Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 21.07.07

Έναν μήνα μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Βγαίνει μεθαύριο. Βγαίνει αύριο. Βγαίνει σήμερα. Βγήκε σήμερα. Βγήκε χτες. Βγήκε προχτές.

***

Γράφουν στο Βήμα 15.07.07 οι Ι. Ζουμπουλάκης και Α. Βιστωνίτης για το Στο Δρόμο του Jack Kerouac. Γράφουν, γράφουν, γράφουν αλλά παραλείπουν μια σημαντική πληροφορία: κλείνουν φέτος 50 χρόνια από την 1η έκδοση του βιβλίου.

***

Επιμένουν μερικές εφημερίδες να κάνουν λόγο για ψήφο στους «ομογενείς». Εννοούν βεβαίως την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Και δεν αντιλαμβάνονται πως άλλο πράγμα είναι ο ομογενής (που μπορεί να μην είναι καν πολίτης της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα ο κ. Andrew Athens μέχρι πέρσι πρόεδρος του ΣΑΕ) κι άλλο πράγμα ο Έλληνας του εξωτερικού (ο Έλληνας πολίτης δηλαδή που διαμένει στο εξωτερικό).

***

Σύμφωνα με τη Χάρτα Δικαιωμάτων των Επιβατών που έχει συντάξει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι επιβάτες που χάνουν το ταξίδι τους με ευθύνη της εταιρείας ή των μετεωρολογικών συνθηκών θα πρέπει να αναμείνουν στο λιμάνι και να αναχωρήσουν αμέσως μόλις αρθεί το απαγορευτικό με το ίδιο πλοίο και στην ίδια θέση. (Τα Νέα, 16.07.07)

Τι Χάρτα «Δικαιωμάτων» είναι αυτή που ορίζει πως ο επιβάτης οφείλει να ταλαιπωρηθεί επ αορίστω; Αν το απαγορευτικό κάνει 10 ή 20 ώρες να αρθεί, ο επιβάτης πρέπει να αναμείνει στο λιμάνι; Πού ακριβώς; Στους ανύπαρκτους χώρους αναμονής; Παραμένοντας εκτεθειμένος στο λιοπύρι, δίχως πρόσβαση ούτε σε μια αξιοπρεπή τουαλέτα; Δίχως χώρους φύλαξης αποσκευών ώστε να μπορέσει να τις αφήσει για να πάρει τον ηλεκτρικό και να πάει κάπου να φάει ή να πιεί έναν καφέ;

Ο χρόνος άρσης ή ανανέωσης του απαγορευτικού απόπλου είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους. Η σχετική πληροφόρηση μπορεί να διοχετευθεί στο διαδίκτυο. Οι αναμένοντες επιβάτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ειδοποιηθούν με μηνύματα SMS ή αυτόματες κλήσεις στα κινητά τους 2-3 ώρες πριν την άρση του απαγορευτικού.

***

Απαγόρευση εισόδου της σε δύο μεγάλα ιδιωτικά εργοστάσια, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων, κατήγγειλε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου στην Κέρκυρα. (Ελευθεροτυπία 16.07.07)

Δεν την καταλαβαίνω την κ. Παπαρήγα. Από τη μια το κόμμα της διαμαρτύρεται για την διαρκή εισβολή του κράτους στην ιδιωτική ζωή των Ελλήνων. Από την άλλη διαμαρτύρεται που οι ιδιωτεύοντες Έλληνες δεν την αφήνουν (ως εκπρόσωπο του κράτους) να μπει στα μαγαζιά τους.

Τους εργαζόμενους στα μαγαζιά αυτά η κ. Παπαρήγα μπορεί να τους συναντήσει και εκτός ωραρίου εργασίας. Έξω από τα ιδιωτικά εργοστάσια στα οποία τίποτα δεν της δίνει δικαίωμα εισόδου πέρα από το χιούμορ και την συγκαταβατικότητα κάποιων ιδιοκτητών.

Αυτός ο «φυσιολογικός κοινοβουλευτικός έλεγχος» που επιθυμεί να κάνει η κ. Παπαρήγα, πώς ακριβώς (κι από πού ως πού) νομιμοποιείται;

***

Στην Ελλάδα λείπουν ο διάλογος και η παραγωγή πολιτικής διεθνούς επικοινωνίας, ενώ αυξάνεται η «ζήτηση» για αποτελεσματική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, επισημαίνει η Ενωση Ακολούθων Τύπου (Ελευθεροτυπία, 16.07.07)

Ακούει κανείς;

***

Ξέρεις ποιός είμαι εγώ; Ρωτά ξώφαλτσα, στις 16.0.07, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Αν δεν κάνεις την ερώτηση αυτή τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, πώς θα νοιώσεις Έλληνας;

***

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παν. Φούρλας έφυγε από την περιοχή της φωτιάς μία ώρα πριν αυτή τεθεί υπό μερικό έλεγχο. (Ελευθεροτυπία 17.07.07)

Η απούσα — όσο καιγόταν η Πάρνηθα — κ. Γεννηματά, τα βάζει τώρα με τον κ. Φούρλα επειδή έφυγε 1 ώρα νωρίτερα από τη φωτιά του Υμηττού. Αν είναι τόσο καλά καταρτισμένη στη δασοπυρόσβεση η κ. Γεννηματά, ώστε να κρίνει με ακρίβεια 60 λεπτών αν μια πυρκαγιά έχει τεθεί ή όχι υπό έλεγχο, πού ήταν όταν καιγόταν η Πάρνηθα;

***

Γράφει ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Ι. Πουντουράκης:

Η βασική παράμετρος της διακήρυξης της Σορβόννης και της διαδικασίας της Μπολόνιας είναι η προσαρμογή της πανεπιστημιακής μόρφωσης σε μια ταχύρρυθμη διαδικασία εκπαίδευσης τριετούς διάρκειας […] (Τα Νέα 17.07.07)

Μένω με την απορία: έχει διαβάσει τη διακήρυξη της Μπολόνια ο κ. Πουντουράκης; Αν ναί, τόσο ασήμαντο θεωρεί το γεγονός πως η διακήρυξη κάνει λόγο για ελάχιστη διάρκεια τριών ετών και δεν θέτει την τριετία ως απόλυτο όριο; Γιατί παραλείπει αυτή την ουσιαστική πληροφορία;

Στον κ. Πουντουράκη απαντά ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή, 18.07.ο7.

Είναι καλύτερο να κατέχουν πτυχία μόνο οι έχοντες, όπως γινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια; Δεν θέλουμε ευκαιρίες για όλους; […] Κι αν κάποιοι καταφέρουν να μάθουν σε τρία χρόνια αυτά που δεν μαθαίνουν σε πέντε στο Μετσόβιο πώς βλάπτεται ο λαός; […] Ενα είναι σίγουρο: στα ταχύρρυθμα «Polytechnics» οι φοιτητές δεν έχουν χρόνο να χτίζουν τους πρυτάνεις των στα γραφεία τους, ούτε να βρομίζουν τις αίθουσες με συνθήματα. […] Το μόνο που προσφέρει σήμερα η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα πιστοποιητικό διέλευσης από το πανεπιστήμιο για να διεκδικήσει κάποιος μια θέση στο Δημόσιο. Κάτι αντίστοιχο αυτού που προσφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε αναπήρους πολέμου για να ανοίξουν περίπτερο.

***

Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο συντάκτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ειδήσεις και γεγονότα. Η Καθημερινή 20.07.07, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τον εξής τίτλο σε είδηση:

Ομαλά διεξάγεται η ηλεκτροδότηση της Θεσσαλονίκης

Η ομαλότητα πλέον αποτελεί είδηση στην Ελλάδα; Ίσως. Διαβάζοντας το κείμενο κανείς διαπιστώνει πως η είδηση αφορά αποκατάσταση βλάβης. Θυμίζω τον βασικό κανόνα της δημοσιογραφίας:

Μη-είδηση: σκύλος δάγκωσε άνθρωπο!
Είδηση: άνθρωπος δάγκωσε σκύλο!

***

Οταν ήμουν υπουργός Επικρατείας είχα προτείνει στη Βουλή να εφοδιαστούμε με 100 πυροσβεστικά αεροπλάνα… (Μίκης Θεοδωράκης, Καθημερινή 20.07.07)

Γιατί μόνο 100; Επειδή είναι στρογγυλός και εύκολος αριθμός ή διότι προέκυψε από κάποια ανάλυση και μελέτη; Η υπερβολική εξάρτηση που έχουμε αναπτύξει στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχει οδηγήσει στην άνευ προηγουμένου εγκαταλειψη επίγειων εργασίων, προληπτικών και κατασταλτικών. Κι ο Μ. Θεοδωράκης ήθελε άλλα 100 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ευτυχώς που μάθαμε να ακούμε μόνο τη μουσική του και όχι τα λόγια που ξεστομίζει.

Share

10 thoughts on “Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 21.07.07

  1. “Τι Χάρτα «Δικαιωμάτων» είναι αυτή που ορίζει πως ο επιβάτης οφείλει να ταλαιπωρηθεί επ αορίστω;”

    Πλάκα μας κάνεις; Εδώ ο νόμος για τις ενστάσεις απέναντι σε αποφάσεις δημοσίων υπηρεσιών ορίζει ότι αυτές πρέπει να απαντηθούν σε “εύλογο χρονικό διάστημα” αφήνοντας το πόσο χρονικά διάστημα είναι “εύλογο” στην κρίση του καρεκλοκένταυρου. Φτιάχνουν νόμους – κωλόχαρτα για να μπορούν να τους χρησιμοποιούν σάν τέτοια όποτε τους συμφέρει.

    Και είσαι ο μόνος άνθρωπος κάτω των 70 που ξέρω να ασχολείται με το τι λένε ο Παπαδόπουλος και ο Θεοδωράκης.

  2. “Τι Χάρτα «Δικαιωμάτων» είναι αυτή που ορίζει πως ο επιβάτης οφείλει να ταλαιπωρηθεί επ αορίστω;”

    Πλάκα μας κάνεις; Εδώ ο νόμος για τις ενστάσεις απέναντι σε αποφάσεις δημοσίων υπηρεσιών ορίζει ότι αυτές πρέπει να απαντηθούν σε “εύλογο χρονικό διάστημα” αφήνοντας το πόσο χρονικά διάστημα είναι “εύλογο” στην κρίση του καρεκλοκένταυρου. Φτιάχνουν νόμους – κωλόχαρτα για να μπορούν να τους χρησιμοποιούν σάν τέτοια όποτε τους συμφέρει.

    Και είσαι ο μόνος άνθρωπος κάτω των 70 που ξέρω να ασχολείται με το τι λένε ο Παπαδόπουλος και ο Θεοδωράκης.

  3. Για την Παπαρήγα: υπάρχει μια εκδοχή ότι δεν την άφησαν να περάσει γιατί θα γινόταν μάρτυρας ουκ ολίγων παραβιάσεων των νόμων περί εργασιακής ασφάλειας και εργασιακών σχέσεων, πράγματα συνηθέστατα μεταξύ των Ελλήνων ιδιωτών. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν ένας χώρος εργασίας είναι αμιγώς ιδιωτικός χώρος με την ίδια έννοια που είναι το σπίτι μου – δηλαδή πώς ακριβώς θα μπορούσε ένας βουλευτής να ελέγξει αλλιώς καταγγελία πολίτη ότι στον Χ εργασιακό χώρο γίνονται καραμπινάτες παρανομίες και ο εργοδότης τα έχει κάνει πλακάκια με την επιθεώρηση εργασίας και δεν τον ελέγχει κανείς; Είναι άβατο κάθε χώρος εργασίας, έξω από νόμους και ελέγχους; Τι δηλώνει για τον εργασιακό χώρο η απαγόρευση εισόδου σε βουλευτή;

    Δηλαδή θα μπορούσε να ειρωνευτεί κανείς την Παπαρήγα σε μια χώρα όπου υπήρχε κάποια σχετική τήρηση της εργασιακής νομιμότητας και υπήρχαν σκληροί και αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Που δεν είναι ακριβώς η περίπτωσή μας.

    Ένα άλλο φιλολογικό ερώτημα είναι το αν θα έκλειναν ποτέ την πόρτα σε βουλευτή κυβερνώντος κόμματος, και αν όχι γιατί.

    Δηλαδή πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στην ΓΓ του ΠΓ του ΚΚΕ, αλλά εδώ δεν έχει ακριβώς άδικο…

  4. Για την Παπαρήγα: υπάρχει μια εκδοχή ότι δεν την άφησαν να περάσει γιατί θα γινόταν μάρτυρας ουκ ολίγων παραβιάσεων των νόμων περί εργασιακής ασφάλειας και εργασιακών σχέσεων, πράγματα συνηθέστατα μεταξύ των Ελλήνων ιδιωτών. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν ένας χώρος εργασίας είναι αμιγώς ιδιωτικός χώρος με την ίδια έννοια που είναι το σπίτι μου – δηλαδή πώς ακριβώς θα μπορούσε ένας βουλευτής να ελέγξει αλλιώς καταγγελία πολίτη ότι στον Χ εργασιακό χώρο γίνονται καραμπινάτες παρανομίες και ο εργοδότης τα έχει κάνει πλακάκια με την επιθεώρηση εργασίας και δεν τον ελέγχει κανείς; Είναι άβατο κάθε χώρος εργασίας, έξω από νόμους και ελέγχους; Τι δηλώνει για τον εργασιακό χώρο η απαγόρευση εισόδου σε βουλευτή;

    Δηλαδή θα μπορούσε να ειρωνευτεί κανείς την Παπαρήγα σε μια χώρα όπου υπήρχε κάποια σχετική τήρηση της εργασιακής νομιμότητας και υπήρχαν σκληροί και αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Που δεν είναι ακριβώς η περίπτωσή μας.

    Ένα άλλο φιλολογικό ερώτημα είναι το αν θα έκλειναν ποτέ την πόρτα σε βουλευτή κυβερνώντος κόμματος, και αν όχι γιατί.

    Δηλαδή πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στην ΓΓ του ΠΓ του ΚΚΕ, αλλά εδώ δεν έχει ακριβώς άδικο…

  5. Δε νομίζω να ήθελε η κα. Γ.Γ. να ελέγξει τις εργασιακές συνθήκες. Προεκλογική ομιλία ήθελε να βγάλει. Άλλωστε, αν υπήρχαν καταγγελίες ή έστω και υποψίες για παραβίαση της εργασιακής νομιμότητας, το κόμμα θα το διατυμπάνιζε με κάθε τρόπο. Έτσι δεν είναι; Όσο για το φιλολογικό σου ερώτημα, το βρίσκω πολύ εύστοχο και θα απαντήσω δυστυχώς μάλλον όχι, ούτε σε βουλευτή της νδ ούτε του πασοκ θα έκλειναν την πόρτα. Η απάντηση είναι η γάτα.

  6. Δε νομίζω να ήθελε η κα. Γ.Γ. να ελέγξει τις εργασιακές συνθήκες. Προεκλογική ομιλία ήθελε να βγάλει. Άλλωστε, αν υπήρχαν καταγγελίες ή έστω και υποψίες για παραβίαση της εργασιακής νομιμότητας, το κόμμα θα το διατυμπάνιζε με κάθε τρόπο. Έτσι δεν είναι; Όσο για το φιλολογικό σου ερώτημα, το βρίσκω πολύ εύστοχο και θα απαντήσω δυστυχώς μάλλον όχι, ούτε σε βουλευτή της νδ ούτε του πασοκ θα έκλειναν την πόρτα. Η απάντηση είναι η γάτα.

  7. @talos:
    Υπάρχει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Είναι ανεξάρτηση αρχή. Προσπαθουν και κάνουν αξιόλογη δουλειά. Δέχονται ανώνυμες καταγγελίες και κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Η κ. Παπαρήγα άλλα και οι συνάδελφοί της, δεν έχουν καταγγείλει το Σώμα ως αναποτελεσματικό ούτε μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ούτε μέσω του Τύπου. Άρα η κ. Παπαρήγα πιστεύει πως το σώμα λειτουργεί αποτελεσματικά και υπέρ των εργαζομένων. Γιατί λοιπόν η κ. Παπαρήγα υπονομεύει (αν η θεωρία σου περι διαπίστωσης, από την ίδια, παραβάσεων κτλ) ένα Σώμα που ουσιαστικά διασφαλίζει την ασφάλεια και προστασία των εργατών; Και πώς ακριβώς είναι σε θέση η κ. Παπαρήγα, φιλόλογος γαρ, να διαπιστώσει παραβάσεις κτλ; Επειδή θα της το πούνε οι εργάτες; Μα αν οι ίδιοι δεν κάνουν ανώνυμες καταγγελίες στο Σώμα γιατί να τα πούμε επωνύμως και δημοσίως στη Γ. Γραμματέα, εντός του εργασιακού χώρου τους;

  8. @talos:
    Υπάρχει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Είναι ανεξάρτηση αρχή. Προσπαθουν και κάνουν αξιόλογη δουλειά. Δέχονται ανώνυμες καταγγελίες και κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Η κ. Παπαρήγα άλλα και οι συνάδελφοί της, δεν έχουν καταγγείλει το Σώμα ως αναποτελεσματικό ούτε μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ούτε μέσω του Τύπου. Άρα η κ. Παπαρήγα πιστεύει πως το σώμα λειτουργεί αποτελεσματικά και υπέρ των εργαζομένων. Γιατί λοιπόν η κ. Παπαρήγα υπονομεύει (αν η θεωρία σου περι διαπίστωσης, από την ίδια, παραβάσεων κτλ) ένα Σώμα που ουσιαστικά διασφαλίζει την ασφάλεια και προστασία των εργατών; Και πώς ακριβώς είναι σε θέση η κ. Παπαρήγα, φιλόλογος γαρ, να διαπιστώσει παραβάσεις κτλ; Επειδή θα της το πούνε οι εργάτες; Μα αν οι ίδιοι δεν κάνουν ανώνυμες καταγγελίες στο Σώμα γιατί να τα πούμε επωνύμως και δημοσίως στη Γ. Γραμματέα, εντός του εργασιακού χώρου τους;

  9. Χάρτα «Δικαιωμάτων»: Ευκαιρία να δείξει και το ΥΕΝ οτι έκανε επιτέλους κάτι για τον ταλαίπωρο επιβάτη, τον ξεχασμένο Έλληνα της απομονωμένης νησιωτικής επαρχίας ή τον παραπλανημένο ξένο τουρίστα της καλοκαιρινής περιόδου. Μια «Χάρτα» ακούγεται ωραία και κάποιος εκτός πραγματικότητας θα έλεγε οτι το ΥΕΝ ξύπνησε από το λήθαργο. Φευ …
    Απλά είναι κάτι ανάλογο με τις ολοσέλιδες διαφημίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα δήθεν έργα και μέτρα για το περιβάλλον: Επειδή οι ιθύνοντες διαβλέπουν στον ορίζοντα να πλησιάζει ένα μαύρο σύννεφο κράξιμου, προσπαθούν προληπτικά να δημοσιεύσουν τα δήθεν έργο με την προστασία των επιβατών/ καταναλωτών από τον κακό καιρό και το θυελλώδη άνεμο. Σου λέει : «Μη τυχών μας καπελώσουν την προσπάθεια οι γραφικοί τύποι των ενώσεων προστασίας καταναλωτών που εφορμούν στο λιμάνι και παραπονιούνται για «ψύλλου πήδημα»… άσε το άλλο: ποιος εκπρόσωπος τώρα να βγαίνει σε παράθυρα καλοκαιριάτικα να απαντήσει σε ρεπόρτερ και παρουσιαστές για καθυστερήσεις, ακυρώσεις, «μηχανικές» βλάβες, υπεράριθμους, αυξήσεις στα ναύλα; Δε κάνουμε μια «χάρτα» πετάμε και μια ανακοίνωση «το υπουργείο εδώ και καιρό δείχνοντας την ευαισθησία του προς τους πολίτες και το επιβατηγό κοινό μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη συνέταξε τη χάρτα .. μπλα … μπλα .. ΜΠΛΑΑΑΑΑ!!»

  10. Χάρτα «Δικαιωμάτων»: Ευκαιρία να δείξει και το ΥΕΝ οτι έκανε επιτέλους κάτι για τον ταλαίπωρο επιβάτη, τον ξεχασμένο Έλληνα της απομονωμένης νησιωτικής επαρχίας ή τον παραπλανημένο ξένο τουρίστα της καλοκαιρινής περιόδου. Μια «Χάρτα» ακούγεται ωραία και κάποιος εκτός πραγματικότητας θα έλεγε οτι το ΥΕΝ ξύπνησε από το λήθαργο. Φευ …
    Απλά είναι κάτι ανάλογο με τις ολοσέλιδες διαφημίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα δήθεν έργα και μέτρα για το περιβάλλον: Επειδή οι ιθύνοντες διαβλέπουν στον ορίζοντα να πλησιάζει ένα μαύρο σύννεφο κράξιμου, προσπαθούν προληπτικά να δημοσιεύσουν τα δήθεν έργο με την προστασία των επιβατών/ καταναλωτών από τον κακό καιρό και το θυελλώδη άνεμο. Σου λέει : «Μη τυχών μας καπελώσουν την προσπάθεια οι γραφικοί τύποι των ενώσεων προστασίας καταναλωτών που εφορμούν στο λιμάνι και παραπονιούνται για «ψύλλου πήδημα»… άσε το άλλο: ποιος εκπρόσωπος τώρα να βγαίνει σε παράθυρα καλοκαιριάτικα να απαντήσει σε ρεπόρτερ και παρουσιαστές για καθυστερήσεις, ακυρώσεις, «μηχανικές» βλάβες, υπεράριθμους, αυξήσεις στα ναύλα; Δε κάνουμε μια «χάρτα» πετάμε και μια ανακοίνωση «το υπουργείο εδώ και καιρό δείχνοντας την ευαισθησία του προς τους πολίτες και το επιβατηγό κοινό μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη συνέταξε τη χάρτα .. μπλα … μπλα .. ΜΠΛΑΑΑΑΑ!!»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *