Α/Τ Βέλος

Το ιστολόγιο αυτό έγινε αποδέκτης της απλόχερης γενναιοδωρίας του Κωνσταντίνου Γκορτζή, Αντιναύαρχου ε.α. Π.Ν. Ο Κωστής υπηρέτησε ως σημαιοφόρος στο Α/Τ Βέλος από το 1972. Έζησε τα γεγονότα του Μαϊου 1973 δίπλα στο Νίκο Παππά. Έπειτα από 34 χρόνια ο Κωστής έσπασε τη σιωπή του και έγραψε στο ιστολόγιό του για τα γεγονότα στο Βέλος.

Τον Μάιο του 1973 ήμουν δεν ήμουν 6 ετών. Για το Βέλος όμως άκουγα συχνά στο σπίτι, μετά την Μεταπολίτευση: βασιλική γάρ η γιαγιά και οι αξιωματικοί του Βέλους ήταν οι ήρωές της. Με άγγιξε λοιπόν η μαρτυρία του Κωστή και του έγραψα. Τον ρώτησα αν θα ενδιαφερόταν να μιλήσει στο Ημερολόγιο Καταστρώματος. Δέχτηκε αμέσως. Μιλήσαμε για μιάμιση ώρα περίπου.

Τη συνέντευξη την έχω χωρίσει σε τρεις ενότητες που περιέχουν μονταρισμένα αποσπάσματα από την συζήτηση με τον Κωστή:

  • Κατάπλους στο Fiumicino (ΗΚ, επεισόδιο 10, μεταδόθηκε στις 23 Μαρτίου 2007)
  • «Απόβαση» στην Ιταλία (ΗΚ, επεισόδιο 11, μεταδόθηκε στις 30 Μαρτίου 2007)
  • Μετά το πολιτικό άσυλο (ΗΚ, επεισόδιο 12, μεταδόθηκε στις 6 Απριλίου 2007)

Πρόσθετο υλικό:

Στον Κωστή Γκορτζή θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όχι μόνο για όσα έκανε για τον τόπο μου (υπάρχουν, εξάλλου, άλλοι αρμοδιότεροι που οφείλουν να τον ευχαριστήσουν και να τον τιμήσουν γι αυτό). Η δική μου ευγνωμοσύνη είναι για τη γενναιοδωρία του, την εντιμότητά του, την ακεραιότητά του, το ήθος του, τη λεβεντιά του, και την ειλικρίνειά του. Ο Κωστής Γκορτζής με κάνει να αισθάνομαι περήφανος για τον τόπο μου, και γι αυτό τον ευχαριστώ.

Το φωτογραφικό υλικό στη σελίδα αυτή και στο εμπλουτισμένο podcast είναι από το ιστολόγιο Ημίαιμος και τη συλλογή του Κ. Γκορτζή.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *