεις να δουλεψεις εαν δεν εχεις μεταναστευτικη βιζα κ η ΕΣΤΑ δεν ειναι μεταναστευτικη βιζα.
      Εαν αποφασισεις να μεινεις παραπανω δεν θα μπορεσεις. Θα εισαι παρανομη. Εαν σε πιασουν θα σε απελασουν κ πιθανως να φας κ το δεκαετη αποκλεισμο.
      Για σε αφησουν να μπεις στην χωρα με ΕΣΤΑ πρεπει να δειξεις οτι το εισιτηριο σου εχει ημερομηνια επιστροφης εως 3 μηνες μετα. Ουτε ημερα παραπανω!!
      Εννοειται πως δεν αναφερεις τιποτα μα τιποτα για εργασια, θα σε απελασουν στο POE επιτοπου (POE = point of entry).
      Τωρα εαν θα το ρισκαρεις εξαρταται απο εσενα. Μια βιζα χωρις δυνατο δεσμο (πχ. συζυγος Αμερικανος) παιρνει χρονια… σε αυτα τα χρονια ΔΕΝ πρεπει να εισαι στην Αμερικη, αρα τι θα κανεις??? Θες να πας 3 μηνες για πλακα? Πηγαινε αλλα εαν δεν περασεις απο τα νομιμα μεσα δεν θα μπορεσεις να μεινεις!!!

      • Το γνωρίζω κ ευχαριστώ!Στο διαστημα που είμαι εκεί, μπορεί η κύρια να κανει χαρτιά για HB1 visa?ποσο χρονο θα πάρει;φυσικά κ θα επιστρέψω στο τρίμηνο..εκείνη μου είπε οτι λόγω αγροτικών εργασιών, μπορεί..οπότε όπως κ να έχει θα πάρω κάποια χρήματα για το τρίμηνο..κ ποιος ξέρει μπορεί να βρω κάποιον Αμερικανό να τον παντρευτώ!!χαχαχα…ευχαριστώ!!Λέω μάλλον να ρισκαρω το τρίμηνο κ βλέπω μετα..
        Εστάλη από το Vodafone Smart μου

        Στις 14 Φεβ 2016 9:51 ΠΜ, ο χρήστης Disqus έγραψε:

        • Δεν υπάρχει δυνατότητα για H1B. Θα είσαι στο έλεος της εργοδότριας η οποία αν γουστάρει μπορεί και να μην σε πληρώνει. Ή να σε πετάξει στο δρόμο. Σκέψου επίσης τι θα συμβει σε περίπτωση που χρειαστείς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κάτι απρόβλεπτο.

        • Ριξε μια ματια εδω:
          https://www.uscis.gov/eir/visa-guide/h-1b-specialty-occupation/understanding-h-1b-requirements

          Ιδιως το κριτηριο 3. “Το επαγγελμα σας πρεπει να ειναι εξιδεικευμενο, κ η εργασια σας σχετικη με το αντικειμενο των σπουδων σας”

          Με λιγα λογια, αποκλειουν πχ. τον μαγειρα να παει στο εστιατοριο του θειου του να δουλεψει. Ψαχνουν για τα “ειδικα” επαγγελματα οπως καλλιτεχνης, γιατρος κ δασκαλος κ ιδιως εαν πεις οτι θα δουλεψεις σε κανα γκετο, τετοιους τους κυνηγανε με το τουφεκι!!!

          Εγω θα σου προτεινα εαν το κανεις για την εμπειρια κ μονο για ενα τριμηνακι, να περασεις καλα, να δεις κ πεντε πραγματα (για να βαλεις χρηματα στην ακρη δεν το συζητω, $1000 δεν ειναι ΤΙΠΟΤΑ), καντο. Νεα εισαι, καντο τωρα που μπορεις.

          Ο φιλος παρακατω βαζει ενα καλο ερωτημα, αυτο της ασφαλισης. Θα σου προτεινα να κανεις μια ιδιωτικη ασφαλιση που να εχει ισχυ κ στο εξωτερικο για να εισαι καλυμμενη. Υπαρχουν πολλες που καλυπτουν το 90% των εξοδων στην Αμερικη.

          Οσο για το εαν θα σε πεταξει στον δρομο, οκ, απλα γυρνας πισω Ελλαδα.

          • Ευχαριστώ πολύ για όλα!!Αποκαρδιωθηκα αλλά μάλλον θα πάω για ενα τρίμηνο!Τώρα όσον αφορα την εργοδότρια ,επειδή είναι Ελληνίδα κ ξαδέλφη φίλης δεν θέλω να πιστεύω οτι θα με πετάξει στο δρόμο!Εκείνη ζήτησε άτομο εμπιστοσύνης κ δη απ την ξαδέλφη της.Ευχηθειτε μου Καλη τύχη!!
            Εστάλη από το Vodafone Smart μου

            Στις 14 Φεβ 2016 6:50 ΜΜ, ο χρήστης Disqus έγραψε:

          • Η αληθεια ειναι οτι ειναι πολυ δυσκολο να μεταναστευσεις νομιμα στην Αμερικη ακομα κ οταν πληρεις τις προυποθεσεις. Εδω Ελλαδα εχουμε συνηθισει το “μπατε σκυλοι αλεστε” καθεστως. Νομιζω οτι ο πιο ευκολος δρομος θα ηταν μεσω γαμου 🙂
            Ακομα κ τοτε ομως δεν ειναι ευκολο αλλα τουλαχιστον δεν ειναι ΤΟΣΟ δυσκολο.
            Εγω ειμαι παντρεμενη με Αμερικανο, εχουμε κ 3 παιδια κ το παλευουμε για Βιζα να φανταστεις. Θελει υπομονη κ επιμονη!!!

          • Σ ευχαριστώ πολύ καλη μου!!Είμαι Ταύρος κ τα έχω κ τα δυο!!Φιλια!!

            Εστάλη από το Vodafone Smart μου

            Στις 15 Φεβ 2016 7:19 ΠΜ, ο χρήστης Disqus έγραψε:

  19. θα ηθελα να ρωτησω επισεις αν παω με εστα και κανω αιτηση για εργασια σε μια ελληνικη επιχειρηση η στην ελληνικη εκκλησια για να εργαστω[μιας και εχω διπλωμα αγιογραφου]θα μπορεσω να εξασφαλισω την παραμονη μου περαν του 3μηνου η παλι οχι.

      • ναι αλλα αν ξεκινησω διαδικασιες,ερθω εδω παλι στην ελλαδα και ξανακανω αιτηση για βιζα εργασιας τουτη τη φορα,μπορω;

          • κοιτα σε ευχαριστω πολυ. Θα παω το καλοκαιρι για 3μηνες και θα προσπαθησω να ξεκινησω διαδικασιες για διαμονη,μετα θα ξαναγυρισω εδω και θα ξαναπροσπαθησω να παρω βιζα[να τους ξαναπεισω για την ειληκρεινια τω ν προθεσεων μου οπως λεει ο ληρ απο κατω καθως και για τα χαρτια μου] και απο κει και περα θα δω τι θα κανω.Το καλο πραμα αργει να γινει και θελει προσπαθεια και υπομονη.Απο την αλλη ομως να σε ρωτησω[μιας και σου κανε κλικ το πτυχιο μου]υπαρχει καποια βιζα με την οποια μπορουνε να πανε οσοι εργαζονται[κληρικοι,αγιογραφοι κλπ]για την εκκλησια,για να πανε να εργαστουν και στις εκει εκκλησιες;

          • Μου εκανε κλικ με την εννοια οτι ειναι κατι εξιδεικευμενο που δεν βρισκεται ευκολα στην Αμερικη αρα ειναι πιο ευκολο να πεισεις. Υπαρχει θρησκευτικου τυπου βιζα σιγουρα αλλα δεν θυμαμαι πως την λενε. Δεν ειμαι σιγουρη εαν ειναι μονο για κληρικούς ομως. Παντως σιγουρα η ειδικευση σε κατι τοσο ξεχωριστο ειναι υπερ σου!

          • να σε ρωτησω και κατι αλλο,αμα στειλω ενα βιογραφικο για καποια θεση εργασιας[σε εταιριες,εστιατορια,εκκλησιες κλπ] στην αμερικη, απο εδω[μεσω μαιλ],και ειχα προσφορα ζητησης απο τον εργοδοτη,τι πιθανοτητες θα ειχα να επερνα μια βιζα εργασιας απο την πρεσβεια εδω;Θα μπορουσα να παω και να παραμεινω ετσι[με αυτο τον τροπο] εκει;Δηλαδη αν εκανα απο δω μια αιτηση για εργασια στης ΗΠΑ.

          • Ειναι λιγο περιεργα τα πραγματα οσον αφορα την αγορα εργασιας για αλλοδαπους εκει. Πρεπει ο εργοδοτης να αποδειξει οτι εψαξε αναμεσα στους Αμερικανους κ δεν βρηκε τον καταλληλο ανθρωπο για την θεση. Γιαυτο σου λεω για αγιογραφο!!
            Για εστιατοριο κτλ, να ξερεις οτι ο εργοδοτης σου θα πρεπει να σου κανει προσκληση για εργασια η οποια βιζα (Λεγεται HB1 εαν δεν με απατα η μνημη μου) θα του κοστισει περι τις $6000. Μιλα με εκκλησιες Ορθοδοξες, στειλε δειγματα δουλειας σου, νομιζω απο ολα τα προσοντα με αυτο εχεις τις μεγαλυτερες πιθανοτητες γιατι ειναι κατι που δεν θα βρεθει ευκολα αναμεσα στους Αμερικανους κ οι εκκλησιες θα κανουν κρα για Ελληνα αγιογραφο. Εαν σου ειναι αδιαφορη η πολιτεια διαμονης, εχει σε παρα παρα πολλες μεγαλες Ελληνικες κοινοτητες. Η εκκλησια ειναι παντα το σημειο συσπειρωσης τους. Δεν σου λεω θα ειναι ευκολο αλλα σιγουρα θα ειναι ευκολοτερο απο πχ. να πεις θα δουλεψεις σερβιτορος!!

          • φυσικα και θα το σκεφτω και θα το κανω.Σε ευχαριστω πολυ.

          • Βιογραφικό στέλνεις ως ανταπόκριση σε αγγελίες εργασίες και όχι στα τυφλά. Για τις θέσεις που περιγράφεις σε εστιατόρια, εκκλησίες, κτλ, δυστυχώς δεν προβλέπονται άδειες εργασίες. Η βασική άδεια εργασίας στις ΗΠΑ είναι η βίζα τύπου H1B1. Για την συντριπτική πλειοψηφία των αδειών αυτών απαιτείται να έχεις ένα πτυχίο μάστερς.

            Αν προσπαθήσεις να έρθεις ως καλλιτέχνης-αγιογράφος, τότε ή θα πρέπει να αποδείξεις πως είσαι διεθνούς επιπέδου ή πως έχεις συμβόλαιο να φιλοτεχνήσεις συγκεκριμένη εκκλησία. Στην πρώτη περίπτωση θα πάρεις άδεια εργασίας που θα σε οδηγήσει στην πράσινη κάρτα. Στη δεύτερη, θα πάρεις προσωρινή άδεια εργασίας που θα σε υποχρεώσει να φύγεις μόλις τελειώσεις με την εργολαβία.

            Για να αποδείξεις πως είσαι καλλιτέχνης διεθνούς επιπέδου θα πρέπει να τεκμηριώσεις μεγάλα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, portfolio με έργα που έχεις ήδη κάνει, και συστακτικές επιστολές από άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.

          • εχω ενα αναγνωρισμενο πτυχιο απο την Καλων Τεχνων καθως και ενα πτυχιο απο την Ιερα Μητροπολη Πειραιως καθως και πορτφολιο με εργα που εχω ηδη κανει κατ τα αλλα εδω δεν εχω βρει τιποτα στο αντικειμενο αυτο και ουτε καμια εκθεση η διαγωνισμους εχω κανει,αλλα λεω μηπως και ψαξω αν καποια ελληνικη εκκλησια[ανεξαρτητως πολιτειας],χρειαζεται καποιον αγιογραφο απο εδω.Ξερω οτι ευκολο δεν ειναι,αλλα λεω να το σκφτω και να πραξω αναλογα.Ευχαριστω.

          • Η τελευταία αγιογράφηση που έγινε στις ΗΠΑ ήταν το 2000 στην Ελληνική μητρόπολη του Denver. Χρήματα για τέτοια έργα δυστυχώς δεν βρίσκονται συχνά.

  20. Να προσθεσω οτι υπαρχει κ ο 5ος τροπος, ο γαμος με Αμερικανο υπηκοο. Η βιζα ονομαζεται CR-1/R-1, αναλογως ποσα χρονια ειστε παντρεμενοι. (Εαν ειστε πανω απο 2 χρονια την στιγμη που θα υποβληθει το I-130, τοτε η βιζα δεν υποκεινται σε περιορισμους, αλλιως 90 μερες πριν την συμπληρωση δυο ετων της εκδοσης πρεπει να γινει αιτηση για αρση των περιορισμων, εννοειται φυσικα εαν παραμεινετε παντρεμενοι με τον Αμερικανο).

    Μπορειτε να αρραβωνιαστειτε Αμερικανο αλλα υπαρχει ο περιορισμος οτι ο μη υπηκοος πρεπει να ειναι στην χωρα του εως οτου γινει δεκτη η αιτηση Κ-1 κ μετα εχετε 90 ημερες να παντρευτειτε. (Μπορει να παρει κ εναν χρονο ισως κ παραπανω αλλα με την Κ-1 μπαινετε κανονικα στην χωρα για να γινει ο γαμος κ ζητατε change of status χωρις να γινει απελαση)

    Το καλο με την Αμερικανικη Πρεσβεια στην Αθηνα ειναι οτι προσφερει DCF (Direct Consular Filing), που σημαινει οτι η διαδικασια εκδοσης των ανωτερω αδειων για εγγαμους ειναι πολυ συντομη συγκριτικα με το να γινει καταθεση των αιτησεων στο Lockbox του USCIS. Κανεις δεν μπορει να ξερει για σιγουρα αλλα ενα ρεαλιστικο πλαισιο ειναι 3 με 6 μηνες (πιο κοντα στους 6 θα ελεγα) συγκριτικα με 9, 11 ή 18 που μπορει να κανει εαν περασει μεσω του NVC.
    Πρεπει ομως ο Αμερικανος υπηκοος να μπορει να αποδειξει οτι βρισκεται νομιμως στην χωρα για 6 μηνες πριν μπορεσει να κανει DCF.
    Ειναι τοσο επιθυμητο να φανταστειτε, που ερχονται κ απο αλλες χωρες επειδη στην χωρα μας προσφερεται αυτο.

  21. συγγνωμη, επειδη σκεφτομαι να φυγω στην νεα υορκη χωρις να υπαρχει συγγενης, απλα να παω εκει τι χρειαζεται? ευχαριστω και παλι…. 😀

  22. Καλημέρα Λεωνίδα. Εδώ και καιρό ψάχνω τρόπους για μετανάστευση στις ΗΠΑ. Κατέχω Master από Αμερικάνικο πανεπιστημιο και από τις σπουδές μου εκεί γνωρίζω αρκετά πράγματα σχετικά με τη ζωή εκεί.
    Δεν μου έχει τύχει μέχρι στιγμής η λοταρία, οπότε ψάχνω μέσω H1B… Αν υποθέσουμε ότι έχω job offer, πάω εκεί και όλα ωραία και καλά. Αν μετά από π.χ. 2 χρόνια χάσω τη δουλειά μου για οποιαδήποτε λόγο, τότε επιστρέφω αναγκαστικά πίσω; Επίσης η σύζυγός μου θα έχει δικαίωμα εργασίας;

    • Αν βγάλεις H1B καλό θα είναι να ξεκινήσεις αμέσως τη διαδικασία για πράσινη κάρτα. Έτσι ακόμη κι αν χάσεις τη δουλειά με την οποία πήρες την H1B, να μπορείς να παραμείνεις νομίμως στις ΗΠΑ. H σύζυγός σου δεν θα έχει αμέσως δικαίωμα εργασίας. H σύζυγος θα αποκτήσει δικαίωμα εργασίας οταν σου εγκριθεί η αίτηση για πράσινη κάρτα.

  23. kalispera
    eimai amerikanos politis kai exo genithei stin ameriki kai zo stin ellada ta teleutaia xronia kai exo pantreutei ellinida pos mporo na metoikiso monima me tin guneka mou kai na einai nomimi ekei gia na ergastei?
    euxaristo polu

  24. Καλησπέρα κ. Λεωνίδα,

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορεί να εκδοθεί αμερικάνικη temporary working visa αν πάω στη γιαγιά μου ως in-house health care provider. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε γηροκομείο και θέλει να επιστρέψει σπίτι αλλά χρειάζεται βοήθεια.
    Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για το χρόνο σας
    (έχω ένα πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό μήπως αυτό βοηθήσει στο interview-δεν γνωρίζω)

    • Μου φαίνεται πολύ δύσκολο. Αν όμως έχεις επαγγελματική κατάρτιση σε νοσηλευτική ειδίκευση, ίσως οι περιστάσεις να επιτρέπουν κάποια εξαίρεση, την οποία ομως θα πρέπει να αναζητήσεις μέσω ειδικευμένου δικηγόρου.

      • Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας

  25. Kalhspera…mia erwthsh…exw theio(aderfos tou patera mou)idia onomata me ksaderfia moubme ton theio mou ola idia… asxoleite me ta ydraylika…exei ginei amerikanos meta apo 40 xronia ekei….exei epixhrish megalh me 40 atoma proswpiko…mporei na mu kanei kati oste na apokthsw adeia paramonhs ekei???eyxaristw ek twn proterwn.

  26. Καλημερα. Εχω καποιες ερωτησεις και επιφυλαξεις… Πριν μερικες μερες βρηκα μια εργασια μεσω αγγελιας ( να προσεχω παιδια) στην Αμερικη. Ο εργοδοτης μ λεει οτι αυτος θα καλύψει τη visa και τα αεροπορικα αλλα εγω πρεπει να βγαλω αδεια εργασιας συμφωνα με τα λεγομενα του που κοστιζει ”μολις” 700 δολλαρια(εψαξα σε σελιδες αλλα δεν βρηκα πως μπορω να βγαλω κατι τετοιο)Μου παρεχει και σπιτι και μισθο . Αλλα λεει θα σου δινω 200 δολλαρια την εβδομαδα και ενα ποσο το μηνα … καπου αλλου διαβασα οτι τα 200 δολλαρια ειναι κατι σαν χατζηλικη απο προγραμμα και παραπανω δεν δινουν. ΤΟυ εστειλα και καποιες αποριες που εχω γτ ειμαστε οικογενεια αλλα μ απανταει λες και μιλαω με ρομποτ. Πχ ρωτησα τη δουλεια κανει ο ιδιος και τη δουλεια ακριβως θα κανω εγω η ο συζυγος μου αλλα δεν μ λεει (γτ ηθελε και ατομα για αλλα πραγματα)αντιθετα μου λεει ολη την ωρα ανηπομονουμε να ερθεις…λες και δεν ξερω κ εγω τι… Εχει τυχει σε καποιον ? επειδη δεν εχω μιλησει σε καποιον απο Αμερικη αλλη φορα φοβαμαι μην ειναι fake ολο αυτο… Αν μπορει καποιος να με βοηθησει…

    • Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλά για τον συγκεκριμένο τομέα εργασίας. Θα έλεγα, γενικά, πως για εργασία ως nanny καλύτερα θα ήταν να πήγαινες μέσω ειδικού γραφείου και όχι σε απευθείας συνεννόηση με τον πιθανό πελάτη, επειδή ακριβως δεν ξέρεις τι μπορεί να σου βγει.

  27. Μπερδευτηκα αρκετά….Τι διαδικασια πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να μεταναστευσουμε στις ΗΠΑ; Χρειαζεται χρήματα; Και πόσο καιρο παίρνει; Ευχαριστω!

  28. Γεια σας, θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.Είμαι ανήλικη, μπορω να κάνω αίτηση για την DV-2018 εάν πραγματοποιηθεί;

    • Πρέπει να έχεις συμπληρώσει 12 έτη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δλδ να είσαι απόφοιτη λυκείου.

      • Αα ενταξει, σας ευχαριστώ πολύ.

  29. Γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι για την δικά μου περίπτωση που δεν έχω κανένα συγγενή στην Αμερική και δεν έχω κάποια πρόταση για να δουλέψω εκεί, αλλά είμαι σχετικά μεγάλος σε ηλικία (45), πόσες δυνατότητες έχω να μου βγάλει βίζα η πρεσβεία της Αμερικής και δεν έχω καταλάβει τι θα πρέπει να κάνω σε περίπτωση που πάω στην Αμερική (για την άδεια παραμονής και για το κάθε πότε θα πρέπει να ανανεώνω την άδεια).

  30. Μάλιστα! Σε κάθε περίπτωση τα κεφάλαια σας σχετικά με αυτό το θέμα βοηθούν πάρα πολύ. Όμως αν πάω στις ΗΠΑ για σπουδές μπορώ να πιάσω ταυτόχρονα και μία δουλεία? Δηλαδή να δουλεύω και να σπουδάζω ταυτοχρόνως???

    • Με τη φοιτητική βίζα δεν μπορείς να δουλέψεις σε βαθμό που να καλύπτεις όλα σου τα έξοδα. Κι αν σου επιτραπεί να εργαστείς, θα έχεις όριο 20 ώρες τη βδομάδα και με $10-$12 ωρομίσθιο. Δεν φτάνουν.

      Αν έρθεις όμως στις ΗΠΑ ως μεταπτυχιακός φοιτητής σε ερευνητικό πρόγραμμα, με καλές επιδόσεις στις βασικές σπουδές σου, ίσως σου προσφερθεί υποτροφία που θα καλύπτει δίδακτρα και βασικό κόστος ζωής.

      Πολλοί φοιτητές βεβαια παίρνουν το ρίσκο να εργαστούν παράνομα. Δουλεύουν περισσότερες ώρες, και βγάζουν περισσότερα — αλλά πάλι όχι αρκετά για να καλύψουν τα έξοδά τους.

  31. Γεια σας θα ήθελα αν μπορείτε ναμου εξηγήσετε μερικά πράγματα σχετικα με την κλήρωση-λοταρια που γίνεται. Στο σάιτ βλέπω πως για την κλήρωση του 2017 οι ετήσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015. Εγω τώρα πότε μπορω να κάνω αίτηση και για ποιά χρονολογία θα γίνει η κλήρωση γιατι αλλού είδα οτι γίνεται κάθε χρόνο και μπερδεύτικα. Ευχαριστω πολύ.

    • Οι κληρώσεις ανακοινώνονται με βάση το έτος κατά το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί πράσινη κάρτα στους δικαιούχους. Για παράδειγμα όσοι υποβάλουν αίτηση το 2016 και κληρωθούν θα λάβουν την πράσινη κάρτα το 2018.

  32. Γεια σας, οταν λετε συγγενεις πρωτου βαθμου,οι θειοι δεν ειναι μεσα σε αυτους;
    Και εκεινοι μπορουν να με καλεσουν ωστε να εργαστω σε δικη τους επιχειρηση που ομως δεν ειναι σχετικη με αυτο που εχω σπουδασει;

  33. Καλησπέρα, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση.. υπάρχει τουριστική visa που να μπορέσω να την ανανεώσω σε εργασίας? Σας ευχαριστώ.

      • Και γιατί έχω ακούσει ότι με την B2 πας ως τουρίστας και με εργοδότη εκεί μπορείς να την ανανέωσης μετά για 1 χρόνο ως εργασίας.

          • Malista, kai kati teleuteo ean zhthsw thn B2 visa gia na paw ws touristas sths hpa lete na m thn dwsoun? kathws uparxei kai h esta pou einai pio fthinh kai eukolh gia na thn pareis.

          • Θα πρέπει να εξηγήσεις γιατι δεν σου αρκούν οι 90 μέρες επίσκεψης που επιτρέπει η ESTA και θες τις 180 μέρες που σου παρέχει η B2.

  34. Αγαπητέ κύριε λεωνιδα ,

    Σας θαυμαζω πολύ και για τα τρία σας μέρη είναι εξερετικα και με εχετε βοηθήσει πολύ. Θα ήθελα να ρωτησω για την βιζα Η1Β.
    1) Πως μπορώ να κάνω αίτηση για την βιζα Η1Β;
    2) Ποια είναι η διαδικασια;
    3) Ποιο είναι ο κόστος;
    4) Και ποσους μήνες παίρνει για να εκδωθει αυτή η βιζα;
    3) Υπάρχει μία λοτταρια για την βιζα Η1Β ή να συναιναιωθω με την αμερικανική πρεσβεία;
    Με μεγάλη εκτίμηση νικολας.

    • Η αίτηση για την βίζα H1B γίνεται από τον εργοδότη. Ξαναδιαβάστε την παράγραφο «Με εργοδοτική προσφορά» στο άρθρο παραπάνω, για απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που κάνατε.

  35. Ευχαριστω παρα πολύ για την γρήγορη απάντηση σας. Μήπως υπάρχει κανένας πιο ταχύς τρόπος να πάω στην αμερικη με την οικογένειά μου και να συμπληροσω εκεί 5 νόμιμα χρόνια ώστε να πάρω την πράσινη κάρτα;

  36. Συγνωμη δεν με ενδιαφέρει πιο ταχύς αλλά υπάρχει άλλος τρόπος για να μείνω εκεί 5 χρόνια νομιμος εκτός από την αμερικανική λοταρία και τη βίζα Η1Β;
    Ευχαριστω πολυ

    • Με σπουδές μόνο, κατά την διάρκεια των οποίων δεν θα μπορείτε να εργάζεστε νομίμως και συνεπώς θα υπάρχει βιοποριστικό πρόβλημα.

  37. Ευχαριστω πάλι για την γρήγορη απάντηση σας και θα ηθελα ν ρωτησω κτ τελευταίοείναα εύκολο να εκδωθεί ή βίζα Η1Β? Και τι δικαιολογητικά χρειάζεται ?

    • Τα δικαιολογητικά τα καθορίζει ο εργοδότης, που είναι και αποκλειστικά αρμόδιος για την υποβολή αίτησης για την H1B. Από τον εργαζόμενο θα ζητηθούν πιστοποιητικά σπουδών και αντίγραφο διαβατηρίου.

      Κάθε χρόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει περίπου 60.000-100.000 βίζες H1B, τις οποίες απορροφούν συνήθως μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες για να προσλάβουν αλλοδαπούς με μεταπτυχιακές σπουδές σε πληροφορική, βιολογία, κτλ. Εφόσον δεν έχει εξαντληθεί ο αριθμός των διαθέσιμων H1B, η βίζα βγαίνει σχετικά γρήγορα.

  38. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όλες αυτές τις πληροφορίες που μοιράζε σε.Ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την καλλιτεχνική βίζα,μπορείς να δώσεις παραπάνω πληροφορίες σε παρακαλώ;Ήθελα να ρωτήσω,είμαι φωτογράφος και έχω διάκριση σε διαγωνισμό απο το εξωτερικό,συμμετείχα σε ομαδικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας κι έχω φωτογραφίσει για εργασία γνωστό μουσείο και έχω εμπειρία 10 ετή στο χώρο και συμμετείχα σε πολλές φωτογραφίσεις σε πολλά περιοδικά και ως βοηθός,έχω κάνει δημοσιεύσεις σε κάποια περιοδικά και έχω φωτογραφίσει επώνυμους .Μπορούν όλα αυτά να με βοηθήσουν στην συνέντευξη για βίζα καλλιτεχνική;Διάβασα στο site της πρεσβείας ότι χρειάζεται “Πρωτότυπη έγκριση πρόσκλησης εργασίας (NOTICE OF ACTION)”και επίσης ότι χρειάζεται η τουριστική βίζα,αυτά της τουριστικής βίζας τα έχω,αλλά δεν έχω κάποιον για εργασία.Εάν ζητήσω στην συνέντευξη βίζα καλλιτεχνική αλλά ενώ δεν έχω πρόσκληση,αλλά θέλω να πάω για να ψάξω δουλειά εκεί,είναι δύσκολο αυτό γνωρίζεις να μου πείς;Και γενικά ότι άλλες πληροφορίες γνωρίζεις γι αυτό το θέμα.Σ΄ευχαριστώ!!

  39. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΤΑΡΙΑ;
    ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΛΗΡΩΘΕΙ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ;
    ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΛΗΡΩΘΩ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝΕ;

  40. Καλησπερα σας
    Εγω θελω να πω πως εχω τον θειο μου στην Αμερικη και εμαθα οτι μπορει να μου κανει προσκληση. Με την προσκληση αυτη οι πιθανοτητες αυξανονται ή ειναι σιγουρο οτι θα παω;

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    • Μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού μπορούν να κάνουν πρόσκληση. Οι προσκλήσεις που μπορούν να στείλουν θειοι και θείες είναι για γάμους και βαφτίσια μόνο.

  41. Καλησπέρα Λεωνίδα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε περίπτωση που λάβω μέρος και κερδίσω στη φετινή λοταρία για την πράσινη κάρτα, πότε θα την πάρω στα χέρια μου και πότε πρέπει να φύγω μόνιμα για τις ΗΠΑ; Έχω το δικαίωμα κάποιου χρονικού διαστήματος αναμονής μέχρι να μετακομίσω μόνιμα στις ΗΠΑ; Επειδή έχω ακόμη 3 έτη σπουδών (τελειώνω το Νοέμβριο του 2019) με προβληματίζει πολύ το γεγονός να κερδίσω (αν κερδίσω) και να πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην ολοκλήρωση των σπουδών μου και τη μετανάστευση. Βάση του βραχυπρόθεσμου πλάνου μου για την ολοκλήρωση των σπουδών μου, πότε θεωρείς καλύτερο να ξεκινήσω να κάνω αιτήσεις για τη λοταρία έτσι ώστε αν κληρωθώ να έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου και να φύγω κατευθείαν; Από το 2017 καλύτερα;

    • Αν κερδίσεις, θα πρέπει να έρθεις ΗΠΑ μέσα σε 12-18 μήνες, αναλόγως πότε θα πας στο προξενείο στην Αθήνα για την συνέντευξη. Δεν χάνεις τίποτα να κάνεις αίτηση και τώρα. Αν κερδίσεις, θα βρεις τρόπο να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στις ΗΠΑ.

    • Γεια σου επιδή βρίσκομαι και γω στην ίδια κατασταση απλα με 2 έτη σπουδών ακόμα, ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις πότε θα γίνει η κλήρωση της φετινής λοταρίας και πού μπορώ να συμπληρώσω αίτηση? Σε ένα σάιτ που μπάινω (που λέει οτι είναι το αυθεντικό) δεν γράγει κάτι για να συμπληρώσεις το 2016..

  42. καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με τις βιζες. Εχω συγγενει α’ βαθμου στην αμερικη εδω και 10 χρονια με διαβατηριο αμερικανικο και δικια του εταιρεια. Πως γινεται να βγαλει και σε μας βιζα;

    • Ξεκινώντας την αίτηση τύπου I-130. Για την Ελλάδα όμως υπάρχει αναμονή ~10+ ετών μέχρι να εξεταστεί η αίτηση αυτή όταν αφορά αδέλφια. Τι συγγενή α’ βαθμού έχεις στις ΗΠΑ;

      • εχω τον αδελφο του πατερα μου εκει εδω και 10 χρονια .Εκεινος εχει δικια του εταιρεια και ψαχνει για εργαζομενους μπορει με καποιον τροπο να του βγαλει βιζα εργαζομενου;

        • Ο θείος δεν θεωρείται συγγενής α’ βαθμού στις ΗΠΑ, για μεταναστευτικά θέματα. Δεν μπορεί να σου βγάλει βίζα άμεσου συγγενούς. Εργοδοτική βίζα ίσως μπορεί να σου βγάλει, αν ψάχνει για εργαζομένους με μεταπτυχιακές σπουδές σε τεχνολογικά ή βιοιατρικά αντικείμενα.

  43. θα ήθελα να σας περιγράψω και τη δική μου περίπτωση για να διαπιστώσω αν τα έχω καταλάβει καλά όλα αλλά και να μου πείτε την άποψη σας για κάποια άλλα. Η γυναίκα μου (παντρεμένοι απο 2010) είναι αμερικανίδα υπήκοος (γεννήθηκε εκεί και μετά την ηλικία των 6 ετών μετεγκαταστάθηκε με την οικογένειά της Ελλάδα) και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του i-130. Αν υποθέσουμε οτι όλα πάνε καλά (δεν ξέρω αν ειναι θέμα το γεγονός οτι δεν ξαναγύρισε ποτέ πίσω πέρα μόνο απο επισκέψεις σε συγγενείς) και επιπλέον οτι δεν έχει σοβαρούς οικονομικούς πόρους για να δείξει οτι μπορεί να υποστηρίξει τη διαμονή εκεί (αλλά αυτό λύνεται με την προσθήκη στο i-864 άλλων συγγενών εκεί που εγγυώνται για εμάς, σωστά;) ισχύει οτι έχω 4 μήνες προθεσμία για να ταξιδέψω στην αμερική; επίσης θα ήθελα τη γνώμη σας ως προς τη δέουσα χρονική σειρά των ενεργειών προετοιμασίας:λέω να κάνω ένα ταξίδι διερεύνησης κλίματος (με τουριστική visa) και προσφοράς εργασίας (είμαι μηχανικός με 10ετή εμπειρία) αφότου έχω στείλει κάποια βιογραφικά και ενδεχομένως έχει προκύψει κάποιο ενδιαφέρον. Αυτό πιστεύετε οτι μπορεί να γίνει και κατευθείαν απο εκεί στη διάρκεια των max 3 μηνών; Και αν κάποιος με δέχεται, αλλά άμεσα, δεν πρέπει να έχω ήδη την πράσινη κάρτα για να μπορώ να προσληφθώ; Επομένως , κατά τη γνώμη σας, πότε προτείνετε να ξεκινήσω τη διαδικασία του i-130 πριν ή μετά το “ταξίδι διερεύνησης”; Ευχαριστώ.

    • Θα πρότεινα να ξεκινήσει το I-130 πρώτα. Αν πας ΗΠΑ με τουριστική βίζα για να ψάξεις για δουλειά, αυτό θα θεωρηθεί πρόθεση μετανάστευσης και αν ανακαλυφθεί θα σου κοστίσει πικρά: ως και 10ετή αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

      Είσαι ένα βήμα από την νόμιμη είσοδο — λόγω υπηκοότητας συζύγου — και δεν αξίζει κατά τη γνώμη μου να κάνεις κάποιο ατόπημα με τουριστική βίζα.

  44. Καλησπερα παιδια….
    Ηθελα να ρωτησω ο παππους μου ηταν αμερικανικος υπηκοος αλλα εχει πεθανει καθως και ο πατερας μου….εγω εχω την δυνατοτητα να διεκδικησω την αμερικανικη υπηκοοτητα μετα απο τοσα χρονια….?
    Εχω ολα τα πιστοποιητικα….θα χρειαστω και δικηγορο?
    Ευχαριστω εκ τον προτερων…..

    • Ο πατέρας σου είχε αμερικανική υπηκοότητα;

      Αν ναι:

      — την είχε όταν γεννήθηκες;
      — πού γεννήθηκες;
      — ποιά ηταν η υπηκοότητα της μητέρας σου όταν γεννήθηκες;
      — πόσο καιρό έζησε ο πατέρας σου στις ΗΠΑ και σε ποιές ηλικίες;
      — πόσο ετών είσαι σήμερα;

      Αν όχι, δεν έχεις απολύτως καμιά δυνατότητα

      • Κανενας απο τους δυο γονεις μου δεν ειχαν την αμερικανικη υπηκοοτητα και μονο η μητερα μου ζει….
        Δηλαδη εγω δεν εχω την πιθανοτητα να την παρω….?
        Ευχαριστω…

  45. θα ηθελα να σας ρωτησω εαν παντρευτω τον φιλο μου αμερικανο πολιτη στην αμερικη μπορω να χω αδεια παραμονης στηναμερικη?και αν ο συζυγοσ μου μου μεταβιβασει μια επιχειρηση θα μπορω να δουλεψω νομιμα εκει?εφχαριστω

    • Με γάμο θα αποκτήσεις πράσινη κάρτα. Αρκεί ο σύζυγος να μπορεί να τεκμηριώσει επαρκές εισόδημα για την διαβίωσή σας.

  46. καλησπερα μπηκα περυσι να κανω αιτηση στη λοταρια αλλα στο τελος ελεγε οτι πρεπει να εχω ασφαλεια τα προηγουμενα 3 χρονια . δηλαδη να εργαζομαι 3 χρονια πριν! ισχυεια αυτο? εγω ειμαι ανεργη και ο αντρας μου περιστασιακα ειχαμε ενσημα αλλα οχι για 3 χρονια συνεχομενα! επισης μηπως ξερετε ποτε ειναι η επομενη λοταρια και σε πιο σαιτ γιατι δεν εχω μπει ενα χρονο τωρα και εχω ξεχασει . ευχαριστω!

    • Η λοταρία έχει δυο μόνο προϋποθέσεις: χώρα καταγωγής και 12ετή εκπαίδευση (ή διετή επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενο που απαιτεί τουλάχιστον διετή κατάρτηση). Προϋπόθεση για ασφάλιση δεν υφίσταται. Κληρώσεις γίνονται κάθε χρόνο μέσω της εξής σελίδας:

      https://travel.state.gov/content/visas/en/immigrate/diversity-visa/entry.html

  47. Γεια σας .Λέγομαι Φλόρα είμαι 40 χρονών έχω δύο παιδιά το ένα είναι 13 και το άλλο 8 άλλα έχω ένα πρόβλημα .Έχω συγγενείς Α’ βαθμού άλλα είμαι Αλβανίδα και δεν έχω Ελληνικό διαβατήριο άλλα είμαι 19 χρόνια στην Ελλάδα ο σύζυγος μου είναι 25 τη μπορώ να κάνω για να πάμε αμερική?????

    • Αν έχεις συγγενή α’ βαθμού και συγκεκριμένα αδελφό/η ή γονείς στις ΗΠΑ, μπορούν να σε καλέσουν ως μετανάστρια, και το Αλβανικό διαβατήριο που έχεις φτάνει.

  48. καλησπερα..εγω και ο 2 χρονια συντροφος μου θελουμε να φυγουμε για μονιμα στις ΗΠΑ οπου εχω εναν συγγενη β’ βαθμου εκει..θα παει σε δικηγορο για να συζητηση το θεμα και να μας κανει προσκληση αφου ειναι εργοδοτης και εχει δικη του επιχειρηση ωστε να εργαστουμε σε αυτην.το ερωτημα μου ειναι ισχυει οτι παιρνει χρονια ολοκληρα η διαδικασια της προσκλησης στο να γινει δεκτη?και αν ναι δεν υπαρχει καμια περιπτωση να γινει νωριτερα εστω μεσα σε λιγους μηνες ή εστω 1 χρονο?? ://

    • Οι προσκλήσεις που αφορούν συγγενείς (α’ βαθμού όμως) απαιτούν 12-14 χρόνια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στην περίπτωσή σας όμως, με συγγενή β’ βαθμού, ο μόνος τρόπος να σας φέρει ως εργαζόμενους νομίμως στις ΗΠΑ, είναι να σας προσφέρει δουλειά και να σας βγάλει βίζα H1. Τέτοιες βίζες δίνονται σε κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων κυρίως, σε τεχνολογικά και επιστημονικά αντικείμενα για εργασία σε σχετικές εταιρείες. Άν ο συγγενής σας δεν έχει τεχνολογική/ιατροβιολογική εταιρεία, κι αν δεν έχετε σπουδές στο αντικείμενο, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα σας κάνει πρόσκληση.

  49. Καλησπέρα κι από μένα. Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχετε. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη δικιά μου περίπτωση. Εγώ έχω τελειώσει κτηνιατρική αλλά έχει φαγωθεί ο θείος μου (αμερικανος υπηκοος πλεον, 30 χρονια ειναι κατοικος Φλοριδας) να παω εκει για δουλεια με την κοπελα μου (τελειωνει μια διετη σχολη νοσοκομείου για βοηθος νοσηλευτριας, ειναι δευτεροβαθμιας αυτο). Κατι λιγες πληροφοριες π εχω καταφερει να βρω για μενα ειναι πως χρειαζεται να δωσω καποιες κτηνιατρικες εξετασεις πιστοποιησης. Δεν κατεχω τιτλου μεταπτυχιακου. Αν κερδισει ο ενας τη λοτταρια θα μπορει να τραβηξει τον αλλον αν ειναι παντρεμενοι ή παντρευτουν εκ των υστερων? Τη γνωμη/πληροφοριες εχετε για την κτηνιατρικη και τη νοσηλευτική (βοηθος) στις ΗΠΑ? Η κοπελα μηπως θα πρεπε να περασει με κατατακτηριες στο αντίστοιχο ΤΕΙ ή ΑΕΙ? Πως θα μας συμβουλευατε να κινηθουμε για να το καταφερουμε? Ευχαριστώ πολυ εκ των προτερων

    • Όσον αφορά τη λοταρία, θα πρέπει αν είστε παντρεμένοι πριν υποβάλλετε συμμετοχή στην κλήρωση, ώστε να πιάσει και τους δυο το ευεργέτημα αν κερδίσετε.

      Όσον αφορά την κτηνιατρική: στις ΗΠΑ αποτελεί αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών και απαιτεί άδεια από την πολιτεία όπου θα εργαστείς — κάθε πολιτεία έχει τις δικές της προϋποθέσεις.

      Στη Florida, ο αρμόδιος φορέας για κτηνιατρική πιστοποίηση και αδειοδότηση είναι το Florida Board of Veterinary Medicine. Για τους πτυχιούχους ξένων σχολών, λέει:

      «If you did not graduate from an American Veterinary Medical Association (AVMA) approved veterinary college, you must go through the Education Commission for Foreign Veterinary Graduates (ECFVG) before you can sit for the examination. For information on the ECFVG program, you may contact the AVMA, which sponsors the ECFVG program, at 1.800.248.2862. If you are already enrolled in the program or if you have completed the program, you are eligible to sit for the examination.»

      Παραπέμπει δηλαδή στην Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία, η οποία έχει ειδική επιτροπή αξιολόγησης κτηνιάτρων απο άλλες χώρες. Η επιτροπή αυτή προσφέρει ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε αποφοίτους ξένων κτηνιατρικών σχολών να προετοιμαστουν για να δώσουν εξετάσεις αδειδότησης στην πολιτεία που ενδιαφέρονται.

      Για το πρόγραμμα αυτό μπορεις να μάθεις περισσότερα από τον εξής σύνδεσμο. Τα καλά νέα είναι πως το πρόγραμμα αυτό δέχεται αποφοίτους και των δυο κτηνιατρικών σχολών της Ελλάδας!

      https://www.avma.org/ProfessionalDevelopment/Education/Foreign/Pages/default.aspx

      Για τη νοσηλευτική, οι προοπτικές εργασίας για πτυχιούχους 4ετους (πανεπιστημιακής) εκπαίδευσης ειναι πολύ καλές. Ολοένα και λιγότερα νοσοκομεία όμως προσλαμβάνουν νοσηλευτές 2ετους φοιτήσεως (κι αυτούς, τριτοβάθμιας μόνο).

      • Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Οπότε η κοπέλα καλό θα ταν να τελειώσει το ΑΕΙ πρώτα γιατί φαντάζομαι θα χει και διαφορά στο εισόδημα. Όσο αφορά τη ζήτηση κτηνιάτρων και γενικά την αποκατάσταση ξένων κτηνιάτρων έχετε κάποια γνώμη? Οι εργοδότες μετά ουσιαστικά ελέγχουν μόνο την αξιολόγησή σ αυτές τις εξετάσεις για την πρόσληψη? Έχουν μεγάλες απαιτήσεις με μεταπτυχιακά, πολυετή εμπειρία κλπ? Ελπίζω να μη γίνομαι κουραστικός.

        • Οι κτηνίατροι εδώ, όπως και στην Ελλάδα, χωρίζονται σε δυο γενικές ειδικότητες: μικρα και μεγάλα ζώα. Για τα μικρά (και οικόσιτα), καποιοι γιατροί έχουν τις δικές τους κλινικές, αλλά οι περισσότεροι εργάζονται ως ιδιωτικοι υπάλληλοι στις κλινικές αυτές με μισθούς που ξεκινούν από τα $75.000/έτος. Ένας μεγάλος εργοδότης είναι η Veterinary Centers of America.

          Για μεγάλα ζώα, κάποιοι γιατροί εργάζονται ως ιδιώτες σε περιοχές με μεγάλες φάρμες αιγοπροβάτων και βοοειδή, ενώ άλλοι ως ιδιωτικοί υπάλληλοι στις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτές τις φάρμες. Οι αρχικοί μισθοί κυμαίνονται από $65.000-$95.000/έτος.

          Απόφοιτοι ξένων σχολών που κατέχουν καλά τη γλώσσα και την ορολογία βρίσκουν εύκολα δουλειά.

          • Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις απαντήσεις. Ελπίζω να βοηθήσουν κι άλλους εκτός από μένα. Να σαι καλά!

          • Δεν χρειάζεται να είστε παντρεμένοι πριν κερδίσετε. Πρέπει να είστε όταν θα υποβάλλετε την αίτηση DS-260 (αίτηση που υποβάλλεις ηλεκτρονικά αν κερδίσεις).

            “If your family circumstances have changed after you entered the lottery, for example, if you have gotten married or had a child, you will need to add your new family members to your case. (“Family member” refers to a spouse and/or unmarried children who had not reached age 21 before you entered the lottery.)”

            https://travel.state.gov/content/visas/en/immigrate/diversity-visa/if-you-are-selected/submit-your-ds-260-online-application.html

Comments are closed.