Τα λιμάνια…

Είμαστε ναυτικό έθνος; Του κώλου τα ναυτικά εννιάμερα είμαστε!

Κοιτούσα από περιέργεια να δω τι μαρίνες και σχετικές υποδομές υπάρχουν στην Ελλάδα. Μεράκι το ‘χω να βγώ στο Αιγαίο για κανένα μήνα με ιστιοφόρο και να κάνω μια μεγάλη βόλτα από τα νησιά. Έψαχνα λοιπόν για οργανωμένες μαρίνες με pump outs, εφοδιασμό καυσίμων, καλοστημένα λιμανάκια, παροχή ηλεκτρικού στο ελλιμενισμένο σκάφος, πλυντήρια (να πλύνεις κανένα εσώρουχο), κτλ. Ζήτημα να υπάρχουν δύο σε όλα τα Δωδεκάνησα. Έψαχνα επίσης (στο διαδίκτυο) τρομάρα μου, να βρώ χάρτες, ναυτιλιακές ραδιοσυχνότητες, βοηθήματα ναυσιπλοϊας, κτλ. Ως άλλος Τούρκος ναύαρχος αναφώνησα, Μάλτα γιόκ.

Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια αυταπάτη πως είμαστε ναυτικό έθνος; Πού είναι οι οργανωμένες μαρίνες σε παραθαλάσσιες πόλεις και στα νησιά; Πού είναι οι ενημερωμένες ιστοσελίδες με χάρτες, πληροφορίες για ναυτιλομένους, δελτία καιρού, κτλ;

Έχουμε ένα πολύ όμορφο αρχιπέλαγος κατάσπαρτο με νησιά και νησάκια. Πρόκειται για ιδανικό περιβάλλον για ιστιοπλόους απ’ όλο τον κόσμο: ξυπνάς το πρωί, σηκώνεις άγκυρα, αρμενίζεις για λίγες ώρες, φτάνεις σε νέο νησί, ρίχνεις άγκυρα, περνάς δυο-τρεις μέρες, και συνεχίζεις.

Λείπει όμως η υποδομή. Σε μεγάλο βαθμό. Για να συννενοηθούμε καλύτερα, παραθέτω τρεις αεροφωτογραφίες από τις μαρίνες του Σικάγο. Η πόλη έχει 9 οργανωμένες μαρίνες, με υποδομή για 5.000 σκάφη συνολικά. Μέχρι το 2012 σχεδιάζει να αυξήσει την υποδομή και τη χωρητικότητα σε 7.500 σκάφη. Ποιό; Το Σικάγο! Το οποίο απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη θάλασσα και τα λιμάνια του είναι στη λίμνη Μίσιγκαν (διαστάσεων 480 επι 100 χιλιομέτρων). Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη.

Burnham Harbor DuSable Harbor &
και Monroe Harbor
Belmont Harbor
Share

8 thoughts on “Τα λιμάνια…

  1. Καλοκαίρι 2003. Μια παρέα οκτώ ατόμων παραλαμβάνουμε ένα ιστιοφόρο από το μεγαλύτερο λιμάνι για ιστιοφόρα του Ιονίου, τη Λευκάδα. Ο εφοδιασμός καυσίμων έγινε με βυτιοφόρο, του δε νερού με υδροφόρα σαν αυτές που είχαμε στο στρατό στον Έβρο (you know) που ένας θεός ξέρει από πότε είχε να απολυμανθεί από μέσα. Για τα υπόλοιπα, ούτε λόγος. Στα υπόλοιπα λιμάνια που δέσαμε η κατάσταση ακόμα χειρότερη. Δεν γίνεται βέβαια να υπάρχουν μαρίνες σε κάθε χωριό της Κεφαλλονιάς ή στην Κάλαμο, αλλά ούτε είναι σοβαρά πράγματα στο Φισκάρδο, που τραβάει τουρισμό και σκάφη από όλη την Ευρώπη, να παίρνεις τηλέφωνο στο γνωστό του γνωστού που έχει ταβέρνα να σου κρατήσει ρεμίζα και να δένεις σε σκάφος το οποίο έχει δέσει σε άλλο σκάφος, το οποίο…. και να περνάς πάνω από πέντε σκάφη για να βγεις στη στεριά. Καλά ήτανε πάντως.

  2. Καλοκαίρι 2003. Μια παρέα οκτώ ατόμων παραλαμβάνουμε ένα ιστιοφόρο από το μεγαλύτερο λιμάνι για ιστιοφόρα του Ιονίου, τη Λευκάδα. Ο εφοδιασμός καυσίμων έγινε με βυτιοφόρο, του δε νερού με υδροφόρα σαν αυτές που είχαμε στο στρατό στον Έβρο (you know) που ένας θεός ξέρει από πότε είχε να απολυμανθεί από μέσα. Για τα υπόλοιπα, ούτε λόγος. Στα υπόλοιπα λιμάνια που δέσαμε η κατάσταση ακόμα χειρότερη. Δεν γίνεται βέβαια να υπάρχουν μαρίνες σε κάθε χωριό της Κεφαλλονιάς ή στην Κάλαμο, αλλά ούτε είναι σοβαρά πράγματα στο Φισκάρδο, που τραβάει τουρισμό και σκάφη από όλη την Ευρώπη, να παίρνεις τηλέφωνο στο γνωστό του γνωστού που έχει ταβέρνα να σου κρατήσει ρεμίζα και να δένεις σε σκάφος το οποίο έχει δέσει σε άλλο σκάφος, το οποίο…. και να περνάς πάνω από πέντε σκάφη για να βγεις στη στεριά. Καλά ήτανε πάντως.

  3. ριξε και μια ματια στις μαρινες της Βαρκελωνης, με πανω απο 1000 θεσεις περιπου 20 και 30 λεπτα με τα ποδια απο το κεντρο της πολης! η μια μαλιστα, φτιαγμενη στην θεση του παλιου λιμανιου, φερνει κρουαζιεροπλοια, σκαφη και ψυχαγωγια/αναψυχη για τους πολιτες εκει που παλια ηταν ενας βρωμερος πειραιας…

  4. ριξε και μια ματια στις μαρινες της Βαρκελωνης, με πανω απο 1000 θεσεις περιπου 20 και 30 λεπτα με τα ποδια απο το κεντρο της πολης! η μια μαλιστα, φτιαγμενη στην θεση του παλιου λιμανιου, φερνει κρουαζιεροπλοια, σκαφη και ψυχαγωγια/αναψυχη για τους πολιτες εκει που παλια ηταν ενας βρωμερος πειραιας…

  5. Μεσογειακή πόλη η Βαρκελώνη, και οργανωμένες μαρίνες έχει και δραστήριο ιστοπλοΪκό περιβάλλον. Καθαρά, ωραία πράγματα που ανεβάζουν πολύ το επίπεδο διαβίωσης και την ποιότητα της ζωής. Φαντάζεσαι να παραπλέεις την πόλη θαυμάζοντας την από το νερό!

  6. Μεσογειακή πόλη η Βαρκελώνη, και οργανωμένες μαρίνες έχει και δραστήριο ιστοπλοΪκό περιβάλλον. Καθαρά, ωραία πράγματα που ανεβάζουν πολύ το επίπεδο διαβίωσης και την ποιότητα της ζωής. Φαντάζεσαι να παραπλέεις την πόλη θαυμάζοντας την από το νερό!

  7. “Φαντάζεσαι να παραπλέεις την πόλη θαυμάζοντας την από το νερό!”

    πραγμα που βεβαια ουκ ολιγοι τουριστες κανουν καθημερινα 🙂

  8. “Φαντάζεσαι να παραπλέεις την πόλη θαυμάζοντας την από το νερό!”

    πραγμα που βεβαια ουκ ολιγοι τουριστες κανουν καθημερινα 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *