Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 07.07.07

Η βραχυγραφία της σημερινής ημερομηνίας είναι 07.07.07.


Ο Ανδρέας Πετρουλάκης δημοσίευσε στην Καθημερινή της 01.07.07 ένα από τα καλύτερα και καυστικότερα σκίτσα της χρονιάς. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άλλος Έλληνας σκιτσογράφος με τόσο μακρά θητεία που να διατηρεί τόσο οξύ και κριτικό και νεανικό βλέμμα, όσο ο Πετρουλάκης.

***

Το σκοτεινότερο πρόσωπο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στο διάστημα που παρακαλουθώ τα δρώμενα πάνω από 20 χρόνια τώρα, συνταξιοδοτήθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Αναφέρομαι στον κ. Ρ. Κεδίκογλου, πρώην πλέον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η μελανότερη στιγμή στην Ελληνική δικαιοσύνη — τουλάχιστον στον καιρό μου — οφείλεται στην εντολή του κ. Κεδίκογλου γα τον περιορισμό πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου του. Τελικά η εντολή Κεδίκογλου αναιρέθηκε από τον ίδιο τον εντολέα μερικές μέρες αργότερα. Τα προσχήματα που επικαλέσθηκε ο κ. Κεδίκογλου δεν έπεισαν κανέναν.

Είθε η Ελλάδα κάποια στιγμή να αποκτήσει αρχιδικαστές με ήθος. Φοβάμαι όμως πως η πορεια προς τις υψηλόβαθμες θέσεις της Δικαστικής Εξουσίας απαιτεί την άνευ όρων απέκδυση ήθους και αρχών. Ο κ. Κεδίκογλου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα γυμνός του ήθους και των αρχών που θεσμικά έπρεπε να θεραπεύει.

***


Τα Νέα της 02.07.07 δημοσιεύουν άρθρο για τον προσομοιωτή βαθυσκάφους «Θαλασσόραμα» που ετοιμάζει το ΕΛΚΕΘΕ. Στη φωτογραφία που απεικονίζει την είσοδο στον προσομοιωτή, οι αθεόφοβοι των Νέων χρησιμοποιούν εικόνα από την τηλεοπτική σειρά (και κινηματογραφική ταινία) επιστημονικής φαντασίας Stargate. Μα για τόσο ηλίθιους θεωρούν τους αναγνώστες τους;

***

Από την Ελευθεροτυπία της 02.07.07:

Ο Γιάννης Λεόντιος είναι πυροσβέστης-συνδικαλιστής. Υπηρετεί στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα.

Σώπα! (Η έμφαση παραπάνω είναι δική μου).

***

ΔΕΗ κατά ΠΥ. Η ΔΕΗ ισχυρίστηκε πως είχε ενημερώσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι μπορούσε να ρίξει νερό γύρω και πάνω στους πυλώνες υψηλής τάσης οι οποίοι είχαν τεθεί εκτός γραμμής και συνεπώς δεν υπήρχε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος. Στη συνέχεια όμως η ΔΕΗ αναδιπλώνεται ισχυριζόμενη πως «το νερό που ρίχνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα είναι θαλασσινό και αντενδείκνυται η χρήση του στις γραμμές μεταφοράς, επειδή το θαλασσινό αλάτι, που επικάθεται στους μονωτήρες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα». Δηλαδή για μερικούς μονωτές των €100 ευρώ κάηκε η Πάρνηθα; Δεν θα μπορούσαν μετά την κατάσβεση να ξεπλύνουν το αλάτι με γλυκό νερό χρησιμοποιώντας αντλίες υψηλής πίεσης; Πόσο ακόμη θα υποτιμηθεί η νοημοσύνη του πολίτη;

***

Ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε και στο θέμα της αφισοκόλλησης, διευκρινίζοντας ότι οι αφίσες θα απομακρυνθούν μετά τη λήξη του συνεδρίου, από μέλη του κόμματος, όπως άλλωστε συνέβη και με τα προσυνέδρια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. (www.in.gr 05.07.07).

Δηλαδή η αφισοκόλληση επιτρέπεται αν οι αφισοκολλητές δεσμευτούν να απομακρύνουν τις αφίσες έπειτα από κάποιες μέρες; Κυνισμός ή πολιτικός αμοραλισμός;

***

Ο μικρός Ρεξ Κοέν έφτασε στο νησί όπου πριν από 100 χρόνια ο προπάππος του και η προγιαγιά του ζούσαν στη Ρόδο και έφυγαν για τη μακρινή Αμερική, με σκοπό να τιμήσει την παράδοση και να ονομαστεί «Μπαρ- Μιτσβά», δηλαδή «γιος της Αφροδίτης». (Τα Νέα, 06.07.07)

Μπάρ-μίτσβα θα πεί «αυτός για τον οποίο ισχύουν οι εντολές». Με την τελετή αυτή το παιδί (στα 13 τους τα αγόρια, στα 12 τα κορίτσια) θεωρούνται πλέον ενήλικοι στα μάτια του Ιουδαϊκού νόμου. Η αναφορά στην Αφροδίτη εξηγείται μόνο από την ημιμάθεια, την άγνοια και την ανικανότητα του συντάκτη να αναζητήσει στοιχειώδεις εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες.

Share

4 thoughts on “Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 07.07.07

 1. Ίσως ο συντάκτης να αναζήτησε εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, απλά δεν ήξερε να τις μεταφράσει ή δεν ήξερε τι να κάνει με αυτά που διάβασε.

  Ίσως (λέω εγώ τώρα…) ν’ άνοιξε κάποια εγκυκλοπαίδεια, και να βρήκε στην ερμηνεία την αγγλική λέξη “Covenant”, ή Sons of the Covenant (B’nai B’rith αυτό το τελευταίο). Από το –ven- της λέξης covenant στο Venus (Αφροδίτη), η απόσταση είναι μικρή, και ο συνειρμός για τον συντάκτη προφανής.

 2. Ίσως ο συντάκτης να αναζήτησε εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, απλά δεν ήξερε να τις μεταφράσει ή δεν ήξερε τι να κάνει με αυτά που διάβασε.

  Ίσως (λέω εγώ τώρα…) ν’ άνοιξε κάποια εγκυκλοπαίδεια, και να βρήκε στην ερμηνεία την αγγλική λέξη “Covenant”, ή Sons of the Covenant (B’nai B’rith αυτό το τελευταίο). Από το –ven- της λέξης covenant στο Venus (Αφροδίτη), η απόσταση είναι μικρή, και ο συνειρμός για τον συντάκτη προφανής.

 3. είδες πόσο καλά τα βλέπουμε τα πράγματα από μακριά; όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν.

  Εύστοχα τα σχόλια σου.

 4. είδες πόσο καλά τα βλέπουμε τα πράγματα από μακριά; όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν.

  Εύστοχα τα σχόλια σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.