Πού πήγε το ΚΚΕ εσωτερικού;

Άρθρο του Διονύση Γουσέτη *

Αγαπητέ Αλέξη Τσίπρα,

Μαζί με τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σου, θέλω να επιστήσω την προσοχή σου σ’ ένα θέμα που μοιάζει παρωχημένο, αλλά είναι θέμα αυτοσεβασμού του κόμματος.

Θα γνωρίζεις ότι παλιότερα, το σταλινικό καθεστώς της ΕΣΣΔ έσβηνε από τις επίσημες φωτογραφίες της Κεντρικής Επιτροπής τα πρόσωπα των μελών που είχε εξοντώσει ο Στάλιν. Δεν έφθανε η εξόντωση. Έπρεπε να σβηστούν από την ιστορία της χώρας. Να μην είχαν υπάρξει, να μην είχαν δράσει. Το σπορ αυτό δεν είναι αποκλειστικότητα των κομμουνιστών. Το δανείστηκαν από κείνες τις πολιτιστικά υπανάπτυκτες χώρες, που δε σέβονται την ιστορία τους και θέλουν να τη σβήσουν. Να ξεχάσουν οι πολίτες το παρελθόν τους. Σα να μη συνέβη.

Μια τέτοια χώρα είναι η δική μας. Με μανία αλλάζουμε τα τοπωνύμια για να εξαφανιστούν οι μυριάδες των ανθρώπων που έζησαν στη γη που πατούμε, που συνέβαλαν στην ημετέρα παιδεία. Μέχρι και ο παραδοσιακός τούρκικος καφές, έγινε «ελληνικός». Με την ίδια μανία αλλάζουμε τα ονόματα των δρόμων. Θυμήσου, για παράδειγμα, πόσες οδοί μετονομάστηκαν σε «21ης Απριλίου» και στη συνέχεια σε «Ηρώων Πολυτεχνείου».

Το ΚΚΕ, πιστό τόσο στην ελληνική, όσο και στη σταλινική παράδοση, εξέδωσε πολυσέλιδο αναλυτικό βιογραφικό του γραμματέα του Χαρίλαου Φλωράκη, μετά τον θάνατο του. Στο επίσημο αυτό κείμενο διαβάζουμε με λεπτομέρειες τη δράση του στην προπολεμική περίοδο, στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στην παρανομία, στην ανασυγκρότηση του Κόμματος μετά το 1974, το ρόλο του στα εσωκομματικά ζητήματα, ιδιαίτερα στο 13ο Συνέδριο». Για όλα ενημερωνόμαστε, εκτός από:

– Την προσωπική συμβολή του στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου μάλιστα υπήρξε πρόεδρος.

– Την προσωπική συμβολή του στη συγκρότηση των κυβερνήσεων συνεργασίας Τζαννετάκη και Ζολώτα. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε και το ίδιο το ΚΚΕ, με υπουργό το τότε στέλεχός του Γιάννη Δραγασάκη.

Πίστεψα ότι ο ΣΥΝ, ως επίγονος του ανανεωτικού ΚΚΕ εσωτερικού, θα είχε απαλλαγεί από τέτοια σύνδρομα. Μέχρι που πήρα στα χέρια μου το ημερολόγιο 2008, που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ. Το ημερολόγιο αυτό είναι αφιερωμένο στο γαλλικό Μάη του ’68. Ήταν μια «νοσταλγική αυταρέσκεια», όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ο Γιώργος Μπράμος (Αυγή, 5/1/2008). Ήταν μόνο αυτό; Στο ημερολόγιο υπάρχουν διάφορα γεγονότα του 1968, όπως:

– «Ιδρύεται από το ΚΚΕ η αντιστασιακή οργάνωση ΕΣΑΚ».

– «Ίδρυση της ΚΝΕ».

Δεν υπάρχουν, όμως, πουθενά οι λέξεις «γραφείο εσωτερικού», ΚΚΕ εσωτερικού, ΠΑΜ, Ρήγας Φεραίος, ΑΕΜ και οτιδήποτε άλλο θυμίζει την ανανεωτική αριστερά. Κι ας είχαν όλα ιδρυθεί ήδη από το 1967. Χειρότερα: υπάρχουν γεγονότα που αναφέρονται, απογυμνωμένα όμως από το οργανωτικό τους περίβλημα, άρα αλλοιωμένα. Μερικά παραδείγματα:

1. «Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο η δίκη 16 φοιτητών». Αποσιωπάται ότι οι 16 ανήκαν στο ‘Ρήγα Φεραίο’.

2. «Φυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης». Αποσιωπάται ότι ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΜ.

3. «Καταδικάζεται ο Λεωνίδας Κύρκος». Αποσιωπάται ότι ο Λεωνίδας ανήκε στο γρ. εσωτερικού.

4. «Πραγματοποιείται το δημοψήφισμα –παρωδία με αποχή του ΚΚΕ». Αποσιωπώνται τα άλλα κόμματα. Δηλαδή συμμετείχαν στην παρωδία;

Ειλικρινέστατα, θα ήμουν ευτυχής να επρόκειτο για παρόραμα. Για σύμπτωση. Για επιπολαιότητα βρε αδερφέ. Δυστυχώς δεν είναι. Η «ανανεωτική αριστερά» έχει εξοβελιστεί ακόμα και από το λεξιλόγιο του ΣΥΝ. Έχει αντικατασταθεί από τη «ριζοσπαστική αριστερά». Αδιάψευστος μάρτυρας η αφίσα του 5ου Συνεδρίου.

Το κακόμοιρο το ΚΚΕ εσωτερικού: δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι οι ιδέες του ευρωκομουνισμού που πρέσβευε ταιριάζουν μόνο στους Ευρωλιγούρηδες. Στην καθ’ ημάς Ανατολή δε φτουράνε, όπως δε φτουράει ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ιστορική αλήθεια. Είναι γεγονός: από τότε που ο ΣΥΝ ασπάστηκε τη «ριζοσπαστική αριστερά», από τότε που καταγγέλλει μονίμως την Ευρώπη και συμμαχεί με δηλωμένες αντιευρωπαϊκές αριστερές οργανώσεις, πήρε το πάνω του.

Επίτηδες δεν δημοσίευσα νωρίτερα το παρόν. Δεν ήθελα να θεωρηθεί πολιτική παρέμβαση στο Συνέδριο του ΣΥΝ. Εσύ όμως, Αλέξη, δεν είσαι χρεωμένος με αυτά τα προβλήματα. Δεν τα έζησες και είναι φυσικό να μην σε αφορούν προσωπικά. Δεν είναι όμως απλά ένα παράπονο της γενιάς μου και των προηγούμενων, που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο κόμμα. Μπορεί οι αξίες της ανανεωτικής αριστεράς να μην εμπνέουν πια την πλειοψηφία του κόμματος. Ωστόσο, είναι ζήτημα ήθους και ιστορικής αλήθειας. Γι’ αυτό ποντάρω σε σένα να αποκαταστήσεις την ανανεωτική αριστερά εκεί που της πρέπει. Ώστε να μη λέει ο Λεωνίδας Κύρκος («Καθημερινή», 3/12/2006): «Σήμερα είμαι απόβλητος από το κόμμα μου».

* αναδημοσιεύεται με άδεια του συγγραφέα.

Share

10 thoughts on “Πού πήγε το ΚΚΕ εσωτερικού;

 1. Ο σημερινός Συνασπισμός του Τσίπρα και του Αλαβάνου δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική που είχε δώσει στο ΚΚΕ εσωτερικού ο Λεωνίδας Κύρκος βασισμένος στο Ιταλικό Κ.Κ. και τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ. Δυστυχώς αυτή η ριζοσπαστική αριστερά στα μάτια μου δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από το δογματικό και σταλινικό σημερινό Κ.Κ.Ε. Χθες μάλιστα σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ ο Στρατούλης δήλωσε ορθά κοφτά, απαντώντας στον Κώστα Σκανδαλίδη, ότι ένας από τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας θα είναι η έξοδος από το ΝΑΤΟ. Το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο της δεκαετίας του 70 και αρχών του 80 πάλι στην επικαιρότητα. Αυτού του είδους η ρητορική και οι αντιλήψεις θεωρούνται από μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού, επειδή απλά ο αρχηγός είναι 33 χρονών, ως η προοπτική αυτής της χώρας. Έλεος!!!

 2. Ο σημερινός Συνασπισμός του Τσίπρα και του Αλαβάνου δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική που είχε δώσει στο ΚΚΕ εσωτερικού ο Λεωνίδας Κύρκος βασισμένος στο Ιταλικό Κ.Κ. και τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ. Δυστυχώς αυτή η ριζοσπαστική αριστερά στα μάτια μου δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από το δογματικό και σταλινικό σημερινό Κ.Κ.Ε. Χθες μάλιστα σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ ο Στρατούλης δήλωσε ορθά κοφτά, απαντώντας στον Κώστα Σκανδαλίδη, ότι ένας από τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας θα είναι η έξοδος από το ΝΑΤΟ. Το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο της δεκαετίας του 70 και αρχών του 80 πάλι στην επικαιρότητα. Αυτού του είδους η ρητορική και οι αντιλήψεις θεωρούνται από μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού, επειδή απλά ο αρχηγός είναι 33 χρονών, ως η προοπτική αυτής της χώρας. Έλεος!!!

 3. O Aλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο της χρονιάς στην ελληνική πολιτική. Η Καλομοίρα στο ελληνικό τραγούδι. Γιατί όσο το σκέφτομαι δεν μου φαίνονται άσχετα αυτά τα δύο; Άντε, με την ευχή μου να “τα φτιάξουν” τα παιδιά νάχουμε να ασχολιόμαστε!

 4. O Aλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο της χρονιάς στην ελληνική πολιτική. Η Καλομοίρα στο ελληνικό τραγούδι. Γιατί όσο το σκέφτομαι δεν μου φαίνονται άσχετα αυτά τα δύο; Άντε, με την ευχή μου να “τα φτιάξουν” τα παιδιά νάχουμε να ασχολιόμαστε!

 5. Άψογος ο φίλτατος Διονύσης Γουσέτης. Θα μου επιτρέωετε να καταχωρήσω εδώ ένα σύνδεσμο προς ένα ανάλογο κείμενο που δεν είχα τη δική του μεγαλοψυχία να περιμένω να γίνει το συνέδριο για να το αναρτήσω: http://lexidia.pblogs.gr/2008/01/40-hronia-meta-diagrafoyn-to-kke-eswterikoy-updated.html Ευχαριστώ

 6. Άψογος ο φίλτατος Διονύσης Γουσέτης. Θα μου επιτρέωετε να καταχωρήσω εδώ ένα σύνδεσμο προς ένα ανάλογο κείμενο που δεν είχα τη δική του μεγαλοψυχία να περιμένω να γίνει το συνέδριο για να το αναρτήσω: http://lexidia.pblogs.gr/2008/01/40-hronia-meta-diagrafoyn-to-kke-eswterikoy-updated.html Ευχαριστώ

 7. 1. Με τον χρόνο όλα εξιδανικεύονται. Με εκπλήσσει όμως που παρουσιάζεται μια τόσο εξιδανικευμένη εικόνα του ΚΚΕ(εσ) (το οποίο ήταν σε όλη την διάρκεια της ύπαρξής του υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ σημειώνω). Ας μην μηδενίζουμε λοιπόν, σύμφωνοι, την σημαντική εμπειρία του κομμουνιστικού κόμματος της ανανέωσης (μέλος της νεολαίας του οποίου δηλώνω υπερηφάνως ότι υπήρξα) αλλά:
  Θυμάται κανείς την ΕΑΔΕ π.χ.; Θυμάται κανείς τον σταλινισμό της ηγετικής ομάδας – π.χ. (αλλά όχι μόνο) την διαγραφή της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας του κόμματος με την Β’ Πανελλαδική; Θυμάται την αντίθεση της (κυρίαρχης τότε στο κόμμα) ομάδας Κύρκου στις διαδηλώσεις εναντίον του πραξικοπήματος του Γιαρουζέλσκι (που την έκανε παρά την κομματική γραμμή ο Ρήγας;) Θυμάται τις σχέσεις του κόμματος με τον Τσαουσέσκου και τον Κιμ Ιλ Σουνγκ; Θυμάται τις πλάτες στον Παπανδρεϊσμό;
  2. Η ανησυχία θα ήταν πιο εύλογη αν το κέντρο πολιτικών μελετών του ΣΥΝ δεν ήταν το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και αν η νεολαία ΣΥΝ δεν είχε κάνει πρόσφατα εκδηλώσεις για την διάσπαση του 1968 κοκ. Για κάποιο λόγο το “ημερολόγιο του Πολιτιστικού Τμήματος του ΣΥΝ για τον Μάη του 1968” δεν μου κάνει και για πολύ κύρια έκφραση της επίσημης θέσης του ΣΥΝ για την ιστορία του κόμματος.
  3. «Φυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης». Αποσιωπάται ότι ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΜ.
  Υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων, καλύτερα να το αποσιωπούμε ;-)!
  4. Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, η ευθεία συνέχεια του ΚΚΕ (εσ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λεωνίδας Κύρκος πρωτοστάτησε στην διάλυση του ΚΚΕ(εσ)!
  5. Νομίζω ότι κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τις “αξίες του Ευρωκομμουνισμού” και τις μπερδεύουν με τις αξίες του “Δεξιού Ευρωκομμουνισμού” που μετακύλισε σε “Μπλερισμό δίχως σύνορα” – ξεχνώντας πως Ευρωκομμουνιστής εκτός από τον (νυν Ιταλό Πρόεδρο) Ναπολιτάνο υπήρξε και ο Ινγκράο.
  6. Μεγαλώνουμε και ξεχνάμε και συγχωρούμε και αγαπάμε όσους μας είχαν στεναχωρήσει. Αλλά ο Λεωνίδας Κύρκος θα όφειλε να θυμάται πόσους έκανε να νιώσουν απόβλητοι από το κόμμα τους. Όπως όταν πρωταγωνίστησε με την τότε ηγεσία στην κατάπτυστη παρέκκλιση “εθνικοφροσύνης” του ΣΥΝ με τα Μακεδονικά συλλαλητήρια στις αρχές του 1990.

 8. 1. Με τον χρόνο όλα εξιδανικεύονται. Με εκπλήσσει όμως που παρουσιάζεται μια τόσο εξιδανικευμένη εικόνα του ΚΚΕ(εσ) (το οποίο ήταν σε όλη την διάρκεια της ύπαρξής του υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ σημειώνω). Ας μην μηδενίζουμε λοιπόν, σύμφωνοι, την σημαντική εμπειρία του κομμουνιστικού κόμματος της ανανέωσης (μέλος της νεολαίας του οποίου δηλώνω υπερηφάνως ότι υπήρξα) αλλά:
  Θυμάται κανείς την ΕΑΔΕ π.χ.; Θυμάται κανείς τον σταλινισμό της ηγετικής ομάδας – π.χ. (αλλά όχι μόνο) την διαγραφή της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας του κόμματος με την Β’ Πανελλαδική; Θυμάται την αντίθεση της (κυρίαρχης τότε στο κόμμα) ομάδας Κύρκου στις διαδηλώσεις εναντίον του πραξικοπήματος του Γιαρουζέλσκι (που την έκανε παρά την κομματική γραμμή ο Ρήγας;) Θυμάται τις σχέσεις του κόμματος με τον Τσαουσέσκου και τον Κιμ Ιλ Σουνγκ; Θυμάται τις πλάτες στον Παπανδρεϊσμό;
  2. Η ανησυχία θα ήταν πιο εύλογη αν το κέντρο πολιτικών μελετών του ΣΥΝ δεν ήταν το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και αν η νεολαία ΣΥΝ δεν είχε κάνει πρόσφατα εκδηλώσεις για την διάσπαση του 1968 κοκ. Για κάποιο λόγο το “ημερολόγιο του Πολιτιστικού Τμήματος του ΣΥΝ για τον Μάη του 1968” δεν μου κάνει και για πολύ κύρια έκφραση της επίσημης θέσης του ΣΥΝ για την ιστορία του κόμματος.
  3. «Φυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης». Αποσιωπάται ότι ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΜ.
  Υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων, καλύτερα να το αποσιωπούμε ;-)!
  4. Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, η ευθεία συνέχεια του ΚΚΕ (εσ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λεωνίδας Κύρκος πρωτοστάτησε στην διάλυση του ΚΚΕ(εσ)!
  5. Νομίζω ότι κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τις “αξίες του Ευρωκομμουνισμού” και τις μπερδεύουν με τις αξίες του “Δεξιού Ευρωκομμουνισμού” που μετακύλισε σε “Μπλερισμό δίχως σύνορα” – ξεχνώντας πως Ευρωκομμουνιστής εκτός από τον (νυν Ιταλό Πρόεδρο) Ναπολιτάνο υπήρξε και ο Ινγκράο.
  6. Μεγαλώνουμε και ξεχνάμε και συγχωρούμε και αγαπάμε όσους μας είχαν στεναχωρήσει. Αλλά ο Λεωνίδας Κύρκος θα όφειλε να θυμάται πόσους έκανε να νιώσουν απόβλητοι από το κόμμα τους. Όπως όταν πρωταγωνίστησε με την τότε ηγεσία στην κατάπτυστη παρέκκλιση “εθνικοφροσύνης” του ΣΥΝ με τα Μακεδονικά συλλαλητήρια στις αρχές του 1990.

 9. Πρώτο πιστεύω πως η επιλογή Τσίπρα ήταν έως καταστροφική. Πήρε το ΣΥΝ στο 18,5% και τον πήγε στο 7,5%. Πτώση 300%. Το μόνο σταθερό είναι το 0,5%. Αν το πάει και στο 0,5%, ε τότε τι να πει κανείς.
  Το δεύτερο και βασικότερο όταν πρέπει να μιλήσεις για τα εσωτερικά του Κόμματός σου, είναι ανήθικο να ξεκινάς με τα εσωτερικά ενός άλλου. Δε μπορείς να ξεκινάς με τον Σταλινισμό του ΚΚΕ για να καταλήξεις ότι και ΣΥΝ κάνει τα ίδια. Το σωστότερο θα ήταν να κατηγορήσεις από την αρχή το ΣΥΝ για Σταλινισμό. Αν θέλεις να κάνεις κριτική στο ΚΚΕ ας γράψεις ένα άλλο άρθρο. Πάντως μέσα από εδώ το μόνο που κατάφερες είναι να αποδείξεις ότι ο ΣΥΝ (όχι και ο ΣΥΝ) είναι Σταλινικό κόμμα, κάτι που για νένα δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Ας κοιτάξουμε όλοι τα του κόμματός μας και ας αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς στα άλλα κόμματα.
  Κλείνοντας θα ήθελα να ρωτήσω: τα εσωτερικά των άλλων κομμάτων είναι άγια; Δε λέγεται τίποτα για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ ή το ΛΑΟΣ. Αυτά είναι τόσο άγια και η αναφορά που γίνεται αφορά μόνο το ΚΚΕ;

 10. Πρώτο πιστεύω πως η επιλογή Τσίπρα ήταν έως καταστροφική. Πήρε το ΣΥΝ στο 18,5% και τον πήγε στο 7,5%. Πτώση 300%. Το μόνο σταθερό είναι το 0,5%. Αν το πάει και στο 0,5%, ε τότε τι να πει κανείς.
  Το δεύτερο και βασικότερο όταν πρέπει να μιλήσεις για τα εσωτερικά του Κόμματός σου, είναι ανήθικο να ξεκινάς με τα εσωτερικά ενός άλλου. Δε μπορείς να ξεκινάς με τον Σταλινισμό του ΚΚΕ για να καταλήξεις ότι και ΣΥΝ κάνει τα ίδια. Το σωστότερο θα ήταν να κατηγορήσεις από την αρχή το ΣΥΝ για Σταλινισμό. Αν θέλεις να κάνεις κριτική στο ΚΚΕ ας γράψεις ένα άλλο άρθρο. Πάντως μέσα από εδώ το μόνο που κατάφερες είναι να αποδείξεις ότι ο ΣΥΝ (όχι και ο ΣΥΝ) είναι Σταλινικό κόμμα, κάτι που για νένα δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Ας κοιτάξουμε όλοι τα του κόμματός μας και ας αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς στα άλλα κόμματα.
  Κλείνοντας θα ήθελα να ρωτήσω: τα εσωτερικά των άλλων κομμάτων είναι άγια; Δε λέγεται τίποτα για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ ή το ΛΑΟΣ. Αυτά είναι τόσο άγια και η αναφορά που γίνεται αφορά μόνο το ΚΚΕ;

Leave a Reply

Your email address will not be published.