Ιδεοληψίες και Παιδεία

Αντιγράφω ένα μεγάλο τμήμα από το εύστοχο άρθρο του S G στο e-rooster. Ο S G σχολιάζει, μεταξύ άλλων, άρθρο του Βήματος το οποίο αντανακλά τις αριστερές ιδεοληψίες για την παιδεία. Τα σχόλια του S G με εκφράζουν απολύτως.

[O]ι ιδεοληψιες στην Ελλαδα και ειδικα στον πολιτικο χωρο του ΠΑΣΟΚ ειναι μαλλον πολυ βαθιες, οπως δειχνει και ενα αρθρο στην ιδια εφημεριδα: Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκτά τον μάνατζέρ του.

Σε αυτο το αρθρο η απλη ειδηση οτι αποφασισαν να προσλαβουν καποιον επαγγελματια για να διαχειριζεται την τεραστια περιουσια του πανεπιστημιου (1,2 δις λιρες δηλαδη περιπου 1,8 δις ευρω) ονομαζεται κατα παρανοϊκο τροπο ξεπουλημα ιερων και οσιων και θανάσιμο εναγκαλισμό των ακαδημαϊκών «πετραδιών του στέμματος»με τη χρηματιστηριακή κουλτούρα του λονδρέζικου Σίτι.

Λες και τα τοπ πανεπιστημια της Αγγλιας δεν ειναι ηδη σφιχτα συνδεδεμενα με το Σιτι, λες και το Κεημπριτζ ειναι σε αλλο Συμπαν και οχι ενα ιδρυμα που βγαζει ηγετες, κορυφαιους χρηματοοικονομικους αναλυτες και στελεχη περισσοτερο αποτι ακαδημαϊκους. Αλλα και τελοσπαντων, ακομα και αν ηταν ενα ιδρυμα σε εναν ελεφαντινο πυργο χωρις σχεση με τον κοσμο, γιατι ειναι κακο να διαχειριζεται καποιος επαγγελματιας την περιουσια του? Θα επρεπε να αναλαβει την διαχειριση καλυτερα ο επιστατης ή ενας υδραυλικος? Ισως ενας παμφλεταριος δημοσιογραφος? Ή μηπως αποτυχημενοι πολιτικοι οπως γινεται στην Ελλαδα με την διαχειριση των ασφαλιστικων ταμειων?

Αλλα τι να περιμενει κανεις οταν η ιδεοληψια τυφλωνει τον κοσμο τοσο που δεν ντρεπονται να γραφουν ανακριβειες μονο και μονο για να στηριξουν τον αρρωστο, μιζερο κοσμο που εχουν πλασει με την φαντασια τους. Παραδειγμα ο ισχυρισμος οτι καθηγητες και φοιτητες ειναι εναντιοι στην επαγγελματικη διαχειριση (σιγουρα, προτιμουν την σπαταλη και τον ερασιτεχνισμο, τα ιδια ατομα που μετα θα κληθουν να διοικησουν κορυφαιες εταιρειες και ιδρυματα) ή οτι τα κορυφαια ιδρυματα του κοσμου χρηματοδοτουνται κυριως απο τα διδακτρα τους (περιεργο, το Χαρβαρντ χρεωνει τα ιδια διδακτρα με τοσα αλλα ιδιωτικα ιδρυματα, πως μπορεσε να μαζεψει τοτε 26 δισεκατομμυρια δολλαρια περιουσια?!). Αλλα το κλειδι ειναι εδω:

σκοπός του [διαχειριστή] είναι πρωτίστως να ικανοποιήσει τις υψηλές απαιτήσεις της γυναίκας που τον προσέλαβε, της αντικαγκελαρίου του πανεπιστημίου Αλισον Ρίτσαρντ, η οποία δεν κρύβει πως θέλει να δει το Κέιμπριτζ να ανταγωνίζεται τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια… και στα λεφτά!

[Α]κουσον ακουσον, δεν το κρυβει η αθλια οτι θελει να κανει το πανεπιστημιο της πλουσιο! Δεν ξερει οτι εδω στην Ελλαδα που ξερουμε απο εκπαιδευση δεν δεχομαστε κανενα τριτο πορο παρα μονο ζητιανια και επαιτεια απο το κρατος? Δεν ξερει η ασχετη οτι σωστη διδασκαλια γινεται σε κτιρια χωρις τζαμια, σε βιβλιοθηκες χωρις βιβλια, με ερευνητες χωρις μισθους? Να η απαντηση:

Οπως όμως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «ουκ εν τω πολλώ το ευ»…

Οι ιδιοι προγονοι ελεγαν ομως και το “ομφακες εισιν” ή οι πιο νεοι προγονοι μας το ελεγαν “οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια”…

Share

2 thoughts on “Ιδεοληψίες και Παιδεία

  1. Καλά συμφωνούμε σε ολα οπότε τι να λέμε αγαπητέ μου. Παράκληση όπως μου στείλετε το άρθρο για το University of Indianapolis. Εχω δουλέψει σε Αγγλόφωνα κολλέγια με συνεργασίες Βρετανικών Πανεπιστημίων και λίγο-πολυ γνωρίζω τι γίνεται. Δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ μα ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τριτοβάθμια εκπαίδευση για πολλά από αυτά τα ιδρύματα.

    Απλά, μου κάνει εντύπωση ότι τα προβλήματα που υπονοεί το άρθρο εμφανίζονται σε δεύτερο Αμερικανικό ίδρυμα, μετά φυσικά από το Southeastern College το οποίο έκλεισε εν μια νυκτί.

  2. Καλά συμφωνούμε σε ολα οπότε τι να λέμε αγαπητέ μου. Παράκληση όπως μου στείλετε το άρθρο για το University of Indianapolis. Εχω δουλέψει σε Αγγλόφωνα κολλέγια με συνεργασίες Βρετανικών Πανεπιστημίων και λίγο-πολυ γνωρίζω τι γίνεται. Δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ μα ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τριτοβάθμια εκπαίδευση για πολλά από αυτά τα ιδρύματα.

    Απλά, μου κάνει εντύπωση ότι τα προβλήματα που υπονοεί το άρθρο εμφανίζονται σε δεύτερο Αμερικανικό ίδρυμα, μετά φυσικά από το Southeastern College το οποίο έκλεισε εν μια νυκτί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *