Διαβατήριου το ανάγνωσμα, κεφάλαιο 1ο

Ξεκίνησα τη διαδικασία να βγάλω καινούριο διαβατήριο. Τηλεφωνώ λοιπόν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας να μάθω πώς δουλεύει η διαδικασία εδώ. Πρόθυμος ο υπάλληλος μου λέει πως θα πρέπει να περάσω από το προξενείο για να καταθέσω την αίτηση και μου απαριθμεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μέχρι εδώ όλα καλά. Να μιλήσετε όμως και με την υπεύθυνση των στρατολογικών, μου λέει.


Έρχεται λοιπόν στο τηλέφωνο η αρμόδια των στρατολογικών και μου λέει πως απαιτείται στρατολογικό πιστοποιητικό τύπου Β που να έχει εκδοθεί τους τελευταίους 6 μήνες. Το δικό μου είχει εκδοθεί στις 8.9.06 και είναι εκπρόθεσμο συνεπώς.

Ρωτώ φυσικά, γιατι βρε παιδιά πιστοποιητικό αφού το ίδιο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν απαιτεί κάτι τέτοιο; Μας το ζήτησε η αστυνομία, μου λέει η υπεύθυνη. Ματαίως της εξηγώ πως μόνο για ανυπότακτους εξωτερικού απαιτείται κάποιο χαρτί από τη στρατολογία, κι επειδή τυγχάνω με αναβολή δεν εμπίπτω στην απαίτηση αυτή.

Τίποτα η δικιά σου. Μας το είπε η αστυνομία λέει, πρέπει να φέρετε πρόσφατο πιστοποιητικό από τη στρατολογία για να καταθέσετε την αίτηση.

Με παραπέμπει σε συνάδελφό της επι των διαβατηρίων. Επιμένει κι αυτή: χρειάζεται το πιστοποιητικό. Μα είμαι με αναβολή επ αορίστω, τι πιστοποιητικό θέλετε; Μας το είπε η αστυνομία, συνεχίζει το τροπάρι.

Ε, τους ζητώ να μου στείλουν το διαβιβαστικό με τις οδηγίες της αστυνομίας, αφού κατά την κρίση μου οι οδηγίες αυτες αντιβαίνουν στις δημοσιευμένες οδηγίες από το ΥΔΤ. Α, είναι εσωτερικό έγγραφο δεν μπορώ να σας το δείξω μου λέει.

Λίγο η συζήτηση περι διαφάνειας, λίγο το φιλότιμο περι αχρείαστης ταλαιπωρίας, άνοιξε ο καιρός, δέχτηκε δηλαδή η κυρία να παραλάβει την αίτησή μου δίχως πρόσφατο πιστοποιητικό στρατολογίας εφ’ όσον αναλαμβάνω την ευθύνη, κι ας κρίνει η αστυνομία στην Ελλάδα αν τα δικαιολογητικά μου είναι πλήρη ή ελλειπή.

Αξιοσημείωτα στην όλη περίπτωση.

Μυστήρια αυτή η απαίτηση να παρουσιάζουν πιστοποιητικά στρατολογίας μόνο οι Έλληνες της Αμερικής. Πολύ μυστήρια…

Share

12 thoughts on “Διαβατήριου το ανάγνωσμα, κεφάλαιο 1ο

 1. Ως γνωστόν κάνουμε τα χατήρια της Αμερικής ως μέλος της ΕΕ για τα διαβατήρια. Ομως, όντας πονηροί νεοέλληνες ζητάμε έκδοση νέων διαβατηρίων ακόμη και για τα εν ισχύ διαβατήρια, κάτι που η οδηγία της ΕΕ για τα νέου τύπου διαβατήρια δεν προέβλεπε. Ναι, χρειάστηκε να έχω πιστοποιητικό από τη στρατολογία που μου έστειλαν οι δικοί μου από Ελλάδα, προκειμένου να κατατεθούν τα χαρτιά μου για διαβατήριο. Εναλλακτικά, ο πρόξενος μου είπε (θα σε κουφάνω τώρα) πως θα έπρεπε να κλείσω ραντεβού πρώτα για να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είμαι ανυπότακτος και μετά να κλείσω ραντεβού για να μπορέσω να καταθέσω τα δικαιολογητικά μου για το διαβατήριο. Μας έχουν βρει κορόιδα τα κοπρόσκυλα οι πολιτικοί και μας κάνουν ό,τι θέλουν. Ο Πολύδωρας δεν είναι υπεύθυνος για όλο αυτό το χάος; Είναι και Χολαργιώτης, ανάθεμα την ώρα του.

 2. Ως γνωστόν κάνουμε τα χατήρια της Αμερικής ως μέλος της ΕΕ για τα διαβατήρια. Ομως, όντας πονηροί νεοέλληνες ζητάμε έκδοση νέων διαβατηρίων ακόμη και για τα εν ισχύ διαβατήρια, κάτι που η οδηγία της ΕΕ για τα νέου τύπου διαβατήρια δεν προέβλεπε. Ναι, χρειάστηκε να έχω πιστοποιητικό από τη στρατολογία που μου έστειλαν οι δικοί μου από Ελλάδα, προκειμένου να κατατεθούν τα χαρτιά μου για διαβατήριο. Εναλλακτικά, ο πρόξενος μου είπε (θα σε κουφάνω τώρα) πως θα έπρεπε να κλείσω ραντεβού πρώτα για να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είμαι ανυπότακτος και μετά να κλείσω ραντεβού για να μπορέσω να καταθέσω τα δικαιολογητικά μου για το διαβατήριο. Μας έχουν βρει κορόιδα τα κοπρόσκυλα οι πολιτικοί και μας κάνουν ό,τι θέλουν. Ο Πολύδωρας δεν είναι υπεύθυνος για όλο αυτό το χάος; Είναι και Χολαργιώτης, ανάθεμα την ώρα του.

 3. Και ασφαλώς στην Ελλάδα (όπου εκδόθηκε το δικό μου διαβατήριο) δεν έγινε ούτε συζήτηση για στρατολογικό έγγραφο.

  Το διαβατήριο μου εκδόθηκε το Μαϊο 2006 από την Ελληνική Αστυνομία.

 4. Και ασφαλώς στην Ελλάδα (όπου εκδόθηκε το δικό μου διαβατήριο) δεν έγινε ούτε συζήτηση για στρατολογικό έγγραφο.

  Το διαβατήριο μου εκδόθηκε το Μαϊο 2006 από την Ελληνική Αστυνομία.

 5. Η δικιά μου ωτακουστική εμπειρία στην Ελλάδα λέει ότι το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης είναι στη λίστα των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά (ως συνήθως) οι υπεύθυνοι αστυνομικού «έκοβαν» την ηλικία και το «στυλ» του υποψηφίου (το κλίμα θύμιζε γενικώς εξετάσεις με λίστες εγγραφής και επιτυχίας…) και ρωτούσαν ψαρωτικά («στρατό πήγες, έ;») ή δεν ρωτούσαν καθόλου. Εγώ υπέγραψα μια μακροσκελέστατη δήλωση (σαν δήλωση μετανοίας περίπου) για το ότι «δεν έχω καταταγεί, αλλά τυγχάνω …» χωρίς κανένα πρόβλημα τελικά. Χρειάστηκαν βέβαια δύο ταξίδια για την απόκτηση του πολυπόθητου διαβατηρίου με το «τσιπ». Και κάμποσα ευρούδια, βεβαίως βεβαίως.

 6. Η δικιά μου ωτακουστική εμπειρία στην Ελλάδα λέει ότι το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης είναι στη λίστα των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά (ως συνήθως) οι υπεύθυνοι αστυνομικού «έκοβαν» την ηλικία και το «στυλ» του υποψηφίου (το κλίμα θύμιζε γενικώς εξετάσεις με λίστες εγγραφής και επιτυχίας…) και ρωτούσαν ψαρωτικά («στρατό πήγες, έ;») ή δεν ρωτούσαν καθόλου. Εγώ υπέγραψα μια μακροσκελέστατη δήλωση (σαν δήλωση μετανοίας περίπου) για το ότι «δεν έχω καταταγεί, αλλά τυγχάνω …» χωρίς κανένα πρόβλημα τελικά. Χρειάστηκαν βέβαια δύο ταξίδια για την απόκτηση του πολυπόθητου διαβατηρίου με το «τσιπ». Και κάμποσα ευρούδια, βεβαίως βεβαίως.

 7. Επιβεβαιώνω και γω την πληροφορία του Δ.Βελένη. ‘Οταν βγάζεις στην Ελλάδα διαβατήριο ”νέου τύπου” κανείς δεν σου ζητά στρατολογικό έγγραφο.
  Κατά τα άλλα (Λύσσιπου και Λεο) συμφωνώ, αλλά εδώ μπαίνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, αυτό της πρωτοβουλίας (που συνεπάγεται και ευελιξία και πρωτοβουλία και…και..) των Δημοσίων υπαλλήλων. Για να ρωτήσεις Λεό τι χρώμα κάρτα έχει βγάλει η κυρία! Πράσινη ή μπλέ;
  Εκεί είναι το κόκκαλο της υπόθεσης και της ταλαιπωρίας σου. Οι πελατιακές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του πελάτη-υπαλλήλου και του ανεπάγγελτου πολιτικάντη.
  Είναι τοποθετημένη αξιοκρατικά εκεί ή θα καθήσει abroad, όσο καθήσει και το χρώμα (κόμμα ήθελα να πω).
  Να γιατί σε ταλαιπωρούν και σένα και όλους μας.
  Πελατειακές σχέσεις…!
  Αλλά 20 χρόνια έξω, με συγχωρείς είσαι ….παρθένος από τέτοια (θετικά το λέω).

 8. Επιβεβαιώνω και γω την πληροφορία του Δ.Βελένη. ‘Οταν βγάζεις στην Ελλάδα διαβατήριο ”νέου τύπου” κανείς δεν σου ζητά στρατολογικό έγγραφο.
  Κατά τα άλλα (Λύσσιπου και Λεο) συμφωνώ, αλλά εδώ μπαίνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, αυτό της πρωτοβουλίας (που συνεπάγεται και ευελιξία και πρωτοβουλία και…και..) των Δημοσίων υπαλλήλων. Για να ρωτήσεις Λεό τι χρώμα κάρτα έχει βγάλει η κυρία! Πράσινη ή μπλέ;
  Εκεί είναι το κόκκαλο της υπόθεσης και της ταλαιπωρίας σου. Οι πελατιακές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του πελάτη-υπαλλήλου και του ανεπάγγελτου πολιτικάντη.
  Είναι τοποθετημένη αξιοκρατικά εκεί ή θα καθήσει abroad, όσο καθήσει και το χρώμα (κόμμα ήθελα να πω).
  Να γιατί σε ταλαιπωρούν και σένα και όλους μας.
  Πελατειακές σχέσεις…!
  Αλλά 20 χρόνια έξω, με συγχωρείς είσαι ….παρθένος από τέτοια (θετικά το λέω).

 9. …Από τις ιστορικές συναθροίσεις στο Ομόνοια της Αστόρια με τους άλλους “Ακρίτες” μέχρι σήμερα πάντως ναι μεν έχουν βελτιωθεί κάποια πράγματα αλλά είναι φοβερή η διαχρονικότητα της “έλλειψης λογικής” και διάθεση εξυπηρέτησης του κοινού από τα προξενεία αγαπητέ Λεό.
  Καλώς σε βρήκα και πολλά χαιρετίσματα από NJ/NY metro 😉

 10. …Από τις ιστορικές συναθροίσεις στο Ομόνοια της Αστόρια με τους άλλους “Ακρίτες” μέχρι σήμερα πάντως ναι μεν έχουν βελτιωθεί κάποια πράγματα αλλά είναι φοβερή η διαχρονικότητα της “έλλειψης λογικής” και διάθεση εξυπηρέτησης του κοινού από τα προξενεία αγαπητέ Λεό.
  Καλώς σε βρήκα και πολλά χαιρετίσματα από NJ/NY metro 😉

 11. Manblogg, στείλε και κανένα email (leonidas /at/ irakliotis.gr) … έτσι ανώνυμα εντελώς; Πολύ μυστήριο 🙂

 12. Manblogg, στείλε και κανένα email (leonidas /at/ irakliotis.gr) … έτσι ανώνυμα εντελώς; Πολύ μυστήριο 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *