Τί έγινε χτες στις ΗΠΑ;

Ιστορικά, η χώρα ξεπερνάει το άσχημο παρελθόν των φυλετικών διακρίσεων.  Διακρίσεις και διαχωρισμοί θα συνεχίσουν να γίνονται.  Η φθίνουσα τροχιά τους όμως πέρασε πλέον στο περιθώριο της ιστορίας, στο χωνευτήρι της ιστορικής μνήμης.  Η αναφορά του Obama στη γριούλα από την Ατλάντα, η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα δεν είχε δικαίωμα ψήφου λόγω φύλλου και φυλής, είναι χαρακτηριστική του ιστορικού βήματος που έκαναν οι ΗΠΑ.

Ιστορικά και κοινωνικά η εκλογή του Obama αποτελούν κομβικό σημείο στην πορεία των ΗΠΑ.  Η συγκίνηση και η ψυχική ανάταση που νοιώσαμε όλοι μας χτες οφείλεται ακριβώς στην αναγνώριση της ιστορικής συγκυρίας.

Η πολιτική διάσταση της εκλογής Obama είναι κάπως πιο πεζή.  Ως πρόεδρος ο Obama θα έχει απέναντί του ένα τύποις συνεργάσιμο Κογκρέσο.  Οι διακριτοί ρόλοι εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας  στις ΗΠΑ δημιουργούν δυσκολίες στη συνεργασία Κογκρέσου και Λευκού Οίκου ακόμη κι αν ο πρόεδρος προέρχεται απο το κόμμα που πλειοψηφεί στα δύο νομοθετικά σώματα.  Ο πρόεδρος Obama λοιπόν θα αναγκαστεί να αμβλύνει τις όποιες ριζοσπαστικές ιδέες του προκειμένου να τις υποστηρίξουν οι νομοθέτες.

Στη θέση του Obama είχε βρεθεί πριν 16 χρόνια ο Bill Clinton.  Είχε τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το μέρος του.  Αλλά κατάφερε να χάσει το πλεονέκτημα αυτό μέσα σε δυο χρόνια.  Λόγω απειρίας, λόγω αλλαζονίας, λόγω ασυνέπειας, μεταξύ άλλων παραγόντων.  Ο Obama έχει το πλεονέκτημα να διδαχτεί από τα σφάλματα του Clinton και να κρατήσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο με το μέρος του τουλάχιστον για την πρώτη του τετραετία.

Καινοτομία και ριζοσπαστισμός για να πετύχουν χρειάζονται μικρά βήματα.  Αν ο Obama αντιληφθεί την αναγκαιότητα αυτών των baby steps και την κάνει κεντρικό δόγμα της διακυβέρνησής του, τότε η πολιτική διάσταση της εκλογής του θα αποδειχτεί το ίδιο σημαντική με την ιστορική και κοινωνική διάσταση.

Share

6 thoughts on “Τί έγινε χτες στις ΗΠΑ;

  1. Pingback: MEN 24 - Κ.Κ.Μοίρης » εικοσιεφτά χρόνια

  2. Pingback: Reggae για τον Ομπάμα « Μετά την εφημερίδα

  3. Αυτό που έγινε στις ΗΠΑ ξεπερνάει το μυαλό του μέσου νεοέλληνα, είτε είναι ένας καθημερινός ηλικιωμένος της λαϊκής δεξιάς είτε περισπούδαστος αριστερός “διανοούμενος”. Αυτοί οι εξπέρ της ομφαλοσκόπησης έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “όλοι ίδιοι είναι” και “δεν αλλάζει τίποτα”.

  4. Αυτό που έγινε στις ΗΠΑ ξεπερνάει το μυαλό του μέσου νεοέλληνα, είτε είναι ένας καθημερινός ηλικιωμένος της λαϊκής δεξιάς είτε περισπούδαστος αριστερός “διανοούμενος”. Αυτοί οι εξπέρ της ομφαλοσκόπησης έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “όλοι ίδιοι είναι” και “δεν αλλάζει τίποτα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *