Δυο φωτογραφίες

Με διαφορά 24 ωρών το ιστολόγιο Το Βήμα (διαδικτυακό λείψανο της ομώνυμης εφημερίδας) δημοσίευσε τις παρακάτω φωτογραφίες.

21.05.2011, οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη σε φωτογραφία με ανύπαρκτη σχεδόν απόκρυψη προσώπου

22.05.2011, μια μέρα αργότερα παρόμοια φωτογραφία με σοβαρότερη απόκρυψη προσώπου



Σύμφωνα με τα άρθρα του blog Το Βήμα στη φωτογραφία της 21ης Μαΐου απεικονίζονται «οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία» του άτυχου Μ. Καντάρη ενώ στη φωτογραφία της 22ης Μαΐου εμφανίζονται οι «δολοφόνοι» του.

Η φωτογραφία της 21ης Μαΐου δείχνει τους κατηγορούμενους με ελάχιστη απόκρυψη προσώπου. Σε 24 ώρες Το Βήμα έχει καταδικάσει τους κατηγορούμενους σε δολοφόνους αλλά εκεί που χάνει τον μπούσουλα περι τεκμηρίου αθωότητας βρίσκει το φιλότιμο να αποκρύψει τα πρόσωπα.

Σημειώνω τις λεπτομέρειες αυτές απλώς για να επισημάνω πόσο απέχουμε ακόμη ως χώρα από το να αποκτήσουμε έντιμο Τύπο.

Share

5 thoughts on “Δυο φωτογραφίες

  1.  Γίνεται απόκρυψη προσώπου στους συλληφθέντες στις ΗΠΑ; Και γιατί σχετίζεται με το τεκμήριο της αθωότητας η απόκρυψη προσώπου; Και τι τεκμήριο αθωότητας: Η αστυνομία σαφώς ΔΕΝ τους θεωρεί αθώους, αυτό σημαίνει η απαγγελία κατηγορίας. 

    •  Στις ΗΠΑ απόκρυψη προσώπου δεν γίνεται. Στην Ελλάδα όμως η απόκρυψη είναι υποχρεωτική και με νόμο.

      Το τεκμήριο αθωότητας έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό των ατόμων που απεικονίζονται στη φωτογραφία. Τεκμήριο αθωότητας σημαίνει πως τα άτομα αυτά είναι «κατηγορούμενοι για δολοφονία» εως ότου καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη ως ένοχοι για το εγκλημα για το οποίο κατηγορούνται.

      Λεπτομέρειες, λεπτομέρειες αλλά από τη μια το Βήμα «κλαίγεται» για τη μεταχείριση του DSK κι από την άλλη το ίδιο κάνει τα ίδια.

      •  Ναι αλλά νομίζω στις 22  οι κατηγορούμενοι είχαν ομολογήσει. οπότε μπορούμε να πούμε πλέον δολοφόνοι.  λέω εγώ τώρα.

        • Λες εσύ τώρα σα να μην ξέρεις πως το αν είναι κάποιος ένοχος ή όχι το κρίνεται στο δικαστήριο και οχι από την ανακριτικη διαδικασία.

          •  Όχι, έχει δίκιο! Αν αναλογιστούμε και την πειθώ των Ελληνικών διωκτικών αρχών, έχεις διπλό δίκιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *