Sir Nicholas Winton, 1909-2015

Nicholas_Winton_in_Prague

Sir Nicholas Winton. (Φωτογραφία: Wikepedia).

Γεννήθηκε το 1909 και πέθανε πλήρης ημερών την 1η Ιουλίου 2015. Ο Nicholas Winton ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους Ανθρώπους του 20ου αιώνα. Για 9 μήνες πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με τη βοήθεια λίγων γνωστών του, οργάνωσε τη διάσωση 669 εβραιόπουλων, φυγαδεύοντας τα με τρένο από την Τσεχοσλοβακία στην Αγγλία.

Ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ δημόσια για τον ρόλο του στην επιχείρηση που αργότερα ονομάστηκε Kindertransport. Τυχαία το 1988 η σύζυγός του βρήκε στη σοφίτα του σπίτιού τους, το ημερολόγιό του και τις σημειώσεις του από την επιχείρηση Kindertransport. Όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, είπε πως την ουσιαστική και δυσκολότερη δουλειά την έκανε κάποιος συνεργάτης του.

Την ίδια χρονιά το BBC τον κάλεσε σε μια εκπομπή στην οποία — δίχως να το γνωρίζει ο ίδιος — βρέθηκε περιστοιχισμένος από τα παιδιά που διέσωσε πριν 60 σχεδόν χρόνια. Ενήλικες πια, τα άτομα αυτά συνάντησαν επιτέλους τον άνθρωπο που τους έσωσε.

Μετά την αποκάλυψη του ρόλου του και παρά τη σεμνότητα και διακριτικότητά του ο Nicholas Winton τιμήθηκε όπως του άρμοζε. Η μεγαλύτερη τιμή όμως είναι ίσως το παράδειγμα ανθρωπιάς που μας αφήνει ως κληρονομιά.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *