Γεμιστές πατάτες

Καιρό έχω να γράψω συνταγή. Χτες έφτιαξα γεμιστές πατατούλες οι οποίες κρίθηκαν ικανοποιητικές από την Breeda η οποία ως Ιρλανδέζα κάτι γνωρίζει από πατάτες.

Υλικά (για τέσσερα άτομα)

  • 6 πατάτες μετρίου μεγέθους (τύπου new potatoes ή red potatoes)
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 1 κούπα τυρί τριμμένο (προτιμώ το Dubliner αλλά και ένα μαλακό cheddar είναι εξαιρετικό)

Προετοιμασία

Τυλίγουμε τις πατάτες ολόκληρες και με τη φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 390F (περίπου 190C) για δύο ώρες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.

Στη συνέχεια με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες στη μέση. Το μαχαίρι να είναι καλοακονισμένο και μετά από κάθε κόψιμο να το καθαρίζουμε με βρεγμένη πετσέτα έτσι ώστε να μην κάνει μεγάλη ζημιά στη φλούδα της πατάτας.

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερη ψίχα μπορούμε από τις πατάτες αλλά με λίγη προσοχή ώστε να μην καταστραφεί η φλούδα. Αφήνουμε τις φλούδες στην άκρη γιατι θα τις ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Την ψιχα από τις πατάτες την κάνουμε πουρέ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά στον πουρέ το βούτυρο και το τυρί. Προαιρετικά προσθέτουμε λίγο ψιλοκομένο bacon (η prosciuto ή παστουρμα αν βρεθεί) και ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές και αν θέλουμε χτυπάμε κι ένα αυγό στο μίγμα.

Με ένα κουτάλι γεμιζουμε τα κέλυφη από τις πατάτες με το μίγμα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε επιστρώσει αλουμινόχαρτο. Πασπαλίζουμε πιπέρι και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 390F και πάλι. Άλλα 5 λεπτά στο broil (γκριλ) και καλή σας όρεξη.

Σερβίρονται με: κρέας, κάθε είδους και κοπής, ψητό ή ως μεζές για ούζο μαζί με άλλους μεζέδες.

Διευκρινίζω πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της συνταγής, αλλά για τις ανάγκες αποκλειστικά αυτού του κειμένου.

Share

6 thoughts on “Γεμιστές πατάτες

  1. Μας ανοίξατε την όρεξη κ. Ηρακλειώτη! Είναι και δύσκολη η ώρα αυτή στο γραφείο! Καλή σας ημέρα!

  2. Μας ανοίξατε την όρεξη κ. Ηρακλειώτη! Είναι και δύσκολη η ώρα αυτή στο γραφείο! Καλή σας ημέρα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *