Οι 12 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Διάβασα, με αφορμή το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή 21.02.09, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως οικονομικής φύσης.  Μειώνει κάτι από δω, κόβει κάτι απο κεί, και τέλος πάντων δίνει την εντύπωση πως θα ελαφρύνει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των τουριστικών επιχειρήσεων. Υπόσχεται, παράλληλα, πανεπιστημιακές τουριστικές σχολές, πράσινο και εναλλακτικό τουρισμό, κτλ.  Γενικά, οι θέσεις που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου αποτελούν ένα αξιοπρεπές πλαίσιο για σοβαρή συζήτηση στο θέμα του τουρισμού.  Είναι στο χέρι του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε αρκετές (αλλά γενικές) αναφορές στην ποιότητα.  Κι ενώ παρουσίασε με  λεπτομέρεια 12 προτάσεις δημοσιο-οικονομικής φύσης για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και της τουριστικής εμπειρίας στην Ελλάδα.  Η παράλειψη είναι σοβαρή.  Αντιλαμβάνομαι πως ο κ. Παπανδρέου πήγε στη συνάντηση των τουριστικών φορέων υπο καθεστώς ακήρυχτης προεκλογικής περιόδου.  Τέτοιες μέρες χαϊδεύεις αυτιά, δεν θέτεις το ακροατήριό σου προ των ευθυνών του.

Έστω.  Αν όμως κάποιος προβληματίζεται σοβαρά για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας οφείλει να συζητήσει το θέμα της ποιότητας.  Να καταγράψει ποσοτικά και ποιοτικά το πρόβλημα και να προσφέρει πλαίσιο επίλυσης και βελτίωσης.

Για παράδειγμα: τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ώστε να βελτιωθεί η τουριστική εμπειρία όσων επισκέπτονται την Ελλάδα;  Έρχεται ο επισκέπτης στην Αθήνα και τρώει πόρτα στην Ακρόπολη και στους υπόλοιπους ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους επειδή απεργεί κάποιο σωματείο εργαζομένων.  Τί άλλο να δει στην Αθήνα ο επισκέπτης; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί εργασιακή ειρήνη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας για 5 χρόνια;  Ποιά μέτρα θα πάρει για να το πετύχει;

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση των λιμανιών;  Θέλει ο επισκέπτης να ταξιδέψει στην Ύδρα.  Κατεβαίνει στο λιμάνι και δεν βγάζει άκρη. Δεν υπάρχει σήμανση, δεν υπάρχει αξιοπρεπής χώρος αναμονής, δεν υπάρχουν καθαρές τουαλέτες.  Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί βασικά έργα σε 8-10 λιμάνια, μέσα σε 2-3 χρόνια ώστε να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι για τους ταξιδιώτες;

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση και την υποστήριξη των επισκεπτών που αισθάνονται την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για τις κακές υπηρεσίες που τους έτυχαν;  Θα δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ έναν φορέα στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι επισκέπτες;  Έναν συνήγορο του τουρίστα δηλαδή ο οποίος θα εξετάζει τις διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων και θα τους βοηθά να βρουν το δίκιο τους;  Παράλληλα, θα δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ έναν φορέα αντικειμενικής, αξιόπιστης, και διαρκούς αξιολόγησης και κατάταξης των τουριστικών υπηρεσιών;  Έτσι ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης πως το δωμάτιο κατηγορίας Β’ πληροί βασικές ποιοτικές προδιαγραφές όπου κι αν βρίσκεται;

Θα δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ 2ο αεροδρόμιο στην Αττική ώστε να το χρησιμοποιούν οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες που αποφεύγουν σήμερα το Ελ. Βενιζέλος λόγω των υψηλών τελών χρήσης — για τα οποία ευθύνεται η εθνικά υπερήφανη πολιτική του κ. Λαλιώτη;

Ανάμεσα στις εναλλακτικές πηγές τουρισμού, που αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνεται ο καταδυτικός τουρισμός;  Ή η ιστιοπλοΐα;  Διότι ούτε για τον μεν ούτε για τη δε, έχουμε επαρκείς υποδομές ενώ διαθέτουμε αναξιοποίητους πόρους.

Το ζήτημα του τουρισμού είναι σύνθετο και ουσιαστικό για την Ελλάδα.  Δεν αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικές παροχές μόνο.  Χρειάζεται να αντιληφθούμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από δεκαετίες ανεύθυνης επιμέλειας των τουριστικών ζητημάτων.  Ο κ. Παπανδρέου έκανε το πρώτο βήμα (μικρό έστω, δειλό ίσως, συγκρατημένο μάλλον, αλλά:) προς την σωστή κατεύθυνση.  Ελπίζω να υπάρχουν στελέχη τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ που θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή για να γίνει ένας σοβαρός διάλογος απο τον οποίο να προκύψουν αξιοποιήσιμες προτάσεις.

Share

One thought on “Οι 12 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις τουριστικές επιχειρήσεις

  1. Pingback: 12 προτάσεις για τουρισμό — ροη σταχυολόγων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *