Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 29.09.07

Ντό θα εφτάμε Πανίκαμ;

***

Δεν είναι δυνατόν άλλη ιστορία να έμαθε η δική μου γενιά κι άλλη τα παιδιά και τα εγγόνια μας. (Παναγιώτης Ψωμιάδης, Νομάρχης Θεσσαλονίκης, www.in.gr 23.09.07)

Αλίμονο! Να αποσυρθούν αμέσως και τα βιβλία μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, και να αντικατασταθούν με αυτά του περασμένου και προπερασμένου αιώνα. Έτσι ώστε κάθε γενιά να μαθαίνει τα ίδια με την προηγούμενη και την επόμενη.

***

Ασυλο στα Πανεπιστήμιά τους δεν έχουν…
(Στάθης Σ., Ελευθεροτυπία 18.04.07, αναφερόμενος στην τραγωδία του Virginia Tech)

επιβεβαίωση του δικαιώματος του λόγου και του διαλόγου – στο οποίον παραμένει πιστό το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής αμερικανικής ελίτ (ο ίδιος, 5 μήνες μετά).

Ή τα «Πανεπιστήμιά τους» απέκτησαν άσυλο ή ο Στάθης υποκρισία. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς το δικαίωμα λόγου και διαλόγου σε ένα πανεπιστήμιο όπου δεν υπάρχει «άσυλο»;

***

Μικρή βελτίωση στον τομέα της μέτρησης της διαφθοράς σημείωσε το 2007 η χώρα μας σε σχέση με το 2006 (Ελεύθερος Τύπος, 27.ο9.07)

Η «βελτίωση» που βλέπει ο συντάκτης του ΕΤ είναι η εξής: το 2006 η Ελλάδα ήταν στην 54η θέση του δείκτη διαφθοράς. Για το 2007 η Ελλάδα βρέθηκε στην 56η θέση του ίδιου δείκτη. Πέσαμε δυο θέσεις, αλλά ο ΕΤ μιλάει για βελτίωση. Επειδή η βαθμολογία μας ανέβηκε από 4,4 βαθμούς στους 4,6 (αυτό οφείλεται στις αλλαγές μεθοδολογίας για τις μετρήσεις σε όλες τις χώρες, που έκανε ο οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια).

Όπως θα έγραφε κι η Πράβδα κάποτε: σε αγώνα δρόμου μεταξύ των προέδρων Κάρτερ και Μπρέζνιεφ, ο κ. Πρέζνιεφ τερμάτισε δεύτερος ενώ ο κ. Κάρτερ προτελευταίος. Η, για τους νεότερους, όπως είπε ο Nigel Tufnel: “…the numbers all go to eleven. Look, right across the board: eleven, eleven, eleven, eleven…”

***

Και οι 152 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τον Δημήτρη Σιούφα
(Λ. Ζαγορίτης, Γραμματέας Ν.Δ., flash.gr 27.09.07)

Στο κόμμα μου ψήφισαν με στρατιωτική πειθαρχία
(Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ., ibid)

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι όμως. Αν οι δηλώσεις των κ. Ζαγορίτη και Καρατζαφέρη είναι λογικά αληθείς, τότε το άθροισμα των ψήφων που έλαβε ο κ. Σιούφας θα έπρεπε να είναι 162. Ο κ. Σιούφας όμως έλαβε 158 ψήφους. Άρα είτε η δήλωση του κ. Ζαγορίτη δεν είναι λογικά αληθής, είτε αυτή του κ. Καρατζαφέρη, είτε κι οι δυο μαζί.

***

Είπε ότι το βιβλίο της Ιστορίας κακώς απεσύρθη, θα έπρεπε να διατηρηθεί, αλλά να διανεμηθεί και ένα άλλο βιβλίο γραμμένο από άλλη ομάδα, ενώ αναγνώρισε στην Εκκλησία το δικαίωμα να παίρνει θέση για το θέμα καθώς κάτι τέτοιο γίνεται και σε χώρες της Ευρώπης. (Δήλωση του Ε. Βενιζέλου, Ελευθεροτυπία 28.09.07)

Θα έπρεπε να διατηρηθεί ή θα έπρεπε να διανεμηθεί; Και μαζί με άλλο βιβλίο γραμμένο από άλλη ομάδα; Πότε ακριβώς θα γινόταν η συγγραφή; Από ποιά ομάδα; Με τι κριτήρια θα οριζόταν η άλλη ομάδα;

Κι αν είναι να κάνουμε, σε θέματα παιδείας, ό,τι γίνεται σε χώρες της Ευρώπης κ. Βενιζέλε, γιατί διαφωνήσατε με την κατάργηση του 16Σ; Έχουν οι χώρες της Ευρώπης τέτοιο συνταγματικό καραγκιοζιλίκι ή μήπως χρησιμοποιείτε την Ευρώπη ως υπεκφυγή, πρόσχημα, και άλλοθι για την ασάφεια (ή έστω ευελιξία) των πολιτικών θέσεών σας;

Share

2 thoughts on “Τοιούτοις ημιν τοιαύτα εμπρέπει: 29.09.07

  1. Εγώ θα μείνω στο πρώτο από τα αποσπάσματα.
    Αν τα υπόλοιπα γράφτηκαν με βάση τη μικρόψυχη και ωφελιμιστική σκέψη κάποιων ανθρώπων, το πρώτο είναι το πλέον επικίνδυνο για το ποιες αρχές έχουμε και τι άνθρωποι είμαστε. Ο φασισμός, ξέρεις, δεν απέχει και πολύ από κάτι τέτοια…

  2. Εγώ θα μείνω στο πρώτο από τα αποσπάσματα.
    Αν τα υπόλοιπα γράφτηκαν με βάση τη μικρόψυχη και ωφελιμιστική σκέψη κάποιων ανθρώπων, το πρώτο είναι το πλέον επικίνδυνο για το ποιες αρχές έχουμε και τι άνθρωποι είμαστε. Ο φασισμός, ξέρεις, δεν απέχει και πολύ από κάτι τέτοια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *