Εδώ η καλή δημοσιογραφία

Εγκυμοσύνη με «συνθετικό» σπερματικό κύτταρο από μυελό οστών των… γυναικών, φαντάζεται η κ. Κατερίνα Τζαβάρα. Δικαίωμά της. Εμείς τι φταίνε ομως να μας πουλάει την φαντασία της για ειδησεογραφία;

Η είδηση, στο BBC, είναι σαφέστατη: Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν προσπερματικά κύτταρα χρησιμοποιώντας βλαστοκύτες από τον μυελό των οστών που πήραν από άνδρες. Ο τίτλος του άρθρου στο BCC: σπερματοζωάρια δημιουργήθηκαν από ανθρώπινο μυελό των οστών.

Η “είδηση” στην Ελευθεροτυπία της 14.04.07 όμως γίνεται κείμενο επιστημονικής φαντασίας και παραπληροφόρησης. Ο τίτλος του άρθρου στην Ελευθεροτυπία: κάν’ το μόνη σου.

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να καταθέσουν επισήμως αίτημα να τους επιτραπεί η παραγωγή «συνθετικών» σπερματικών κυττάρων από ιστό μυελού των οστών που θα ληφθεί από γυναίκες …

Κα συνεχίζει η κ. Τζαβάρα:

Το σίγουρο είναι ότι η δημιουργία σπέρματος από γυναίκες για γυναίκες θα σημαίνει πως και τα παιδιά που θα προκύπτουν θα είναι αποκλειστικά κορίτσια, ελλείψει του χρωμοσώματος.

Του χρωμοσώματος. Καταλάβατε; Ένα είναι και θα λείπει.

Όπως άλλωστε λείπει κι η στοιχειώδης δεοντολογία από την κ. Τζαβάρα.  Δεν αναφέρει καμιά πηγή στο άρθρο της, κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο, λες και μόνη της πήρε συνεντεύξεις από τους ερευνητές των οποίων τα λόγια παραθέτει και διαστρεβλώνει. Και απτόητη ανακατεύτει τις δικές της φαντασιώσεις με τις αντεγραμμένες ειδήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες: το δελτίο τύπου του πανεπιστημίου Newcastle upon Tyne σχετικά με την ανακάλυψη.

Share

2 thoughts on “Εδώ η καλή δημοσιογραφία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *