Αξίζει η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση;

Λεωνίδα μου, το πρόβλημα δεν είναι φαντάζομαι μόνο στις προτάσεις, αν και η δημόσια διαβούλευση είναι πολύ σημαντικό βήμα στην ανοικτή διακυβέρνηση. Ήδη βλέπω πως υπάρχει ανταπόκριση από ειδικούς και μη.

Το θέμα είναι η τήρηση και πιστή εφαρμογή στη συνέχεια των διαδικασιών και κατ’ επέκταση των νόμων και όχι η κατά το δοκούν ερμηνεία από τον κάθε γραμματέα/προϊστάμενο/απλό υπάλληλο που με συμπληρωματικές εγκυκλίους, ερμηνείες κλπ κλπ περιπλέκει μια αρχικά ξεκάθαρη βούληση του νομοθέτη, ώστε ο ίδιος και το όλο γραφειοκρατικό σύστημα να δικαιολογεί την ύπαρξή του.

Αυτό που γενικά πιστεύω πως θα μπορούσε μεταξύ άλλων να κάνει η νέα κυβέρνηση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δίνονται από τη νέα τεχνολογία, είναι να δημιουργήσει ένα και μοναδικό site online καταγγελιών, δεν ξέρω αν αυτό θα λέγεται συνήγορος του πολίτη ή κάτι άλλο, όπου ο κάθε πολίτης σε θεματικές ενότητες (υγεία, παιδεία, ΟΤΑ, τράπεζες, αστυνομία, κλπ) να καταγγέλει συμπεριφορές με ονοματεπώνυμο και εν συνεχεία να υπάρχει ένα τμήμα δημοσίων υπαλλήλων που περισσεύουν (π.χ. Ολυμπιακή) που θα κυνηγά την κάθε υπόθεση, ώστε να δώσει λύση στον πολίτη (κάτι σαν το customer service μιας εταιρίας). Η δε αμοιβή τους θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό μεταβλητό τμήμα (performance bonus), το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με στοιχεία όπως η ταχύτητα απόκρισης και ο βαθμός λύσης του προβλήματος του πολίτη.

Εκεί λοιπόν, ο καθένας θα μπορεί να καταγγείλει τα πάντα, από το παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο (πχ με μια φωτο από το κινητό του), έως τον αστυνομικό (πλέον με τον αριθμο του, όπως ανακοίνωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης) που τον πλάκωσε στο ξύλο στην πορεία, ή τον υπάλληλο της πολεοδομίας που ζήτησε φακελάκι, ή το κέντρο στο οποίο χτες βράδυ κάπνιζαν, ενώ ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος.

Αν δε απενοχοποιηθεί ο κάθε Έλληνας από το σύνδρομο του “καρφιού” και δεν συνειδητοποιήσει πως η εφαρμογή των νόμων και η συμμετοχή είναι μέλημα όλων μας και όχι κάποιων άλλων, δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα για να λύσουμε τα προβλήματά μας.

Share