Εξάρες

Καλά έκανε και απέρριψε το ΠΑΣΟΚ την εξάρα του Κώστα Καραμανλή.  Αν η αναζήτηση λύσεων στην οικονομική κρίση, εντάσσεται στα έξη σημεία που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός τότε καήκαμε.

Τα έξη σημεία που πρότεινε ο Κ. Καραμανλής λοιπόν είναι τα εξής:

Τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωραίο ακούγεται.  Αλλά είναι δυνατόν να κινηθεί η Ελλάδα εκτός κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίχως συνέπειες;  Όχι βέβαια!  Άρα ο Πρωθυπουργός πρότεινε κάτι επώδυνα προφανές.  Εξάλλου αν η τήρηση των κανόνων της ΕΕ ήταν προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό, είμαι βέβαιος πως θα είχε αντιμετωπίσει ήδη όλες τις εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα με την ΕΕ.  Το γεγονός όμως πως εκκρεμούν ακόμη τόσες εναρμονίσεις με το κοινοτικό δίκαιο· πως η Ελλάδα δέχεται τη μια καταδική μετά την άλλη από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια· πως μας έρχεται η μια αιτιολογημένη γνώμη μετά την άλλη, σημαίναι πως η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ από την κυβέρνηση Καραμανλή είναι προσχηματική και επιλεκτική, άρα ανειλικρινής.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος με προγραμματισμό και συντονισμένη προσπάθεια.

Δηλαδή πώς αλλιώς να το αντιμετωπίσουμε;  Και πώς το αντιμετωπίζαμε ως σήμερα;  Ποιός θα προγραμματίσει και θα συντονίσει την προσπάθεια;  Ο κ. Παυλόπουλος που μας διέσυρε στην ΕΕ με τις νομικούρες του περι εθνικού και κοινοτικού δικαίου;  Ο κ. Σουφλιάς που απέτυχε να στήσει ένα σύστημα μέτρησης ρύπων;  Ο κ. Στυλιανίδης που πιστεύει ό,τι διαβάζει στο διαδίκτυο;   Ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει διορίσει για υπουργούς του ένα συνοθύλευμα ημιμαθών και ανίκανων ανθρώπων;

Το έλλειμμα θα μειωθεί σταδιακά με αποτελεσματικό περιορισμό των δαπανών στο Δημόσιο.

Μάλιστα.  Κι ο Πάπας είναι καθολικός, αν δεν το γνωρίζατε.  Μόνο που κανείς δεν λέει ποιές δαπάνες θα περιοριστούν και κατά πόσο.  Τολμάς να κάνεις τέτοια συζήτηση σε εν δυνάμει προεκλογική περίοδο;

Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας.

Για ποιό λόγο απαιτείται συναίνεση στο προφανές αυτό ζήτημα.  Πάλι καλά δηλαδή που ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε συναίνεση στο θέμα της σφαιρικότητας της Γης και του ηλιοκεντρικού συστήματος.

Ειδικές και στοχευμένες δράσεις σε τομείς που πλήττονται πιο άμεσα όπως ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξάντληση κάθε δυνατότητας για να στηριχθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Απαιταίται η συναίνεση της αντιπολίτευσης γι αυτό;  Έχει κάνει κάποια ουσιαστικά βήματα η κυβέρνηση για τη στήριξη του τουρισμού;  Έχουν γίνει έστω και βασικά έργα υποδομής για τους τουρίστες στα λιμάνια του Πειραιά;  Έχει δρομολογηθεί η αντικειμενική αξιολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών;  Θεσμοθετήθηκε μια ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του τουρίστα;

Να μην ενθαρρύνουμε εξωπραγματικές διεκδικήσεις των κοινωνικών ομάδων.

Το λέει αυτό ο άνθρωπος που διόρισε τον Σ. Χατζηγάκη, τον στρατηγό των τρακτερ, υπουργό Γεωργίας.  Απολύτως αναμενόμενη η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου τότε που είπε στον πρωθυπουργό «[κ]αι αν είχες σχέδιο δεν έχεις αξιοπιστία». Γιατί με τέτοια νοοτροπία και με τέτοια διακυβέρνηση ακόμη κι αν μας χάριζαν το χρέος, σε έναν χρόνο πάλι με δανεικά θα την βγάζαμε.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *