Ασυλία!

«για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς […] ένας ρεπόρτερ καθόταν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου για αδίκημα που αφορά τη διενέργεια μιας δημοσιογραφικής έρευνας»

Επί το Ελληνικότερον: παρανομείστε άφοβα αρκεί να το κάνετε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας! Αυτό δήλωσε ο κ. Δ. Φανός. Ο οποίος συνελήφθει και παρεπέμπει σε δίκη επειδή παρέδωσε στην αστυνομία βίντεο στο οποίο φαίνεται ο ίδιος να αγοράζει ναρκωτικά στους δρόμους της Αθήνας. Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στο πλαίσιο έρευνας για τηλεοπτική εκπομπή. Τα ναρκωτικά ο κ. Φανός δεν θα χρησιμοποίησε αλλά τα κατέθεσε κι αυτά στην αστυνομία. Η αστυνομία — βαθιά νυχτωμένη ούσα — θεώρησε το βίντεο ως ομολογία παράβασης του νόμου και από υπερβάλλοντα ζήλο συνέλαβε τον δημοσιογράφο. Το δικαστήριο, αναγνωρίζοντας τις προθέσεις του δημοσιογράφου τον απήλλαξε — και καλά έκανε.

Δικαιωμένος ο κ. Φανός, δηλώνει περιχαρής πως ένας ρεπόρτερ που διαπράττει αδίκημα ενώ διενεργεί δημοσιογραφική έρευνα, δεν θα πρέπει να διώκεται. Δηλαδή να καλύπτεται από ασυλία; Τί άλλο θα ακούσουμε.

Κι αν αύριο ένας δημοσιογράφος θελήσει να κάνει έρευνα για τα κυκλώματα απαγωγής; Θα μπορεί να μπει στο σπίτι κάποιου, να βουτήξει μέλος της οικογένειας, και να απαιτεί μετά λύτρα, ατιμωρητί, έτσι για το καλό του ρεπορτάζ;

Ο κ. Φανός θα μπορούσε να κάνει το ρεπορταζ του μια χαρά δίχως να παραβεί το γράμμα του νόμου — διότι το πνεύμα του νόμου το τήρησε ο άνθρωπος. Τέτοιες ποιοτικές λεπτομερειούλες όμως μάλλον δεν ευδοκιμούν στη δημοσιογραφική πιάτσα όπου συχνάζειο κ. Φανός.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *