Μεγαλοαδερφικές πρακτικές στο Βήμα

Πριν λίγες μέρες επισήμανα από το ιστολόγιο αυτό πως ο συντάκτης της στήλης Βηματοδότης στο Βήμα μπερδεύει τον κωμικό Rowan Atkinson με τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Rowan Williams.  Θα περίμενε κανείς από μια αξιοπρεπή εφημερίδα να αναγνωρίσει το σφάλμα και να δημοσιεύσει διόρθωση.

Αντι της έντιμης και δεοντολογικής αντιμετώπισης του σφάλματος, η εφημερίδα προτίμησε την κουτοπονηριά της λαθροχειρίας.  Διόρθωσε δηλαδή το λανθασμένο κείμενο στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος προκειμένου να «εξαφανίσει» το σφάλμα.  Μόνο που και η διόρθωση έγινε με την ίδια τσαπατσουλιά που χαρακτήρισε και την αρχική δημοσίευση.  Από τις τρεις αναφορές στον κωμικό ηθοποιό Rowan Atkinson ως προκαθήμενου της Αγγλικανικής Εκκλησίας διορθώθηκαν δύο.  Μια λανθασμένη αναφορά παραμένει, ως μνημείο στην κουτοπονηριά του λαθροχειρα συντάκτη (τουλάχιστον ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο· δεν αποκλείεται ο μεγάλος αδερφός του Βήματος να την απαλείψει κι αυτή).

Προς απόδειξη παραθέτω τα screenshots της ηλεκτρονικής έκδοσης.

Η Σύνταξη του Βήματος οφείλει να γνωρίζει πως τα σφάλματα δεν διορθώνονται με κουτοπονηριά αλλά με εντιμότητα και ωριμότητα. Η κουτοπονηριά οδηγεί σε μεγαλοαδερφικές λαθροχειρίες για να εξαφανιστεί στο σφάλμα σαν να μην έγινε ποτέ· όταν τέτοιες αντιδεοντολογικές λαθροχειρίες γίνονται με την ίδια τσαπατσουλιά που οδήγησε στο αρχικό σφάλμα το αποτέλεσμα γίνεται και κωμικό.  Η εντιμότητα και η ωριμότητα επιβάλλουν την αναγνώριση του σφάλματος και τη διόρθωσή του με ξεχωριστό κείμενο, διχως να αλλοιώνεται η αρχική είδηση.

Η αρχική δημοσίευση στις 26.11.2010, όπου ο κωμικός Rowan Atkinson εμφανίζεται ως προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Η διορθωμένη δημοσίευση στις 28.11.2010.

Share

4 thoughts on “Μεγαλοαδερφικές πρακτικές στο Βήμα

  1. Pingback: Tweets that mention Μεγαλοαδερφικές πρακτικές στο Βήμα | λ:ηρ -- Topsy.com

  2. Αν συνεχίσεις έτσι κάποιος θα απολυθεί. Σε παρακαλώ σταμάτησε και δέξου ότι δεν έχουν όλοι το IQ σου.

    • Δεν άνοιξε ρουθούνι όταν το Βήμα έγραψε για ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός όταν ο Γ. Μαρίνος παπαρολογούσε για ανύπαρκτους παπύρους. Σιγά μην απολυθεί κανείς επειδή δεν είναι σε θέση να αντιγράψει ένα απλό δελτίο τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *