Πολιτικό ήθος

Φανταστείτε αν κατά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την εξής δήλωση:

Όπως γνωρίζετε, μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το υπουργείο μου ειδικά είναι η ρύθμιση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και ο εξορθολογισμός της κατάστασης με τα αυθαίρετα. Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα που αγγίζει και ταλαιπωρεί πάρα πολλές οικογένειες. Ακόμη και η μητέρα μου είναι κληρονόμος και ιδιοκτήτρια ενός αυθαίρετου οικοδομήματος.

Ούτε σκάνδαλο θα είχαμε, ούτε «αποκαλύψεις». Με μια τέτοια δήλωση ο υπουργος θα αφόπλιζε αμέσως κάθε δύσπιστο ή κακόβουλο δημοσιογράφο και θα έβαζε το θέμα σε μια ανθρώπινη βάση. Έχουμε όλοι τα ελαττώματά μας και τα προβλήματά μας.

Επιπλέον θα μπορούσε ο υπουργός να πει πως το ζήτημα με τα αυθαίρετα δεν οφείλεται μόνο στην καταπατητική διάθεση κάποιων ιδιοκτητών γης αλλά και στις προβληματικές υπηρεσίες πολεοδομίας, το δαιδαλώδες νομικό καθεστώς, και την κακή οργάνωση του κράτους. Αντι για απλά, λιτά, ξεκάθαρα λόγια έχουμε σήμερα δικαιολογίες, μηνύσεις, και κακόβουλα σχόλια.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι της γενιάς μου, κοσμοπολίτης, με σπουδές και εμπειρία στο εξωτερικό. Η στάση του με απογοήτευσε. Αν μόνο είχε τολμήσει την ευθύτητα και την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που επέβαλλε η περίπτωση, η συμβολή του στον πολιτικό διάλογο θα ήταν σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό της ανθρωπιάς και της συμπόνοιας μας να συγχωρούμε τα σφάλματα. Αγανακτούμε όπως όταν η αλαζονεία των πολιτικών μας υποτιμά και την ανθρωπιά και την συμπόνοια μας.

Αυτή η υποτίμηση ήταν το λάθος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Κρίμα που ένας νέος και καλλιεργημένος άνθρωπος αυτο-εντάχθηκε πλέον στην συνομοταξία Μαγγίνα-Σουφλιά-Πετσάλνικου. Κρίμα.

Share