Πολιτικό ήθος

Φανταστείτε αν κατά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την εξής δήλωση:

Όπως γνωρίζετε, μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το υπουργείο μου ειδικά είναι η ρύθμιση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και ο εξορθολογισμός της κατάστασης με τα αυθαίρετα. Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα που αγγίζει και ταλαιπωρεί πάρα πολλές οικογένειες. Ακόμη και η μητέρα μου είναι κληρονόμος και ιδιοκτήτρια ενός αυθαίρετου οικοδομήματος.

Ούτε σκάνδαλο θα είχαμε, ούτε «αποκαλύψεις». Με μια τέτοια δήλωση ο υπουργος θα αφόπλιζε αμέσως κάθε δύσπιστο ή κακόβουλο δημοσιογράφο και θα έβαζε το θέμα σε μια ανθρώπινη βάση. Έχουμε όλοι τα ελαττώματά μας και τα προβλήματά μας.

Επιπλέον θα μπορούσε ο υπουργός να πει πως το ζήτημα με τα αυθαίρετα δεν οφείλεται μόνο στην καταπατητική διάθεση κάποιων ιδιοκτητών γης αλλά και στις προβληματικές υπηρεσίες πολεοδομίας, το δαιδαλώδες νομικό καθεστώς, και την κακή οργάνωση του κράτους. Αντι για απλά, λιτά, ξεκάθαρα λόγια έχουμε σήμερα δικαιολογίες, μηνύσεις, και κακόβουλα σχόλια.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι της γενιάς μου, κοσμοπολίτης, με σπουδές και εμπειρία στο εξωτερικό. Η στάση του με απογοήτευσε. Αν μόνο είχε τολμήσει την ευθύτητα και την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που επέβαλλε η περίπτωση, η συμβολή του στον πολιτικό διάλογο θα ήταν σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό της ανθρωπιάς και της συμπόνοιας μας να συγχωρούμε τα σφάλματα. Αγανακτούμε όπως όταν η αλαζονεία των πολιτικών μας υποτιμά και την ανθρωπιά και την συμπόνοια μας.

Αυτή η υποτίμηση ήταν το λάθος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Κρίμα που ένας νέος και καλλιεργημένος άνθρωπος αυτο-εντάχθηκε πλέον στην συνομοταξία Μαγγίνα-Σουφλιά-Πετσάλνικου. Κρίμα.

Share

5 thoughts on “Πολιτικό ήθος

  1. Πήρες τον πιο αλαζόνα και ξεπουλημένο πολιτικό της κυβέρνησης ΓΑΠ και σχεδόν του έπλεξες το εγκώμιο! “Καλλιεργημένος” και “κοσμοπολίτης”; Γιατί είπε κανείς το αντίθετο; Ο Γερουλάνος πάει πίσω; Ο ΓΑΠ; Τόσοι και τόσοι πολιτικοί μας έχουν αυτό το προφίλ. Είναι άξιο απαξιωτικού σχολιασμού ότι δεν μας προϊδέασε για το αυθαίρετό του; Ότι έχει συντάξει 4 αν θυμάμαι καλά μνημόνια, ένα μεσοπρόθεσμο και 5-6 φορές πακέτα “νέων” μέτρων, στα οποία ορκιζόταν κάθε φορά ότι ήταν τελευταία και ότι θα φέρουν την άνοιξη, και μάλιστα δήλωνε ότι θα παραιτηθεί αν πέσουν έξω, αυτά δεν ήταν ατοπήματα ανάξια του επίπεδου ενός κοσμοπολίτη και καλλιεργημένου πολιτικού; 

    • Τα προηγούμενα ατοπήματα του Παπακωνσταντίνου τα σχολίασα στην ώρα τους. Τώρα σχολιάζω το συγκεκριμένο και πρόσφατο ατόπημα.

  2. Οι σπουδες και τα ταξιδια δεν ειναι αρκετα.. αυτα ειναι εξωτερικο λούστρο! Μια χαρα τα γραφεις, στην “ευγενη” μη μου άπτου γλωσσα, να καταλαβαινουν 😉

  3. αδικείς πολύ τον εαυτό σου αν προσπαθείς να συγκρίνεις εσένα με τα υπουργικά λαμόγια. σόρυ που γίνομαι ισοπεδωτικός αλλά είναι παραπάνω από προφανές ότι άπαξ και αναλάβουν υπουργική καρέκλα όλοι αυτοί της..γενιάς μας μεταμορφώνονται. δυστυχώς. φταίει το ..σύστημα που έλεγε και ο γέροντας με το Overlay 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.