Το βιβλίο του Κωστή

Το Βέλος

Το εξώφυλλο από το βιβλίο του Κωστή

Το βιβλίο του Κωστή Γκορτζή έφτασε την περασμένη βδομάδα.  Η συγκίνηση για τον φίλο ήταν τριπλή: για την ιστορία που έγραψε· για το βιβλίο που έγραψε· και για την ζεστή αφιέρωση.

Ο Κώστης αφηγείται την ιστορία του Α/Τ Βέλος όπως την έζησε ως σημαιοφόρος υπό το Νίκο Παππά.  Τα βιώματα του Γκορτζή είναι ιστορικά, στο μέγεθος και στην θέση τους.  Στους ώμους του νεαρού, τότε, σημαιοφόρου έπεσε το βάρος της διαπραγμάτευσης για την απονομή πολιτικού ασύλου στους αξιωματικούς του Α/Τ Βέλος.  Στους μήνες που ακολούθησαν συνόδευσε το Νίκο Παππά σε συναντήσεις του με την εξόριστη πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, βλέποντας από πρώτο χέρι την κατάντια της.

Κι όμως στο βιβλίο του Κωστή ελάχιστες είναι οι αναφορές για τον ίδιο.  Γράφει γενναιόδωρα για τους Συντρόφους του (με την Σεφερική διάσταση της λέξης), και καταγράφει την προσωπικότητα του Νίκου Παππά.  Larger than life θα λέγαμε σήμερα, για τον καπετάνιο του Α/Τ Βέλος.

Η γραφή του Κωστή είναι γεμάτη ευαισθησία κι αρμύρα.  Αραιά και που φαίνεται μια πικρία για την κατάντια του τόπου.  Η ευαισθησία του αντιναύαρχου ε.α., πλέον, Γκορτζή φαίνεται όταν γράφει για το πώς η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τους μετανάστες στο έδαφός της.  Η αρμύρα, της θάλασσας, του θαλασσόλυκου φαίνεται στις γλαφυρές περιγραφές του.

Το βιβλίο του Κωστή είναι πρωτογενής ιστορική πηγή.  Διαβάστε το.  Άνθρωποι σαν τον Παππά και τον Γκορτζή σπανίζουν σήμερα στην Ελλάδα.  Τους χρειαζόμαστε.

Share

2 thoughts on “Το βιβλίο του Κωστή

  1. Pingback: Tweets that mention Το βιβλίο του Κωστή | λ:ηρ -- Topsy.com

  2. Τους χρειαζόμαστε, αλλά το υπάρχον σύστημα έχει φροντίσει να τους παραμερήσει… Αφήστε δε, που η κατάντιά μας είναι τέτοια που όλο και πιό δύσκολα εμφανίζονται τέτοιοι άνθρωποι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *