Οι καλές υπηρεσίες του κ. Τσουκνίδα — και πώς συμφέρουν την κυβέρνηση

Διαβάζω στο Βήμα της Κυριακής 18.05.08:

«Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σε κανένα πανεπιστήμιο στη χώρα και αυτό είναι οριστικό» τονίζει ο Θανάσης Τσουκνίδας της παράταξης των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων (ΕΑΑΚ) που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και ετοιμάζονται να… αρπάξουν κάλπες.

Κι αναρρωτιέμαι ο αφελής:

Γιατί ο Υπουργός Παιδείας δεν προνόησε έτσι ώστε οι πρυτανικές εκλογές να μπορούν να γίνουν μέσω του διαδικτύου; Με ασφάλεια και διαφάνεια. Με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται αυτόματα με τη λήξη της ψηφοφορίας. Σε servers ακόμη και εκτός Ελλάδος έτσι ώστε ο κ. Τσουκνίδας και οι συν-αυτώ ούτε κάλπες να βρουν ν’ αρπάξουν ούτε να αποκλείσουν την προσέλευση στους ψηφοφόρους. Τι θα έκαναν τότε οι EAAK; Θα κατέφευγαν σε distributed denial of service επιθέσεις;

Αν ο Υπουργός Παιδείας είχε στοιχειώδη αντίληψη περι τεχνολογίας. Κι αν η Κοινωνία της Πληροφορίας δεν περιοριζόταν σε μαθητικούς διαγωνισμούς γιαλαντζί-ιστολογίων. Θα είχε ίσως στηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα ψηφοφορίας για τις πρυτανικές εκλογέες. Για να ασκεί το δικαίωμά του ο κάθε εκλέκτορας, ακόμη κι από το σπίτι του. Δίχως να παρεμποδίζεται από τον κ. Τσουκνίδα και τις αντιδραστικές δυνάμεις. Οι οποίες παλεύουν να διατηρήσουν τα προνόμια που απέκτησαν μέσα σ’ ένα ντόπιο μονοπώλιο.

Ακυρώνεται στην πράξη μια από τις προοδευτικότερες διατάξεις νόμου για την ανώτατη παιδεία. Όχι επειδή ο κ. Τσουκνίδας και οι ομοϊδεάτες του είναι έτοιμοι να αρπάξουν κάλπες (όπως δίδαξε πρώτη, μεταπολιτευτικά τουλάχιστον, η παράταξη που κυβερνά σήμερα). Αλλά επειδή η κυβέρνηση επιτρέπει στον κ. Τσουκνίδα, και σε κάθε οπισθοδρομικό και αντιδραστικό συμπολίτη μας, να αρπάζει κάλπες.

Δηλαδή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρυτανικές εκλογές με καθολική ψηφοφορία. Και προσβλέπει στις καλές υπηρεσίες του κ. Τσουκνίδα και των ΕΑΑΚ για να τις ματαιώσει. Θα μπορούσε φυσικά να ισχυριστεί κάποιος πως η κυβέρνηση είναι απλώς κοντόφθαλμη και ανίκανη. Λέτε;

Share

9 thoughts on “Οι καλές υπηρεσίες του κ. Τσουκνίδα — και πώς συμφέρουν την κυβέρνηση

  1. Στις ΗΠΑ η εμπειρία, αλλά και μελέτες έδειξαν ότι οι ηλεκτρονικές ψηφορίες ούτε καλύτερες είναι, ούτε ασφαλέστερες. Με το χέρι και πάλι με το χέρι. Το πρόβλημα δεν είναι πώς να παρακάμψουν τον Τσουκνίδα – μπορούν να κάνουν τις εκλογές όπου θέλουν εκτός πανεπιστημίου όπου μπορεί να τις παρεμποδίσει ο Τσουκνίδας, το διαδίκτυο είναι μια άλλη εναλλακτική απλά. Το θέμα είναι πώς έγινε θεσμός ο Τσουκνίδας, οπότε το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί υπό την αιγίδα του.

  2. Συμφωνώ με την τελευταία πρόταση. Διαφωνώ με την πρώτη αφού ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου δεν διεξάγονται ευρέως στις ΗΠΑ. Κι εκει που γίνονται, δουλεύουν ικανοποιητικά.

  3. Συμφωνώ με την τελευταία πρόταση. Διαφωνώ με την πρώτη αφού ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου δεν διεξάγονται ευρέως στις ΗΠΑ. Κι εκει που γίνονται, δουλεύουν ικανοποιητικά.

  4. Πρέπει οι εκλογές δια νόμου να εξαχθούν στα premises ενός πανεπιστημίου; Γιατί δε γίνονται σε κάποιο εξωτερικό χώρο με την επίβλεψη της αστυνομίας;

    Έτσι ώστε αν ο Τσουκνίδας ακουμπήσει κάποια κάλπη να του τρίψουν τον πισινό με… τσουκνίδα! 😉

  5. Πρέπει οι εκλογές δια νόμου να εξαχθούν στα premises ενός πανεπιστημίου; Γιατί δε γίνονται σε κάποιο εξωτερικό χώρο με την επίβλεψη της αστυνομίας;

    Έτσι ώστε αν ο Τσουκνίδας ακουμπήσει κάποια κάλπη να του τρίψουν τον πισινό με… τσουκνίδα! 😉

  6. εγω παντως ειμαι υπερ της ψηοφοριας μεσω διαδικτυου και δεν ξερω γιατι δεν μπορει να γινει πανευκολα και με μεγαλη αξιοπιστι. Συνεχως κανουμε οικονομικα πειραματα μεσω διαδικτυου και δεν εχω συναντησει ποτε προβλημα. Μαλιστα ηδη σε πολλα πανεπιστημια ο φοιτητης με το που γραφεται εχει ενα κωδικο για αποκλειστικη προσβαση σε καποια πραγματα του πανεπιστημιου.

    Το να μπορει να ψηφιζει με βαση αυτους τους κωδικοςυ ειναι το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο. Αλλα τοτε τι θα απογινουν οι παραταξεις και πως θα μπορουν να βγαζουν διαφορετικα αποτελεσματα στις καταμετρησεις? (εντελως γελοιο φαινομενο)

  7. εγω παντως ειμαι υπερ της ψηοφοριας μεσω διαδικτυου και δεν ξερω γιατι δεν μπορει να γινει πανευκολα και με μεγαλη αξιοπιστι. Συνεχως κανουμε οικονομικα πειραματα μεσω διαδικτυου και δεν εχω συναντησει ποτε προβλημα. Μαλιστα ηδη σε πολλα πανεπιστημια ο φοιτητης με το που γραφεται εχει ενα κωδικο για αποκλειστικη προσβαση σε καποια πραγματα του πανεπιστημιου.

    Το να μπορει να ψηφιζει με βαση αυτους τους κωδικοςυ ειναι το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο. Αλλα τοτε τι θα απογινουν οι παραταξεις και πως θα μπορουν να βγαζουν διαφορετικα αποτελεσματα στις καταμετρησεις? (εντελως γελοιο φαινομενο)

  8. Στις ΗΠΑ η εμπειρία, αλλά και μελέτες έδειξαν ότι οι ηλεκτρονικές ψηφορίες ούτε καλύτερες είναι, ούτε ασφαλέστερες. Με το χέρι και πάλι με το χέρι. Το πρόβλημα δεν είναι πώς να παρακάμψουν τον Τσουκνίδα – μπορούν να κάνουν τις εκλογές όπου θέλουν εκτός πανεπιστημίου όπου μπορεί να τις παρεμποδίσει ο Τσουκνίδας, το διαδίκτυο είναι μια άλλη εναλλακτική απλά. Το θέμα είναι πώς έγινε θεσμός ο Τσουκνίδας, οπότε το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί υπό την αιγίδα του.

  9. Δεν ήταν μόνο ΕΑΑΚίτες εκεί. Την πατήσατε νεοφιλελεύθερα σκατά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *