Άλλο είναι το έλλειμα κ. Παπουτσή

Το έλλειμα δημοκρατίας στα σώματα ασφαλείας που διαπίστωσε όψιμα ο αρμόδιος υπουργός είναι μια διάγνωση που μόνο ένας γνήσιος εκπρόσωπος του βαθέως ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κυρίως έλλειμα επαγγελματισμού. Αν αποκατασταθεί αυτό θα μειωθούν και τα κρούσματα αυθαίρετης, αλόγιστης και καταχρηστικής βίας — όπως αυτό που έστειλε άνθρωπο στην εντατική με σοβαρό κρανιοεγκεφαλικό τραυματισμό. (Διότι στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που περισσεύει η δημοκρατία είδαμε τις επιδόσεις του κ. Φωτόπουλου — ο οποίος παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ αφού ούτε ο πρόεδρος του κινήματος ούτε κανείς άλλος αισθάνθηκε από στοιχειώδες φιλότιμο και αξιοπρέπεια να τον αποβάλλει).

Όσον αφορά την αστυνομία, τα πράγματα είναι απλά. Δουλειά της δεν είναι να τιμωρεί και μάλιστα με αλόγιστους ξυλοδαρμούς. Δουλειά της είναι να επιβάλλει την τάξη και να στέλνει στη δικαιοσύνη παραβάτες του νόμου συλλέγοντας τεκμήρια για να στηρίξει τις κατηγορίες.

Από τη στιγμή που ο παραβάτης είναι πεσμένος στο έδαφος, σταματάει η βία, μπαίνουν οι χειροπέδες, και πάμε για τον επόμενο. Αυτά τουλάχιστον λένε τα βασικά εγχειρίδια αστυνόμευσης που καθορίζουν τα όρια της απαραίτητης αστυνομικής βίας.

Οι εικόνες που έχουμε δει κατα καιρούς σε videos δείχνουν μια ΕΛ.ΑΣ. με ελλειπή επαγγελματισμό. Τόσο ελλειπή που κάποιες φορές πέφτουν θύματα της ανικανότητάς τους κι οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Η έλλειψη επαγγελματισμού στις κρατικές υπηρεσίες είναι μεγάλο δράμα για τον τόπο. Έχουμε γεμίσει λειτουργούς ενώ χρειαζόμαστε καλούς, ευσυνείδητους, καταρτισμένους επαγγελματίες. Όσο αναζητούμε τα κακά της αστυνόμευσης σε δημοκρατικά ελλείματα και άλλες ανοησίες του κομματικού ξύλινου λόγου, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών θα μειώνεται μαζί με τον σεβασμό (αν έχει απομείνει δηλαδή) απέναντι στα σώματα ασφαλείας.

Αν ο κ. Παπουτσής είχε ο ίδιος ένα στοιχειώδες ισοζύγιο δημοκρατικότητας θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Άλλωστε το κόμμα του ως αντιπολίτευση είχε ζητήσει για παρόμοιο περιστατικό την παραίτηση Πολύδωρα. Στην δημοκρατική λογιστική του τόπου μας όμως φοβάμαι πως η δημοκρατικότητα περισσεύει στα έδρανα της αντιπολίτευσης και στερεύει στα υπουργικά.

Share

1 thought on “Άλλο είναι το έλλειμα κ. Παπουτσή

  1. Πολύ σωστά. Τα άτομα σαν τον Παπουτσή που έχει μαζέψει ο ΓΑΠ είναι άτομα που μιλούν και σκέφτονται με όρους μεταπολίτευσης. Έχουν ελάχιστες πιθανότητες και ικανότητες να κατανοήσουν την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουν με σύγχρονες μεθόδους. Το μυαλό τους έχει κολλήσει 40 χρόνια πριν. Τι πάει να πει ‘έλλειμα δημοκρατίας” και τι σχέση έχει με τη συμπεριφορά της αστυνομίας στα  διάφορα συμβάντα που αντιμετωπίζει με ερασιτεχνισμό; Από την άλλη είναι δύσκολο να παίρνεις σοβαρά  ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο δηλώσεις πολιτικών σχετικά με το “τι είναι δημοκρατικό” όταν οι ίδιοι κατασκευάζουν και λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο μαφιόζικης προστασίας με βουλευτικές ασυλίες και χειραγώγηση της δικαιοσύνης για παράδειγμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *