Το A/T Βέλος και η χούντα

Τα Νέα 20.03.09 δημοσιεύουν την εξής επιστολή του κ. Ν. Παππά, ναυάρχου Πολεμικού Ναυτικού ε.α., επίτιμου αρχηγού ΓΕΝ ο οποίος γράφει για την επέτειο του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού κατά της χούντας:

Η πολιτεία αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του Πολεμικού μας Ναυτικού στον αγώνα κατά της δικτατορίας θέσπισε τον εορτασμό της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού και της ανταρσίας του Α/Τ “Βέλος” κάθε χρόνο, το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, στον χώρο όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο το Α/Τ “Βέλος”- Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Ενόπλων Δυνάμεων στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης στο Φάληρο, μαζί με το Θ/Κ “Αβέρωφ” και τα άλλα ιστορικά πλοία του Ναυτικού.

Η τελετή οργανώνεται από το ΓΕΝ και εν πολλοίς παραμένει περιορισμένη στα πλαίσια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και λίγων επισήμων, εκτός από το 2007, όταν την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η εξοχότητά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Κίνημα του Ναυτικού, όμως, και η ιστορική σημασία του, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε μια τυπική επέτειο με τη συμμετοχή λίγων επισήμων, πολλών υψηλόβαθμων και αυτών που η συγκυρία τούς όρισε ως συμμετέχοντες σε αυτό.

Γι΄ αυτό και εκτιμώ ότι θα πρέπει όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν εφεδρεία, μόνιμοι και στρατευμένοι, που μπορούν και θέλουν, την ημέρα της επετείου του Κινήματος να παρευρίσκονται στην εκδήλωση που οργανώνει το ΓΕΝ.

Η έμφαση παραπάνω είναι δική μου.  Τριανταέξη χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του, ο Νίκος Παππάς εξακολουθεί να μας θυμίζει τι σημαίνει να είσαι ήρωας και να έχεις σμιλέψει την ιστορία του τόπου σου: σεμνότητα και ταπεινότητα.

Η ιστορία του Α/Τ πρέπει να καταγραφεί και να γίνει κτήμα των επόμενων γενεών.  Η τόλμη και η εντιμότητα των αξιωματικών του αντιτορπιλικού έχει να μας διδάξει πολλά.  Γι αυτό θα ήθελα να δω έναν σκηνοθέτη να παίρνει την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου ή άλλον φορέα, να κινηματογραφήσει ένα documentary με την ιστορία του Α/Τ Βέλος και του πληρώματός τους.  Είμαστε τυχεροί διότι οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές βρίσκονται ακόμη κοντά μας και το documentary θα καταγράψει τις εμπειρίες τους και τις αναμνήσεις τους.

Share

2 thoughts on “Το A/T Βέλος και η χούντα

  1. Λεωνίδα, θελω αρκετό καιρό να σε ρωτήσω κάτι και όλο το ξεχνάω… Τώρα όμως που το θυμήθηκα με το ποστ αυτό, ερωτώ:
    Ερχεσαι να κάνεις e-book στο http://www.radiobubble.gr τις συνεντεύξεις σου με τον Κωστή Γκορτζή;
    Αν δεν μπορεί κανενας από τους δυο σας, έχω την άδεια να το κάνω η ίδια;
    Νομίζω ότι ειναι πολύ σημαντικό να ακουστούν από περισσότερο κόσμο… να διαδοθούν περισσότερο…

  2. Λεωνίδα, θελω αρκετό καιρό να σε ρωτήσω κάτι και όλο το ξεχνάω… Τώρα όμως που το θυμήθηκα με το ποστ αυτό, ερωτώ:
    Ερχεσαι να κάνεις e-book στο http://www.radiobubble.gr τις συνεντεύξεις σου με τον Κωστή Γκορτζή;
    Αν δεν μπορεί κανενας από τους δυο σας, έχω την άδεια να το κάνω η ίδια;
    Νομίζω ότι ειναι πολύ σημαντικό να ακουστούν από περισσότερο κόσμο… να διαδοθούν περισσότερο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *