Αρνί Frankenstein

“Πρέπει φέτος να ψήσουμε αρνί” λέει στο τηλέφωνο ο Δημήτρης. Ματαίως προσπαθώ να του εξηγήσω πως κανα δυο φορές που προσπάθησα να βρω αρνάκι γάλακτος στο Σικάγο δεν τα κατάφερα. “Δεν έψαξες καλά” επιμένει στο τηλέφωνο.


Θυμήθηκα που πέρσι λίγο πριν το Πάσχα τηλεφώνησα σε μια μεγάλη κρεαταγορά και μου είπαν πως το μικρότερο αρνί ήταν 28 κιλά! Μέχρι και τους Πακιστανούς με τα χαλάλ χασάπικα πήρα σβάρνα στη Devon και αρνάκι του γάλακτος δεν βρήκα.

Από την άλλη όμως μου ‘χει λείψει και μένα το σουβλιστό αρνί. Δεκαεφτά χρόνια στην ξενιτιά δεν έχω κάνει Πάσχα με αρνάκι.

Βρήκα λοιπόν έναν χασάπη που φέρνει αρνάκι γάλακτος από τη Ν. Ζηλανδία. Αλλά το φέρνει κομματιαστό, όχι ολόκληρο. Σκέφτηκα λοιπόν να παρω τέσσερα μπούτια, δυο πλευρές, και μερικά ακόμη κομμάτια και να συναρμολογήσω αμνοειδές τερατούργημα επι της σούβλας. Αν κεράσεις τους καλεσμένους κανα δυο ούζα παραπάνω ποιός θα προσέξει πως το αρνί είναι Frankenstein;

Ξαναχτυπάει το τηλέφωνο. “Σου βρήκα αρνί” όλο χαρά ο Δημήτρης. Ωχ, λέω, διότι είναι και Καβαλιώτης: όσο κατέχει από ψάρια άλλο τόσο κατέχει απο αρνιά. Ποιός ξέρει τι προβατίνα θα βρήκε… Απτόητος συνεχίζει: “μου είπε ο Κωνσταντίνος (σ.σ. γνωστός λάτρης της κλασικής μουσικής) να πάρεις τηλέφωνο τον Κυριάκο στο τάδε μαγαζί και θα βρεις αρνί”.

Ο πνιγμένος απο τα μαλλιά πιάνεται γι αυτό τηλεφωνώ κι εγώ στο τάδε μαγαζί, μιλώ με τον Κυριάκο, εξασφαλίζω αρνάκι του γάλακτος 13 κιλών, και ξυλοκάρβουνα.

Για δες που ο Καβαλιώτης έβγαλε αρνί στο Σικάγο….

Το τάδε μαγαζί: MarketPlace on Oakton, στο Skokie. Εκπληκτικό!

Share

14 thoughts on “Αρνί Frankenstein

  1. Τα σέβη μου ,δάσκαλε!
    Αν και αποφεύγω να διαβάζω ιστολόγια ελληνοαμερικάνων ,διότι ως γνωστόν λόγω αποστάσεως έχουν χάσει τα κακά του έλληνος και έλληνας χωρίς τα κακά του…δεν λέει!
    Εσύ πάντως είσαι μια χαρά ,με την γκρίνια σου και τον προβληματισμό σου.
    Πάντως 13 χρονάκια χωρίς σούβλα με αχνιστό και μοσχομυριστό αρνάκι ,ειναι κατιτίς πολλα ρε παιδί μου!
    ΥΓ.αν και μου τα χάλασες λίγο με τα πνευματικά δικαιώματα!

  2. Τα σέβη μου ,δάσκαλε!
    Αν και αποφεύγω να διαβάζω ιστολόγια ελληνοαμερικάνων ,διότι ως γνωστόν λόγω αποστάσεως έχουν χάσει τα κακά του έλληνος και έλληνας χωρίς τα κακά του…δεν λέει!
    Εσύ πάντως είσαι μια χαρά ,με την γκρίνια σου και τον προβληματισμό σου.
    Πάντως 13 χρονάκια χωρίς σούβλα με αχνιστό και μοσχομυριστό αρνάκι ,ειναι κατιτίς πολλα ρε παιδί μου!
    ΥΓ.αν και μου τα χάλασες λίγο με τα πνευματικά δικαιώματα!

  3. @Φιλαλήθη: προσπαθώ να … γκρινιάζω. Κάνει καλό!
    @Νεκτάριος: δεν είναι εύκολο το ταξίδι στην Ελλάδα το Πάσχα, δυστυχώς. Το σχολείο είναι ανοιχτό, τα μαθήματα τρέχουν, δεν μπορώ να σηκωθώ να φύγω τόσο εύκολα για 10 μέρες.

  4. @Φιλαλήθη: προσπαθώ να … γκρινιάζω. Κάνει καλό!
    @Νεκτάριος: δεν είναι εύκολο το ταξίδι στην Ελλάδα το Πάσχα, δυστυχώς. Το σχολείο είναι ανοιχτό, τα μαθήματα τρέχουν, δεν μπορώ να σηκωθώ να φύγω τόσο εύκολα για 10 μέρες.

  5. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη κι οργανωμένη είναι η ελληνική παροικία στο Σικάγο, φαντάζομαι αν ήταν τόσο οργανωμένη όσο οι Άραβες και οι Πακιστανοί με τα χαλάλ χασάπικα δε θα υπήρχε πρόβλημα αρνιού.

    Εγώ, πες ότι είμαι και πιο κοντά, μπορώ να ‘πεταχτώ’ για 5 μέρες κάθε 2 Πάσχα. Τώρα, που δεν πήγα, έχω φάει τσαντίλα για άλλο λόγο. Είπα να ψήσω αρνί να φάμε με τους συγκατοίκους (rump steaks στο φούρνο’ δεν γνωρίζω κανέναν Έλληνα εδώ ώστε να οργανωνόμασταν να βρούμε ολόκληρο αρνί). Τέτοια μέρα τί καλύτερο από το να φας το αρνάκι σου καλοψημένο. έλα όμως που οι άλλοι το ήθελαν rare ή medium. “Αν δεν τρέχουν τα αίματα δεν είναι σωστό αρνί” μου έλεγαν, που κάθε Πάσχα στη σούβλα πάντοτε ήθελα να βεβαιώνομαι ότι το αρνί μου έχει ψοφήσει για τα καλά!

    Κάποιος κάποτε είπε για σύγκρουση πολιτισμών. 😛

  6. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη κι οργανωμένη είναι η ελληνική παροικία στο Σικάγο, φαντάζομαι αν ήταν τόσο οργανωμένη όσο οι Άραβες και οι Πακιστανοί με τα χαλάλ χασάπικα δε θα υπήρχε πρόβλημα αρνιού.

    Εγώ, πες ότι είμαι και πιο κοντά, μπορώ να ‘πεταχτώ’ για 5 μέρες κάθε 2 Πάσχα. Τώρα, που δεν πήγα, έχω φάει τσαντίλα για άλλο λόγο. Είπα να ψήσω αρνί να φάμε με τους συγκατοίκους (rump steaks στο φούρνο’ δεν γνωρίζω κανέναν Έλληνα εδώ ώστε να οργανωνόμασταν να βρούμε ολόκληρο αρνί). Τέτοια μέρα τί καλύτερο από το να φας το αρνάκι σου καλοψημένο. έλα όμως που οι άλλοι το ήθελαν rare ή medium. “Αν δεν τρέχουν τα αίματα δεν είναι σωστό αρνί” μου έλεγαν, που κάθε Πάσχα στη σούβλα πάντοτε ήθελα να βεβαιώνομαι ότι το αρνί μου έχει ψοφήσει για τα καλά!

    Κάποιος κάποτε είπε για σύγκρουση πολιτισμών. 😛

  7. Έχεις αφήσει κρίσιμα ερωτήματα αναπάντητα:

    1. H σούβλα ήταν ηλεκτρική ή τη γυρνούσατε με το χέρι;
    2. Tι ξύλα χρησιμοποίησες για τη φωτιά; Το αρνί ως γνωστόν θέλει κληματσίδα. Βρήκες κανέναν καλιφορνέζο με αμπέλι να σου στείλει; Ή μήπως αγόρασες έτοιμα κάρβουνα; Σ’ αυτή την περίπτωση, το αρνάκι θα πρέπει να είχε γεύση ανθρακορύχου. Καημένο ζωντανό…
    3. Πώς αντέδρασαν οι γείτονες στη θέα ενός αρνιού να γυρνάει στη σούβλα; Πρέπει να είχε πολύ γέλιο. Bloody Greeks…

    Χρόνια πολλά!

  8. Έχεις αφήσει κρίσιμα ερωτήματα αναπάντητα:

    1. H σούβλα ήταν ηλεκτρική ή τη γυρνούσατε με το χέρι;
    2. Tι ξύλα χρησιμοποίησες για τη φωτιά; Το αρνί ως γνωστόν θέλει κληματσίδα. Βρήκες κανέναν καλιφορνέζο με αμπέλι να σου στείλει; Ή μήπως αγόρασες έτοιμα κάρβουνα; Σ’ αυτή την περίπτωση, το αρνάκι θα πρέπει να είχε γεύση ανθρακορύχου. Καημένο ζωντανό…
    3. Πώς αντέδρασαν οι γείτονες στη θέα ενός αρνιού να γυρνάει στη σούβλα; Πρέπει να είχε πολύ γέλιο. Bloody Greeks…

    Χρόνια πολλά!

  9. Θορυβημένος από την έλλειψη μικρών αρνιών στο Σικάγο και την ανάγκη να διαλέξει κανείς είτε να ψήσει αρνι-Βίσωνα είτε νεοζηλανδο φρανκεστάιν, καθώς εκεί ζεί και η αδελφή μου της έστειλα το ποστ ωστε να μου πει τι διαλέγει η ιδια!

    Αμέσως -μάλλον για να με καθησυχάσει-μου έστειλε την παρακάτω απάντηση:

    Ela more, ta paraleei… Ola ta “Ellinika” mpakolo-manavo-xasapika exoune arnia galaktos( kai katsikakia vriskeis) isagomena, eidika aftes tis meres….
    Aftoi edo einai oloi stin idia geitonia, gia na katalabeis….

    Arax Foods & Meat, 9017 N. Milwaukee, (847) 966-1808; 9 a.m. to 9 p.m. Mondays through Saturdays, 9 a.m. to 8 p.m. Sundays.
    Eastern Mediterranean and Armenian baked goods and groceries, fresh meat, prepared and frozen foods, bulk nuts and seeds.
    Captain Alex Seafood, 8874 N. Milwaukee, (847) 803-8833; 9 a.m. to 6 p.m. Tuesdays through Fridays, 9 a.m. to 5 p.m. Saturdays.
    Fresh fish such as whitefish and Mediterranean sea bass as well as deep-fried seafood breaded on site and cooked to order.
    Brillakis Food & Liquors, 9061 N. Courtland, (847) 966-1250; 9 a.m. to 8 p.m. Mondays through Saturdays, 9 a.m. to 5 p.m. Sundays.
    Small but comprehensive shop carrying Greek olive oils, cheeses, olives, ouzo, wines, breads, coffee, spices and canned goods. (Aftos edo einai Kritikos, fernei katsikia apo tin Kriti)
    Αντιγράφω λοιπόν για επόμενες χρονιές!
    Βέβαια είδα στο σημερινό post πως όλα πήγαν καλά οπότε “και του χρόνου”!!!!
    Οσον αφορά τις κλιματσίδες, καλά είναι όταν υπάρχουν αλλά χρειάζεται ένα φορτίο ολόκληρο για να ψήσης αρνι.. όλοι πλέον ψήνουν με ξυλοκάρβουνα, άλλωστε το αρνί στην σούβλα είναι αρβανίτικη κουζίνα και δεν είχε σε όλα τα μέρη αμπέλια. Αν τα κάρβουνα έχουν χωνέψει καλά ψήνεται τέλεια!

    Αυτά από κάποιον που έχει να φάει κρέας εδώ και 25 χρόνια αλλά εχει ψήσει εκατοντάδες αρνια και αλλα στο απώτατο παρελθόν εργαζόμενος.
    Υ.Γ.
    Ημουν κι εγώ στα Γιάννενα , στο Μαθηματικό, αλλά τη δεκαετία του 70

  10. Θορυβημένος από την έλλειψη μικρών αρνιών στο Σικάγο και την ανάγκη να διαλέξει κανείς είτε να ψήσει αρνι-Βίσωνα είτε νεοζηλανδο φρανκεστάιν, καθώς εκεί ζεί και η αδελφή μου της έστειλα το ποστ ωστε να μου πει τι διαλέγει η ιδια!

    Αμέσως -μάλλον για να με καθησυχάσει-μου έστειλε την παρακάτω απάντηση:

    Ela more, ta paraleei… Ola ta “Ellinika” mpakolo-manavo-xasapika exoune arnia galaktos( kai katsikakia vriskeis) isagomena, eidika aftes tis meres….
    Aftoi edo einai oloi stin idia geitonia, gia na katalabeis….

    Arax Foods & Meat, 9017 N. Milwaukee, (847) 966-1808; 9 a.m. to 9 p.m. Mondays through Saturdays, 9 a.m. to 8 p.m. Sundays.
    Eastern Mediterranean and Armenian baked goods and groceries, fresh meat, prepared and frozen foods, bulk nuts and seeds.
    Captain Alex Seafood, 8874 N. Milwaukee, (847) 803-8833; 9 a.m. to 6 p.m. Tuesdays through Fridays, 9 a.m. to 5 p.m. Saturdays.
    Fresh fish such as whitefish and Mediterranean sea bass as well as deep-fried seafood breaded on site and cooked to order.
    Brillakis Food & Liquors, 9061 N. Courtland, (847) 966-1250; 9 a.m. to 8 p.m. Mondays through Saturdays, 9 a.m. to 5 p.m. Sundays.
    Small but comprehensive shop carrying Greek olive oils, cheeses, olives, ouzo, wines, breads, coffee, spices and canned goods. (Aftos edo einai Kritikos, fernei katsikia apo tin Kriti)
    Αντιγράφω λοιπόν για επόμενες χρονιές!
    Βέβαια είδα στο σημερινό post πως όλα πήγαν καλά οπότε “και του χρόνου”!!!!
    Οσον αφορά τις κλιματσίδες, καλά είναι όταν υπάρχουν αλλά χρειάζεται ένα φορτίο ολόκληρο για να ψήσης αρνι.. όλοι πλέον ψήνουν με ξυλοκάρβουνα, άλλωστε το αρνί στην σούβλα είναι αρβανίτικη κουζίνα και δεν είχε σε όλα τα μέρη αμπέλια. Αν τα κάρβουνα έχουν χωνέψει καλά ψήνεται τέλεια!

    Αυτά από κάποιον που έχει να φάει κρέας εδώ και 25 χρόνια αλλά εχει ψήσει εκατοντάδες αρνια και αλλα στο απώτατο παρελθόν εργαζόμενος.
    Υ.Γ.
    Ημουν κι εγώ στα Γιάννενα , στο Μαθηματικό, αλλά τη δεκαετία του 70

  11. Να ‘σαι καλά για τις πληροφορίες. Και τα τρία μαγαζιά βρισκονται εκτός Σικάγο — όπως άλλωστε και το μαγαζί απόπου πήραμε το δικό μας αρνί. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός πως το Ελληνικό στοιχείο έχει πλέον διασκορπιστεί στα προάστια. Στην πόλη μέσα έχουν μείνει τα εστιατόρια και κανα δυο μικρά μπακάλικα και ζαχαροπλαστεία. Είναι ζήτημα χρόνου πλέον πριν εξαφανιστούν κι αυτά.

    Γιάννενα μαθηματικό δεκαετία ’70; Έχουμε τουλάχιστον έναν κοινό φίλο τότε!

  12. Να ‘σαι καλά για τις πληροφορίες. Και τα τρία μαγαζιά βρισκονται εκτός Σικάγο — όπως άλλωστε και το μαγαζί απόπου πήραμε το δικό μας αρνί. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός πως το Ελληνικό στοιχείο έχει πλέον διασκορπιστεί στα προάστια. Στην πόλη μέσα έχουν μείνει τα εστιατόρια και κανα δυο μικρά μπακάλικα και ζαχαροπλαστεία. Είναι ζήτημα χρόνου πλέον πριν εξαφανιστούν κι αυτά.

    Γιάννενα μαθηματικό δεκαετία ’70; Έχουμε τουλάχιστον έναν κοινό φίλο τότε!

Leave a Reply to Νεκταριος Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *