Let all who do justice and love mercy say amen

Η προσευχή στο τέλος της ορκομωσίας του Barak H. Obama ήταν, για μένα, μια από τις κορυφαίες στιγμές της μέρας. Όχι για θρησκευτικούς λόγους αλλά για κοινωνικούς και ιστορικούς.  Αν και πέρασε απαρατήρητη στα Ελληνικά ΜΜΕ ο συμβολισμός της είναι βαθιά ριζωμένος στην ιστορία της Αμερικής.

Joseph LoweryΤην προσευχή έγραψε και διάβασε ο Αιδεσιμότατος Joseph Lowery.  Πρόκειται για ιστορική φυσιογνωμία του αμερικανικού κινήματος κοινωνικών δικαιωμάτων (civil rights) στο οποίο και πρωτοστάτησε.  Ήταν συνεργάτης του Martin Luther King και είναι γνωστός για την παρησσία του και την ευθύτητά του.

Ο Lowery άνοιξε την προσευχή του με δυο στίχους από τον «Εθνικό Ύμνο του Νέγρου»:

God of our weary years
God of our silent tears

(Θεέ των ταλαιπωρημένων χρόνων μας
Θεέ των σιωπηλών δακρύων μας)

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε βιβλικές αναφορές και μάλιστα μια από αυτές σε σύγχρονη παραλλαγή:

συγκόψουσιν τὰς μαχαίρας αὐτῶν εἰς ἄροτρα (Ησαΐας 2:4)
beat tanks into tractors

Έκλεισε την προσευχή του με μια ευχή που προκάλεσε πολλά σχόλια:

Lord, […] we ask you to help us work for that day when black will not be asked to get in back, when brown can stick around, when yellow will be mellow, when the red man can get ahead, man; and when white will embrace what is right. Let all those who do justice and love mercy say Amen. Say Amen.  Amen.

Συγκεκριμένα, η αποστροφή «when white will embrace what is right» έδωσε αφορμή σε κάποιους συντηρητικούς σχολιαστές να παρατηρήσουν πως η ευχή του Lowery ήταν ρατσιστική σε βάρος των λευκών.  Διότι, θεωρητικά, ο λευκός άνθρωπος έχει ήδη εναγκαλιάσει αυτό που είναι σωστό.

Το κλείσιμο της προσευχής του Lowery ήταν μια αυθεντική πινελιά Βαπτιστικού κηρύγματος — παρόλο που ο Lowery είναι Μεθοδιστής: όσοι πράττουν δικαίως και αγαπούν το έλεος πείτε Αμήν.  Και Αμήν.  Αμήν.

Και με την προσευχή αυτή, από το στόμα ενός ανθρώπου που περπάτησε δίπλα στον Martin Luther King, έκλεισε η ορκομωσία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *