Όταν η βλακεία πάει σύννεφο

Δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς του ΕξωτερικούΜε κάλπες στις πρεσβείες η ψήφος των ομογενών«ναι» σε επιστολική ψήφο ομογενών, είπε ο πρωθυπουργός

Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων και σταθμών σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, από τους τόπους διαμονής τους.

Έχει διαφορά: άλλο ομογενής, άλλο έλληνας πολίτης με δικαίωμα ψήφου. Πολλοί συντάκτες όμως πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει δικαίωμα ψήφου και στους ομογενείς; Δηλαδή στους πολίτες ξένων χωρών των οποίων οι γονείς ίσως ήταν Έλληνες πολίτες αλλά οι ίδιοι δεν είναι;

Και τί άλλα δεν διάβασα αυτές τις μέρες σχετικά με το θέμα:

“δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό”

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας. Η διαφορά είναι πως προκειμένου να ασκήσουμε το δικαίωμα αυτό, εμείς του εξωτερικού πρέπει να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα. Με τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου θα μπορούμε να ασκούμε το δικαίωμά μας από το σπίτι μας.

Αν πάντως οι συντάκτες είχαν τη στοιχειώδη περιέργεια να αναζητήσουν την πληροφορία στην πηγή της, θα διάβαζαν την ομιλία του πρωθυπουργού στις 7.12.06 στην κοινοβολευτική ομάδα της ΝΔ:

“Δεσμεύομαι […] ότι ως το τέλος της Κοινοβουλευτικής θητείας της Κυβέρνησής μας, θα εισάγουμε στη Βουλή νομοσχέδιο για την παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.”

Ο άνθρωπος δεν ανέφερε την λέξη “ομογενείς” στην ομιλία του ούτε μία φορά. Για Έλληνες του εξωτερικού κάνει λόγο, δηλαδή Έλληνες πολίτες που ζούν στο εξωτερικό. Ως Έλληνες πολίτες έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν μας το χαρίζει κανείς επειδή τάχα είμαστε ομογενείς.

Share

5 thoughts on “Όταν η βλακεία πάει σύννεφο

  1. ναι ρε παιδι μου μου κανει εντυπωση που κανεις δεν σκεφτεται το αυτονοητο! δυστυχως διαβασα οτι μαλλον θα υπαρχουν καλπες γιατι η ψηφος μεσω επιστολης δεν τους αρεσει επειδη ειναι “χειραγωγισιμη”!

    αναρωτιεμαι ποσο δυσκολο θα ηταν να ψηφιζαμε απλα μεσω δικτυου διαολε…

  2. ναι ρε παιδι μου μου κανει εντυπωση που κανεις δεν σκεφτεται το αυτονοητο! δυστυχως διαβασα οτι μαλλον θα υπαρχουν καλπες γιατι η ψηφος μεσω επιστολης δεν τους αρεσει επειδη ειναι “χειραγωγισιμη”!

    αναρωτιεμαι ποσο δυσκολο θα ηταν να ψηφιζαμε απλα μεσω δικτυου διαολε…

  3. Ωραία.. Οι Έλληνες του Colorado δηλαδή θα φεύγουν οδικώς ή αεροπορικώς για το Los Angeles για να ψηφίσουν στο προξενείο εκεί! Μιλάμε για απόσταση 1,300 χιλιομέτρων σε ευθεία!

    Αλλά έτσι θα ζουν την πολιτική ζύμωση στο πετσί τους. Θα ψηφιζουν συνειδητοποιημένα. Όχι από τον καναπέ του σπιτιού τους μέσω διαδικτύου – ή, έστω, επιστολικής ψήφου.

  4. Ωραία.. Οι Έλληνες του Colorado δηλαδή θα φεύγουν οδικώς ή αεροπορικώς για το Los Angeles για να ψηφίσουν στο προξενείο εκεί! Μιλάμε για απόσταση 1,300 χιλιομέτρων σε ευθεία!

    Αλλά έτσι θα ζουν την πολιτική ζύμωση στο πετσί τους. Θα ψηφιζουν συνειδητοποιημένα. Όχι από τον καναπέ του σπιτιού τους μέσω διαδικτύου – ή, έστω, επιστολικής ψήφου.

  5. Pingback: λ:ηρ » Blog Archive » Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 06.10.07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *