Οι συνέπειες ενός κλειστού πανεπιστημίου

Τι θα γινόταν στο Σικάγο αν έκλεινε για τρεις μήνες ένα τοπικό πανεπιστήμιο; Έκανα την ερώτηση σε λίγους συναδέλφους που ασκούν διοικητικούς ρόλους σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην πόλη μας. Η ερώτηση τους προκάλεσε έκπληξη: πώς και γιατί κλείνει ένα πανεπιστήμιο για τρεις μήνες; Μετά την αρχική έκπληξη, άρχισαν να αναζητούν απαντήσεις. Μέχρι τώρα έχω καταγράψει τις εξής.

  • Το εργολαβικό προσωπικό θα έμενε δίχως εργασία και συνεπώς δίχως εισόδημα. Πρόκειται για καθαριστές, κηπουρούς, συντηρητές εξοπλισμού, υπαλλήλους catering, και άλλους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Οι άνθρωποι αυτοί εξαρτώνται από το ημερομίσθιό της και αμοίβονται ανά 15ήμερο. Με το πανεπιστήμιο κλειστό για 3 μήνες, θα χάναν 6 κύκλους μισθοδοσίας. Δεν θα είχαν να πληρώσουν νοίκι, ηλεκτρικό/θέρμανση, κίνηση, και πιθανότατα τρόφιμα.
  • Θα έκλειναν οι φοιτητικές εστίες με αποτέλεσμα εκατοντάδες προπτυχιακοί κυρίως φοιτητές να επέστρεφαν στα σπίτια τους για όσο διάστημα το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό. Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα σε φοιτητές των οποίων οι γονείς ζουν μακριά ή σε φοιτητές από άλλες χώρες.
  • Θα σταματούσε η αμοιβή του ΔΕΠ (αμέσως στα πολιτειακά πανεπιστήμια και έπειτα από ένα διάστημα στα ιδιωτικά), με αποτέλεσμα οικονομική δυσπραγία για τις οικογένειές τους.
  • Θα χανόντουσαν εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτούμενη έρευνα.
  • Θα χανόταν το τρίμηνο (ή εξάμηνο), επειδή τα πανεπιστήμια εδώ είναι όντως αυτοδιοίκητα και δεν αλλάζουν τους κανονισμούς τους με μια υπουργική απόφαση.
  • Οι φοιτητές που θα χάναν το τρίμηνό τους, πιθανόν να κατέφευγαν σε νομικές κινήσεις, μηνύοντας το πανεπιστήμιο και άλλους φορείς διεκδικώντας αποζημιώσεις (με συνέπεια σημαντικά δικαστικά έξοδα για τα πανεπιστήμια, και επιπλέον δαπάνες σε περίπτωση επιδίκασης αποζημιώσεων).
  • Οι μικρές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις συναλλαγές τους με το πανεπιστήμιο θα έβλεπαν τον τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι τα μικρά εστιατόρια πέριξ της πανεπιστημιούπολης, βιβλιοπωλεία, καθαριστήρια, κ.ά. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως οικογενειακές (αλλά και αλυσίδες) και απασχολούν ωρομίσθιο, χαμηλόμισθο προσωπικό, που θα έχανε προσωρινά την εργασία του.
  • Θα σταματούσαν τα διάφορα προγράμματα που το πανεπιστήμιο προσφέρει στην γύρω κοινότητα, π.χ., διαλέξεις, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και νομικών συμβουλών, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πρότυπα/πειραματικά σχολεία, βιβλιοθήκες, κ.ά. Θα μαράζωνε δηλαδή πολιτιστικά η περιοχή γύρω από το κλειστό πανεπιστήμιο.
  • Θα κατέρεε η φήμη του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα λιγότερους φοιτητές ή ερευνητές τα επόμενα χρόνια.
  • Τα συμβούλια ιδρυμάτων (board of trustees) μάλλον θα έπαυαν τις διοικήσεις και θα παρέμβαιναν δυναμικά ώστε με νέες προσωρινές διοικήσεις τα πανεπιστήμια να ξανάνοιγαν.
  • Θα κάναν παρεμβάσεις υπερ του ανοίγματος των ιδρυμάτων τα τοπικά επιμελητήρια, οι επιστημονικοί φορείς, κ.ά.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *