Ρεπορτάζ χωρίς τσίπα

Στα Νέα 03.12.08:

Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του κινητού τηλεφώνου βλάπτουν τον ύπνο: αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα. Oι ειδικοί από την πλευρά τους, συμβουλεύουν τους πολίτες να τα απενεργοποιούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τουλάχιστον να τα τοποθετούν όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κρεβάτι τους.

Έρευνες;  Ποιές έρευνες;  Πού γίναν;  Από ποιούς;  Ποιοί τις χρηματοδότησαν;

Ειδικοί;  Ποιοί ειδικοί;  Ποιά είναι τα επιτεύγματά τους που τους καθιστούν ειδικούς;

Άντε τώρα να εξηγείς στην κ. Μάρθα Καϊτανίδη που συνέταξε το ρεπορτάζ παραπάνω πως στοιχειώδης σεβασμός στη δημοσιογραφική δεοντολογία (αλλά και στον αναγνώστη) επιβάλει την παράθεση συγκεκριμένων πληροφοριών. Όπως, για παράδειγμα:

Πως η μελέτη έγινε από την Ηλεκτρομαγνητική Ακαδημία που βρίσκεται στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης.  Πως η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Βήμα Κατασκευαστών Κινητών (Mobile Manufacturers Forum).  Πως η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2008 — τα Νέα την ανακάλυψαν  με καθυστέρηση μόνο 11 μηνών: και εις ανώτερα!

Πως άλλες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep εξηγούν πως η αϋπνία λόγω κινητού οφείλεται στο ότι ο χρήστης αντί να το παρατήσει, συνεχίζει να στέλνει μηνύματα από το κρεβάτι του κι αυτό τον κρατάει ξάγρυπνο.

Αυτά τα πληροφορήθηκα, σε λίγα λεπτά, κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο Google για «cell phones and sleep patterns».   Κάτι που προφανώς η συντάκτρια των Νέων δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει.  Το ερώτημα είναι: δεν μπορούσε ή δεν ήθελε;  Και το δεύτερο ερώτημα είναι: ο αρχισυντάκτης της δεν προβληματίστηκε από το κενό ρεπορτάζ της υφισταμένης του;

Share

11 thoughts on “Ρεπορτάζ χωρίς τσίπα

  1. Πέρα από τη δεοντολογία χρειάζεται για να καταλαβαίνει το κοινό και το αποτελέσμα της έρευνας, ειδικά για κάποιες που τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά ή μη ξεκάθαρα ακόμα.

  2. Πέρα από τη δεοντολογία χρειάζεται για να καταλαβαίνει το κοινό και το αποτελέσμα της έρευνας, ειδικά για κάποιες που τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά ή μη ξεκάθαρα ακόμα.

  3. Εγώ που συνηθίζω να βάζω το κινητό στην τσέπη του παντελονιού, είδα προχθές ότι στην τσέπη είχε ανοίξει μια τρύπα. Να ήταν άραγε από emf ή από κάποιο ευρώπουλο που προσπαθούσε να δραπετεύσει;
    Κοίταξα έντρομος παραμέσα και το τσουτσούνι μου, αλλά ευτυχώς ήταν ακόμα ακέραιο.

  4. Εγώ που συνηθίζω να βάζω το κινητό στην τσέπη του παντελονιού, είδα προχθές ότι στην τσέπη είχε ανοίξει μια τρύπα. Να ήταν άραγε από emf ή από κάποιο ευρώπουλο που προσπαθούσε να δραπετεύσει;
    Κοίταξα έντρομος παραμέσα και το τσουτσούνι μου, αλλά ευτυχώς ήταν ακόμα ακέραιο.

  5. Αν το κινητό σου είναι κοντά στο τσουτσούνι σου, τότε θα βγάλεις κεραία και δεν θα είναι πια ακέραιο!

  6. Αν το κινητό σου είναι κοντά στο τσουτσούνι σου, τότε θα βγάλεις κεραία και δεν θα είναι πια ακέραιο!

  7. Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί που αρθρογραφούν στις ελληνικές εφημερίδες έχουν λάβει στοιχειώδεις αρχές της δημοσιογραφίας ή μήπως αποτελούν κάποια βολέματα για να βγουν υποχρεώσεις;

  8. Pingback: Ρεπορτάζ χωρίς τσίπα — ροη σταχυολόγων

  9. Δεν νομίζω ότι ο αρχισυντάκτης ήταν σε θέση να αντιληφθεί κάποιο κενό… Πριν γίνει αρχισυντάκτης, το πιθανότερο είναι ότι τέτοιος συντάκτης ήταν κι αυτός.

    Η φράση “σύμφωνα με έρευνες” είναι καρα-κλισέ των ρεπορτάζ προορισμένει να προσδίδει κύρος σε κάθε είδους μπαρούφα που θα ακουστεί (“επιστημονικά πράματα” σου λέει ο άλλος). Οι περισσότεροι εξάλλου δεν την ψάχνουν περαιτέρω (ποιος την έκανε, πού την έκανε την έρευνα κλπ)

  10. Δεν νομίζω ότι ο αρχισυντάκτης ήταν σε θέση να αντιληφθεί κάποιο κενό… Πριν γίνει αρχισυντάκτης, το πιθανότερο είναι ότι τέτοιος συντάκτης ήταν κι αυτός.

    Η φράση “σύμφωνα με έρευνες” είναι καρα-κλισέ των ρεπορτάζ προορισμένει να προσδίδει κύρος σε κάθε είδους μπαρούφα που θα ακουστεί (“επιστημονικά πράματα” σου λέει ο άλλος). Οι περισσότεροι εξάλλου δεν την ψάχνουν περαιτέρω (ποιος την έκανε, πού την έκανε την έρευνα κλπ)

  11. Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί που αρθρογραφούν στις ελληνικές εφημερίδες έχουν λάβει στοιχειώδεις αρχές της δημοσιογραφίας ή μήπως αποτελούν κάποια βολέματα για να βγουν υποχρεώσεις;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *