Δεν έχουν τον θεό τους!

Διαβάζω σήμερα στο Βήμα για τα κλειστά επαγγέλματα και τις αντιδράσεις των επαγγελματιών που θίγονται.  Ανθρώπινες είναι οι αντιδράσεις αφού οι δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι είναι κι αυτοί θύματα της εθνικής μας παρακμής. Δικαιολογεί όμως η παρακμή αυτή τους αναίτιους ισχυρισμούς του Κ. Λουράντου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής;

Αυτοί που θέλουν το άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος εξυπηρετούν συμφέροντα αλυσίδων, που σε όσα κράτη δημιουργήθηκαν υπήρξαν άμεσα τεράστια προβλήματα στη χορήγηση των φαρμάκων, αφού οι αλυσίδες είχαν την παραγωγή, το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο στην κατοχή τους (Το Βήμα 08.08.10)

Δεν ξέρω σε ποιόν πλανήτη ζει ο Κ. Λουράντος.  Αλλά επειδή στον τόπο που ζω, το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι ανοιχτό και επειδή βρίσκεις φαρμακεία μέσα στα super markets, έχω διαπιστώσει τα εξής.

Αυτοματοποιημένη εκτέλεση συνταγών για ταχυδρομική αποστολή. (Scripto CRS)

Τα φάρμακα μου ταχυδρομούνται σε τρίμηνιαίες ποσότητες.  Η διαχείριση των συνταγών μου γίνεται ηλεκτρονικά.  Ο γιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά και την άλλη μέρα ο ταχυδρόμος φέρνει τα φάρμακα.  Τα χρόνια φάρμακα που παίρνω  (ator­va­statin και hydro­chloro­thiazide λόγω καλοπέρασης) συν­ταγο­γρα­φούνται σε ετήσια βάση και δεν χρειάζεται να τρέχω στον γιατρό κάθε 3 μήνες για νέα συνταγή.

Τα φάρμακα που χρειάζομαι σε μια έκτακτη κατάσταση (πχ codeine λόγω τραυματισμού) επίσης συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά και μέχρι να πάω σπίτι από το ιατρείο, η συνταγή είναι έτοιμη στο drive through του φαρμακείου της γειτονιάς.  Αντί να τρέχω, δηλαδή, από φαρμακείο σε φαρμακείο με τη συνταγή στο χέρι, η συνταγή μεταδίδεται ηλεκτρονικά και είναι διαθέσιμη σε όποιο φαρμακείο πατήσω το πονεμένο πόδι μου.

Τυπική συσκευασία φαρμάκου στις ΗΠΑ

Τα φάρμακα είναι συσκευασμένα σε φιαλίδια με ευανάγνωστες οδηγίες και πληροφορίες.

Η πληρωμή γίνεται αυτόματα μέσω της πιστωτικής κάρτας μου.  Πληρώνω τη συμμετοχή μου ($5 ως $10 για την τριμηνιαία ποσότητα φαρμάκων) και η ασφάλειά μου πληρώνει τα υπόλοιπα απευθείας στον προμηθευτή.

Τα χρήματα που δίνω για φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικές υπηρεσίες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά μου.  Η ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη που έχω κοστίζει $1000 το χρόνο σε μένα και άλλα $8000 στον εργοδότη μου.  Τα ιατροφαρμακευτικά μου έξοδα είναι γύρω στα $600 το χρονο και τα περισσοτέρα αφορούν συμμετοχική πληρωμή για οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, σκελετούς γυαλιών και, τέλος, χρόνια φάρμακα.  Το συνολικό ποσό των $1600 είναι αφορολόγητο, συνεπώς το πραγματικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που έχω είναι $1100.

Το ιατροφαρμακευτικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει πολλά προβλήματα και δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση.  Έχουμε πολλούς ανασφάλιστους.  Ο ανασφάλιστος όμως στις ΗΠΑ κατά κανόνα έχει πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας απ ότι ο ασφαλισμένος στην Ελλάδα.  Η πλειοψηφία όμως των εργαζομένων στις ΗΠΑ απολαμβάνουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη.  Και το ανοιχτό επάγγελμα των φαρμακοποιών δεν μου έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Share

2 thoughts on “Δεν έχουν τον θεό τους!

  1. Σύμφωνα με κάθε “πονεμένο” εκπρόσωπο κλειστού επαγγέλματος που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, επείκειται καταστροφή και καταποντισμός εάν το κράτος δώσει άδεια ανταγωνισμού και σε άλλους. Είναι σωστός ο φόβος τους μιας και θα χάσουν τα αδικαιολόγητα για τους υπόλοιπους προνόμιά τους. Έχει πολλά καλά για τον καταναλωτή και πολλά άσχημα για τους ίδιους. Βέβαια ο τρόπος που γίνεται ο “διάλογος” , ο τρόπος που σχεδιάζονται τα πράγματα από την κυβέρνηση , ο τρόπος που καλύπτονται οι ειδήσεις από τα μέσα αφήνει πολλά περιθώρια για υποψίες και δόλο. 'Εγινε η φασαρία με τους φορτηγατζήδες και εγώ δεν κατάλαβα πουθενά ποιος ζητούσε τι. Πολύ κλάμα, οδυρμός , μαγκιά, πλακωμοί και υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση άλλα συζήτησε και τους υποσχέθηκε και άλλα ανακοίνωσε με το νομοσχέδιό εν τέλη. Η κυβέρνηση είναι τραγική οσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Έχει μαζεμένες όλες τις καυτές πατάτες που έχουν συσσωρευτεί ανά δεκαετίες που ποτέ δε λύθηκαν λόγω σκοπιμοτήτων και πελατειακών σχέσεων από όλες τις προηγούμενες και αναγκάζεται με το όπλο στον κρόταφο πλέον να ακολουθεί κατά γράμμα το μνημόνιο χωρίς βέβαια ποτέ να ήταν έτοιμη η ίδια να εφαρμόσει τέτοια πολιτική. Το μνημόνιο βέβαια φαντάζομαι εγώ έχει απλά bullet points και ο εκτέλεση και σχεδιασμός είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Εκείνη υποψιάζομαι πανικοβλημένη αρχίζει και πυροβολεί δεξιά και αριστερά όπως να ναι και όποιον πάρει ο χάρος. Ίσως με τον καινούριο σύμβουλο που προσέλαβε ο Γιωργάκης να δούμε μια αλλαγή προς το καλύτερο όσον αφορά την εφαρμογή και στείλει την τωρινή παιδική χαρά υποθργών στον παγκο από Σεπτέμβρη κάτι το οποίο ήμουν της άποψης ότι έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση παράδοσης της οικονομίας στο ΔΝΤ και την τρόικα.
    ΥΓ Αναμένω τις ανακοινώσεις τους για το δικό μου κλάδο αυτό των μηχανικών. Να δω τα μούτρα του ΤΕΕ στο πάτωμα, που δεν είναι ικανοί ούτε ακόμα και τώρα να επικοινωνήσουν με τα μέλη τους έστω και μέσω email, να πω οτι αυτή η χώρα ίσως ακόμα και κατα λάθος ότι γυρίζει σελίδα προς το καλύτερο.

  2. Εκ παραδρομής λάθος διατύπωση: Η γνώμη μου ήταν ότι η ανάληψη εκτέλεσης σχεδίου κρίσης από καθαρά τεχνοκρατική ομάδα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μόλις οι αγορές πιέζαν τα spreads στα ύψη και αφότου οι τραγικοί της κυβέρνησης ανακοίνωναν διορθωτικά νούμερα για το έλλειμα , λίγο μετά τις εκλογές του Οκτώβρη δηλαδή. Αυτό θα είχε πολύ πιθανόν αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ και την τρόικα. Δυστυχώς ο Παπανδρέου νόμιζε ότι θα μπορούσε να χειραγωγήσει τις αγορές πιθανόν με πολιτική λύση με τις πλάτες των Ευρωπαίων. Καλά κρασιά…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *