Ο νταβατζής του πολίτη

Δύο στιγμιότυπα, για να θυμόμαστε πως από τον Πολύδωρα στον Χρυσοχοΐδη η απόσταση είναι αμελητέα. Πώς όσο η ημιμάθεια, η μετριοκρατία, και η ανικανότητα επιβραβεύονται ως πολιτική ηγεσία ενός ευαίσθητου τομέα της πολιτείας, τόσο αυτές οι (απ)αξίες θα αντανακλώνται στις πρακτικές και στα ήθη της αστυνομίας.

Share

18 thoughts on “Ο νταβατζής του πολίτη

  1. Pingback: Tweets that mention Κοίτα Μιχάλη μου το χάλι μου - (FYI -- Topsy.com

  2. Αισχος. Απολυσεις τωρα. Ειναι αυτη εικονα επαγγελματια αστυνομικου? Ο καθε μπαστουρνοβλαχος με αποθυμενα, μπατσος γινεται.

  3. Στη Δημοκρατία, η ελευθερία λόγου είναι σεβαστή ακόμη κι αν ο λόγος προκαλεί — ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο λόγος είναι προκλητικός. Λυπάμαι για τους αστυνομικούς που ακούν τις μαλακίες του καθενός αλλά είναι κομμάτι της δουλειάς τους. Αυτό δεν νομιμοποιεί τους αστυνομικούς να καταπατούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών ούτε να καταστρέφουν περιουσίες.

    Στις ΗΠΑ οι αστυνομικοί ενίοτε ακούνε και χειρότερα αλλά τα έκτροπα που βλέπουμε να διαπράτουν οι Έλληνες αστυνομικοί δεν τα έχουμε.

  4. Συγγνώμη, αλλά στο συγκεκριμένο ούτε σε ΗΠΑ ούτε σε ΗΒ θα είχαν επιτρέψει οι αστυνομικοί τη συνέχιση της συμπεριφοράς που βλέπουμε στο βίντεο. Yπάρχει σαφέστατο harrassment. Δείξτε το (με μετάφραση) στον αστυνομικό της γειτονιάς σας και ζητείστε την γνώμη του.

    Επίσης σε ΗΒ δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση αστυνομικών. Διαβάστε αυτό.

    Μην βλέπουμε τη μία πλευρά μόνο στην κριτική μας ειδικά σε θεσμικά όργανα εξαιτίας προσωπικών βιωμάτων ή ελλειπούς γνώσης της πραγματικότητας. Δεν βοηθά κανένα αυτές τις κρίσιμες στιγμές, μόνο λαϊκισμό εκτρέφουμε και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα αυτή τη στιγμή.

  5. Για ΗΒ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Στις ΗΠΑ όμως οι αστυνομικοί ακούν και χειρότερα και φωτογραφίζονται και μαγνητοσκοπούνται δίχως να υπομένουν συνέπειες οι πολίτες.

  6. Yπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και στις ΗΠΑ, και διαφορετικές διατάξεις ανά Πολιτεία που θέτουν όρια (παρά την πανίσχυρη ισχύ της first amendment). Στην Ευρώπη είναι διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαι αυτός που θα νομιμοποιήσω παραβατικές συμπεριφορές, αλλά όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτείται προσοχή με ό,τι μπορεί να δώσει πάτημα σε φτηνό λαϊκισμό…

  7. Το βρήκα: http://en.wikipedia.org/wiki/Chaplinsky_v._New_

    Διαβάστε και για “fighting words doctrine” – exception to the 1st amendment…

    Αυτά και καληνύχτα. Και να προσέχουμε την ανίκητη βλακεία του λαϊκισμού που κινδυνεύει να κυριαρχήσει στην πατρίδα… (όχι πως μας περίσσευε στο παρελθόν…)

  8. Σε αντιδιαστολή στις ΗΠΑ και Καναδά υπάρχουν οργανώσεις ακτιβιστών όπως το copwatch που ο στόχος τους είναι να καταγράφουν με διάφορα μέσα τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων και εμπλοκής της αστυνομίας με πολίτες με σκοπό την αποθάρρυνση της αστυνομίας κατάχρησης εξουσίας.

  9. Στην Ευρώπη πάντως, όπου υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στο Δίκαιο, το σύνηθες φαίνεται να είναι πως δεν επιτρέπεται η λήψη…

  10. Για το ΗΒ, όπως είπα, δεν μπορώ να σχολιάσω. Πριν 20 χρόνια έκανα συνειδητά την επιλογή να μεταναστεύσω και να σταδιοδρομήσω στις ΗΠΑ. Παρόλο που είχα τη δυνατότητα και την ευκαιρία να πάω στο ΗΒ, στη Γαλλία, ή τη Γερμανία διάλεξα τις ΗΠΑ τόσο για επαγγελματικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

    Η υπόθεση Chaplinsky είναι πλέον 70 ετών και δεν θα έστεκε σήμερα στα δικαστήρια: αυτό λέει άλλωστε και το άρθρο που παραθέτεις. Οι υποθέσεις στη Βοστώνη δεν έγιναν καν δεκτές από τα δικαστήρια. Με άλλα λόγια και σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό που έγραψα και παραπάνω: οι αστυνομικές αρχές των περισσότερων πόλεων στις ΗΠΑ ανέχονται και τις λεκτικές επιθέσεις και τις φωτογραφήσεις/μαγνητοσκοπήσεις. Μπορεί να μην τις γουστάρουν αλλά τις ανέχονται ως αναπόσπαστο τμήμα της δουλειάς τους.

    Οι κάμερες δημοσίων χώρων, που τόσο έχουν δαιμονοποιηθεί στην Ελλάδα, θα μπορούσαν σήμερα να αποτελούν εχέγγυο του πολιτεύματος. Και στα χέρια του κράτους και στα χέρια των πολιτών.

  11. Δυστυχώς το Η.Β. πλησιάζει όλο και περισσότερο το 1984, εκτός και αν κάποιοι θεωρούν δημοκρατική μια χώρα όπου ο αντιτρομοκρατικός νόμος χρησιμοποιείται σε ζωγράφο (http://www.guardian.co.uk/uk/2009/dec/18/antite…) και μπορούν να σε σταματήσουν γιατί είσαι overconfident (http://www.guardian.co.uk/uk/2010/apr/19/police…). Βέβαια για να είμαι δίκαιος τουλάχιστον στο Η.Β. οι μόνοι αστυνομικοί που οπλοφορούν είναι αυτοί των TAU σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου ο κάθε ανεκπαίδευτος αστυνομικός μετατρέπεται σε πιστολέρο. Επίσης στο Η.Β. ουδέποτε γίνεται χρήση χημικών και δεν μπαίνουμε κάν σε συζήτηση για την χρήση στρατιωτικών stun grenades (http://teacherdudebbq.blogspot.com/search/label…)

  12. Παραθέτω από λινκ που έστειλα πιό πάνω το οποίο μάλλον το προσπεράσατε εμμένοντας αδικαιολόγητα στο “δεν θα έστεκε σήμερα”. Έγινε 10 χρόνια πριν.

    Πέρα από τις γενικές (και κάπως άσχετες) διαπιστώσεις σας, σκεφτείτε ξανά και ξανά, τις κρίσιμες αυτές ώρες για την χώρα, τι υπηρεσία μπορεί να προσφέρει η υπονόμευση των ήδη ελλειματικών θεσμών της χώρας με επιπόλαιες και ισοπεδωτικές εκφράσεις όπως “ο νταβατζής του πολίτη”. Αντί άλλου επιλόγου, παραθέτω μόνο ένα απόσπασμα του Γιώργου Σεφέρη από τη συνομιλία του με τον Φαμπρίκιο το 1966, όπως το αναφέρει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σε προφητική ομιλία του στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2008 ( http://www.apapadopoulos.gr/main/rec/sp_gr/sp14…).

    «Δεν μου φταίνε οι θεσμοί και τα πολιτικά συστήματα. Μου φταίει το δαιμόνιο που έχουμε να εξευτελίζουμε τον κάθε θεσμό και το κάθε σύστημα και να σκεπάζουμε τα καμώματά μας με ρητορείες»

    Δεν θα επανέλθω. Εκ του μακρόθεν ίσως δεν έχετε αντιληφθεί τι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

    Conversely, in City of Hamilton v. Johnson, 1999 Ohio App. LEXIS 5623 (1999), an appellate court in Ohio rejected a First Amendment defense of a man convicted of uttering profanities at police officers. In Hamilton, Mr. Johnson was convicted of violating a city ordinance that makes it unlawful to “verbally abuse or make derogatory remarks” to a police officer. While the court admitted that on its face the ordinance sweeps too broadly, it noted that it was nonetheless constitutional because it could be interpreted to apply only to fighting words.

  13. Συγκρίνεις μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με μια απόφαση περιφερειακού πολιτειακού εφετείου. Η υπόθεση σήμερα δεν θα έστεκε. Μπορεί κάποια χαμηλόβαθμα τοπικά δικαστήρια όπως αυτό στο Ohio να βγάζαν καταδικαστική απόφαση αλλά το πιθανότερο είναι αν η υπόθεση περνούσε στα ομοσπονδιακά δικαστήρια να έγερνε υπέρ του First Amendment.

    Στις ΗΠΑ η αστυνομία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, δεν αντιδρά ούτε συλλαμβάνει κόσμο που την προκαλεί λεκτικά.

    Στην Ελλάδα σήμερα ό,τι κι αν διακυβεύεται δεν νομιμοποιεί την εκτελεστική εξουσία να καταλύει τα δικαιώματα των πολιτών.

    Δεν συμφωνώ με την συμπεριφορά της ανεγκέφαλης κοπέλας στο video που έδωσες παραπάνω, η οποία θέλει να κάνει διάλογο με τον ΜΑΤατζή. Αλλά η συμπεριφορά της, όπως και αυτή του μισότρελλου γέρου, σε καμιά περίπτωση δεν υπερβαίνει τα όρια των fighting words — ακόμη κι αν είχαμε ένα τέτοιο νομικό δόγμα στην Ελλάδα.

  14. Απορώ με την αμετροεπή εμμονή στο “δεν στέκει” όταν είναι σαφέστατα μέρος της έννομης συνταγματικής τάξης στις ΗΠΑ. Πέραν αυτού, η απαγγελία κατηγορίας και παραπομπή στο δικαστήριο είναι η ακραία αντίδραση. Υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια αντίδρασης της αστυνομίας χωρίς να έχουν να κάνουν ούτε με απαγγελία κατηγορίας ούτε με παραπομπή σε δικαστήριο.

    Από εκεί και πέρα, το blog είναι δικό σας και προφανώς έχετε δικαίωμα να εκφράζεστε όπως επιθυμείτε και να θεωρείτε πως υπερασπίζεστε τα δικαιώματα των πολιτών με αντίστοιχους ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είστε ο μόνος. Φαίνεται πως είχα υπερτιμήσει την όποια δυνατότητα κρίσης μπορεί να έχετε και θεώρησα καλό να επισημάνω τον ισοπεδωτικό χαρακτηρισμό. Λάθος μου. Και επειδή familiarity breeds contempt, δεν έχω λόγο να συνεχίσω.

  15. Δεν στέκει σημαίνει πως σε επίπεδο ομοσπονδιακών εφέσεων (ως και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ) είναι πολύ πιθανό η απόφαση χαμηλότερων κομητειακών και πολιτειακών δικαστηρίων να είχε ανατραπεί. Η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εδώ και χρόνια σφάλει υπερ του First Amendment.

    Το C.R. (complaint register) της αστυνομίας του Σικάγο το 2009 είχε βεβαιωμένα 6 εκατομμύρια περιστατικά. Κανένα μα κανένα δεν είχε να κάνει με προκλητική ή άλλη εξύβριση της αστυνομίας — ουδείς δηλαδή έγινε detained ή arrested. Σε χιλιάδες αναφορές όμως βλέπει κανείς μαρτυρίες αστυνομικών: μας φωτογράφιζαν, μας μαγνητοσκοπούσαν, μας εξύβριζαν, μας προκαλούσαν. Που σημαίνει πως ενώ γίνονται αυτά τα πράγματα, η αστυνομία δεν αντιδρά.

    Έχω γράψει πολλές φορές πως η αστυνομία στην Ελλάδα είναι για τα μπάζα. Από τον Πολύδωρα ως τον Χρυσοχοΐδη ανεχόμαστε επικίνδυνα άτομα μειωμένων αντιλήψεων και τους επιτρέπουμε να διαχειρίζονται έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της πολιτείας. Πόσο μειωμένες είναι οι αντιλήψεις τους; Χαρακτηριστικά αναφέρω πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ειναι Μουσουλμάνος και το λέει δημόσια και επίσημα από το βήμα του Κοινοβουλίου.

    Το αποτέλεσμα της ασχετοσύνης και της ανικανότητας ανθρώπων όπως ο Μ. Χρυσοχο΅ίδης είναι αφενός οι αυθαιρεσίες που βλέπουμε στα video παραπάνω αλλά και η πλήρης ανεπάρκεια της αστυνομίας να λειτουργήσει σωστά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *