Μετανάστευση στις ΗΠΑ — Μέρος 4ο: Εξελίξεις 2013

Ενημέρωση 26.07.2019: τα σχόλια στο άρθρο αυτό έχουν απενεργοποιηθεί επειδή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της και έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ερωτήσεις.

Το κείμενο αυτό αποτελεί συνέχεια των τρίων άρθρων που έγραψα το 2011 περι μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Τα άρθρα με τίτλο Μετανάστευση στις ΗΠΑ κάλυψαν τρία θέματα: Γενικά, Ειδικά, και Πρώτες Μέρες. Στο άρθρο αυτό καλύπτω τρέχουσες εξελίξεις.

Παρατηρούμε αυτό το διάστημα μια κινητικότητα στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν στον εξορθολογισμό του μεταναστευτικού προγράμματος. Κύριος σκοπός των πρωτοβουλιών αυτών είναι η ρύθμιση των μεταναστευτικών εκκρεμοτήτων για 11 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα ή παράνομα. (Οι κάτοικοι αυτοί περιγράφονται ως undocumented workers ή illegal immigrants).

Στην Γερουσία ξεχωρίζει η πρωτοβουλία 8 γερουσιαστών υπό τον Δημοκρατικό γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Charles Schumer. Προτείνουν ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει σε παράτυπους μετανάστες να αποκτήσουν άδειες παραμονής και σταδιακά να πολιτογραφηθούν στις ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία των 8 γερουσιαστών συναντά αντιδράσεις από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης που είναι αρμόδια για τη μεταναστευτική νομοθεσία επιμένει πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει αυστηρές διατάξεις αστυνόμευσης και πρόληψης παράνομης εισόδου στη χώρα. Η νομοθετική πρωτοβουλία των 8 Γερουσιαστων δεν περιλαμβάνει τέτοιες προβλέψεις προς το παρόν.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων οφείλεται στην εμπειρία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης Bob Goodlatte. Ο Αντιπρόσωπος Goodlatte θυμάται πώς ατόνησε κάθε προσπάθεια πρόληψης παράνομης μετανάστευσης το 1996, όταν έγινε η τελευταία προσπάθεια εξορθολογισμού μεταναστευτικών εκκρεμοτητων. Δεν επιθυμεί λοιπόν να επαναληφθεί το φαινόμενο. Είναι βεβαιος πως δίχως αυστηρά μέτρα πρόληψης και αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών, η χώρα θα βρεθεί και πάλι με εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες μέσα σε 10-20 χρόνια.

Προϋποθεση λοιπόν για τον Goodlatte είναι πως οποιαδήποτε ρύθμιση εκκρεμοτήτων για τα 11 εκ παράτυπων μεταναστών πρέπει να συνοδεύεται και από αυστηρή πολιτική αστυνόμευσης. Ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος έχει την δύναμη να σταματήσει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό αφού το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο νομοθετικό συστημα των ΗΠΑ, οι διαφορές ανάμεσα στα σχέδια νόμου που προτείνονται και εγκρίνονται από τα δυο σώματα, ομαλοποιούνται σε συσκέψεις (Conference) στις οποίες συμμετέχουν αρμόδιοι γερουσιαστές, αντιπρόσωποι, και στελέχη των νομοθετικών επιτροπών. Τον Αύγουστο το Κογκρέσσο κλείνει για διακοπές. Αυτό σημαίνει πως μένουν 45 μέρες περίπου ωστε τα δυο νομοθετικά σώματα να καταλήξουν στις προτάσεις τους, να τις συγκεράσουν μέσω συσκέψεων σε κοινή πρόταση νόμου, και να την εγκρίνουν στις ολομέλειές τους.

Αν τελικά περάσει η μεταναστευτική μεταρρύθμιση, ο νέος νόμος πιθανώς να φέρει τις εξής αλλαγές.

  • Σταδιακή νομομοποίηση παράτυπων μεταναστών που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις — υπολογίζονται σε 11 εκ άτομα.
  • Αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου κατά εργοδοτών που προσλαμβάνουν προσωπικό δίχως τα απαραίτητα μεταναστευτικά δικαιολογητικά, κτλ.
  • Δημιουργία ειδικής κατηγορίας δικαιούχων πράσινης κάρτας για αποφοίτους Αμερικανικών πανεπιστημίων με διετή Masters ή διδακτορικό δίπλωμα, σε επιστημονικά, τεχνολογικά, μηχανικά, μαθηματικά και βιολογικά αντικείμενα (STEM+, Science Technology Engineering Mathematics + Health/Biological Sciences).
  • Μετατροπή των φοιτητικών και ακαδημαϊκων θεωρήσεων (F1, J1 βίζες) σε διπλής πρόθεσης, ώστε ο κάτοχός τους να έχει τη δυνατότητα να παραμείνει ως μετανάστης στις ΗΠΑ — δηλαδή οι υποψήφιοι για φοιτητική βίζα δεν θα πρέπει πλέον να επιδεικνύουν στα Αμερικανικά προξενεία την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στη χώρα τους μετά τις σπουδές τους.
  • Διπλασιασμό (περίπου) των μεταναστευτικών αδειών εργασίας (βίζα H1B1), με ταυτόχρονη άδεια εργασίας και σε σύζυγους δικαιούχων.
  • Περιορισμό και σταδιακά κατάργηση του προγράμματος κλήρωσης πράσινης κάρτας (λοτερία, Diversity Visa).
  • Σταδιακό περιορισμό και τελικά κατάργηση της κατηγορίας πράσινης κάρτας για αδέρφια Αμερικανών πολιτών (πρόκειται για πράσινες κάρτες που αποκτούν — συνήθως έπειτα από 10ετή αναμονή αδέρφια μεταναστών που πολιτογραφούνται στις ΗΠΑ).

Η παρούσα Σύνοδος του Κογκρέσσου είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα. Αν προχωρήσει η μεταρρύθμιση μέσα στις επόμενες 45 μέρες, οι συνέπειες για Έλληνες που σκέφτονται να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, θα είναι πιθανώς οι εξής.

  • Απόφοιτοι Θετικών, Πολυτεχνικών, και Βιοατρικών Σχολών θα που αποκτούν διετές Masters θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια από τις 55.000 πράσινες κάρτες που προβλέπονται από σχέδιο νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Απόφοιτοι των ίδιων σχολών που αποκτούν διδακτορικό, επίσης θα έχουν δυνατότητα μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ. Για την απόκτηση των πτυχίων αυτών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισάγονται σε αναγνωρισμένα ερευνητικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και να βρίσκονται στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
  • Επαγγελματίες με σπουδές σε τεχνολογίες, θετικές επιστήμες, κτλ, ειδικά αυτοί με μεταπτυχιακά, θα μπορούν να αποκτούν την άδεια εργασίας H1B ευκολότερα αφού αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των αδειών αυτών.
  • Θα μηδενιστεί σταδιακά ο αριθμός Ελλήνων που κερδίζουν πράσινη κάρτα από το πρόγραμμα Diversity Visa (λοταρία). Η κατηγορία αυτή είναι ήδη πολύ μικρή για την Ελλάδα.
  • Θα μηδενιστεί σταδιακά ο αριθμός Ελλήνων που αποκτούν πράσινη κάρτα λόγω αδερφού ή αδερφής που πολιτογραφήθηκε στις ΗΠΑ. Η κατηγορία αυτή έχει ατονίσει ήδη επειδή απαιτεί τουλάχιστον 10 έτη για την θεώρηση της αίτησης.
  • Θα ενταθεί η εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει την πρόσληψη παρανόμων μεταναστών. Που σημαίνει πως ακόμη λιγότεροι εργοδότες θα πάρουν το ρίσκο να προσλάβουν άτομα δίχως τα απαραίτητα μεταναστευτικά δικαιολογητικά.
Share

101 thoughts on “Μετανάστευση στις ΗΠΑ — Μέρος 4ο: Εξελίξεις 2013

  1. Δηλαδή πλέον δε θα έχουν δικαίωμα τα αδέρφια για πράσινη κάρτα ή θα μπορούν αυτόματα όπως γίνετε με τα παιδιά να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα;

    • Ειναι ο γιός μου στις ΗΠΑ .Εαν παντρευτεί με αμερικάνα σε πόσο καιρό θα πάρει πράσινη κάρτα εργασίας; Στην συναίχεια θα μπορεί να ταξιδεύσει πίσω στην Ελλάδα για διακοπές; Αυτή την στιγμή ειναι παράνομα στην Αμερική

      • Ένας αλλοδαπός που βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ ίσως να μπορεί να πάρει πράσινη κάρτα κατόπιν γάμου με πολίτη ΗΠΑ, ίσως όμως και όχι. Θα χρειαστεί μια συζήτηση με έναν μεταναστευτικό δικηγόρο για να εξακριβωθεί τι επιλογές υπάρχουν.

      • Σπυρίδων,
        Θεωρητικά ναι μπορεί, αλλά επειδή την ξεψαχνίζουν εδω την δουλειά πρέπει ο γιος σας να εχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι διατηρούσε νόμιμη σχέση με την αμερικάνα που θα παντρευτεί (φωτογραφίες, αλληλογραφίες κτλπ). Εάν τα στοιχεία δεν είναι επαρκή τότε μπορεί να επιπέσει στην κατηγορία του λευκού γάμου. Σε αυτή την πρίπτωση για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι υπό επιτήρηση ότι διατηρέί νόμιμη σχέση και κοινούς λογαριασμούς με την γυναίκα του. Επιπλέον μετά την αίτηση θα περάσει συνέντευξη για να αποδείξει τη νομιμότητα της σχέσης και να απαντήσει σχετικές ερωτήσεις, οποότε εάν οι απαντήσεις και τα στοιχεία που να αποδεικνύουν την νομιμότητα της σχέσης του δεν είναι επαρκή μπορούν να τον στείλουν πίσω Ελλάδα με “courier”.

        Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι διατηρούσα σχέση με την εώς και σήμερα αμερικάνα γυναίκα μου 5 χρόνια πριν αποφασίσουμε να παντρευτούμε το 2005. Στο ενδιάμεσο λόγω της δουλειάς μου και των σπουδών βρισκόμασταν Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία και Αμερική. Το 2005 αποφασίσαμε να παντρευτούμε. Ηρθα Αμερική και έσπασα την τουριστική βίζα με την οποία ερχόμουνα διότι δεν θέλαμε να περιμένουμε την χρονοβόρα διαδικασία του “fiancee visa”. Χωρίς δικηγόρους συμπληρώσαμε τις αιτήσεις, καταβάλαμε τα αντίτιμα αμοιβής στην υπηρεσία του INS. Είχαμε μπόλικες φωτογραφίες, αεροπορικά αποκόματα απο τις ενδιάμεσες συναντήσεις μας, φωτός με τους γονείς μας από διάφορα ταξίδια που κάναμε κτλπ. Επιπλέον η γυναίκα μου έπρεπε να συμφωνήσει να με σπονσονάρει σε περίπτωση που δεν έβρισκα δουλειά και να φαίνεται ότι έχει το κατάλληλο εισόδημα αφού δεν θα είχα το δικαίωμα να ζητήσω από το αμερικάνικο κράτος επίδομα ανεργίας ή άλλα benefits για το διάστημα που θα ήμουνα εδώ με την προσωρινή 2ετή πράσινη κάρτα που δίνουν αρχικά. Φυσικά τίποτε από αυτά δεν χρειάστηκε αφού έιχα ήδη βρει δουλειά να ξεκινήσω πριν ακόμη βγει η πράσινη κάρτα παρόλο που δεν μπορούσα να ξεκινήσω να εργάζομαι εκείνο το διάστημα της αναμονής. Από την στιγμή που υπέβαλα την αίτηση Μάρτιο μήνα, είχα περάσει από συνέντευξη και εργομετρικές εξετάσεις Ιούνιο μήνα. Ιούλιο είχα την πράσινη κάρτα και εργαζόμουνα κανονικά. Συνολικά δηλαδή από την αρχή της αίτησης και χωρίς κανένα πρόβλημα η διαδικασία πήρε 5 μήνες. Μετά το πέρας των 2 χρόνων ανανέωσα την πράσινη κάρτα την οποία μου έδωσε το αμερικάνικο κράτος μετά για άλλα 10 χρόνια. Μετά το πέρας των 3 χρόνων από την στιγμή που πρωτοπήρα την πράσινη κάρτα έκανα αίτηση και πήρα και την αμερικανική υπηκοότητα και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Σας εύχομαι ο γιος σας να έχει την ίδια κατάληξη από την στιγμή που θέλει να μείνει εδώ στην Αμερική. Από προσωπική εμπειρία με την αμερικάνα γυναίκα μου δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτιχισμένος και το λέω αυτό μετά από 9 χρόνια γάμου και άλλα 5 χρόνια σχέσης πριν τον γάμο. Τυχερά είναι αυτά βέβαια.

        Μια συμβουλή πάντως που θα έδινα στον γιο σας είναι να μην επιχειρήσει να κάνει αυτο που προανέφερα ως “λευκό γάμο” γιατί θα βρει και ο γιος σας και η λεγάμενη τον μπελά τους. Ειναι Federal Crime και επιπλέον αυτοί που εξετάζουν τις αιτήσεις είναι αρκετά έμπειροι ώστε να δούνε ατασταλίες και κενά στην αίτηση που δεν έχουνε υπόσταση. Αυτά και πάντα φιλικά.
        Εάν όλα πάνε καλά και πάρει την πράσινη κάρτα θα μπορεί να έρχεται Ελλάδα όποτε θέλει αλλά χωρίς να μένει εκτός Αμερικής για πάνω από ένα χρόνο συνεχόμενο. Από την στιγμή που πάρει με το καλό και την Αμερικάνικη υπηκοότητα μπορεί να καθίσει εκτός Αμερικής για όσο διάστημα θέλει, με την διαφορά ότι όσο είναι Ελλάδα και εφόσων κάθεται για πάνω από 3 μήνες συνεχόμενους θα πρέπει να κάνει ανανέωση της παραμονής του με το αμερικάνικο διαβατήριο απο τη νομαρχία ή το πλησιέστερο αστυνομικό τμήα της περιοχής του, που είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα.
        Καλή του τύχη!

  2. Πρέπει να έχεις πρώτου βαθμού συγγενή, αυτό ισχύει χρόνια τώρα έτσι κι αλλιώς. Εκτός αν βρείς εταιρεία να σε προσλάβει ή αν είσαι επιστήμονας που μπορείς να κάνεις αίτηση για έδρα σε κάνα πανεπιστήμιο εκεί ή να πάς να σπουδάσεις Αμερική.

  3. Καλησπέρα Λεωνίδα,
    Μολις προσφατα βρήκα το site και ειναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που έχεις. Ελπίζω να σταχυολογείς ακόμα νέα σε αυτό το θέμα. Παντως νομίζω πως αν γίνει αυτο για το μεταναστευτικό θα είναι καλό για μερικές κατηγορίες. Π.χ. εγώ εχω διδακτορικό απο ΗΠΑ και ενω τώρα θέλω πολύ να επιστρέψω πίσω, είναι δύσκολο. Για να πάρεις Η-1Β είναι λίγες οι εταιρίες που μπαίνουν στον κόπο. Επίσης είναι δύσκολο να σε “πετάξουν” απο Ελλάδα για συνεντέξεις. Πάντως θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη η μετανάστατευση γιατι πολλοί με ρωτούν και νομίζουν οτι θα γίνουν πιο εύκολα τα πράγματα.

  4. καλησπερα ειμαι 27 ετων σπουδασα αγγλια και ειναι ονειρο ζωης να μεινω μονιμα στην ομοργοτερη χωρα του κοσμου την αμερικη..μπορω να ερθω να μεινω παρανομα??υπαρχει περιπτωση με τουριστικη βιζα να βρω δουλεια,να νοικιασω σπιτι να αγορασω αυτοκινητο και να βγαλω αμερικανιο διπλωμα οδηγησης??τοσοι μεξικανοι και λατινοι πως τα καταφερνουν και ζουν παρανομα??εννοω βρισκουν δουλεια?thanks a lot

    • Αν θες να βρεις δουλειά ως κηπουρός με $6 ωρομίσθιο, δίχως ασφάλιση, να μενεις με άλλους 4 μαζί σε δυάρι διαμέρισμα δίχως τα στοιχειώδη, έλα κι εσύ παράνομος μετανάστης με τουριστική βίζα.

      • an ine na erfo ke me 6 erxome to fema ine na erfo eki naxo kapou na mino meta fa tin bro tin akri ego nikos

  5. Καλησπέρα μόλις ανακαλυψα το blog σας και πολυ χαιρομαι που πολλες αποριες μου λυθηκαν. Ειναι τελειοφοιτη Τει Λογιστικης και σκέφτομαι για Προπτυχιακες σπουδες στην Αμερικη. Το προβλημα μου ειναι τα δίδακτρα. Πως μπορώ να εξασφαλίσω χορηγία και ποια τα κριτήρια, μιας και το ποσο που απαιτειται δεν μπορω να το καλύψω?
    Ευχαριστω!

    • Οι υποτροφίες και χορηγίες είναι σπανιότατες (σχεδόν ανύπαρκτες) για φοιτητές από άλλες χώρες, ειδικά για προπτυχιακές σπουδές. Δεν μπορώ να βοηθήσω δυστυχώς με την ερώτησή σου.

  6. Γεια σας. Έχω χάσει την πράσινη κάρτα και δεν την είχα ανανεώσει τα τελευταία 20++ χρόνια που ήμουν στην Ελλάδα (δηλαδή ήρθα στην Ελλάδα πριν 20 κάτι χρόνια και δεν ξανά έφυγα στην Βοστόνη) μου είπαν να πάρω τηλέφωνο στο American embassy Αθήνας και να τους πω ότι έχω χάσει την πράσινη κάρτα και ποια είναι η διαδικασία για να την αποκτήσω ξανά αλλά δεν ξέρω αν γίνεται αυτό και γιαυτό πήρα το θάρρος να ρωτήσω πρώτα εσάς. Στην Αμερική έζησα 20 χρόνια (σπούδασα , δούλεψα) έχοντας την πράσινη κάρτα αλλά έκανα το λάθος και δεν πήγα να δώσω εξετάσεις για να πάρω την υπηκοότητα ενώ μπορούσα.

    • Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση , κατάλαβα.
      “αν δεν θέλουν ραντεβού σε γνωστό δικηγορικό γραφείο-σε δύσκολες οικονομικές εποχές-μην τους απαντάτε”

      • Το ιστολόγιο αυτό είναι εθελοντική δουλειά ενός ατόμου με επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Απαντώ όποτε μου επιτρέπει ο χρόνος μου και καμιά σχέση δεν έχω με δικηγορικό γραφείο. Καταλαβαίνω το παράπονό σου, αλλά μην γίνεσαι κακός. Εξάλλου κανένα δικηγορικό γραφείο δεν θα σε χρέωνε για να σε πληροφορήσει το αυτονόητο: πως δυστυχώς με βάση το παρακάτω, έχεις μάλλον απωλέσει την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου:

        http://www.uscis.gov/green-card/after-green-card-granted/maintaining-permanent-residence

        • δηλαδή όταν έκανα αυτήν την ερώτηση σε δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται σε αυτά και μου είπαν για ραντεβού , στην ουσία θα πλήρωνα για να μου πουν ότι όχι δεν γίνεται ? 🙂

          • και το πρόβλημα μου δεν ήταν-είναι να πληρώσω για ραντεβού αλλά ήθελα να ξέρω αν γίνεται αυτό που ρώτησα και ύστερα θα έκλεινα ραντεβού. τέλος πάντων έχω βρει εργοδότη οπότε είμαι οκ ευχαριστώ πολύ

  7. Η ΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥ (ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΗΠΑ.ΠΗΓΕ ΡΩΤΗΣΕ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ Κ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ Κ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΗΣ Κ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΟΣ ΤΟΝ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥ Κ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟΣ ΕΜΕΝΑ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΚΕΙ? ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ? ΕΠΙΣΗΣ ΡΩΤΗΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ. ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ Κ ΖΗΤΑΕΙ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ Κ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΧΡΕΑΖΟΝΤΑΙ. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ Κ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΕΚΕΙ Κ ΝΟΜΖΩ ΟΤΙ ΤΗΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ.

    • Αν η θεία είναι μόνιμος κάτοικος (δηλαδή έχει μόνο πράσινη κάρτα) δεν μπορεί να καλέσει τον αδερφό της.

      Αν είναι αμερικανίδα πολίτης, δικαιούται να καλέσει τον αδερφό της. Αυτη η διαδικασία θα πάρει — με σημερινούς ρυθμούς και δεδομένα — περίπου 12-14 χρόνια.

      Στη συνέχεια ο πατέρας του αρραβωνιαστικού σου μπορεί να καλέσει τον γιό του. Θα πάρει 4-6 χρόνια αν δεν είναι παντρεμένος ο γιος. Αν είναι παντρεμένος, θα πάρει 10 χρόνια και θα καλυφθεί και η σύζυγος.

      Πρόσκληση εργασίας είναι δύσκολο να γίνει. Οι άδειες εργασίας αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές καταρτίσεις. Ο εργοδότης πρέπει πρώτα να επιδείξει πως δεν υπάρχουν αμερικανοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι που να έχουν παρόμοια προσόνα.

  8. Καλησπερα! Βασικα η ερωτηση που θελω να κανω ειναι η εξης… Θελω να κανω μεταπτυχιακο στην Νεα Υορκη που δει ενα συγκεκριμενο πανεπιστήμιο.Για κακη μου τυχη ομως δεν εχω καποιο συγκενη εκει! πια ειναι η διαδικασια που πρεπει να ακουλουθησω;

    • Η διαδικασία για μεταπτυχιακό ξεκινά με μια αίτηση στο πανεπιστήμιο. Κάθε πανεπιστήμιο έχει τις δικές του προδιαγραφές αλλά σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υποβάλλεις αναλυτική βαθμολογία, TOEFL, ίσως GRE, βιογραφικό, δοκίμιο, δείγματα εργασίας, κτλ, πριν αξιολογηθεί η αίτησή σου. Πληροφορίες για τη διαδικασία αίτησης θα βρεις στις ιστοσελίδες του προγράμματος που σε ενδιαφέρει ή στις γενικές πληροφορίες του πανεπιστημίου.

  9. Καλησπέρα. Με social Security card που εκδοθηκε το 1990 με την Green Card που εκδοθηκε το 1973, θα μπορεσω να εργαστω στην Αμερικη νομιμα; Νοειται οτι θα βρεθω εκeι μεσω ESTA

    • Το πιθανότερο είναι πως η πράσινη κάρτα σου έχει λήξει, συνεπώς δεν μπορείς να εργαστείς νομίμως στις ΗΠΑ.

  10. καλησπερα σας,θα μπορουσα να σας γραψω στο e-mail σας?

    • Αν πρόκειται για γενικές ερωτήσεις θα τις προτιμούσα μέσω του ιστολογίου, υπό μορφή σχολίου. Αν πρόκειται για κάτι αυστηρά προσωπικό που θα ταυτοποιούσε τον ενδιαφέρομενο, ευχαρίστως μέσω της εξής email διεύθυνσης: lgreco+istologio@gmail.com. – λ:ηρ

  11. Αρχικά ( και αφού έχωδιαβάσει με προσοχή όλη τη συζήτηση ) , με ειλικρίνεια μπορώ να πω ότι , λίγοι άνθρωποι και ακόμαλιγότεροι Έλληνες , θα είχαν την υπομονήκαι το κουράγιο να προσφέρουν ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό έργο. Είναι πράγματι μία από τις λίγες φορές που κάνει το Μπράβο και το Ευχαριστώ να φαίνεται λίγο.

    Αναφέρομαι παρακάτω σε κάποια σημεία της συζήτησης που ξεχώρισα , αλλά παράλληλα αφήνω και κάποια σχόλια και προβληματισμούς.

    1ο

    λ:ηρ
    | lgreco

    Εύχομαι καμιά φορά να μην είχα γράψει ποτέ αυτά τα τρία
    κείμενα για τη μετανάστευση. Επειδή απαντώντας σε ερωτήσεις σαν και τις δικές
    σου συνειδητοποιώ τον πόνο, την αγωνία και τις δυσκολίες που ζουν συνάνθρωποί
    μου στην Ελλάδα. Και δυστυχώς πέρα από αυτά που γράφω εδώ δεν μπορώ να βοηθήσω
    παραπάνω.

    Εδώ αποκαλύπτεται το
    μεγαλείο της ψυχής ενός ανθρώπου που πραγματικά την «κατέθεσε».

    2ο

    λ:ηρ
    | lgreco

    Οι Αμερικανοί έδωσαν στην ανθρωπότητα το laser, τον
    υπολογιστή, την κρυσταλοτρίοδο, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, το διάστημα, τo
    τηλέφωνο (και το κινητό τηλέφωνο), το αεροπλάνο, το ελικόπτερο, τη μαγνητική τομογραφία,
    την μεταμόσχευση, την απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Fermat, τον
    αντισεισμικό σχεδιασμό, την πυρηνική ενέργεια, την υπεραγωγιμότητα, την τεχνητή
    ευφυία, τους υγρούς κρυστάλλους, την τηλεόραση, την αγγειοπλαστική, τις οπτικές
    ίνες, το διαδίκτυο, το GPS, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τον γενετικό κώδικα,
    το αλεξικέραυνο, τον λαμπτήρα, το εμβόλιο για την πολυομυελίτιδα, το φιλμ, κ.α.

    Απαν:

    Στο σημείο αυτό ξέφυγε νομίζω η συζήτηση , διότι δεν μπορώ εύκολα να δικαιολογήσω άμεση σύγκριση της Ελληνικής κληρονομιάς με την κληρονομιά ενός νέου κόσμου. Πιστεύω αδικούμε παράφορα τη δυναμική της Αμερικανικής προσφοράς όταν προσπαθούμε να την επιδείξουμε σε έναν Έλληνα. Ίσως η προσπάθεια να απέδιδε σε κάποιο Αυστραλό , Νέο Ζηλανδό κλπ. Σε Έλληνα δύσκολα σηκώνει το ανάστημά του κάποιος και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στα επιτεύγματα των αρχαίων ημών προγόνων.

    3ο

    αν πασ αμερικη εινε ευκολο να παντρευτεις και να
    μεινεις εκει?

    Απάντηση λ:ηρ
    | lgreco

    Πανεύκολο. Οι Αμερικάνες ξεροσταλιάζουν στ’ αεροδρόμια
    περιμένοντας τις αφίξεις της Ολυμπιακής.

    Κορυφαία στιγμή! Αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν όλοι μετά από μερικές δύσκολες στιγμές ανάγνωσης.

    Εδώ καταθέτω τον προβληματισμό μου.

    Κλείνω για να μην κουράζω κάνοντας μια αναφορά σε ένα θέμα που με προβλημάτισε. Έχει προηγηθεί συζήτηση για τη visa P1 που αφορά καλλιτέχνες , αν δεν κάνω λάθος. Μάλιστα θα θυμίζω ότι χρησιμοποιήθηκε από μεγάλου βεληνεκούς, στο χώρο τουθεάματος Έλληνες καλλιτέχνες όπως Νταλάρας , Αλεξίου κλπ.

    Δηλαδή για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη, αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι η Αμερική δέχεται και έχει ανάγκη από Νομπελίστες ,καταξιωμένους διεθνώς καλλιτέχνες ή αθλητές , διότι προφανώς το επίπεδο έχει
    ξεφύγει. Μάλλον ο μέσος Αμερικανός το λιγότερο έχει στη διάθεσή του ένα Νόμπελ , ίσως καμιά
    δεκαριά χρυσούς δίσκους , περίπου πέντε μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες και ίσως έχει εφεύρει και μια πατέντα υποψήφια για το χρυσό Φοίνικα ¨ Κύρος Γρανάζης¨. Με λίγα λόγια εμείς οι υποβαθμισμένοι κάτοχοι
    ενός πάκου διπλωμάτων και πτυχίων με plus 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο εργασίας μας και λοιπές επαγγελματικές επιτυχίες ,(που δεν θέλω να αναφέρω γιατί είναι προσωπικά στοιχεία όπως καταλάβατε ) , ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ
    ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ. Εεεε! ENOUGH ! Τώρα πια νομίζω πως ούτε κι εμείς θέλουμε να πάμε…

    Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

  12. Γεια σας, μολις τελειωσα τη σχολη Νοσηλευτικης Τει Αθηνας και εχω ξεκινησει τις αιτησεις για καποιο μεταπτυχιακο στις ΗΠΑ. Ηθελα να ρωτησω καποιος με F1 βιζα μπορει να εργαστει ή να αλλάξει τη φοιτητικη βιζα με εργασιακη κατα τη διαρκεια των σπουδων του? Και επισης οταν καποιος τελειωνει τις σπουδες του μπορει να εργαστει στην Αμερικη ή πρεπει να γυρισει στη χωρα του για να αλλαξει το status της βιζας?
    Ευχαριστω πολυ

    • Με F1 μπορείς να εργαστείς εντός του πανεπιστημίου και με μειωμένο ωράριο (το πολύ 20 ώρες). Η καλύτερη δουλειά είναι teaching/research assistant που ουσιαστικά σου εξασφαλίζει υποτροφία που καλύπτει τα δίδακτρα και πληρώνει μισθό. Μπορείς επίσης να εργαστείς στη βιβλιοθήκη, ή σε κάποιο γραφείο. Οι θέσεις αυτές είναι σπάνιες. Κι ακόμη σπανιότερες αυτές με πλήρες 20ωρο.

      Να αλλάξεις την φοιτητική βίζα σε εργασιακή κατά τη διάρκεια των σπουδών σου είναι μάλλον απίθανο. Ποιός εργοδότης θα σε πάρει με μισοτελειωμένες σπουδές άλλωστε;

      Τελειώνοντας τις σπουδές σου μπορείς να εκμεταλλευτείς τη δυνατότητα για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενό σου. Αυτό ουσιαστικά σου δίνει προσωρινή άδεια εργασίας. Αν κανεις καλή δουλειά και εντυπωσιάσεις τον εργοδότη, είναι πολυ πιθανόν να σου κάνει τα χαρτιά για άδεια εργασίας στη συνέχεια.

  13. Geia sas……exw erthei stis HPA…..me student visa……an egw douleuw se Ena normal sunergeio tis USA..oxi se dealer…se sunergeio P.X E.T.D i alla tis perioxis mou…..tha mporesei o ergodotis na mou kanei aitisi gia adia paramonh…green card …….me auto ton tropo? i me kapoia allh douleia ????Ennow tha mporesw na zutisw mia visa me tin opoia tha mporesw na parw Greec card?
    A kai kati akoma gia na parw tin Student Visa apo Athina tha mou zitisoun ptuxio aggliko ?(auto einai gia enan alo filo mou)sas exw stilei kai mnm an mporeite apantiste mou sto EMAIL..

    • Λίγο μπερδεμένα μου τα λές. Στην αρχή γράφεις ότι έχεις έρθει στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα. Και στο τέλος ρωτάς αν θα χρειαστείς πτυχίο αγγλικών για να βγάλεις φοιτητική βίζα.

      Πάντως αν είσαι με φοιτητική βίζα και εργάζεσαι εκτός πανεπιστημίου, το πιθανότερο είναι πως παραβιάζεις τους όρους της βίζας σου. Θέση εργασίας σε συνεργείο αυτοκινήτων δεν δικαιολογεί πράσινη κάρτα ή άδεια εργασίας.

      • Egw exw student visa…alla enas filos mou ennow thelei na parei kai mou leei oti tha ton zitisoun ptuxeio agglikwn…emena dn m zitisan alla tin peira prin xronia tin visa…twra mhpws ala3an ta praggmata?

        • Τα ουσιαστικά προσόντα για τη φοιτητική βίζα (πχ αγγλομάθεια, κτλ) τα πιστοποιεί το πανεπιστήμιο που εξετάζει την αίτησή κάποιου για σπουδές σ’ αυτό. Στο πανεπιστήμιο δηλαδή στέλνει κάποιος τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πχ TOEFL, αντίγραφο πτυχίου ή απολυτηρίου κτλ). Στη συνέχεια το πανεπιστήμιο — αν σε κάνει δεκτό — χορηγεί το έντυπο I-20 με το οποίο πας στο τοπικό προξενείο των ΗΠΑ και κάνεις αίτηση για φοιτητική βίζα.

          • Aha…diladi an to sxoleio ton exei kanei dekto…..mporei na parei tin visa……kanonika e?

          • Αν το σχολείο τον κάνει δεκτό, ο προξενικός υπάλληλος έχει πάντα την διακριτική ευχέρεια να του αρνηθεί βίζα αν υποπτευθεί πρόθεση μετανάστευσης.

            Για να γίνει κάποιος δεκτός σε πανεπιστήμιο πρέπει να επιδείξει γλωσσομάθεια (συνήθως με TOEFL), ακαδημαΪκή κατάρτηση (απολυτήριο λυκείου, πτυχίο πανεπιστημίου, GRE, κτλ αναλόγως με το επίπεδο και είδος σπουδών που σκοπεύει να κάνει), και τέλος οικονομική επάρκεια για τα έξοδα σπουδών.

          • Nai gnwrizw gia auta…..katalava..malista…….se euxaristw polu gia ton xrono pou asxolithikes mazi mou…..sugnwmi an se kourasa……..Kai episeis exeis kanei polu kalh douleia…na se panta kala 🙂

  14. Γεια σας, βρισκομαι στην αμερικη με τουριστικη βιζα εδω και μια εβδομαδα, εχω βρει εναν εργοδοτη ο οποιος θελει να μου κανει προσληψη, γινεται ετσι να παρω βιζα εργασιας. Τι πρεπει να κανω? Ευχαριστω

    • Ένας αξιόπιστος εργοδότης με σοβαρή πρόθεση να σε προσλάβει, θα γνωρίζει τι πρέπει να γίνει ώστε να τακτοποιηθεί το μεταναστευτικό σου. Η άδεια εργασίας είναι αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη του εργοδότη στο στάδιο αυτό. Αν ο εργοδότης σου γνωρίζει ότι βρίσκεσαι στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα και παρόλα αυτά σου έκανε προσφορά εργασίας (ή σου είπε πως θέλει να σε προσλάβει) δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε σοβαρός για το επαγγελματικό σου μέλλον. Λυπάμαι που σε απογοητεύω.

      • Bασικα εαν αυτο ειναι πιθανο ειναι περισσοτερο εικονικο καθως θελω να σπουδασω εδω αλλα να μην εχω φοιτητικη βιζα γιατι δεν επιτρεπεται να δουλεψω εκτος πανεπιστημιου. Ο εργοδοτης ειναι κατι σαν οικογενειακος φιλος και απλα με βοηθαει εαν αυτο μπορει να συμβει.

        • Δεν μπορώ να σε βοηθήσω για κάτι που είναι παράνομο. Αν θελεις να σπουδάσεις, θα πρέπει να βγάλεις φοιτητική βίζα.

  15. Katarxas bravo gia to thema sou voithaei polu….Thelw na sou kanw mia erwtisi….tis proales ekana mia prospatheia na parw fititikoi visa ap tn presveia stn athina alla me aperipsan…..alla eixa oti xreiazotan…..Thelw na se rwtiso paizei rolo pou den iksera kala agglika…diladi einai anagkastiko na ksereis agglika gia na pareis fititiki visa…….?
    oso afora ta xartia mou ta eixa ola ,dektos se college…asfaleia stn amerikh kai spiti ,trapezes oti mporw na plhrwso to sxoleio…genika ola ta panta…..!!! alla me aperipsan gia ton logo oti den epises ton pro3eno kai den exeis kapoio periousiako stoixeio ektos ellados….twra evala ena kteima kai kati leuta ston logariasmo pou peripou 30.000 …uparxh periptosi na me kovoun gia ta agglika; euxaristw!!

    • Την αγγλομάθεια συνήθως την πιστοποιεί το πανεπιστήμιο που σε κάνει δεκτό. Μπορείς να μου πεις ποιό πανεπιστήμιο σου χορήγησε το έντυπο I-20; Και πώς απέδειξες τη γλωσσομάθειά σου στο πανεπιστήμιο αυτό (πχ καταθέτοντας βαθμολογία TOEFL);

      • To sxoleio legetai Bergen community college……..alla ti ennoeis me to TOELF den katalava… ?

        • Το σχολείο πρέπει να σου ζήτησε να τους αποδείξεις πως γνωρίζεις αγγλικά, καταθέτοντας κάποια δικαιολογητικά. Τι δικαιολογητικά κατάθεσες για να αποδείξεις τη γλωσσομάθειά σου;

          • Τότε η απόρριψη της αίτησής σου δεν έχει να κάνει με τ’ αγγλικά σου. Αυτά έτσι κι αλλιώς θα στα βελτιώσει το Bergen όταν πας εκεί. Τώρα όμως πρόσεξα ότι νωρίτερα έγραψες πως σε απέρριψαν επειδή «den epises ton pro3eno kai den exeis kapoio periousiako stoixeio ektos ellados».

            Γενικά, για να πάρεις φοιτητική βίζα πρέπει κατά τη συνέντευξη στο προξενείο να αποδείξεις ότι:

            1) είσαι σοβαρός φοιτητής — έχεις δηλαδή επιδείξει φιλομάθεια (με καλούς βαθμούς στο λύκειο κτλ),

            2) έχεις επαρκή χρήματα για τα έξοδά σου, και

            3) δεν έχεις πρόθεση να παραμείνεις στις ΗΠΑ για εργασία μετά το τέλος των σπουδών σου.

            Συχνά, αιτήσεις για φοιτητικές βίζες απορρίπτονται επειδή οι προξενικοί υπάλληλοι υποπτεύονται πρόθεση μετανάστευσης. Δηλαδή στη δική σου περίπτωση δεν αποκλείεται να διαισθάνθηκε ο προξενικός υπάλληλος οτι θα παραμείνεις στις ΗΠΑ για να εργαστείς μετά το τέλος των σπουδών σου.

            Θα έλεγα να ξαναπροσπαθησεις την αίτηση (φαντάζομαι σε απέρριψαν without prejudice οπότε μπορείς να ξανακάνεις αίτηση) και να επιδείξεις πως έχεις άρρηκτους δεσμους με την Ελλάδα (συγγενείς, περιουσία) που σε υποχρεώνουν να επιστρέψεις μετά το τέλος των σπουδών σου.

            Γενικά όμως θα έλεγα πως οι υπάλληλοι στα προξενικά τμήματα είναι καχύποπτοι όταν βλέπουν αιτήματα για φοιτητικές βίζες σε διετή κολέγια.

          • Sta e3oda den exw provlima oute prothesi gia metanasteusi stis HPA…me tous vathmous mou den eimai toso kalos tou lukeiou alla den nomizw na tous exoun dei…. genika den m zitisan tipota ap auta…..mono trapezikous logariasmous tin i-20 mou kai poios tha me filoxenisi kai…nai tha 3ana prospathisw pali twra sta konta …..oloi mou lene me tin deuterh fora tha tn parw …ti pisteueis kai esu ws pio empeiros…!?

          • Είναι στη διακριτική ευχέρεια του προξενικού υπαλλήλου, αλλά το να πας δεύτερη φορά δηλώνει και μια αφοσίωση στις σπουδές σου οπότε θα μετρήσει.

          • Malista se euxaristw polu..na se kala…..mipws uparxei tipota pou prepei na prosthesw stin sunedeu3ei gia na metrisei o logos mou ….?

  16. Geia Sou kai pali file mou….Tis proales sou eixa pei gia tin periptosi mou me tin student visa telika phga pali kai me aperpsan pali….kai o stoxos mou twra einai na 3ana paw stis HPA me ESTA….kai na kanw tn visa ap to sxoleio….thelw na se rwtiso uparxh periptosi na mou poune tipota sta aerodromia epidei exw prospathise gia visa kai na me steiloun pisw me ESTA tha paw thn 3HMHNH ? euxaristw!

      • Naii……..2 fores..kai thn deuterh fora me polu kalhtera stoixeia…dilwsa trapeziko logariasmo ektos HPA me arketa xrhmata panw apo 30 xiliades………..oikopedo…..kai pali den mou thn dwsane…eixa kathos ta aparetita pou zhtousane…….ola omws….kai pali h visa sas den mporei na egkrithei mou eipan :/

        • Τι να σου πω. Φαντάζομαι όλα τα στοιχεία στο έντυπο Ι-20 ειναι σωστά και δεν υπάρχουν λάθη;

          Το πιθανότερο είναι πως θεωρούν ότι έχεις πρόθεση να μεταναστεύσεις χρησιμοποιώντας τη φοιτητική βίζα για νομότυπη είσοδο στη χώρα, και συνεπώς σε απορρίπτουν.

          Αν έχεις ήδη ESTA λογικά θα μπορέσεις να ταξιδέψεις ΗΠΑ — το θεωρώ όμως εξαιρετικά απίθανο να αλλάξεις καθεστώς ενόσω είσαι στις ΗΠΑ, από τουρίστας σε φοιτητής.

          • Den ennow auto lew na kanw aitisi ap ekei …..to sxoleio otan phga tn prwti fora mou eixep ei oti mporei na kanei auth tin aitisi gia visa kai na tn pari an den eixa tn sfragia ap tn ESTA ….dld ennow an hmoun sto xroniko diastima tou ianouariou tha ginotan alla egw hmoun mexri ton dekemvrio an hmoun mesa stis hmeres tis sxolikis periodou ….

  17. Γεια σας, θα ηθελα να κανω μερικες ερωτησης γιατι ειναι το ονειρο μου να παω να μεινω στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμενα Florida,Miami ή αν δεν γινεται εκει σε οποιαδηποτε πολιτεια.
    Εχω κλεισει τα 18 και ειναι η τελευταια μου χρονια σε επαγγελματικο λυκειο (Διοικηση Επιχειρησεων και Οικονομιας) και θελω να περασω Τουριστικων Επαγγελματων. Θα ηθελα να ρωτησω: Αν κανω αιτηση για την κληρωση για Green Card στις ΗΠΑ θα με λαβουν υποψην? Ρωταω επειδη ακομα δεν πηγα σε πανεπιστημιο και δεν εκανα ακομα την υποχρεωτικη θητεια μου στον στρατο. Επισης τα Αγγλικα μου ειναι σε επιπεδο Lower, θα ειναι προβλημα αυτο αν με κληρωσουν και εχω τετοιο επιπεδο γλωσσομαθειας?

    • Η μόνη εκπαιδευτική προϋπόθεση για την κλήρωση πράσινης κάρτας είναι το απολυτήριο λυκείου. Οπότε να πάρεις μέρος στην κλήρωση και καλή τύχη. Τα στρατολογικά δεν αφορούν τις ΗΠΑ. Η γλωσσομάθειά σου είναι επαρκής για την κλήρωση, αλλά καλό είναι να την βελτιώσεις είτε μείνεις στην Ελλάδα είτε κληρωθείς να έρθεις στις ΗΠΑ.

      • Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Μια ερωτηση ακομα: Αν στειλω και με απορριψουν και ξαναστειλω υπαρχει περιπτωση να με αποκλεισουν? Και αν με αποκλεισουν μετα μπορω να ερθω με εργοδοτη αν βρω ή τερμα οι ΗΠΑ για μενα?

        • Αα και ακομα 2 ερωτησεις: Αν κληρωθω πως θα ενημερωθω? τηλεφωνικα? επισης διαβασα οτι οι αιτησεις γινονται μονο Οκτωμβριο-Νοεμβριο.. Ισχυει? ή μπορω να κανω και τωρα?

          • Μπορείς να λαμβάνεις μέρος στην κλήρωση κάθε χρόνο. Αν κληρωθείς θα ενημερωθείς μάλλον μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (γι αυτό και σημειώνεις τη διεύθυνσή σου στην αίτηση κλήρωσης). Οι αιτήσεις υποβάλλονται μια φορά το χρόνο σε αυστηρά καθορισμένες ημερομηνίες.

            Θέμα αποκλεισμού από την λοταρία δεν υπάρχει. Αν δεν σου κληρωθεί πράσινη κάρτα αλλά αργότερα βρεις εργοδότη να σε τακτοποιήσει μεταναστευτικά, δεν θα έχεις προβλημα. Για να βρεις όμως τέτοιο εργοδότη θα πρέπει να τελειώσεις πρώτα ένα βασικό πτυχίο και μάλλον να κάνεις και μεταπτυχιακό, ώστε να μπεις ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας.

          • συγνωμη που επεμβαινω στην συζήτηση σας απλά θέλω να ρωτήσω τη ίδιος εργοδότης πρέπει να είναι αυτός ? εγώ ένα απολυτήριο λυκείου και πτυχείο μηχανικού αυτοκινήτου με πολύ καλό βαθμό μπορώ να κάνω κάτι πάνω σε αυτό το θέμα με εργοδότη ? ευχαριστώ !

          • Αν εννοείς «τι είδος εργοδότης» πρέπει να είναι, κατά κανόνα μιλάμε για εταιρείες που προσλαμβάνουν άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές σε επιστήμες (φυσική, πληροφορική, κτλ), ιατρική, κτλ. Με απολυτήριο λυκείου είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεις εργοδότη που να σε τακτοποιήσει μεταναστευτικά. Στην περίπτωσή σου η κλήρωση πράσινης κάρτας είναι μονόδρομος (εκτός κι αν παντρευτείς αμερικανίδα).

          • κατάλαβα μόνο με κλήρωση δηλαδή..
            αν παντρευτω αμερικανιδα πρεπει να γίνει ο γάμος ελλάδα η δεν ύπαρξη πρόβλημα ο τόπος?

          • Παρακαλώ θέλω να σας κάνω και εγώ μια ερώτηση
            Το 2011 πήγα με βίζα Β1 στην Αμερική κάτι που έκανα τα τελευταία 18 χρόνια καθόμουν ένα μήνα και επέστρεφα όμως το 2011 πήρα τα ανήλικα παιδιά μου μαζί και τα έγραψα σε δημόσιο σχολειο όταν γύρισα Ελλάδα πριν λήξει η βίζα μου και επέστρεψα κανα Αμερική με διώξανε πίσω καταστρέφοντας την 10ετη βίζα που μου είχαν χορηγήσει και έκτοτε ουδέποτε έως σήμερα μου χορηγούν βίζα γιατί λέει πήγα ενάντια στο Νόμο και πήγα τα παιδιά μου σε Δημόσιο σχολειο ενώ ήμουν εκει ως τουρίστας
            Θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει τρόπος αυτό να ξεπεραστεί τα παιδιά μου επέστρεψαν φυσικά τότε αλλά τώρα πως μπορώ εγώ να ζητήσω βίζα που δυστυχώς δεν μου δινουν γιαυτο το λόγο ενώ έχω γονείς και αδέρφια Αμερικανούς υπηκόους
            Σας ευχαριστώ πολύ αν μπορούσα να έχω μια γνώμη σας

      • Δεν είναι υποχρεωτικό να ξέρεις αγγλικά για να πάρεις πράσινη κάρτα. Χαίρονται αν ξέρεις, γιατί δε χρειάζεται να υπάρξει διερμηνέας στη συνέντευξη.

  18. Γεια σου , εχεις κανει φοβερη δουλεια και λογικα θα σε ρωτησω και αλλες αποριες στο μελλον γιατι τωρα δεν ειναι της παρουσης.
    Εχω τελειωσει τις σπουδες σε αει και εχω κανει και ενα μεταπτυχιακο , απο εργασιακη εμπειρια δεν εχω ένσημα αλλα εχω δουλεψει γενικα σε διαφορες δουλειες. Δηλωσα αν θυμαμαι καλα καπου στον οκτωμβριο 2014 συμμετοχή στην λοταρία για πρασινη καρτα.
    1)Ποτε θα ξερω αν κερδισα την πρασινη καρτα? Τι μηνα και πως θα το μαθω? Στελνουν εμαιλ ή υπαρχει καποια σελιδα που βαζεις ενα κωδικο συμμετοχης που μου εδωσαν στο τελος της διαδικασιας?
    2)Μετα απο αυτο η διαδικασια μεχρι να παρεις την πρασινη καρτα ποια ειναι?
    3) Αν ολη αυτη η διαδικασια παει καλα και τελικα παρω την πρασινη καρτα τι χρονικο περιθωριο εχω μεχρι να παω για πρωτη φορα αμερικη? Εννοω οτι μπορω να παρω την πρασινη καρτα και να παω αμερικη σε ενα χρονο απο την ημερομηνια που εκδόθηκε η πρασινη καρτα ή πρεπει να παω επευθειας?
    Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σου.

    • Αν κέρδισεις πράσινη κάρτα θα ειδοποιηθείς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κανονική επιστολή στις διευθύνσεις που έδωσες όταν υπέβαλλες την αίτησή σου.

      Με τα χαρτιά που θα σου στείλουν θα ξεκινήσεις την διαδικασία πράσινης κάρτας στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αθήνα. Θα πάρει περίπου 1 χρόνο το πολύ. Λογικά θα πρέπει να έρθεις Αμερική σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χορήγηση της πράσινης κάρτες — σε κανένα 6μηνο το πολύ θα έλεγα, κι αμέσως αν θες.

      • Αν δεν κάνω λάθος δεν σε ειδοποιούν αν κέρδισες αλλά πρέπει να τσεκάρεις το web site συνέχεια και να τσεκάρεις status. Νομίζω γύρω στο Μάιο βγαίνουν.

        • Ισχύει. Μπαίνεις με το confirmation number σου στο dvlottery.state.gov. Η μόνη ειδοποίηση που σου έρχεται στο mail είναι ότι έχει οριστεί το ραντεβού σου στην πρεσβεία, όπου πρέπει να μπεις πάλι στο dvlottery.state.gov να δεις την ημερομηνία.

          Κέρδισα πέρσι και η διαδικασία ήταν απλή μεν, κοστοβόρα δε. Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://travel.state.gov/content/visas/en/immigrate/diversity-visa/if-you-are-selected.html

      • Όταν συμπληρώνεις τη φόρμα DS-160 (που είναι το επόμενο βήμα όταν μάθεις ότι κέρδισες) σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις που θέλεις να γίνει το ραντεβού, δεν είναι απαραίτητο να γίνει στην Αθήνα.

        Με το που θα εγκριθεί η βίζα σου, έχει διάρκεια 6 μήνες ή λιγότερο (ανάλογα με το πότε έκανες τις ιατρικές εξετάσεις οι οποίες έχουν επίσης διάρκεια 6 μήνες). Πριν λήξει η βίζα πρέπει να μπεις μια φορά Αμερική για ενεργοποίηση της κάρτας. Αν θέλεις μένεις κιόλας. Αν όχι, έχεις μετά 1 χρόνο για να μεταναστεύσεις.

  19. μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση;
    δουλεύω ως διερμηνέας εδώ και πάρα πολλά χρόνια,και μεταφράζω στις εξής γλώσσες:αγγλικά,ελληνικά,γαλλικά.Τα αγγλικά τα ξέρω άπταιστα,είναι η μητρική μου γλώσσα και την μιλάω το ίδιο καλά με τα ελληνικά,αν όχι καλύτερα.Θα ήθελα να ρωτήσω:Υπάρχει περίπτωση να θέλει να με αναλάβει κάποιος εργοδότης;αν ναι,ξέρετε που μπορώ να αρχίσω να ψάχνω για τέτοιους εργοδότες;σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

  20. Γειά σας. είδα στα κείμενα σας οτι γνωρίζετε πολλά πράγματα, οπότε θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις, αν έχετε χρόνο.

    – και εγώ θα ήθελα να μετοικήσω στην Αμερική και προσπαθώ να βρω μια άκρη ως προς την άδεια εργασίας, αλλά τα προξενεία με στέλνουν απο το ένα στο άλλο. οπότε, πως μπορώ να βγάλω μια άδεια εργασίας? έχω πτυχίο διοίηκησης και οικονομίας στον τουρισμό και σκεφτόμουν να βρω καμιά δουλειά εκεί σε ξενοδοχείο. είναι εύκολο?
    – επίσης, έχω μια θεία στην Αμερική η οποία μου έιπε οτι μπορεί να με καλέσει. εγώ θα μπορούσα να πάω για κανα μήνα να δω τι παίζει με δουλειές και να επιστρέψω ελλάδα να φτιάξω οτι χαρτιά χρειάζεται?
    – μήπως ξέρετε πόσο χρόνο και τι χρειάζεται απο χρήματα;

    ευχαριστώ για το χρόνο σας

    • Η θεία δεν μπορεί να σε καλέσει ως μετανάστη τις ΗΠΑ. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο απο τη νομοθεσία. Για να ταξιδέψεις και να την επισκεφτείς ως τουρίστας, δεν χρειάζεσαι πρόσκληση.

      Για να έρθεις στις ΗΠΑ ως εργαζόμενος θα πρέπει να έχεις βρει εργοδότη που θα είναι διατεθιμένος να ξεκινήσει μεταναστευτική διαδικασία για σένα. Γενικά στον τουριστικό χώρο κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο.

      Η διαδικασία θα πάρει 6-18 μήνες — εξαρτάται πότε θα ξεκινήσει. Τα έξοδα της διαδικασίας είναι ευθύνη του εργοδότη.

      • ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας. θα καταχραστω λιγο ακομα απο το χρόνο σας και θα σας ρωτησω για τις αιτήσεις που λέγατε, νομίζω στο πρώτο άρθρο όπου μπορεί κάποιος να πάρει αν κάνει αίτηση και τον δεχτουν για πράσινη καρτά? κάτι τέτοιο, νομίζω. θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει ακόμα και αν ξέρετε που κάνουν αιτήσεις.

        • Πρέπει να πληρώσω κάτι για αυτή τη λοταρία?

  21. ως ελευθερος εργοδοτης υπαρχει καμια πιθανοτητα να μπορεσω να βρω δουλεια στης ηπα?σας ευχαριστω

  22. Χαίρεται. Παιδιά συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που δίνεται.
    Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: έχω τελειώσει σχολη μαγειρικής και αποφάσισα να πάω αμερική. Έχω συγγενείς εκεί αλλά 2ου βαθμού. Οι άνθρωποι θέλουν να με βοηθήσουν. Το θέμα είναι ότι επειδή εγώ Θέλω να δουλέψω σε εστιατόριο τι ακριβώς πρέπει να κάνουν? Ξέρω ότι πρέπει να βρουν εργοδότη που να θέλει να πάω εκεί και πληρώσει την χαρτουρα. Η απορία που έχω είναι γίνεται εστιατορας να το κάνει αυτό ή μόνο εταιρίες μπορούν να το κάνουν? Εγώ από την δική μου πλευρά τι προυποθέσεις πρέπει να πληρώ?

    • Οι συγγενείς β’ βαθμού δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ούτε μπορώ να φανταστώ κάποιο σενάριο που ιδιοκτήτης εστιατορίου θα μπορούσε να σε απασχολήσει.

      • Ωραια, τοτε με βαση αυτα τα στοιχεια που εχω υπαρχει καποιος τροπος που θα μπορουσα να παω? Τι μπορω να κανω?

        • Μπορείς να έρθεις στις ΗΠΑ ως ταξιδιώτης για λίγες βδομάδες, κάνοντας χρήση του προγράμματος ESTA, αλλά δεν μπορείς να εργαστείς νομίμως ή να μείνεις πάνω από 90 μέρες.

          • Ναι αυτο που λες το ξερω οτι δεν μπορω να εργαστω. Και επισης γνωριζω και για το εστα οτι ειναι μονο 30 μερες και αμα δουλεψεις δεν ξανα πας ηπα. Αυτο ομως που πραγματικα με προβληματιζει ειναι οτι εχω διαβασει σε διαφορα μπλοκ πως ολοκληρες οικογενειες εχουν καταφερει κι εχουν παει να δουλεψουν εξω (χωρις συγγενικη βοηθεια). Πως γινετε λοιπον εγω που δεν εχω τετοιες υποχρεωσεις και συγγενεις εξω να με βοηθησουν να ειναι τοσο απιθανο; Ρωταω γιατι πραγματικα μου φαινετε απιστευτο οτι δεν υπαρχει εστω και μια μικρη πιθανοτητα να μπορεσω να παω. Τελευταια ερωτηση μου ειπαν οτι μπορω να βγαλω visa τουριστικη αυτη που σου επιτρεπει να μεινεις παραπανω απο 30 μερες το θεμα ειναι θα μου την εγκρινουν η οχι; Για εδω στην αθηνα μιλαω. Αυτα σε ευχαριστω παρα πολυ!!

          • Γεια σου Πένυ. Να σου απαντήσω εγώ αν μου επιτρέπεις. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι Manager σε εστιατόριο στις ΗΠΑ, είμαι νόμιμα εδώ. Δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος να έρθεις και να δουλέψεις εδώ. Μόνο αν κερδίσεις στην κλήρωση ή γάμος με Αμερικανό πολίτη . ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος όμως!!! Όλες οι σοβαρές εταιρείες όταν κάνεις αίτηση σε κάποια αγγελία τους έχουν ερώτηση αν μπορείς να δουλέψεις νόμιμα και αν απαντήσεις οτι θέλεις σπονσοροράρισμα σε απορρίπτουν αμέσως. Ας πάμε στην περίπτωση που έρθεις με τουριστική visa (είτε ESTA 90ημερών ή Β1/Β2 6μηνών) μπορείς να δουλέψεις μόνο παράνομα. Θα βρεις δουλειά μόνο σε μικρό εστιατόριο, οικογενειακή επιχείρηση. Θα πληρώνεσαι με περίπου $8.50/την ώρα και θα δουλεύεις καμιά 50 αρια ώρες την εβδομάδα. Αργίες,άδειες, αποζημειώσεις, δώρα δεν υπάρχουν. Επίσης δεν πληρώνεσαι για το διάλειμμα που θα κάνεις ή αν τυχόν είσαι άρρωστη . Μπορεί να σου ζητηθεί να βγάλεις TAX ID οπότε αυτά θα είναι μικτά. Οπότε θα πληρώνεις πχ “ένσημα” τα οποία δεν θα τα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Δεν θα έχεις Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (Έτσι ενδεικτικά θα σου πω ότι μία επίσκεψη στα επείγοντα εδώ είναι $3000). Δεν θα μπορείς να βγάλεις δίπλωμα αυτοκίνητου. Δεν θα μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό στη τράπεζα. Βασικά δεν θα μπορείς να νοικιάσεις καν σπίτι. Άντε κανένα δωμάτιο. Εννοείται βέβαια ότι αν παραβιάσεις την visa σου δεν μπορείς να φύγεις από τις ΗΠΑ και να ξαναμπεις.
            Αυτά είναι και λίγα λέω. Δεν προσπαθώ να σε αποθαρρύνω αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Στο εστιατόριο μου εργάζονται 4-5 παράνομοι μετανάστες.

          • Σχετικά με το δίπλωμα αυτοκινήτου, αρκετές πολιτείες (αλλά όχι όλες) δίνουν πλέον δίπλωμα ακόμα και σε όσους δεν είναι νόμιμα στη χώρα.

          • Ευχαριστώ κύριε Ρόκα δεν το ήξερα. Αλλά μπορεί να ταξινομηθεί αυτοκίνητο χωρίς social security#?

          • Υπάρχει ακόμα αυτός ο νόμος κύριε Ρόκα; Για τον δίπλωμα αυτοκινήτου αναφέρομαι … Σε μερικές πολιτείες (ευχαριστώ)

          • Ωραια, αρχικα εδω δουλευω και περνω 1.70euro την ωρα δουλευω αρκετες ωρες και πραγματικα τα χρηματα ειναι….βασικα μπορεις να καταλαβεις και μονο σου… Δεν με αποθαρρύνεις απλα μου λες τα πραγματικα γεγονοτα.. Αυτο με το αν αρρωστεις θα πληρώσεις τοσα πολλα ειναι λιγο καπως.. Τελος παντων εγω ψαχνομαι γενικοτερα να φυγω και λεω για αμερικη γιατι εχω σοι εκει και πιστευω οτι μπορουν με στηριξουν. Να καταληξω ομως καπου 1ον να παω ως απλη τουριστρια και να μεινω δεν παιζει, 2ον προσκληση απο συγγενη 2ου βαθμου ουτε καν 3ον να στειλω βιογραφικο σε καποιο ξενοδοχειο η εστιατοριο αδυνατον σωστα? Αρα τι μου μενει? Ρε παιδια δεν μπορει εκτος απο γαμους κλπ αλλος τροπος δεν υπαρχει? Κολλαω εκει διοτι εχω διαβασει ιστοριες τυπου στην ελλαδα δεν εκανα τπτ και πηγα στις ηπα και αλλαξε η ζωη μου. Εσυ πως πηγες εκει για παραδειγμα? Ολοι καπως πιστευω οτι μπορουν να πανε αρκει να θελουν πραγματικα να το κανουν ειτε τους βγει σε καλο ειτε σε κακο. Θελω να παω εαν δεν παω και καθομαι και ακουω οτι δεν μπορεις θα τα βρεις σκουρα τοτε τι να πω κι εδω σκουρα ειναι.. Ισως εγω τα σκεφτομαι απλα δεν ξερω αλλα πραγματικα δεν υπαρχει κανενας τροπος??? Κανω πολλες ερωτησεις αλλα προσπαθω κι εγω καπως να βρω μια ακρη.. Ειλικρινα σε ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες !!! Περιμενω την γνωμη σου γι αυτα που σου ειπα….

          • Καλησπερα Θεωδορε, με λενε Λαμπρο και ειμαι 42 ετων μενω στην ελλαδα εχω αμερικανικο διαβατηριο και social security number και σκεφτομαι να φυγω για την αμερικη….δυστηχως δεν εχω κανεναν γνωστο εκει….υπαρχει περιπτωση να βρω καποια εργασια…..? Ευχαριστω πολυ

          • den ta les kala ta pragmata…den xreiazete na les kati an den ta gnwrizis kala…

  23. Καλησπέρα,
    Πρόκειται να κάνω αίτηση σε community college και είμαι ήδη κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου Αθηνών. ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν υπάρχει πιθανότητα να μου εγκρίνουν την βίζα από την ελληνική πρεσβεία ή θα με απορρίψουν καθώς είμαι 30 ετών και θέλω να παω με τον σύζυγο μου. Φοβάμαι μήπως θεωρήσουν ότι έχω πρόθεση μετανάστευσης. τι πρέπει να κάνω για να μην συμβεί αυτό? Σας ρωτάω διότι έχετε ακούσει τόσες περιπτώσεις.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  24. Καλημερα-Καλησπερα και απο μενα.Συγχαρητηρια για την πολυ καλη προσπαθεια.Ο κοσμος θελει απαντησεις και εδω βρισκει πληροφοριες που πραγματικα δεν βρισκει ευκολα αλλου.
    Μια ερωτηση και απο μενα λοιπον.Συμπληρωσα την φορμα για την λοταρια και εχω συνεντευξη τον Ιουλιο.
    Εχω απολυτηριο 1ης Λυκειου και απολυτηριο στρατιωτικης σχολης. Τα τελευταια 18 χρονια εργαζομαι συνεχως ως ελευθερος επαγγελματιας σε παραιατρικο επαγγελμα.
    Περιουσια εδω Ελλαδα απολυτως τιποτα περα απο ενα αυτοκινητο.Διαζυγεμος χωρις παιδια
    Δεν ξερω τι ερωτησεις κανουν στην συνεντευξη,τι ζητανε..
    Ειμαι κατοχος Β1/Β2 Visa και ληγει το ’19. Εχω επισκευτει παρα πολλες φορες τις ΗΠΑ.
    Τεσπα..απλα ηθελα να ρωτησω εαν ξερει κανεις τι ρωτανε στην συνεντευξη…και οι λογοι για μην εγκρινουν καποιον ειναι?
    Ευχαριστω εκ των προτερων!

  25. Καλημέρα !!! Πολλοό από εμάς όσο παρατηρηρώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουμε την πρόθεση της φυγής για ένα μέρος που σίγουρα σου δίνει ευκαιρίες δε στις χαρίζει… σου επιτρέπει να τις αξιοποιήσεις. Πως στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να είχαμε αυτή την δυνατότητα? το ρωτάω γιατί από το 2012 κάθε χρόνο κάνω αίτηση στη Λοτταρία όλες τις φορές είμαι εκτός. Προσπαθώ με αναζήτηση σε sites είμαι απόφοιτη Αμερικάνικου πανεπιστημίου Seattle σε accounting έχω μεταπτυxιακό τίτλο σε management και παραταυτα καμία απάντηση από κάποιο αμερικάνο εργοδότη. Λαμβάνω κάποια email για εργασία στο σπίτι.. το επόμενο βημα σε ρωτάνε αν μπορείς να εργαστείς νόμιμα στην Αμερική. Αυτό δεν είναι παράλογο αφού στο cv σου το αναφέρεις. Που θα μποορύσα να βρω εταιρίες που σπονσοράρουν υπαλλήλους?
    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω μπορεί ο αδερφός μου που μένει μόνιμα στην Αμερική να μου κάνει πρόσκληση?

  26. Καλησπέρα …
    Συγχαρητήρια καταρχάς για της πληροφορίες πολυ ενδιαφέρον…
    Ζω Στης ΗΠΑ το τελευταίο 3 μήνο.. Με την visa waiver (ESTA) η ερώτηση μου .. Αν κάποια στιγμή βρω κατάλληλο άτομο αμερικανό υποικοο θα μπορέσω να κανω αίτηση για πράσινη κάρτα ; Σε περίπτωση που παντρευτώ … Ευχαριστώ θα χαρώ πολυ να μου απαντήσετε 👍

    • Αν είσαι στις ΗΠΑ ήδη 3 μήνες μάλλον έχεις παραβιάσει τους όρους με τους οποίους μπήκες στη χώρα. Σε περίπτωση γάμου λοιπόν με Αμερικανό πολίτη θα αντιμετωπίσεις σοβαρά προβλήματα στην αποκατάσταση των μεταναστευτικών σου εκκρεμοτήτων.

      • Μάλιστα …. Και κάτι ακόμα είναι αλήθεια ότι σε μερικές πολιτείες μπορείς να βγάλεις δίπλωμα οδηγήσεις χωρίς social security number;
        Ευχαριστώ

    • Δηλαδή δεν ήξεραν ότι υπάρχει αυστηρή νομοθεσία και ότι αν απελαθούν αυτό ήταν ?νομιζεις πως είναι σαν την χώρα σας?δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν χαρτιά έτσι και δεν καταλαβαίνω γιατί έβαλαν εσένα να ρωτήσεις.

  27. Καλημερα σε όλους! Θα ήθελα να μου δώσει καποιος τα “φώτα” του αν μπορεί….Πριν από περίπου 4 μήνες ο κολλητός μου με την γυναίκα του, με την προτροπή ενος συγχωριανου τους ο οποιος διαμένει νόμιμα στις ΗΠΑ και αφού τα παιδιά ειχαν πια φρίξει στην Ελλάδα, τους ειπε να ερθουν και να εργαστούν στο καταστημα του…..Επίσης θα είχαν λυμένο και το που θα μεινουν καθως τους ενοικιάζει δικο του σπίτι!Φυσικα πηγαν με εισιτήρια με επιστροφη…..παρανομα δηλαδη…. Μέχρι στιγμης όλα είναι καλά, ο μισθος ειναι ΠΑΡΑ πολύ καλός, οι συνθήκες εργασίας τέλειες…..Το θέμα είναι οτι μαλλον δεν ειχαν καταλάβει τι σημαίνει να πας παράνομα εκεί και οτι αν φύγεις δεν θα μπορεις να ξαναγυρίσεις…..Μπορεί καποιος να μου πει αν υπάρχει καποιος τροπος να νομιμοποιηθουν τα παιδιά; Ειναι βλακεια θα μου πειτε που δεν ρωτησαν νωρίτερα περισσότερες λεπτομέρειες…το θεμα ειναι οτι πραγματικα μετά απο πολυ καιρό ειδα τον κολλητό να χαμογελαει και να εχει κατι χειροπιαστό για να ονειρεύεται πλεον…..κατι το οποιο μαλλον εδω δεν θα μπορουσε να κανει! (ειναι ανειδικευτος δεν εχει ουτε απολυτήριο λυκειου) Το email μου ειναι nickroidos@yahoo.gr Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    • Δεν μπορώ να φανταστώ κάτω από τι προϋποθέσεις να μπορούσαν να νομιμοποιηθούν.

      • οκ…μαλλον δεν θα γίνεται κάτι τελικά….Ευχαριστώ πολύ για τον χρονο σου!

  28. Γεια σας !
    Θα παω στην Αμερικη για σπουδες και θα ηθελα να ρωτησω πως μπορω με την F1 να βγαλω την πρασινη καρτα , μια γνωστη μου πηγε και μετα απο καποιους μηνες την εβγαλε κ τραβηξε κ την οικογενεια της , φυσικα σε αυτο την βοηθησε το πανεπιστημιο .Εγω εχω καποιους γνωστους μου εκει Αμερικανους κ φυσικα το πανεπιστημιο αλλα θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται κ αμα ποσο καιρο μπορει να παρει?
    Επισης , θα παω 30 ημερες πριν ξεκινησει το πανεπιστημιο μεσα σε αυτο το χρονικο διαστημα καθως δεν θα σπουδαζω θα μπορω να δουλευω μεχρι να ξεκινησει το πανεπιστημιο?
    Ευχαριστω !

Comments are closed.