Εξοχή

Όλα τα χε η Μαριωρή, ο φερεντζές της έλειπε. Μαριωρή, επι του προκειμένου, είναι η Δράμα (απ’ όπου κατάγομαι) και φερεντζές το “πολυπόθητο” τελωνείο Εξοχής στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Εδώ και 35 χρόνια οι Δραμινοί περιμένουμε το τελωνείο όπως άλλοι περιμένουν τους βαρβάρους. Θυμάμαι, από μικρό παιδί, τις ιστορίες για το τελωνείο: τώρα ανοίγει, όπου να’ναι ανοίγει, σχεδόν έτοιμο είναι. Το τελωνείο μπήκε στο μυαλό μας ως ένας μύθος που όπου να’ναι γίνεται πραγματικότητα. Πέρασαν τα χρόνια, άλλαξε ο κόσμος, μπήκαμε στον 21ο αιώνα και το τελωνείο παρέμεινε στην ψυχή των Δραμινών. Ώσπου, τέλη Ιουνίου 2005 ανακοινώθηκαν τα εγκαίνια του τελωνείου.

Μαζεύτηκε ο κόσμος, οι επίσιμοι, να φωτογράφοι, να μουσική, να σημαίες, να ποτηράκια με κεράσματα, να γλυκά και κουφέτα… και τα εγκαίνια αναβλήθηκαν.

Γιατί δεν άνοιξε το τελωνείο; Άλλοι λένε πως φταίει ο Νομάρχης Δράμας που χειρίστηκε την υπόθεση επιπόλαια και έταξε λαγούς με πετραχήλια (πολιτικός είναι ο άνθρωπος, τι να έταζε δηλαδή, λαμπάδες στην Παναγία Σουμελά;) Άλλοι λένε πως φταιν οι Βούλγαροι οι οποίοι δεν πιάσαν το θέμα τόσο ζεστά όσο οι Έλληνες και μάλιστα οι Δραμινοί.

Οπως και να χει έμεινε η Δράμα με την όρεξη και κάτι μισοτελειωμένες εγκαταστάσεις που σε τίποτα δεν θυμίζουν χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 25 χρόνια.

Πέρα όμως από το ποιός φταίνει, κανείς δεν αναρωτιέται τι το θέλει η Δράμα το τελωνείο. Οι εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες με την Βουλγαρία καλύπτονται από το τελωνείο Σερρών που έχει σοβαρές εγκαταστάσεις και όπου ο δρόμος είναι κατάλληλος για τα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα. Ταυτοχρόνως ας μην ξεχνούμε πως η Βουλγαρία είναι προ των πυλών της ΕΕ και με καλές προοπτικές ένταξης οπότε τα τελωνεία θα καταργηθούν σε λίγα χρόνια.

Στο μεταξύ οι Δραμινοί ακόμη αναρωτιόμαστε ποιός φταίει που δεν άνοιξε το τελωνείο στην ώρα του.

Share

4 thoughts on “Εξοχή

  1. @Νεκτάριος: ναι το γνωρίζω πως ο δρόμος άνοιξε. Ακόμη όμως να μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς χρησιμεύει ένα τελωνείο στα σύνορα με μια χώρα-μέλος της ΕΕ;

  2. @Νεκτάριος: ναι το γνωρίζω πως ο δρόμος άνοιξε. Ακόμη όμως να μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς χρησιμεύει ένα τελωνείο στα σύνορα με μια χώρα-μέλος της ΕΕ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *