Η χλίδα του ελληνικού IT

Άστραψε και βρόντηξε — και με το δίκιο του — ο vrypan, όταν διαπίστωσε πόσα χρήματα διατέθηκαν για το στήσιμο της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων.

Έριξα μια ματιά στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων και βρήκα το αποτέλεσμα εξαιρετικά απογοητευτικό. Μετά από 15 λεπτά αναζήτησης δεν κατάφερα να βρω ούτε μια online υπηρεσία εξυπηρέτησης. Ούτε μια φόρμα για υποβολή αίτησης. Το site είναι γεμάτο μπλα-μπλα, δίχως ουσιαστική λειτουργία στο διαδίκτυο. Θα μπορούσαν να το εκδωσουν σε PDF ή ακόμη και έντυπη μορφή και δεν θα έχανε τίποτα από την σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργικότητά του.

Το site δεν προσφέρει ούτε μια ξενόγλωσση επιλογή αυτή τη στιγμή. Ίσως να αποκτήσει αργότερα, καθώς το έργο επεκτείνεται (κάπως, άλλωστε, πρέπει να δαπανηθούν τα υπερβολικά ποσά που διατέθηκαν για το πρόγραμμα αυτό). Είναι όμως ατυχές, να στήνει ιστοσελίδα μια μεγάλη Ελληνική πόλη με τεράστια τουριστική κίνηση και να αμελεί την ξενόγλωσση έκδοση.

Για σύγκριση, παραθέτω τις ιστοσελίδες μερικών δήμων του εξωτερικού.

  • Σικάγο (ΗΠΑ)· πληθυσμός 2,8 εκ.
  • Seattle (ΗΠΑ)· πληθυσμός 600.000.
  • Oak Park (ΗΠΑ)· πληθυσμός 50.000.
  • Δουβλίνο (Ιρλανδία)· πληθυσμός 1,2 εκ.
  • Μόναχο (Γερμανία)· πληθυσμός 1,2 εκ. — προσέξτε την παρουσία ξενόγλωσσων εκδόσεων, πάνω αριστερά ακριβώς κάτω απο το λογότυπο muenchen.de.
  • Πίζα (Ιταλία)· πληθυσμός 100.000.
  • Τίρανα (Αλβανία)· πληθυσμός 600.000.

Αξιοσημείωτη είναι και η προβολή του δημάρχου από την ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων. Στη πρώτη σελίδα μόνο, συναντά κανείς 4 αναφορές στο όνομα του Δημάρχου κι άλλες τέσσερεις φωτογραφίες του. Αντιθέτως είναι σχεδόν αδύνατο να πληροφορηθεί κανείς τις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ή ακόμη και την τοποθεσία τους (π.χ., το δημοτολόγιο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία δεξιά).

Share

4 thoughts on “Η χλίδα του ελληνικού IT

  1. Στην ταινία You’ve got mail o Steve Zahn λέει σε κάποια σκηνή: “Σε ότι με αφορά, το internet είναι ακόμη ένας τρόπος να σε απορρίψει μια γυναίκα.”

    Για τους βλαχοδήμαρχούς μας, το internet είναι ακόμη ένας τρόπος να σπεκουλάρουν, να δώσουν εργολαβίες σε κολλητούς, να φάνε και να μοιράσουν μίζες, και να “προβληθούν” όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται τέλος πάντων…

  2. Στην ταινία You’ve got mail o Steve Zahn λέει σε κάποια σκηνή: “Σε ότι με αφορά, το internet είναι ακόμη ένας τρόπος να σε απορρίψει μια γυναίκα.”

    Για τους βλαχοδήμαρχούς μας, το internet είναι ακόμη ένας τρόπος να σπεκουλάρουν, να δώσουν εργολαβίες σε κολλητούς, να φάνε και να μοιράσουν μίζες, και να “προβληθούν” όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται τέλος πάντων…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *